ФЕВРУАРчета на ръце разнасяме и в "Родени" се нанасяме

• 37 006
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
За киселото мляко - когато кърмих синът ми, кърмата ми спря от раз. Вечертаси го нахраних като хората, легнахме и си заспахме и сутринта като станах нямаше и капка. Тогава си бяхме на село и настана шаш и паника с какво да го нахраня. Обадих се на личната и обясних, че няма от къде да се снабдя с АМ, а положението е спешно. Тогава тя ми каза да дам домашно кисело мляко. 1:3, т.е. една част мляко и три части вода с една чаена лъжичка захар вътре. Тогава беше на 6 месеца, почти 7. Така преминахме от кърма директно на кисело мляко. До ден днешен го яде под всякакви форми и няма проблеми. Дори като пазарувам ме е срам на касата, че изсипвам една количка мляко, всякакви варианти Laughing
Аз съм  много ЗА киселото мляко, за разлика от сегашната ни лична лекарка, че сме при друга вече.

На малката може би няма да и дам толкова бързо и изведнъж.

Бих те посъветвала да се водиш по това, което ще ти каже джи пи-то, стига да и имаш доверие.
Аз лично така мисля да направя, относно захранването на малката.

# 226
Здравейте мами!  Flutter Искам да ви питам от къде купувате тези Памперс Прима-за София става въпрос? От супермаркетите или някъде другаде? А някой ползвал и е памперси на Ганчев?  newsm78

Аз ги взимам от пазара на Люлин (тук живея) като цени са г/д

2ка - 80бр - 18-21лв
3 и 4ка - (незнам бройки не сме толкова голени и не сам се интересувала ) 21-23 лв

аз лично сам мн мн мн довона Simple Smile))

ПОлзах пуфис молфикс бочко и памперс оранжевия в агто  но Примата е пъти по качествена от памперс
ИМа на пиротска в единия безистен магазин за перилни препаррати там също има ПРИМА .. имат обяви във продавалник може да видиш Simple Smile но няма да збъркаш с Прима Simple Smile)) дано си намериш някъде по близо до теб

# 227
извинявам се за 2я пост но намерих сайта на магазинчето на пиротска

http://perilni-bg.com/

Дано са ти удобни Simple Smile)) цените са им изгодни

# 228
bubka_90 би ли ми казала от къде точно в люлин купуваш памперсите,  че и аз  съм от люлин.

Много ти благодаря предварително Hug  bouquet

# 229
Bubka,мнооого благодаря за инфото!  Hug Хем и прах за пране ще купя от този магазин!  Grinning

# 230
  • гр.Пловдив
Здравейте момичета,
Как сте днес? Аз да ви се оплача сутринта се събудих с адски болки в гърлото и сливици покрити с гнойни налепи. Ужас направо. Явно от каката съм се разболяла. А сега за капак започнах и температура да вдигам. За сега е само 37.4, дано не се повиши. Звънях на личната да я питам над каква темп. не мога да кърмя, но не ми вдига. Аз знам (не съм сигурна обаче), че до 38.5 няма проблем, но над тази не трябва защото може и бебето да вдигне. Вие какво знаете по въпроса?
Оффф направо ми писна веече с тея болести. Незнам какво става, откакто са ни изписали ту каката, ту аз съм болна. Аз съм сама по цял ден, татито ни се прибира след 10 и излиза преди 7. Направо не издържам вече.

# 231
  • София
здравейте и от нас .
Ние днес направихме 40 дена и си направихме и погачата. Момъка голям кеф с толкова жени да го гушкат Simple Smile.

sunny_shine аз знам до 39 градуса, но знам много майки които не са спирали да кърмят и с над 39 градуса и не е имало проблем.
Пожелавам ти бързо да се оправяш, че е много неприятно това. Пий повече чайове с мед и лимон  Hug.

Да ви питам аз някоя дали е давала капки за колики Бонисан. Пише по 10-20 капки 3 пъти на ден, но не мога да разбера по толкова капки на прием  или общо толкова да са от 3 те приема. Ако някоя е давала да ми каже по колко е давала.

Хубава вачер и спокойна нощ

# 232
guerry,честити 40 дена  bouquet-ние също ги навършихме миналата седмица,но ходихме само на църква за чистата молитва .Погачата мисля да я направим идващата седмица-би ли споделила какво точно се прави,че аз не съм много наясно...  newsm78  Flutter

# 233
  • София
guerry,честити 40 дена  bouquet-ние също ги навършихме миналата седмица,но ходихме само на църква за чистата молитва .Погачата мисля да я направим идващата седмица-би ли споделила какво точно се прави,че аз не съм много наясно...  newsm78  Flutter

и ние ходихме сутринта на чистата молитва, след това минахме първо през една чужда къща. Хубаво е да минете през една друга къща преди да се приберете и  ако имате приятелка която иска бебе да е при нея за да й тръгне на бебе. Е вие вече сте минали молитвата , тъй че това не ви вълнува вече Simple Smile.
Всеки си има някакви обичай, ние се събираме само жени. Меси се погача, която е хубаво да се меси от млада жена. Може и да си я поръчате, на мен сестра ми я омеси. Меси се сладка погача.
Аз навзех повече сладки неща. Четох че се пие сладко алкохолно питие и аз взех един беилис да се чукнем за здраве.
Майката и детето сядат, слагам им се кърпа над главата за да не им паднат трохи. На питката се слага една кърпа и на нея се слагат пари, като е хубаво да се слагат и железни. След това се завръзва кърпата с парите хем здраво за да не е прахосник, хем не много че да не е много стиснат. И се дигат на високо.
след това погачата се чупи над главата на майката , която държи бебето. Момичетата които  чупят погачата трябва да са имат живи майка и баща ( не разведени), хубаво е да са високи и да са  такива дето са учили  и успяват в живота. Дигат колкото се може по  високо погачата, че да е стане високо детето.
И после първото парче се дава на детето да се "захрани"- то само близва всъщност. Допираш му го до устните и така. И после хапвате питката, защото тези погачи винаги са много вкусни Simple Smile.
Някъде четох , че е хубаво да се сложи червен конец на външната врата за да спира уроки и лошите помисли и тн. Аз имам една дупка доло под вратата и там си мушнах един червен конец.
А и казват че която  първа си тръгне при нея ще е следващото бебе, тъй че ако има мома дето иска дете й кажи първа да си тръгне.
И ти не изпращаш никоя. Седиш си в къщи и те си тръгват без да ги изпращаш и да им казваш чао.
Мъжа не присъства, хубаво е да работи, да прави нещо , но някъде навън.
И в този ден не трябва нищо да се изнася от къщата.
Това знам аз и ние така го правим.
Дано да съм била полезна Simple Smile и да си изкарате весело.
За мен беше много, защото ми го дондуркаха цял ден почти  и сега е кротък и спи като заклан от както си тръгнаха Simple Smile

# 234
Здравейте момичета,
Как сте днес? Аз да ви се оплача сутринта се събудих с адски болки в гърлото и сливици покрити с гнойни налепи. Ужас направо. Явно от каката съм се разболяла. А сега за капак започнах и температура да вдигам. За сега е само 37.4, дано не се повиши. Звънях на личната да я питам над каква темп. не мога да кърмя, но не ми вдига. Аз знам (не съм сигурна обаче), че до 38.5 няма проблем, но над тази не трябва защото може и бебето да вдигне. Вие какво знаете по въпроса?
Оффф направо ми писна веече с тея болести. Незнам какво става, откакто са ни изписали ту каката, ту аз съм болна. Аз съм сама по цял ден, татито ни се прибира след 10 и излиза преди 7. Направо не издържам вече.

Аз като малка бях постоянно с гнойни налепи по гърлото, но съм върл противник на всички видове хапчета (повръщам ги). Ще ти дам една рецепта, която според мен е много удачна за кърмачка, защото не слагаш нищо в устата Peace
Свари си едно яйце. Само белтъка, докато е много топъл го натрошаваш на едно шалче или кърпа. Поръсваш го с пудра захар и сода за хляб. Връзваш го на гърлото. Така стоиш, докато изстине. После слагаш друго яйце. Колкото по-топло, толкова по-добре. Аз лично с 3-4 яйца се оправям. Много е добре и като легнеш да спиш да си вържеш едно и с него да изкараш до сутринта. Температура вдигаш от налепите по гърлото. Разкарай тях и ще пребориш температурата.
Успех и дано помогне Hug

# 235
guerry,супер ми беше полезна-благодаря ти!  Hug Питката май свекървата ще я замеси,че е майсторка и се надявам тази седмица да направим този ритуал! Обмислям също ,живот и здраве, след Великден да направим и кръщенето!

Хубав ден на всички!   bouquet

# 236
  • София, св. Троица
Към ЛЛЛ.
Скъпа Силвана,благодаря ти от сърце за бързия и изчерпателен отговор!
Наистина имам нужда от окуражаване и съвети,защото се изискват много усилия и търпение,а без да те насочи някой,става още по-трудно
.

Би ли ми разказала по-подробно как протича вашето хранене? Даваш ли нещо друго освен кърма и добавка - чай, вода, биберон - залъгалка? Как преценяваш кога и с колко да дохраниш и с какво дохранваш? Пишеш, че най-ниското тегло на Калоян от раждането му е 2100 грама, а как наддава през тези два месеца?

Започвам храненето с кърмене,преди и след това всеки път меря бебчо и гледам да го дохраня до около 100мл,повече през тези 2 месеца той никога не е изяждал.За жалост и това понякога се оказва невъзможно,той приема максимум 80мл.Изобщо не съм наясно колко трябва да приема недоносено бебе с коигирана възраст 1 месец.Когато имам изцедена кърма,дохранвам с нея,за жалост не винаги е така.Гледам кърменето да продължи около 20 мин.,за да не се измори бебчо.Давам вода или чай само след хранене за изплакване на устата,залъгалка само,когато плаче и гушкането не го успокоява,а това всеки път е различно.
Сега теглото на Калоян е 4500гр.Това за мен е много учудващо,защото последната седмица нещата се влошиха.Яде максимум по 50 мл. на 3 часа,сам махна яденето в 24ч. и не мога да го събудя и насиля,по цял ден се напъва,почервенява целия и се изаква само с моя помощ на 3-4 ден с нормални по цвят и консистенция,обилни изпражнения,големи мъки са.Мисля,че не яде,защото му е подуто и препълнено коремчето.
Наистина много се мъчим и двамата,имам нужда от съвет как да постъпя в тази ситуация.
Благодаря предварително!

Здравей RenkataP,
Надявам се нямаш против да отговоря на въпросите ти вместо СиЛЛЛвана, тъй като тя в момента няма възможност да пише.

От това, което споделяш разбирам, че си притеснена за бебчето си и сякаш се чувстваш несигурна по отношение на това, какво се случва с вашето кърмене. Ти си много интуитивна майка, стараеш се да следваш потребностите на Калоян и ето, това ви е помогнало да преодолеете повечето трудности:
- справила си се с предизвикателство да родиш по-рано от очакваното своето бебе. От това, което пишеш разбирам, че Калоян е здрав и се развива добре;
- успяла си да поддържаш лактацията през времето, когато бебето не е било с теб;
- справила се е със запушените канали и препълнените гърди;
- успяла си да поддържаш адекватна лактация и когато вече сте били заедно и сте се учили да се кърмите по-ефективно
- Калоян вече сам изсуква около 80мл. и изглежда не желае повече за едно хранене;
- удвоил е рожденото си тегло, нещо което се случва на повечето бебета едва около 6-ия месец
 Hug Hug Hug
  bouquet
Притесняваш се, че той изсуква едно количество мляко, а би трябвало според теб да приема повече и ти полагаш усилия той да приема повече и въпреки това не изяжда повече от 100мл., дори и с шише.

Би ли споделила какво се случва по време на едно кърмене? Как намираш, че се случва сукането на Калоян? Едната или двете гърди предлагаш на едно хранене? Ако предлагаш двете гърди, как преценяваш кога да прекратиш кърменето от едната гърда, за да предложиш другата? Как се случва компресията на гърдата, която ти предложи СиЛЛЛвана?

Когато става въпрос за хранене на бебета, има значение дали бебето се храни само с АМ, само с кърма или смесено. АМ е винаги едно също през първите месеци, това което може да се промени е само количеството му и за това приеманата доза следва да се увеличава според препоръките на педиатъра. За разлика от него, кърмата има свойството да се променя и количествено и качествено при това непрекъснато, за да отговори в максимална степен на непрестанно променящите се потребности на бебето. Кърмата може да се променя дори в рамките на денонощие. Също така кърмата на майка, която е родила по-рано бебето си е качествено по-различна от кърмата на майка, която е родила на термин. Повече за това можеш да прочетеш тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1479.0 Ако бебето ти изсуква около 80мл. на хранене и не желае повече, вероятно за този етап от неговото развитие това е естествено Бебето и майката може да са като в симбиоза и за това не може да се каже, колко трябва да изсуква едно бебе, независимо дали е родено на термин или недоносено. Важното е то да суче ефективно и често, така че да приема количества кърма, които да му помагат да се развива и да расте. Когато бебето суче от гърда, то може да контролира потока мляко и да приема толкова, от колкото се нуждае в даден момент и това е естествено, както за родените на термин, така и за тези родени по-рано. Ако в следващ момент се нуждае от повече би приело повече. Кърмените бебета се хранят, както ние възрастните – всеки път с различни количества, според потребностите си. Ето защо би било добре Калоян да суче, когато покажепотребност за това. Това  би дало възможност и на твоя организъм да предостави точно това, от което твоето бебе се нуждае в даден момент.

В тази връзка добре би било ако е вариант за теб да ограничиш използването на залъгалката и вместо нея, всеки път, когато Калоян е неспокоен да му предлагаш да суче. Така от една страна той би имал възможност да приеме допълнителни количества кърма, а друга страна, това е допълнителна стимулация за гърдите.

Чудесно е, че се стараеш да осигуриш допълнителни количества кърма за дохранване. В повечето случаи с времето и допълнителна стимулация тези количества кърма се увеличават. Hug

Как намираш идеята да предлагаш на Калоян да суче по-често от на 3 часа? Ако той суче по-често, това би ти спестило някои или всички допълнителни изцеждания с цел стимулация и осигуряване на кърма за дохранване и в същото време би било крачка напред към постепенното намаляване на добавката от АМ. Бебетата са различни. Тези, които приемат по-малко кърма на едно хранене, в повечето случаи предпочитат да сучат по-често. PeaceТези, които приемат по-големи количества кърма на едно хранена биха се задоволили и с по-малко на брой кърмения за денонощие. Бебетата също така се променят - може да имат периоди, в които да сучат по-често и периоди, в които да сучат по-рядко. Освен това с възрастта стават по-умели в сукането и могат да си набавят повече кърма за по-кратко време. За да си спокойна, че бебето ти получава достатъчно кърма би могла да следиш дневното наддаване  - наддаване от 15-30гр на ден се счита за нормално.

Споделяш, че се стараеш кърменето да не продължава повече от 20 минути, за да не се умори Калоян. Според книгата Breastfeeding Answers Made Simple на Nancy Mohrbacher IBCLC, относно недоносените бебета: "Няма доказателства, които да подкрепят ограничаването на броя на кърменията или ограничаването на времето за кърмене. Очаквайте времето за хранене да варира много отначало. Недоносените бебета имат периоди на активност и почивка по време на кърмене и ограничаването на времето прекарвано на гърда може да намали общия прием на кърма"

За всяко бебе е добре да суче от една гърда толкова дълго, колкото е нужно, така че да достигне до повече порции по-задно мляко. Разделянето на кърмата на предна и задна е условно служи по-скоро за обяснение и все пак, ако бебето не се ограничава във времето това би могло да му даде възможност да достигне до повече порции по-богато на мазнини мляко, а също така би могло да облекчи коликите. Повече за това можеш да прочетеш тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=177530.0
Ако Калоян твърде много се успива на гърда, компресията на гърда в този случай би била от полза.

По отношение на иззакването, вероятно би искала да обърнеш  внимание на това, което споделих с evenceto: “ цитат от книгата “Нежното изкуство на кърмене” – превод на Бу
Ходене по нужда при бебето

...Щом мекониумът се изчисти, акото на бебето, което получава само майчино мляко, се различава доста от това на детето, хранено с изкуствено мляко. Акото на кърменото бебе обикновено е кашаво и безформено, често с консистенция на грахова супа, и може да е жълтеникаво до жълтозелено на цвят. Миризмата, за разлика от акото на бебето на адаптирано мляко, е мека и не е неприятна.
Честотата на изхождане варира от бебе до бебе и дори често от седмица до седмица при едно и също бебе. Някои бебета могат да се изхождат много начесто, като акото да е малко повече от петно на памперса. В началото бебето ви може да ака на всяко ядене. Това определено не е диария при кърмено бебе. Това е знак, че получава изобилно мляко. Като поотрасне, след първите шест седмици, може да има само две или три по-значителни изхождания на седмица, понякога само веднъж седмично; дори по-рядко е нормално за някои бебета. Щом изхожданията намалят броя си, се увеличава обема им. Има значителни вариации между съвършено нормални кърмени бебета. Дори някое воднисто, зеленикаво ако от време на време не е причина за тревога за иначе здравото бебе. Изпражненията могат също така да променят цвета си след излагане на въздух.
За щастие, тъй като човешкото мляко съдържа достатъчно вода за да задоволи нуждите му, кърменото ви бебе не се запича. Запекът (твърди, сухи изпражнения) няма нищо общо с интервалът между изхожданията. Някои по-големи бебета правят пауза от пет до седем дена между изхожданията и имат съвършено нормални, макар и много изобилни изпражнения...

Превод от The Womanly Art of Breastfeeding

Това се отнася за бебета, които са изцяло на кърма. Тъй като Калоян приема и АМ, може да е добра идея да се консултираш с педиатъра и той прецени дали е необходимо да се смени АМ или да се вземат други мерки. Можеш също така да се консултираш и относно чая – дали той няма такъв ефект на запичане. Обичайно кърмените бебета не се запичат, тъй като и самата кърма действа като лаксатив.

Надявам се информацията да ти е била полезна. Наистина понякога има трудности и се може да се чувстваме несигурни. Кърменето е като танц за двама – нужно е време мама и бебе да затанцуват в един ритъм и да се напаснат така, както е най-удобно за тях. Ако имаш въпроси ние сме насреща. Ще очаквам отговора ти и ще се радвам да разбера как се случват нещата при вас.

bouquet

# 237

flyn, да разбирам ли, че сте преборили рефлукса? Много се радвам  Hug Как е Криско? Все така ли хубаво расте и наддава? Отчети се с 2 изречения  Hug
Иначе да, повивам нощем Валерче, защото иначе няма мира. Но това е за няколко часа. Към 4-5 часа пак го развръзвам, защото зора да си извади ръцете е голям. Вие сте по-големки от нас, та току виж и нас ни споходило след дни чудото да иска да си спи в кошарката Laughing Как става обаче тогава номера с кърменето? Все трябва да ставаш ли?

При нас нощем номерът да спи бебо до мен се получава. през деня все иска върху мен. Заспива до мен само ако го кърмя легнала и така се приспиваме на гърда  ooooh!
Здрасти, мила,
Не сме го преборили съвсем, но поне не повръща вече на фонтан, което ми изкарваше акъла всеки път. Иначе ясно, че още трудно се оригва, пък и е лакомник и преяжда, та си връща по мъничко почти всеки път. Утре ще ходим да го мерят, да видим какво се получава за сега. Аз взех да го ограничавам (доколкото мога) като го залъгвам и закачам, когато реве за още, а е сукал дълго и напоително Simple Smile Все още е на поискване, но взе сам да си прави нещо като режим. (Който не ме устройва особено, защото бърка деня с нощта, но да се надяваме, че ще се пренастрои  Mr. Green )

Това с кошарката да ти кажа не е от няколко дни, ами от около месец. Пупупу, дано все така да е, но е по-лесно да го оставя в леглото, да си помрънка кротичко 10-15 мин и да си заспи, отколкото да обикалям в продължение на часове с ревящо бебе на ръце. Никога не бих си оставила детето да реве докато заспи, но той сам ме бута и си иска спокойствието. Иди го разбери това бебе...
Иначе да, като е в леглото, трябва да ставам, за да го кърмя, ама аз така или иначе ставам за смяната на памперс. Той от самото начало не иска на нашето легло, а в умората се пробвах на няколко пъти. Иначе ми заспива на гърда все още често, ако съм много изморена, се случва и аз да отнеса плувката и да си спим така до следващото хранене. Събуди ли се обаче, пак си иска в неговото легло. Наистина си е до дете изглежда. Аз съм върл противник на теорията, че толкова малко бебе може да бъде разглезено, така че бих направила всичко, за да се чувства спокоен и щастлив.

Знам, че е много изтощително, но не губи дух, всичко ще се нареди и Валерче сам ще се нагоди. Пращам ти много  Hug

Поздрави и на всички други  Hug

# 238
  • NE
И ние се приспиваме на гърда, просто няма друг начин. От вчера сме с кошара и спи в нея, но пустите колики не го оставят по цял ден да се наспи. Вече и Еспумизана не върши никаква работа. ooooh! Днес дори почнахме да ревем по време на разходката, така хубаво че всички знаят за нашето бебе.

# 239
Kъм ЛЛЛ:

Скъпа Aidin,

Благодаря ти,че ми отговори от името на Силвана,защото при нас с всеки ден проблемите се увеличават и имам голяма нужда от помощ.Кърменето се превръща във все по-непосилна задача.
Междувременно нещата се влошиха,не знам какво става с бебето ми,но започна да се храни съвсем по малко.Ето какво се случва:първо го слагам на едната гърда,в рамките на 10-20 минути суче,след което сам пуска гърдата и аз решавам,че е празна и се опитвам да му предложа другата.Той категорично отказва,при отворена устичка аз вкарвам зърното в устата му,пръскам малко мляко,за да го накарам да суче и той прави рефлекс,като повдигане,като за повръщане и катогорично я отказва.След това дохранвам с изцедена преди това кърма,нея я приема,но отново малко количество.Редувам гърдите всеки път,за да изключа проблем от едната гърда,всеки път изсуква 40-60мл. максимум,независимо от коя,след което отказва другата предложена.Не мога да го храня и само от една гърда,защото общото количество от двете е между 60 до 120 мл.Винаги се изцеждам след като е сукал и винаги има поне още 50 мл от двете гърди.За неговите нужди на недоносено бебе,това е напълно достатъчно сумарно от двете гърди,тъй като той никога не е изяждал повече.
Ходихме и на педиатър да търсим болест при него или проблем с гърдите ми,но няма такива.
Не знам какво да правя,хвърлям кърма,защото той дори и не изяжда цялото количество изцедена.
Педиатърката каза,че не се е сблъскавала с такъв проблем,но да го оставя временно на тези 40-60 мл. на хранене щом като след това спи спокойно 3 часа.Същевременно,той продължава да не ака,въпреки,че е само на кърма и е спаднал с по 20 грама в последните 2 дена.Иначе бебето не е сънливо,има тонус и няма някакъв друг проблем при него,както видимо,така и от прегледа.
Ако можете да ми дадете съвет,ще съм ви много благодарна
.

Общи условия

Активация на акаунт