(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 504
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
Присъединявам се към вашата групичка.Не съм специалист, но имам голямо желание.Тази година за пръв път си засаждам повече от 1 растение.Вчера пред блока наизвадих всичките семенца и разсад, който си бях набавила и си ги засадих. Съседите ми бяха много учудени , радваха ми се отстрани, даже един намръщен чичко ми подари 3 саксии, защото на мен не ми достигнаха. Майка ми е сестра ми ме обявиха за луда.Отнесох 10000 критики как все измислям някакви неща, но на края майка ми остана мрънкайки да ми помага до мръкване Grinning Мърмори си, че нямало място в нас за толкова саксии, какво ли не, а после омекна и сама предлагаше къде да ги слагаме. Абе то тя си е такава, като всяка майка. После ще иска да яде доматчета.Скоро ще кача и снимки, но за сега само ще ви кажа колко се гордея със себе си.
Снощи си засадих коренчета от Маточина, Мента , Къри , Розмарин , Лавандула , Невен, Джоджен пресадих си една Дифенбахия  newsm78 newsm78 май беше това - чака ме още една мащерка освен това. А семенцата ми бяха : Босилек , Лилав Босилек ,Люта Чушка - дръвче, Девесил , Чубрица и Копър иии.... май това бяха  newsm78  bowuu
А преди 2 седмици пък си засадих семенца на Чери доматки, които вече са ми се показали  Heart Eyes
И така, да знаете, че от сега нататък ще ви досаждам, сигурно ще имам въпросчета, надявам се да има кой да ми отговори  Praynig този уикенд ще си оправя апарата и ще снимам, когато имам време Simple Smile) и така успех на всички градинари от мен   bouquet  bouquet  bouquet

# 481
# 482
http://prikachi.com/images.php?images/877/7225877z.jpg В тази саксия бяха пръснати малко семенца на чорбаджийски и люти чушки. Чудя се обаче какво е изникнало, тези, по-големите растения, приличат ли ви на чушки? 2-3 еднакви стръкчета са, в началото мислех, че е плевел, разви се много бързо... има наченки на цъфтеж, не се вижда на снимката. А тези по-малките предполагам са си със сигурност чушки... някакви Grinning

http://prikachi.com/images/889/7225889n.jpg Това пък ми е едната саксийка черита, сякаш всяка сутрин ги намирам все по-големи. Вижда се отпред едно по-спаружено листенце, по-жълтичко, то било слънчев пригор. Жизнеността им не е намаляла, макар че на другата саксийка й пооскубах засегнатите листенца и сега растението прилича на чадърче, ама се надявам да пораснат  пак.

Последна редакция: пт, 04 апр 2014, 17:31 от Oфeлия

# 483
http://prikachi.com/images.php?images/877/7225877z.jpg В тази саксия бяха пръснати малко семенца на чорбаджийски и люти чушки. Чудя се обаче какво е изникнало, тези, по-големите растения, приличат ли ви на чушки? 2-3 еднакви стръкчета са, в началото мислех, че е плевел, разви се много бързо... има наченки на цъфтеж, не се вижда на снимката. А тези по-малките предполагам са си със сигурност чушки... някакви Grinning
Голямото е бурен за мен Simple Smile
http://prikachi.com/images/889/7225889n.jpg Това пък ми е едната саксийка черита, сякаш всяка сутрин ги намирам все по-големи. Вижда се отпред едно по-спаружено листенце, по-жълтичко, то било слънчев пригор. Жизнеността им не е намаляла, макар че на другата саксийка й пооскубах засегнатите листенца и сега разтението прилича на чадърче, ама се надявам да пораснат  пак.
Супер са си черитата. Скоро трябва да ги пресаждаш обаче.

# 484
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

http://prikachi.com/images/889/7225889n.jpg Това пък ми е едната саксийка черита, сякаш всяка сутрин ги намирам все по-големи. Вижда се отпред едно по-спаружено листенце, по-жълтичко, то било слънчев пригор. Жизнеността им не е намаляла, макар че на другата саксийка й пооскубах засегнатите листенца и сега разтението прилича на чадърче, ама се надявам да пораснат  пак.

ако цъфнат с бели цветчета, подобни на звездички, значи си имаш куче грозде  Laughing листата на това ми заприличаха Hug

иначе да си призная и аз оглеждах едни листенца в саксията с чушките, докато ми просветна  Blush бях зазимила едни оксалиси, после какво съм правила, къде съм размествала саксиите и аз не знам, но в момента имам чушки за разсаждане с оксалиси по средата  Blush

# 485
Знаете ли какво да направя за да не ми е спечена пръста в кофичките , хем слагах тор  newsm78
чудя се за моите краставици много дълги станаха не ми се пикира , че го дават студено ....незнам какво ще стане от тях

# 486
  • Етрополе, България
Да ви се похваля, днес и аз си засадих кладница. Нали видях от Gerundiq и да не остана по-назад  Joy. Ходих до един дърводелски цех за талаш. Хората се оказаха любезни, нагребах си два чувала, а те даже не поискаха да ги плащам. Не мога да повярвам, че в днешно време може да се случи подобно нещо.
Пикирах си вторите домати. Те вървят добре. Старите продължават да жълтеят, въпреки взетите мерки.
Утре отиваме на вилата, имам да копая грах. Онзи ден беше изникнал вече доволно. И да напръскам картофите срещу бурени, преди да са се подали.
Спорен уикенд на всички  Hug.

# 487
  • Варна-София
Пенкова, и със слама става, и с отпадъци от кафе, и с хартия даже (без буквички).

# 488
  • София/Варна
Тези дни ще Ви се похваля с наченките на втората ми реколта гъби, че още са толкова дребни,че не мога да ги снимам още.
Доматите от експерименталната група засяти навън жълтеят, но изненадващо пипера върви много добре.
Ще пробвам утре да снимам и да покажа.
Имам цъфнал домат в една саксия,сят декември и вече огромен сравнено с разсадите дето се моткат около него. Забих колци от върбови клони,от върба рязана септември месец,те пък почнаха листа да пускат. Абе купона е пълен.

# 489
  • Етрополе, България
amica1 благодаря!  newsm10
Gerundiq чакам снимки. Засега все още ще се радвам на твоите гъби  Wink. А пънчетата започнаха ли да изкарват и те? Прочетох обаче в интернет, че един мицел давал три реколти. И после какво? Умира ли или го зазимяваш до пролетта  newsm78? Това трябва някой просветен да го разясни.

# 490
  • Пазете Гор
Пикирах пипер днеска. Дотука всичко беше много старателно надписано - кое е за сушене, кое е капия, кое сиврия, кое люто и кое не чак толкова, но сега имам тягостното усещане, че ги омесих. Бедата при пиперките е , че понякога се кръстосват и всичко може да се олюти, макар и не винаги да става така.

Пикирах и малко патладжани. По-миналата година отгледах такъв безобразен горчилеж от тоя зеленчук, че миналата година пропуснах, а за тази се сдобих със семенца от удължените сортове.

Мисля другата седмица или докъм 15 април да сложа няколко гнезда увивен фасул за зелен.

kishaa, добре си дошла в "групичката". Всъщност не е групичка, ами солидна тумба от близо 70 индивидуални потребители, като броя записалите се досега само в тая тема с поне един пост. Ще видиш, че е една от най-милите, добронамерени и компетентни общности изобщо в българското нет-пространство. А това, което си направила пред блока е похвално, повече от похвално!

# 491
Миле, мое лично мнение е, че приготвянето на разсад от тиквички и краставици е умряла работа. За две седмици посетите в градината ги настигат и разминават, правят по-големи листа, по-дебели стъбла и плодове с правилна форма. Тия от кофичките остават с тънко стъбло до земята, то се вдървява и не може да изхрани растението.

# 492
Миле, мое лично мнение е, че приготвянето на разсад от тиквички и краставици е умряла работа. За две седмици посетите в градината ги настигат и разминават, правят по-големи листа, по-дебели стъбла и плодове с правилна форма. Тия от кофичките остават с тънко стъбло до земята, то се вдървява и не може да изхрани растението.
направо в земята ли ? Незнаех, ами така е като ми е за първи път  ooooh!
Вълк , кога да садя в земята да не е късно ?

# 493
Еееее така ме е яд , ще го хвърля този разсад  Tired

# 494
  • Пазете Гор
Не го хвърляй, ами го засади някъде, че да си имаш собствени наблюдения. Опитът е полезен, особено, ако е негативен По-скоро е рано за садене, Миле... Нека се качи нощната температура над 10 градуса поне. да речем към 15-25 април.

Абсолютно вярно казва Вълкът за разсадите. Да не говорим, че дълго време "боледуват" след пресаждане, дори и да е в кофички, висок е процентът на пропаднали растения. Корените нямат възстановителната способност на доматите или чубрицата, да речем. От нямане какво друго да правя съм приготвял разсади на тиквички и краставици, но не намирам това да ми е помогнало с нещо.

Може би полза е, че не се чудиш: кога ще изникнат, дали не ги зарових дълбоко, дали не ги недополивам, та не се показват, дали не ги изгриза нещо нощес. Когато се слага разсад поне нещата през цялото време са пред очите ти

Много по-полезно нещо при тия култури е рътенето - хем ускорява поникването, хем помага да се отстранят безплодните семена. Съвсем простичко действие, не заема нито време, нито място, пък голяма полза.

Разсъхна ми се правенето на балконска градина, по-точно отложи се.

Общи условия

Активация на акаунт