(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 538
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
А аз не бих разваляла хубавия експеримент с водката, бих насяла на друго място за всеки случай...  Peace

http://new1.snimka.bg/other/2014.809549.32911136

Краставичките и те се изтеглили, могат ли вече да се садят под тунелче или е студено?
http://new1.snimka.bg/other/2014.809549.32911137

Вероятно е студено... И все пак ми писна да мотая доматите вътре и ги изнесох вчера под тунелче... Изглеждат точно като твоите, закопала съм ги почти до върха... Сега ще се дебнем с метеорологията кога да се отвиваме и кога завиваме, а съм и на работа по цял ден...  Crazy   Оня ден пък тук наблизо валя град, при нас само благотворен дъжд, но ако ни беше изпраскало да са отишли пролетните салати все...  Crazy  Това времето и как ще случи човек е Божа работа... Баба ми още помни как на младини с кофи са сбирали и готвили зелени домати една година, когато град им е свалил на земята цялата годишна реколта... Таман почнали да зреят... Още й се реве...

# 466
  • София
Има ли цветари, че съм горда собственица на голяма камена саксия, иззидана в дувара- на метър и половина от земята............но идея нямам с какви китки да я засадя!? newsm78
Моля, помагайте!  Hug

# 467
Веднага си представям градинско мушкато, дива зелка, здравец... И аз искам такава да ми направяяяяят hahaha

# 468
Никаква цветарка не съм, но обичам летни цъфтящи от сорта на (каскадни) петунии, калдъръмчета, сакъзчета и всякакви подобни... Съобрази се влажност, слънцегреене и такива ми ти работи... Цъкни в снимки на гугъл каменна саксия и гледай какво разнообразие от идеи има...  Peace

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 13:30 от stelt77

# 469
Има ли цветари, че съм горда собственица на голяма камена саксия, иззидана в дувара- на метър и половина от земята............но идея нямам с какви китки да я засадя!? newsm78
Моля, помагайте!  Hug
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=764630.msg27784627#new

# 470
Темата е чудесна! А и не е трудно да се отглеждат подправки, дори и от хора, които нямат градинка. За живеещите в апартаменти са достатъчни тераса, саксия/сандъче и желание. А, да- и семена. Най-често си сея магданоз и босилек в саксии и си бера, когато ми трябват.
И аз искам да направя това, но ми трябва качествена пръст. Не искам да използвам това, което има в цветарниците.

# 471
  • на брега на Дунава
разсад на балкона.

# 472
  • Варна-София
Вълчо, жив да си.
От твоя линк попаднах на поста на Хексилина със следната чудесна снимка:
http://www.prekrasna.bg/wp-content/uploads/2014/02/luk.jpg
Колежките цветарки са също голяма работа!

# 473
  • ул. "Мечтание"
Днес след разходката в градинката ми останах крайно приятно изненадана. Част от ягодите ми имат цвят, едната дори има плодче.  Направо бях ей така  Shocked като видях. Обаче забелязах и едни кафеникави петна по листата, като изсъхнало.
Утре ще снимам да ви покажа, не знам какво е и дали трябва нещо да ги правя в такъв случай. newsm78

# 474
  • На Дунава
Аз мога само скромно да споделя колко добре вървят балконските зеленилки тази година! Днес даже вечеряхме омлет с току що откъснати спаначени листенца, зелен лук и млади грахови стъбълца.

Скрит текст:

Репичките вече са по-големи от грахче, а зеленината им също я пасем по мъничко, да не ги увредим.

Скрит текст:

Няма по-голям кеф от зеления лук, откъснат директно от пред кухнята! Знам, че ми е пренаселено сандъчето, но пък го косим редовно  Party Да имаше как и едно лехище с магданоз да завъдя!...

Скрит текст:

# 475
Амика, отворите ще се направят лесно с противовятърна запалка, даже с обикновенна, или с газов поялник и ръбовете ще са гладки и заоблени. Отдолу също трябва да има отвори и подложка. С влашки лук ще е супер. А 11литровите ще станат и за ягоди. Не ми е ясно как се бърка вътре, за да се редят луковиците.
 Тъъъкмо дапочна да си харесвам градинката, и като отида на село и като видя мамината, направо се фрустирам. Чесън 3 см, редовете прави, нула трева, лалета бели, жълти и червени, колкото чаши за коняк, теменужки, суперски салатки почти готови. 1930 набор е, вече 15-та зима се оплаква че ще умре, до пролетта, докато се хване да мотичката.

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 23:15 от Вълкът с дълъг ник

# 476
  • ул. "Мечтание"
Ние с най-обикновена свещ сме правили подобни отвори.  Peace

# 477
  • Пазете Гор
Има поръчка да направя балконска градина следващата седмица. Ще туря в дървени сандъци марули, репи, лук, магданоз, домати и три тенекии краставици. Дано да им работи асансьора. Ще снимам, ама да знаете, че в естетиката хич ме няма. Ще бъде полезна и грознa.

Искам да окуража всички, които гледат зарзават в съдове, като ги убедя, че могат да отгледат всичко бамя и пипер, патладжани, чорбаджийски чушки.

П.П. stelt77, имаш особен подход към писането, ползвайки многоточия, и винаги търся в написаното от теб някакъв скрит смисъл... А може и наистина да влагаш....

# 478
Куркума, в цветарските магазини се продава фолио самозалепващо. Можеш да облепиш тенекиите примерно като розов бук.

# 479
  • Пазете Гор
Може, Вълк.
Те тенекетата са си на собственика на терасата. Новички са, от сирене Маджаров. Инак да, разумно е да се обвият с нещо или поне да се боядисат с бяло, за да се избегне пренагряване, ако са на припек. Другото важно нещо е дренажните отвори да не се правят отдолу, а отстрани, ама най-много след втората година така или иначе протичат отдолу. Досега не съм измислил или намерил по-подходящ съд за зарзават - като обем, цена, здравина, форма. Намерих случайно няколко дървени сандъчета големи колкото онези за патрони за АК - чудесни са за моркови, магданоз, марули. Застилам дъното им с мушама, колкото да забавя дренажа.

Общи условия

Активация на акаунт