Швейцария-фондю, раклет, шоколади и дружина майки млади-5

• 128 902
  • 466
  •   1
Отговори
# 270
Благодаря, MilaB  bouquet
Ще се обадя да разбера откъде минава, като идва тук и дали ще има възможност и аз да ползвам услугите му.

# 271
Здравейте, мили мами Simple Smile
преминавам набързо към въпросите си. Преди няколко часа се връщаме с приятеля ми от много вълнуващо пътешествие с кола из Западна Европа и искам да ви кажа, че сме просто влюбени в Швейцария, по-скоро в немската й част. направо имам чувството, че това е някакъв друг свят.
Наясно съм с повечето ограничения, които съществуват за българите и румънците по повод миграция и работа. Но не смятам, че е невъзможно да се отиде там и да започнеш живота си.
Моля ви за малко повече информация, откъде да започна търсенето на работа, тъй като знам че това е основно, ще оценя и всеки допълнителен съвет.
Давам малко информация за мен: 24години, завършила съм немска гимназия, имам Deutsche Sprachdiplom Stufe II, завършила съм Софийски университет, специалност Стопанско управление с немски език.
Много ви благодаря  bouquet

# 272
www.jobs.ch
www.monster.ch
поне за тези се сещам в момента. Имай предвид, че предимство имат живеещите в страната, после гражданите на старите членки на ЕС и най-накрая новите като Бг и Румъния. Преди години имаше и квоти за чужденци. Сега не знам как е. Но трябва работодател да те хареса, да докаже, че няма друг подходящ за мястото и тогава да му разрешат да те вземе и да ти извадят разрешително за престой и работа.
Успех с търсенето!  Peace

# 273
pussycat, благодаря много за бързата реакция. Ще разгледам сайтовете, предполагам, че са нещо като jobs.bg само че за Швейцария. Аз гледах и европейския портал за работа EURES. Някой може ли да ми каже дали тези обяви, посочени там са надежни. Всички мнения са добре дошли, вярвам че има много хора минали по този път.

# 274
Здравей, Слънчице. Аз пих ти предложила да започнеш с легализиране на дипломата или по-точно да провериш дали трябва да бъде легализирана тук и какви разрешения са ти необходими. Моля те за извинение, аз просто съм много далеч от тази сфера, та не знам какво точно работи човек със "Стопанско управления". Представям си някаква икономика. Бих ти препоръчала да погледнеш за някакви курсове или най-добре мастърс, който можеш да направиш в Швейцария по твоята специалност. Във всеки случай ще се зарадват повече на някой, който поне малко е учил по техния начин.
Успех! Simple Smile

# 275
P@ssiflora, благодаря ти много. Точно и аз това си помислих, че трябва да ми е първата стъпка.
Няма за какво да ми се извиняваш, да моята специалност е икономическа, но не тясно специализирана в някаква област. Като еквивалент бих посочила Бизнес администрация.
Знае ли някой от вас, дали ако запиша магистърска степен в някои от швейцарските университети, имам право да работа и ако да, по колко часа седмично?
Живот и здраве след един месец ще си държа дипломата в ръце и още на следващия ден след дипломирането ще я подам за превод и легализация.

# 276
Слънце, има престижен икономически университет в Сейт Гален ако не се лъжа, намери му сайта и го провери. Не искам да съм груба, но само с една диплома от Бг  и без никакъв стаж , шансовете да започнеш работа тук са минимални. Наистина е най- добре да запишеш да учиш , ако можеш да си го позволиш финансово .

# 277
И не се знае дали тази бг диплома ще бъде призната тук!

# 278
Да, аз вече намерих няколко университета и в момента съм в процес на проучване. Всъщност аз стаж по специалността имам, просто не е в чужбина, а тук в България. Разбира се, не знам дали този стаж, ще бъде признат, макар че е за големи фирми с международно присъствие.
Все пак, мисля да пробвам с някои от обявите за работа в сайтовете, които ми даде pussycat.
При вас как са се стекли нещата, учихте там и след това си намерихте работа ли?

# 279
Зная, че студентите могат да работят докато учат, даже им се плаща предобре - по около 20 франка на час, но не зная точно колко часа на седмица им е разрешено. И аз смятам най-добре да се съсредоточиш не върху търсена на работа, а върху университет и финансиране. С един мастърс от тук ще имаш много по-добри шансове за работа и кариерно развитие.
Ако идваш сама, можеш да живееш първоначално във WG (Wohngemeinschaft) - т.е. апартамент, който делиш с още 1-2 души. Така е в пъти по-изгодно, защото не искаш да знаеш колко струват самостоятелните квартири тук.
Свържи се с някой университет и се консултирай с него и виж какви възможности предлага.

# 280
Дори да направи тук докторат или магистратура и подобни, ако основната диплома не е призната, намирането на работа ще е трудно. Както и намирането на работа и оставането тук след завършване. Не разубеждавам никого - който не е опитал, той не е успял! Има достатъчно работодатели, за които дипломата не е от основно значение (като огромен процент от тези не са швейцари!) - на мен никога никъде не са ми искали диплома. Но все пак нека не се заблуждаваме - късмет си трябва!  Peace
Слънце, аз лично дойдох с покана за работа, та не бих могла да кажа повече по повод търсене, намиране и т.н. на работа.
Имам познати, които са завършили тук и е трябвало да се върнат след завършването, защото не са си намерили достатъчно бързо работа, изтекли разрешителни и ... домой. Но и това не е пресен пример, а истории от преди десетина години. А сега като имаш предвид кризата с бежанците, желанието на Швейцария да затвори пазара на работна ръка за чужденци изобщо
Скрит текст:
повод за ожесточени дебати и спорове в ЕС
, чертае една не толкова атрактивна картинка. Но пак да кажа, който не е опитал, той не е успял!

Последна редакция: чт, 29 окт 2015, 18:28 от pussycat

# 281
До 31 май 2016 год. пазарът за работна ръка от БГ и Румъния е затворен. За жалост не съм много убедена, че след това нещата ще се подобрят, защото в момента се мисли как да се приложи на практика въвеждането на квоти за всички, не само за българи. Засега най-голям шанс за намиране на работа имат лекарите.

Магистърските програми тук са платени за чужденци, като цените съвсем не са за подценяване. Към това се включват и средствата, необходими за плащане на наем и нормален човешки живот и се стига до едни "леко" стряскащи суми. На сайта на университетите обикновено има подробна информация за тия цени, както и една примерна калкулация на сумата, която е необходима за всеки студент, за да преживява месечно.

# 282
Привет на всички!

Извинявайте, че  нахлувам в темата директно с въпрос, но ми е много важно някой да ми каже следното.

Мога ли като живеещ вече в Германия да си открия сметка в швейцарска банка?
Големи ли са таксите?
Има ли някъде информация на български?

# 283
Привет на всички!

Извинявайте, че  нахлувам в темата директно с въпрос, но ми е много важно някой да ми каже следното.

Мога ли като живеещ вече в Германия да си открия сметка в швейцарска банка?
Големи ли са таксите?
Има ли някъде информация на български?

Здравей,

смятам, че не можеш, защото ми искаха Ausländerausweis, който получаваш само като си регистриран живущ тук. Това важи за Postfinance.  За другите банки не знам, но съм склонна да предполагам, че всички банки искат адресна регистрация.

# 284
Не може, трябва да си регистриран на адрес в Швейцария. Освен това някои банки вече въвеждат негативни лихви по спестовни сметки дори и за частни клиенти. Можеш обаче да си открие сметка във франкове и в немска банка.

Общи условия

Активация на акаунт