Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 420
 • Switzerland
 • Мнения: 86
kriki от тук пълномощно не ти трябва, само личните карти или паспортите на децата, но това в случай, че няма да правиш бебетата бг граждани докато си там.
thewayyoulookatme ще ви хареса приключението и още как Simple Smile Не се притеснявай изобщо и пиши ако имаш нужда от каквото и да е  Heart Eyes

# 421
 • Мнения: X
Те бебетата са шв.граждани и с шв документи ще пътуват.а като си идем ще им направя и бг гражданство,но няма да вадя бг паспорт.ще продължавам да пътувам с шв. Това променя ли нещо

# 422
 • Switzerland
 • Мнения: 86
kriki о да, променя и още как . В момента, в който им направиш ЕГН те стават български граждани и ще ти искат бг паспорти на нашата граница . Според закона всеки български гражданин трябва да влиза и да излиза от страната с български документи за самоличност, респективно от този момент ще ти трябва декларация от бащата за напускане на България .

# 423
 • Мнения: X
Добре де, аз съм с двойно гражданство и имам само шв.паспорт ,децата също.тоест и тримата ще пътуваме с шв документи.кой може да ме задължи да им показвам и бг?а дефакто ние нямаме.и бащата е швейцарец,който не е с нас в Бг за ваканцията.от Швейцария ли той трябва да ни извади пълномощно за да влезнем и излезнем ние в Бг.аз от години нямам бг паспорт и пътувам до Бг и обратно с Швейцарските и никога никой не ми е изискал и бг.

Последна редакция: пн, 10 апр 2017, 15:47 от Анонимен

# 424
 • Switzerland
 • Мнения: 86
kriki това е инфото .
2. При пътувания на ненавършили пълнолетие деца, които са български граждани и притежават и друго гражданство.

Според българското законодателство,  български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин, съгласно чл. 8 от Закона за българското гражданство (ЗБГ).
 Съгласно чл. 3 от ЗБГ, българските граждани, които имат и друго гражданство се смятат само за български граждани при прилагането на нашето законодателство.
    При преминаване на границата през ГКПП, българското гражданство се установява чрез българските документи на лицето – паспорт и лична карта, или временен паспорт, издаден от българско дипломатическо представителство на български гражданин, който не разполага с паспорт или лична карта.
    В случаите, когато българският гражданин притежава и друго гражданство и, съответно, документи (паспорт или лична карта), издадени от тази държава, при преминаването си през ГКПП той следва да ги представи на граничния полицай, извършващ контролната процедура.
   В случаите на двойно гражданство, едно от които е българско и когато детето разполага само с  чужд документ за пътуване е приложима и разпоредбата на чл. 43, ал. 3 от Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), според която се забранява напускане на Република България на чужденец под 18 години, притежаващ и българско гражданство, на който единият родител/двамата родители е/са български граждани и не е дал/не са дали писмено съгласие за пътуването му зад граница.

Предвид цитираните по-горе разпоредби на граничните пунктове се изпълнява следното:

2.1 Когато при напускане на Република България детето притежава и представи на граничните полицаи валиден български паспорт или лична карта И валиден паспорт или лична карта на съответната друга държава, чиито гражданин е, декларация за съгласие от отсъстващия родител/родители няма да бъде изисквана.
2.2 Когато детето, притежаващо българско и друго гражданство, притежава и представи само валиден паспорт или лична карта на съответната друга държава, декларация за съгласие, издадена по реда, описан в т. 1 ще бъде изисквана. Ако детето (респ. придружаващото го лице) не представи такава или същата не е заверена по начина, описан в т. 1, то няма да бъде допуснато да излезе от България.
Освен поради цитираната по-горе разпоредба от ЗЧРБ, това се налага и поради практиката в редица държави, документите за пътуване на деца да се издават без да се изисква съгласието и на двамата родители.

Следва да имате предвид и следното:

Граничните полицаи имат право да извършват допълнителни проверки за автентичност на всички описани по-горе документи, интервюта с децата и придружаващите ги родители или други роднини или лица, както и проверки в автоматизираните информационни масиви.
В случаите, когато някой от родителите оттегли вече декларирано съгласие или изрично заяви несъгласие детето му да напуска територията на Република България и уведоми органите на МВР, ненавършилия пълнолетие не се допуска извън страната до произнасяне на компетентния съд по чл. 127а от Семейния кодекс.
Не се изисква декларация за съгласие, когато:
1.3 Малолетните и непълнолетни български граждани, живеят с родителите си дългосрочно в чужбина и това е отразено в техните български документи за самоличност или притежават официален документ за пребиваване, издаден от съответната държава – т.е. когато детето притежава валиден български паспорт, в който под формата на стикер или печат е отразено разрешение за дългосрочно пребиваване в съответната държава или заедно с паспорта представи отделен такъв документ под формата на карта или удостоверение, съдържащо официално уверение за продължително пребиваване от съответните власти.
   В тези случаи е много важно родителите и децата коректно да са посочили действителния настоящ адрес в чужбина при издаване на български лични документи или пред съответните служби “Гражданска регистрация и административно обслужване”.

Това е според закона . Тоест при регистрацията им трябва правилно да попълниш адреса ви в чужбина. Най-добре е да ги питаш в ЕСГРАОН . Ще ти пусна на лично целия документ да си го имаш
                  

# 425
 • Мнения: X
Блгодаря много

# 426
 • Мнения: 22
Здравейте! Извинявайте, че нахлувам в темата ви, но имам един въпрос, чийто отговор не мога да намеря. Ще пътувам за един ден От Милано до Лугано, но се чудя как стои въпросът с винетките? Четох, че има само годишна винетка (37 франка), която не виждам смисъл да купувам. Моля ви, ако някоя от вас има идея как се процедира при еднодневни посещения да страната, да ми каже, че ако не намеря решение, ще си остана без екскурзия newsm45

# 427
 • Мнения: 2 755
anna_lu, няма други винетки, освен годишната.
Обаче цената й е 40 франка, а не 37.

# 428
 • Мнения: 22
anna_lu, няма други винетки, освен годишната.
Обаче цената й е 40 франка, а не 37.

Добре, благодаря!

# 429
 • Мнения: 294
Здравейте!
Аз съм една горда мама на момче(12г.) току що прието в танцова академия Цюрих с класически балет. Сега тепърва ще подготвяме документите и всичко останало. Безпокойствата ми са толкова много, въпреки,че ще отседне първата година у близка моя приятелка...
Ще се радвам да се запознаем...Преди часове го чаках на летището да се върне от прослушването и преди малко се обадиха за резултата...още съм много развълнувана...

# 430
 • Мнения: 2 017
Здравйте! Аз пък искам да попитам какво се купува за училище (1 клас). Учебниците, тетрадките? Колко струва старта на един първокласник?Simple Smile

# 431
 • Мнения: 4
Здравейте момичета Simple Smile

Не знам дали сте го обсъждали преди в темата, но, според вас, коя би била най-подходящата застраховка при планиране на бременност? Една застрахователна агентка, с която се срещнахме почти ни убеди, че най-добре за мен е да направим semi-private, но в доста форуми чета, че всъщност не е необходима. Basic застраховката афектира ли качеството на услугата или само броя на майки, с които се споделя стая?

Благодаря предварително! Simple Smile

# 432
 • Мнения: 153
Здравей thewayyoulookatme,

Не мога да гарантирам за всички застрахователни компании, но при повечето за които съм чувала всико, което ти е необходимо по време на бременността - прегледи, лекарства и каквото и да е, е Franchise frei (това означава, че ти не плащаш нито стотинка, всичко се поема от застраховката). Аз съм в момента бременна и за Helsana ти гарантивам на 100%. Не ти трябва повече от базисната. Ако случайно има нещо повече като услуга, което би искала да получиш - например ВИП стая или нещо такова, винаги можеш да си доплатиш, иначе не виждам за какво друго би ти потрябвала semi privat.
Моята препоръка би била да си направиш базисна застраховка с възможно най-малко franchise, защото преди да забременееш и след като родиш ще искаш евентуално да отидеш на прегледи, да си направиш изследвания, разни витамини трябва да взимаш и така ще платиш по-малко от джоба си. Гледай да имаш включена физиотерапия и акупунктура. Няма да съжаляваш докато си бременна Simple Smile

Успех! Simple Smile

# 433
 • Мнения: 2 755
P@ssiflora e абсолютно права. По принцип и за хора с хронични заболявания важи същото.
За Zusatzversicherung обаче не знам как стои въпроса при бременност и дали има смисъл от нея.

# 434
 • Мнения: 4
Много благодаря Simple Smile

Спряхме се на базисната и ние Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт