Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 435
 • Switzerland
 • Мнения: 86
thewayyoulookatme гледам, че другите момичета са ти отговорили, но и аз да кажа, че базисната с минимален франчайз от 300 фр. ти е напълно достатъчна . Много зависи при кой гинеколог ходиш  и веднага ти давам пример : моя си имаше праксис в центъра на Санкт Гален, но оперираше и израждаше в Hirsladen klinik, съответно аз родих там, бях настанена в страхотна стая с 4 легла като през 5те дни престой винаги сме били само 2 мами  с бебета Simple Smile
принцеса_Фиона мисля че нищо не купуваш ти, освен естествено раница Simple Smile Доколкото разбрах 1 клас си е като в детската градина  Peace

# 436
 • Мнения: 157
Здравейте, момичета. Искам да получа информация за Сен Гален. Миналата година бях там на обучение за една седмица. Ако някой има желание и време да ми отговори на няколко въпроса на ЛС ще съм много благодарна.

# 437
 • Switzerland
 • Мнения: 86
zorita аз съм в Санкт Гален Grinning Казвай какво те интересува .
Между другото, много интересен ник от къде идва ?

# 438
 • Мнения: 157
Simple Smile Благодаря за бързото включване!
 
Никът ми дори нямам спомен как се получи, мисля като се регистрирах ми бе предложен, но това беше толкова отдавна....

# 439
 • Мнения: 649
Здравейте момичета !
Може ли някой да ми обясни основното /средното образование в Швейцария ?
Бързо ли се интегрират децата на възраст 10 -11 ?
Какво става след основното или средното , какъв е пътят към професия и работа, ако не учиш висше ?
Предварително благодаря !
ЕТО КАКВО ОТКРИХ :
Как може да се придобие професия в Швейцария?
• В страната професионално образование, независимо от възрастта, може да се получи само чрез обучение в професионално училище чрез ДУАЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ.
Стъпките са следните:
• 8-9 клас – кариерно ориентиране на учениците;
• 9 клас – задължително посещение на избрана от ученика фирма, в която в рамките на 1-7 дни в зависимост от професията, в рамките на което той наблюдава работата във фирмата, включва се в изпълнението на поставени задачи според възможностите си.
По този начин детето окончателно може да реши дали е избрало правилната професия. В същото време собственикът на фирмата придобива впечатление от възможностите и амбициите на детето, от чувството му за колективизъм, от желанието му за работа.
Прави се оценка на ученика, която включва и решаването на тест, установяващ компетенциите му по математика (на първо място), езикова грамотност (на второ) и физическа подготовка.
• След одобряване на кандидатурата на ученика, с него (и с родителите му поради непълнолетие) се сключва трудов договор, от една страна, и с държават,а от друга.
• След завършване на 9 клас и получаване на свидетелство за основно образование ученикът представя договора за работа и обучение в професионално училище в кантона по местоживеене.
• На базата на подадените договори училището оформя броя паралелки по специалности при изискуем минимум от 19 ученици и максимум от 24 ученици. При недостиг може да се поиска запълване с кандидати от други кантони.
• Професионалните училища в един кантон са 1-2 и предлагат около 300 професии. Към тях има създадени по-малки „помощни“ училища по отделни професии, а също така UK – обединени центрове за професионална подготовка. Центровете са създадени и напълно оборудвани от браншовите камари. Целта им е предлагане на учениците на възможност за получаване на допълнителни знания и умения, свързани с професиите им, които те не могат да получат във фирмите, в които работят. Обучението е напълно безплатно и в рамките на работния ден на учениците. Продължителността на един курс е в зависимост от обема на получаваните знания и завършва с изпит.
• Обучението в професионално училище е в рамките на 2-3-4 години, като според продължителността се получава различна степен на професионална квалификация. За да получат правото да продължат образованието си във висше учебно заведение, учениците трябва да са преминали 4-годишен курс на професионално обучение и да са събрали 100% оценяване на знанията и уменията от следните етапи:
– 20% от изпит върху теоретичните знания в края на 3-тата учебна година*;
– 20% от изпит върху теоретичните знания в края на 4-тата година**;
– 20% от защита на дипломен проект (проектиране/ планиране, изпълнение, защита) – практически изпит;
– 20% от преминати успешно курсове в UK – обединени центрове;
– 20% от оценките, получени на „междинни“ изпити през учебните години.
* и ** – при неуспешно полагане на съответните изпити, учебната година се повтаря.
• Успешното завършване на професионалното образование позволява продължаване на обучението в различните степени на висшето образование – аналози на българските „бакалавър“, „професионален бакалавър“ и „магистър“.
Принципи на обучение и работа:
• Още от първия учебен ден ученикът работи пълноценно във фирмата 3-4 дни в седмицата на пълен работен ден;
• Посещава занятия в професионалното училище веднъж седмично, ако няма да продължава образованието във ВУЗ, и 2 дни седмично в обратния случай, т.к. по този начин ще получи необходимия обем знания по общообразователните предмети, за да се яви на задължителна матура.
• Заплащане на труда на учащите (унифицирано за цялата страна):
1 година – 600 шв. франка 3 година – 1000 шв. франка
2 година – 750 шв. франка 4 година – 1200 шв. франка
Сумите са достатъчни, за да може ученикът да заплати пътуването до професионалното училище веднъж седмично, особено в случаите, когато местоживеенето му е на далечно разстояние.
• В случай, че работодателят, сключил договор с ученика, не е доволен от работата и трудовата му дисциплина, той може да прекрати договора.
• Учебното съдържание за всяка една професия по учебни години е разработено от съответната браншова камара, уеднаквено е за цялата страна и се предлага на всички училища, ученици и работодатели безвъзмездно.
Посещение на автосервиз в град Ленцбург, който работи с ученици по дуалната форма на обучение. Собственик на сервиза е г-н Урс Келер.
Volkswagen Lenzburg (снимки в папка 1)
• Предметът на дейност е продажба на нови автомобили основно марка VW и Audi и поддръжка на лизингови и гаранционни автомобили.
• Автосервизът има 5 механици, старши майстор, търговец и самият собственик.
• В момента във фирмата се обучават 4 ученици по специалността „Автомонтьор“ и се очаква сключване на договор с още един.
• В Швейцария икономиката се представя основно от малки (1-5 служители) и средни предприятия (5-15 служители). За голямо предприятие се смята фирма с 20-25 служители.

Професионално училище BZI – част от Базово професионално училище INTERLAKEN (снимки в папка 2)
• Училището се намира в гр. Фрутиген, близо до Тун, в подножието на Алпите.
• Специализирано е в подготовката на кадри за всички специалности, свързани с дървообработване – основно „Дърводелец“ и „Мебелист“.
• На територията на училището се намира и UK. Това са обединени центрове, създадени от браншовите камари. Центровете са оборудвани с цялата необходима гама от техника и помощни средства по съответните професии и в тях се провеждат обучителни курсове на учениците за работа с техниката.
Посещение в малка фирма от бранш „Дървообработване“
Reichen AG, Frutigen (снимки в папка 3)
• Фирмата се намира в градчето Фрутиген, в близост на училище BZI. Персоналът се състои от собственика на фирмата, един работник и един ученик.
• Произвежда интериорни и екстериорни врати, мебели, дограма и др.
• Собственикът проектира изделията, дизайна, а също така участва в самото изработване.
• Изделията са единични бройки, а материалите – масив, МДФ и ПДЧ.
• Има хале за производство и склад за съхраняване на материалите и готовата продукция.
Посещение на UK – център за професионално обучение
Auto Gewerbe Verband Berner Oberland (снимки в папка 4)
• Центърът се намира също в градчето Фрутиген и е създаден от браншовата камара на автосервизите.
• Оборудван е с всички необходими стендове, макети, съвременни прибори и уреди, използвани при ремонт и сервизно обслужване на автомобилите.
• При необходимост учениците преминават определени курсове, за да се обучат да работят с машини, които не са налични във фирмите, в които работят.

# 440
 • Мнения: 2 017
Мерси Мила, права си. Незнам дали е като в детската градина точно, но не се купува нищо, освен скъпата раница Grinning....която аз за мой голям късмет намерих на голямо намаление в един немски сайт  и съм много доволна. И това д аизбереш правилната раница не било лесно. Малко на принципа на столче за кола:)

Иначе съм много горда някакси, че ще имам ученик:) Хем ми е носталгично за малкото ми бебе-момченце, но и хем се радвам, че расте:)

# 441
 • Мнения: 1
Здравейте! Много се радвам, че иматакава тема. Изчетох всички постове до тук и съветите ви ми бяха много полезни! Имам няколко въпроса и ви моля за помощ Simple Smile Вече живея в Олтен. Преместих се преди седмица. Бихте ли препоръчали телефонен оператор или план ( дългосрочен) с интернет, който има добър обхват и е изгоден?
Също така бихте ли препоръчали здравна осигуровка - смятам да направя такава с по-голям франчайз мисля се казваше, при която ако се наложи да отидеш на лекар поемаш разходите до по-голяма сума, но месечната вноска е по-ниска. Омъжена съм, но нямам деца и смятам, че подобен план ще е по-изгоден за сега. Благодаря ви!

# 442
 • София
 • Мнения: 1 078
Здравейте, мили момичета!
Чета от време на време темата, но сега влизам да потърся помощ, съвет, идеи.
От 01,10 дъщеря ми трябва да започне работа в Цюрих за 6 месеца или 1 година.
Всичко е много хубаво, ноооо  стигаме до проблема с жилището. Както знаете това е много трудна задача, особено ако в момента не си на място. Тя пише във всякакви групи сайтове и т.н., но търсенето е голямо и до сега няма резултат.
Ако някоя от вас може да помогне с конкретна информация или просто идея  ще се радвам да ми пише на ЛС.
И още един въпрос.
Как стои въпроса със здравното застраховане? Това е  нейна грижа? Или работодателя прави нещо по въпроса? Изобщо как се процедира?
Благодаря предварително на всеки, които пише Hug
Прекрасен ден на всички!

# 443
 • Linz
 • Мнения: 10 949
Тази тема не е много активна Rolling Eyes
В чуденка съм и търся още мнения. Живея в Инсбрук с двете си деца, устроила съм се- жилище, работа, училище. Обаче обмислям преместване в Швейцария. Планирано е за след 4-5 месеца. Има кой да даде първоначално едно рамо с намирането на работа и жилище. Въпроса е заслужава ли си да предприемам тази крачка. Едната ми дъщеря казва "да", другата- "не". Съвети?

# 444
 • Барселона
 • Мнения: 18
Привет от Барселона! Simple Smile
На 26-ти август ще пътувам сама до Цюрих с две малки деца (3 г. и 1 г.) От летището ще ни вземе леля ми с нейна кола. Въпросът ми е можете ли да ми препоръчате как да направя така, че да се сдобия с две детски столчета за кола, които да върна след две седмици пак на летището, на 9-ти септември)? Някоя да е имала подобна ситуация? Знаете ли фирми за столчета под наем само? Ако пък някоя може да ми даде под наем, също е вариант, срещу заплащане разбира се. Благодаря ви предварително!

# 445
 • Switzerland
 • Мнения: 86
LedaBCN , нека леля ти да попита познати да и дадат столчета, защото аз не мисля, че има от къде да се наеме .

# 446
 • Мнения: X
Здравейте, темата активна ли е все още? Изчетох почти всичко до тук, но искам да попитам дали има по актуална информация... Таа със семейството ни се местим в Швейцария, ще живеем близо до Цюрих, с бебе на 9 месеца сме... Интересува ме как стои въпроса с детските градини!? (прочетох, че са доста скъпи) Съответно предучилищна се започва на 4г? Тя платена ли е? Благодаря!

# 447
 • Мнения: 632
Baby, не са непосилни таксите за ясла при двама работещи родители, спокойно. Качеството е добро, но си зависи от политиката на конкретното заведение по отношение на персонала, гледането на децата и тн. Детската градина е задължителна и безплатна,  поне в немската част, където съм и аз. Успех Simple Smile

# 448
 • Sofia
 • Мнения: 2 798
Привет, момичета (и момчета, ако има).

Дъщеря ми си хареса езиков лагер в Швейцария, което е прекрасно, но ... с комуникацията какво правим се чудя . На 10 е.
Понеже роумингът и интернетът ще ми излезнат колкото лагера, има ли някакви предплатени карти с интернет, които би могла да ползва?

Предварително мерси!

# 449
 • Switzerland
 • Мнения: 86
Shantal , аз бях взела за часовника на сина ми . 500МВ според мен са ок за разговори във WhatsApp или Viber , а и винаги може да си вземе допълнително

https://www.coopmobile.ch/en/prepaid/tariff/

Общи условия

Активация на акаунт