ФЕВРУАРчета на ръце разнасяме и в "Родени" се нанасяме

• 36 979
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
  • Англия
Момичета, някоянот вас ползвала ли е свещички при запек. Имам Изилакс 1500мг.,които са за бебета, но на мен ми се виждат страшно големи и отрязах само четвъртинка по дължината, от което може би ефектър беше почти никакъв. Вие цели ли ги поставяте?  Дъщеря ми е на 5седмици

# 241
  • Sofia
Здравейте,

Много често чета темата, но все не ми остава време да се включа, може би защото бебето има рефлукс и прекарваме голяма част от времето си на ръце  Wink

Можете ли да ми помогнете със съвет, дали е безопасно кърмата с която дохранвам в бутилка, частта която не е изядена от бебето да предложа отново на следващото хранене в рамките на 3 часа.

Тъй като кърмя, но не ми достига кърмата, после дохранвам с биберон, но бебето е поглъща малки количества и много често ми оставя сериозно количество в шишето, а така не ми се иска да хвърлям кърма ...

# 242
alegra, принципно е ОК след 3 часа, но при определени условия - каква е стайната температура, колко време е минало след първоначалното наливане в шише, прясна ли е кърмата или охладена... Може би е добре да се свържеш с консултант по кърмене, за да ти отговори най-изчерпателно.
Разбирам те за рефлукса и носенето на ръце. От сутринта се гушкаме вкъщи и се надявам утре да е хубаво времето, за да излизаме навън.

# 243
alegra, някой беше пуснал този сайт за съхранение на кърмата и съм си го запазила, че ми се струва много полезен. Да благодарим на Бу за полезната информация

Ето го http://missby.wordpress.com/2008/01/08/store-milk/

Тук можеш да видиш условията за съхранение на кърма, както и как да я затопляш и даваш след това Peace

# 244
  • София, св. Троица
Към ЛЛЛ.
Скъпа Силвана,благодаря ти от сърце за бързия и изчерпателен отговор!
Наистина имам нужда от окуражаване и съвети,защото се изискват много усилия и търпение,а без да те насочи някой,става още по-трудно
.

Би ли ми разказала по-подробно как протича вашето хранене? Даваш ли нещо друго освен кърма и добавка - чай, вода, биберон - залъгалка? Как преценяваш кога и с колко да дохраниш и с какво дохранваш? Пишеш, че най-ниското тегло на Калоян от раждането му е 2100 грама, а как наддава през тези два месеца?

Започвам храненето с кърмене,преди и след това всеки път меря бебчо и гледам да го дохраня до около 100мл,повече през тези 2 месеца той никога не е изяждал.За жалост и това понякога се оказва невъзможно,той приема максимум 80мл.Изобщо не съм наясно колко трябва да приема недоносено бебе с коигирана възраст 1 месец.Когато имам изцедена кърма,дохранвам с нея,за жалост не винаги е така.Гледам кърменето да продължи около 20 мин.,за да не се измори бебчо.Давам вода или чай само след хранене за изплакване на устата,залъгалка само,когато плаче и гушкането не го успокоява,а това всеки път е различно.
Сега теглото на Калоян е 4500гр.Това за мен е много учудващо,защото последната седмица нещата се влошиха.Яде максимум по 50 мл. на 3 часа,сам махна яденето в 24ч. и не мога да го събудя и насиля,по цял ден се напъва,почервенява целия и се изаква само с моя помощ на 3-4 ден с нормални по цвят и консистенция,обилни изпражнения,големи мъки са.Мисля,че не яде,защото му е подуто и препълнено коремчето.
Наистина много се мъчим и двамата,имам нужда от съвет как да постъпя в тази ситуация.
Благодаря предварително!

Здравей RenkataP,
Надявам се нямаш против да отговоря на въпросите ти вместо СиЛЛЛвана, тъй като тя в момента няма възможност да пише.

От това, което споделяш разбирам, че си притеснена за бебчето си и сякаш се чувстваш несигурна по отношение на това, какво се случва с вашето кърмене. Ти си много интуитивна майка, стараеш се да следваш потребностите на Калоян и ето, това ви е помогнало да преодолеете повечето трудности:
- справила си се с предизвикателство да родиш по-рано от очакваното своето бебе. От това, което пишеш разбирам, че Калоян е здрав и се развива добре;
- успяла си да поддържаш лактацията през времето, когато бебето не е било с теб;
- справила се е със запушените канали и препълнените гърди;
- успяла си да поддържаш адекватна лактация и когато вече сте били заедно и сте се учили да се кърмите по-ефективно
- Калоян вече сам изсуква около 80мл. и изглежда не желае повече за едно хранене;
- удвоил е рожденото си тегло, нещо което се случва на повечето бебета едва около 6-ия месец
 Hug Hug Hug
  bouquet
Притесняваш се, че той изсуква едно количество мляко, а би трябвало според теб да приема повече и ти полагаш усилия той да приема повече и въпреки това не изяжда повече от 100мл., дори и с шише.

Би ли споделила какво се случва по време на едно кърмене? Как намираш, че се случва сукането на Калоян? Едната или двете гърди предлагаш на едно хранене? Ако предлагаш двете гърди, как преценяваш кога да прекратиш кърменето от едната гърда, за да предложиш другата? Как се случва компресията на гърдата, която ти предложи СиЛЛЛвана?

Когато става въпрос за хранене на бебета, има значение дали бебето се храни само с АМ, само с кърма или смесено. АМ е винаги едно също през първите месеци, това което може да се промени е само количеството му и за това приеманата доза следва да се увеличава според препоръките на педиатъра. За разлика от него, кърмата има свойството да се променя и количествено и качествено при това непрекъснато, за да отговори в максимална степен на непрестанно променящите се потребности на бебето. Кърмата може да се променя дори в рамките на денонощие. Също така кърмата на майка, която е родила по-рано бебето си е качествено по-различна от кърмата на майка, която е родила на термин. Повече за това можеш да прочетеш тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1479.0 Ако бебето ти изсуква около 80мл. на хранене и не желае повече, вероятно за този етап от неговото развитие това е естествено Бебето и майката може да са като в симбиоза и за това не може да се каже, колко трябва да изсуква едно бебе, независимо дали е родено на термин или недоносено. Важното е то да суче ефективно и често, така че да приема количества кърма, които да му помагат да се развива и да расте. Когато бебето суче от гърда, то може да контролира потока мляко и да приема толкова, от колкото се нуждае в даден момент и това е естествено, както за родените на термин, така и за тези родени по-рано. Ако в следващ момент се нуждае от повече би приело повече. Кърмените бебета се хранят, както ние възрастните – всеки път с различни количества, според потребностите си. Ето защо би било добре Калоян да суче, когато покажепотребност за това. Това  би дало възможност и на твоя организъм да предостави точно това, от което твоето бебе се нуждае в даден момент.

В тази връзка добре би било ако е вариант за теб да ограничиш използването на залъгалката и вместо нея, всеки път, когато Калоян е неспокоен да му предлагаш да суче. Така от една страна той би имал възможност да приеме допълнителни количества кърма, а друга страна, това е допълнителна стимулация за гърдите.

Чудесно е, че се стараеш да осигуриш допълнителни количества кърма за дохранване. В повечето случаи с времето и допълнителна стимулация тези количества кърма се увеличават. Hug

[b]Как намираш идеята да предлагаш на Калоян да суче по-често от на 3 часа? Ако той суче по-често, това би ти спестило някои или всички допълнителни изцеждания с цел стимулация и осигуряване на кърма за дохранване и в същото време би било крачка напред към постепенното намаляване на добавката от АМ.
[/b] [b]Бебетата са различни. Тези, които приемат по-малко кърма на едно хранене, в повечето случаи предпочитат да сучат по-често. [/b] PeaceТези, които приемат по-големи количества кърма на едно хранена биха се задоволили и с по-малко на брой кърмения за денонощие. Бебетата също така се променят - може да имат периоди, в които да сучат по-често и периоди, в които да сучат по-рядко. Освен това с възрастта стават по-умели в сукането и могат да си набавят повече кърма за по-кратко време. За да си спокойна, че бебето ти получава достатъчно кърма би могла да следиш дневното наддаване  - наддаване от 15-30гр на ден се счита за нормално.

Споделяш, че се стараеш кърменето да не продължава повече от 20 минути, за да не се умори Калоян. Според книгата Breastfeeding Answers Made Simple на Nancy Mohrbacher IBCLC, относно недоносените бебета: "Няма доказателства, които да подкрепят ограничаването на броя на кърменията или ограничаването на времето за кърмене. Очаквайте времето за хранене да варира много отначало. Недоносените бебета имат периоди на активност и почивка по време на кърмене и ограничаването на времето прекарвано на гърда може да намали общия прием на кърма"

За всяко бебе е добре да суче от една гърда толкова дълго, колкото е нужно, така че да достигне до повече порции по-задно мляко. Разделянето на кърмата на предна и задна е условно служи по-скоро за обяснение и все пак, ако бебето не се ограничава във времето това би могло да му даде възможност да достигне до повече порции по-богато на мазнини мляко, а също така би могло да облекчи коликите. Повече за това можеш да прочетеш тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=177530.0
Ако Калоян твърде много се успива на гърда, компресията на гърда в този случай би била от полза.

По отношение на иззакването, вероятно би искала да обърнеш  внимание на това, което споделих с evenceto: “ цитат от книгата “Нежното изкуство на кърмене” – превод на Бу Ходене по нужда при бебето

Това се отнася за бебета, които са изцяло на кърма. Тъй като Калоян приема и АМ, може да е добра идея да се консултираш с педиатъра и той прецени дали е необходимо да се смени АМ или да се вземат други мерки. Можеш също така да се консултираш и относно чая – дали той няма такъв ефект на запичане. Обичайно кърмените бебета не се запичат, тъй като и самата кърма действа като лаксатив.

Надявам се информацията да ти е била полезна. Наистина понякога има трудности и се може да се чувстваме несигурни. Кърменето е като танц за двама – нужно е време мама и бебе да затанцуват в един ритъм и да се напаснат така, както е най-удобно за тях. Ако имаш въпроси ние сме насреща. Ще очаквам отговора ти и ще се радвам да разбера как се случват нещата при вас.

bouquet

Kъм ЛЛЛ:

Скъпа Aidin,

Благодаря ти,че ми отговори от името на Силвана,защото при нас с всеки ден проблемите се увеличават и имам голяма нужда от помощ.Кърменето се превръща във все по-непосилна задача.
Междувременно нещата се влошиха,не знам какво става с бебето ми,но започна да се храни съвсем по малко.Ето какво се случва:първо го слагам на едната гърда,в рамките на 10-20 минути суче,след което сам пуска гърдата и аз решавам,че е празна и се опитвам да му предложа другата.Той категорично отказва,при отворена устичка аз вкарвам зърното в устата му,пръскам малко мляко,за да го накарам да суче и той прави рефлекс,като повдигане,като за повръщане и катогорично я отказва.След това дохранвам с изцедена преди това кърма,нея я приема,но отново малко количество.Редувам гърдите всеки път,за да изключа проблем от едната гърда,всеки път изсуква 40-60мл. максимум,независимо от коя,след което отказва другата предложена.Не мога да го храня и само от една гърда,защото общото количество от двете е между 60 до 120 мл.Винаги се изцеждам след като е сукал и винаги има поне още 50 мл от двете гърди.За неговите нужди на недоносено бебе,това е напълно достатъчно сумарно от двете гърди,тъй като той никога не е изяждал повече.
Ходихме и на педиатър да търсим болест при него или проблем с гърдите ми,но няма такива.
Не знам какво да правя,хвърлям кърма,защото той дори и не изяжда цялото количество изцедена.
Педиатърката каза,че не се е сблъскавала с такъв проблем,но да го оставя временно на тези 40-60 мл. на хранене щом като след това спи спокойно 3 часа.Същевременно,той продължава да не ака,въпреки,че е само на кърма и е спаднал с по 20 грама в последните 2 дена.Иначе бебето не е сънливо,има тонус и няма някакъв друг проблем при него,както видимо,така и от прегледа.
Ако можете да ми дадете съвет,ще съм ви много благодарна
.

Здравей RenkataP,
Разбирам, че си все така притеснена и намираш, че нещата с кърменето сякаш се получават по-трудно. Бих искала да синтезирам това, което до момента си споделила, за да съм сигурна, че правилно разбирам какво се случва към момента при вас:

1. Имаш кантар и мериш бебето преди и след всяко кърмене?
2. Калоян изсуква между 60 и 80мл. и след това дохранваш с изцедена кърма или АМ. С какво дохранваш към момента? Ако дохранваш само с кърма, от колко време е само на кърма? С какво количество?
3. Забелязала си, че дори да го храниш с шише, той отново изсуква същото количество или повече с настояване от твоя страна. Това така ли е, към момента?

Ако се притесняваш, че не приема достатъчно кърма на едно хранене, би могла да му предлагаш да суче по-често. Както споделих по-рано, за някои бебета може да е по-удачно да сучат по-често. Случва се понякога поради различни прични някои бебета да приемат по-малко кърма на едно хранене. В такава ситуация е добре майката да предлага кърмене по-често

Кърмата, която ти остава би могла да я замразяваш във фризера, вместо да я хвърляш.

4. Най-ниското тегло е било 2100, на втория месец вече е бил 4.500. Какво е теглото му в момента?
5. Суче от една гърда, докато я пусне сам и не желае другата?

Как се чувства Калоян по време на самото кърмене и след това? Всяко бебе има моменти, в които суче ефективно и такива, в които по-скоро си почива. Как намираш да се случва ефективното сукане при Калоян?

В случай, че има излишна кърма, би могла да обмислиш спиране или намаляване на изцежданията, така че производството да регулира спрямо конкретните потребности на бебето ти.

6. Спи спокойно 3 часа. Колко кърмения имате за денонощие към момента? На какъв интервал от време горе долу от време и как преценяваш времето между кърменията – от началото на едното кърмене до началото на другото кърмене или по друг начин?
7. Калоян не е сънлив, има тонус. Според педиатъра е здрав и няма проблем, нито при него, нито при теб.
8. Предлагаш ли вода, чай, сок или друго различно кърма и в какво количество?
9. Споделяш, че той не ака. Би ли разказала малко повече – колко напишкани пелени има към момента, колко изхождания, на какъв интервал от време и как изглеждат?

Споделяш, че е спаднал с 20гр. Понякога самите кантари дават отклонения и ако и бебето мърда, може да се натрупват грешки. Ето защо е добре меренето да е винаги на голо и по едно и също време на деня. Ако засичането на наддаването за ден е объркващо за теб, би могла да следиш наддаването за седмица.

Смяташ, че той трябва да приема повече кърма на едно хранене, от колкото в момента го прави. Какво те навежда на тази мисъл?

Ако правилно съм разбрала, в момента той е на коригирана възраст около месец и половина. Като майка, ти знаеш кое е най-доброто за теб и Калоян. Би било чудесно ако споделиш какви са твоите виждания относно кърменето ви? Каква организация на кърмене би желала да имате и какво количество кърма би желала да получава Калоян, така че двамата с него да се чувствате добре? 

bouquet

# 245
Здравейте, за киселото мляко реших да изчакам определено още време, вече намерихме АМ, което малката да яде, но вчера като бяхме на консултация и джи пи то ми каза, че мога да започвам да давам сокчета от ябълка или морков по малко през деня, но ние сме едва на два месеца и няколко дни, струва ми се прекалено рано, мислех си че трябва да е поне при навършени 3 месеца, а от 4 месец мислех да пробвам с пюрета, вие на какво мнение сте?

# 246
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Аз лично захраних скоростно средната на 5,5 месеца, защото отказваше АМ и то с каша, а сокове дадох след 11 месечна възраст ... За това бебче смятам да е след 6 навършени месеца. СЗО НЕ препоръчват ранно захранване, още повече със сок ... Порови се из форума, попрочети ... Но ти решаваш ще "слушаш" ли педиатърката ... Нашата педиатърка е една и съща и на трите: преди 16 години започнахме по нейна препоръка сок на 2 месеца, но тогава такива бяха и препоръките на СЗО ... Тя доста чете и се информира и ще ме убие, ако захраня по-рано от 6-тия месец Simple Smile

# 247
  • NE
Аз също съм на мнение да захранвам не по-рано от 6 месец независимо от мнението на педиатърката, макар да имаме сходни виждания и вероятно същото ще мисли и тя.

# 248
Здравейте, момичета! Извинявам се, че нахлувам в темата ви. Имам племенничка, която е родена на 14 февруари. На 40-ия ден й проби първо зъбче, в момента се мъчи да пробива номер 2. Всички сме в потрес, защото за толкова ранно зъбоникнене не бяхме чували. /Все си мислех, че моите деца вадеха рано зъбите - на по 4м и половина/. Известно ли ви е с какво мехлемче може да се мажат венците на тази възраст за облекчаване? Благодаря предварително!

# 249
Kъм ЛЛЛ:

Здравей Aidin,

Покрай грижите за малчо,все не намирам време да ти отговоря. Sad
Права си,кърменето за мен с всеки изминал ден,се превръща в "мисията невъзможна".Вече много съм се отчаяла.На голяма част от въпросите ти съм отговорила в двата си поста,но ще ги систематизирам по точки,както си ми ги задала,за да разбереш точно какви са нашите проблеми.

1.Меря бебчо преди и след всяко къремене.
2.Изсуква 40-50 мл. и пуска гърдата,категорично отказва другата,независимо коя.Дохранвам с кърма,не съм давала АМ от 2 седмици приблизително.Дохранвам с 50 мл. кърма,не винаги изяжда и толкова.
3.Когато го храня само от шише,изяжда същото количество кърма 80-90 мл. с мое настояване.Правя опит да го храня по-често,както предлагаш,а имено на 2 часа,цоква няколко пъти и пуска гърдата.
4.Теглото му от снощи е 4740,на 2.5 месеца,но едва днес с моя помощ се изака,след 4 дена от предходното ходене,така че може кантарът довечера да покаже по-малко.
5.На този въпрос ще отговоря пак,защото точно тук е за мен най-големият проблем,суче само от едната гърда на хранене и категорично отказва другата.Аз общо в двете имам около 100мл. кърма,затова винаги предлагам двете.До преди 2 седмици сучеше и от двете гърди.
Понякога суче много ефективно,по някога по-вяло,но това продължава не повече от 10-15 мин.понякога и 5 мин. и винаги количеството изсукана кърма е 40-50мл.
Нямам излишна кърма,просто остава неизядена кърма и затова я хвърлям.Примерно от 100 мл.,които съм изцедила,изяжда само 80мл. обикновено,ако е само от шише.
6.Интервалите между кърменията са приблизително 3 часа,обикновено той сам започва да мрънка,като минат 3ти часа,но понякога,до 2 пъти в денонощието спи по 4 часа и тогава аз го будя да яде.Храненията са между 6 и 8.Някоя вечер прескача сам храненето в 24ч.Снощи пък за първи път прескочи в 3 сутринта.
7.Калоян е с тонус,не е сънлив,напротив,доста е жизнен и спи малко,иска внимание,разходки из апартамента,иска да разглежда и да му се говори.При мен проблем няма,освен малкото количество кърма,но той и не изяжда тези 100мл.
8.До скоро предлагах вода или чай,само по глътка след храна за изплакване,вече не,от седмица.
9.Не ака спонтанно,винаги с моя помощ,на 3-4 дена,пак казвам само на кърма е.Напишаните памперси са 5-6 на денонощие,не така обилни,както бяха преди обаче,преди периодът на неяденето.
Меря го всяка вечер в 21ч.Ако мърда,го меря 3-4-5 пъти,докато се успокои,за да съм сигурна,че е точно.
Смятам,че яде малко,защото ми се струва,че за бебе на 2.5 месеца 40-50 мл. на 3 часа са много малко,реално той ги изсуква и приключва с яденето,може да спи спокойно след това 3 часа.Аз насила дохранвам.
Най-голямата ми мъка е,че отказва втората гърда,в която има толкова,колкото и в другата.Прави гримаса,като при гадене и повръщане,когато му я дам.А кърмата ми намалява,при това неядене,цеденето изобщо няма ефекта на сукането при мен.
Това,което смятам,че ще е добре за него,е да изсуква кърмата,която имам на всеки 3 часа,между 80-90-110 мл.
Стана малко дълго,но мисля,че ще добиеш представа за нашите проблеми.
Благодаря ти за отделеното време и за отговора предварително!

P.S.Присетих се,че в един от постовете ме съветваш да не хвърлям кърма,а да замразявам.Става въпрос за кърма,която е била в хладилника,която съм затоплила и дала,и от която той е оставил 20-30 мл и аз я хвърлям.Знам,че не може да се връща пак в хладилника и да се топли наново,мисля и че,не може да стои повече на стайна температура.Ако греша,ми кажи.

Последна редакция: пн, 07 апр 2014, 03:45 от RenkataP

# 250
  • София
Момичета, извинете ме, че така нахълтвам в темата ви.
Искам да споделя, че имам електрическа помпа за кърма Медела Суинг, която вече не ми е нужна. Ако някоя от вас проявява интерес- нека ми пише на ЛС.
Бъдете здрави и вие, и бебчетата ви! Hug

# 251
Здравейте, момичета!
Скоро май не ми е оставало време да се рапзиша. То не че днес имам време, ама викам си да седна да ви попрочета ид а се включа по темите.
За захранването: - сега ще постъпя така както постъпих при захранването на Кали. Тогава си водех записки в една тетрадка, кога какво и по колко давам и сега ще си извадя тетрадката и ще карам по нея. Дано само Ивето да е така възприемчив към храните като нея. Захраних я на 5 месеца и 1 седмица с пюре от тиква. Започнах първо с плодовите пюрета, после зеленчуковите, ако не ме лъже паметта после май кашите почнахме и така....
Лейди Н - Наистина доста рано изникнало зъбче на 40 ден. Бебчето е родено на същата дата като Ивайло Grinning Аз мажех Кали с Дентинокс при никненето на зъбките по препоръка на педиатърката и съм доволна, сега мисля пак него да ползвам. Това е едно прозрачно гелче, измиваш си добре ръцете, слагаш съвсем малко на пръста и обтриваш венците и най-вече побелелите места, където се очакват новите зъбчета. И честито зъбче на малкото човече.
Кали тръгна на ясла миналия понеделник и в петък си я прибрахме с лек сопол... взехме мерки веднага, сега е добре, но я оставих днес у дома да я наблюдавам и за всеки случай не я пускам да влиза встаята на Ивайло. Днес съм сама с двете деца, ММ не може да отсъства от работа, за капак на това, тази нощ ставах два пъти, един за храненето на Ивето и един сутритна в 6, че той рева от колики. Абе, труден ден се очертава, да видим как ще избутаме....
Пожелавам ви хубав ден Hug

# 252
Bubka,мнооого благодаря за инфото!  Hug Хем и прах за пране ще купя от този магазин!  Grinning

радвам се че помогнах Simple Smile))

НИе утре правиме 40 дни ще ходя попа да ни пее и сме а лекар да ми напише новия болничен ... и ще искам някакав по специален преглед за това повръщане нищо не помага .... писна ми .... а пием антирефлукс на ХИП вече незнам .... всичко помагаше но временно дано да минеме леко стискайте палци момичета   bouquet

# 253
Здравейте мами, днес бяхме на първа ваксина, че я бяхме отложили с около 10 дена, защото не ни беше минала жълтеничката. И понеже преди няколко дни ви питах за картон на бебето, да ви споделя какво каза нашата педиатърка. Питах я трябва ли да купувам картон и тя каза, че това било отживелица и вече всичко е електронно. Аз питах как ще ми даде след време ваксините за детска градина (ако се класираме изобщо, но това е друга тема) и тя ми извади от компютъра един лист, на който пишеше имената на детето, ЕГН, име на лекаря, датата, на която е записано детето при съответния педиатър, дати на консултациите, кг, см, вид храна, която приема бебето и една графа забележки. Там не знам какво се пише. При нас имаше само един попълнен ред, защото сме минали само една конслтация. Отдолу има таблица с ваксините, дата на ваксината, името на ваксината и индивидуален номер. Странно ми е, защото много от вас казаха, че им е направен картон newsm78

# 254
Ами не знам за електронно-ние имаме едно картонче,което е по-скоро реклама на Био Гая и на което има печат на педиатърката,името на бебето,адреса на клиниката както и графи за попълване на размерите на бебето и ваксините...  newsm78 Нашата ваксина  я отложиха с един месец,тъй като продължаваме да сме с кърмаческа жълтеница...  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт