(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 677
  • 753
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте,
ще си позволя да задам един лаишки въпрос Simple Smile
Имам току-що поникнали копър, магданоз и босилек. Копърът всъщност доста дръпна. Живеят си прекрасно от вътрешната страна на южен прозорец към балкон. Чудя се кога ще е удачно да ги изнеса на балкона (южен, трети етаж но с голям чинар пред него, който прави приятна шарена сянка)?

И друг въпрос имам - цяла зима храня синигерчета, зидарки и каквото още пиле дойде на въпросния балкон, чудя се като изнеса подправките дали няма да ги изровят, спрях да пълня всеки ден хранилката, вече е топло, но още се завъртат за някой забравен залък. Мислех да изнасям саксийките само за през деня сега през март, но ме притесняват пилците.

благодаря ви Simple Smile

# 241
Здравейте , съжалявам , но имам проблем пак с разсада . Първите ми листенца побеляха , но за сметка на това ми излязоха другите 2 листенца и са общо 4 същински . Държа ги на южен прозорец. Да ги преместя ли на северен ?

# 242
  • Варна-София
Савина, пусни малко щорите да им правят шарена сянка когато е най-жежко.

Нения, синигерите не се интересуват от зеленията. За зидарките не знам, но ако имаш и врабци може да ти изщипят всички наникнали подправки.
Направи временна конструкция с някаква мрежа, гаца или нещо подобно. Като станат по-големички няма да се интересуват от тях.
Врабци са ми изяждали разсад от домати.

# 243
  • Пазете Гор
savina1096, няма нищо по-нормално от това след пъривия чифт листенца да се покаже и втория. Не помня дали щеше да пикираш, или си пикирала вече, но ако не си - пикирай сега. Не ги пипай и не ги слагай на северен прозорец. В над 95 % от времето не е необходимо да правиш каквото и да е, спокойно.

Нения, с оглед на горещото време внимавай да не ги "препече" слънцето повече, отколкото да не измръзнат. Босилекът не понася ниски температури, копърът е малко по-устойчив, а магданозът е студоустойчив. Синигерите не ядат зеленории, а пък сега са заети с търсене на партньори и гнезда.

Имам сериозни притеснения, че нещо не уцелих на почвата за разсадите. Вече близо двадесет дни от сеитбата, а доматите още не са готови за пикиране. Още по-неприятното е , че напълних стотици кофички със същата смеска, и сега вероятно ще трябва да ги изсипя и пълня наново. Дане говорим, че наново трябва да приготвям или купувам смеска.

Погледнах прогнозата за времето и виждам, че не се очакват валежи в следващите няколко дни. При мене това е донякъде проблем, защото репичките, грахът и спанакът са в много уязвим момент, трябва им влага или поне не чак толкова силно слънце. Отделно ще се наложи да отложа засаждането на марулите, което гласях за тая събота.

# 244
Хм, благодаря. Няма как да направя преграда на балкона. Ще ги оставя да пораснат още малко вътре и тогава ще изнасям, хем да се разлисти дървото Simple Smile

# 245
Тези са от първият разсад - по - големите които са . Вече са пикирани - бях ги изкарала малко навън в импровизиран парник , но им се забави растежа и аз ги прибрах пак вътре .Казахте южен - на южен ги сложих . Страх ме е да не изгорят мн от слънцето , защото напича много и през прозореца температурата става още по- висока . Иначе другите са на западен прозорец и са мн добре. Ще се пробвам довечера да пусна снимки и на двата разсада. Много странно ,че всички саксии са на 1 прозорец , а само 2 са започнали да побеляват , иначе са свежи и нищо им няма на другите листенца.

# 246
Куркума,не искам да ти давам акъл ,но мисля,че почвата ти е добре.Тази пролет всички хора занимаващи се с разсади казват,че сякаш разстенията са стопирани.(все пак искам да отбележа,че за Белруби,да не и е уроки не е така)Ходих тези дни да си купя разсад от професионалистите,и почти нямаше какво да купя-всички се оплакват,че''Абе нещо не върви тази година...."Петна имали по листата,повяхнали домати,не вървели ей такива работи newsm78.Моите провалени разсади тръгват май да се съживяват!Ще им дам шанс,макар да си направих ястъче(там ми е надеждата) Laughing

# 247
amica1- Нямам щори , иначе до сега да съм ги пуснала . Със завеси сме.

# 248
Савина,прати снимки,иначе ще гадаем само!

# 249
  • Варна

Днеска обработвах мястото, което до вчера планирах за картофи, но ето този тунел е на път да ме откаже от картофите. Известно е, че ползувателите на тези тунели са любители на картофите големи. В проспект на "Лидл" видях, че предлагат някаква соларна аджъклама, щото излъчваните от нея импулси пъдели сляпото куче. 25 лева струва, а дали ще свърши работа, питам се.

Ето столето ми за почивка при лехите.

Куркума, за жалост борбата със сляпо куче е доста тежка. В градината на нашите и в тази на кумувете ни се бяха завъдили слепи кучета. Бяха купували разни таблетки от селскостопанска аптека, бяха заравяли глави от скумрии в градините, но познати им бяха давали акъл, че трябва да се убият с нещо. Голямо дебнене е паднало. Не всеки може да се реши да утрепе живо животно, дори и вредител в градината му. Един познат на баща ми беше убил 1 или 2 слепи кучета в градината на нашите, докато си говорели на двора и видял, че нещо мърда. Не зная тази година дали ще има, но... наистина са си напаст по картофи, моркови, лук... и се размножават доста.... Стискам палци да ги пребориш. Какво направи с помпата? Купи ли си?

Последна редакция: ср, 19 мар 2014, 17:41 от ysap

# 250
Моите домати са засяти 02.02, пикирани са първата седмица на март, хилавички са, приличат на ...магданоз. Дано оцелеят. Поливам с течен ЧКЧ.
Това е Хоумстед: http://new1.snimka.bg/other/2014.809549
Пантано Романеско, бяха си по-ситни и преди пикирането, затова пикирах 4-5 дни по-късно от първите: http://new1.snimka.bg/other/2014.809549.32822940
Най-първите листенца им загниха и паднаха.  newsm78

Стоят от вътрешната страна на прозореца, не съм ги показвала навън и не смея. ще ги садя след 1-ви май, ако оцелеят, та закаляването ще е тогава, само не знам да не им стане много топло вътре. Как се процедира с този разсад, който е правен в апартамент?

Спомням си миналата година обсъждахме поливането на разсада с мая, може би една част ще пробвам да подсиля така малко по-натам. Смеската, в която са садени също не е еднородна, в първите почти няма оборска тор, предимно пръст от градината и купешка.

Последна редакция: ср, 19 мар 2014, 17:01 от нова

# 251
http://savina86.snimka.bg/hobby/gradinarstvo-2014.807136.32824027
Снимала съм едната кофичка два пъти , другата е по - добре.
Не можах да отида днес да си нагледам новият разсад .

# 252
Савина,аз мисля,че разсадът ти е ок.Тъмно зелен,нисичък,супер си е !Стига се панира,а ги остави да си растат и като дойде време си ги засявай!

# 253
Ето и друг, доста неочакван проблем с разсадите...
Ето това се случи с моите разсади...

Сутринта бяха така: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32825043
А вечерта ги намерих така: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32825040

Шкафа не е издържал тежестта и се е строшил. Щях да се гръмна.
Първо щях да се разрева от безсилие. После се стегнах и се хванах да спася какво мога. Около 60 домата не са смазани - утре ще се види дали ще оцелеят.
Проблема с чушките е по-голям, щото точно бяха се разпукали семките, но все още не поникнали.
Кво да правиш - случват се и такива неща.
Ще буча нови семена за чушки. Ще добавя и още някой домат, е така, да има.

# 254
  • Пазете Гор
Ех, че неприятно, bushkata! Но за щастие не е късно за нов опит.

Ще пикираш рано-рано доматите май Wink, поне онези оцелели 60 бройки. Що се отнася до семената за пипер, щом само са покълнали няма проблем да се сложат наново. Нали става въпрос, че само са се показали кълнчета, малки коренчета? именно това е целта на рътенето на семената понякога, така че опитай.

savina1096
отличен ти е разсадът. Имай предвид, че доматите са сравнително издръжливи растения, и често пъти от доста хилави млади растения се получвата отлични насаждения. Това не се отнася до твоите, изглеждат здрави и съразмерно развити. Хайде, пък да снимаш като засадиш на постоянното място.

Здравото доматено растение има по-тъмен от останалите зелени части, мъхест връх.

Винаги си запазвам по-ситен арпаджик за засаждане по-късно през лятото. Често в градините има зелен лук само до средата на юни, което не бива, викам аз. Засаждам по шепа-две, на порции чак до края на юли, а след това подкарвам с новата реколта, та до ноември. Не ям салата без зелен лук, някак бледа ми е.

Общи условия

Активация на акаунт