Когато ТО не е като НАС

• 25 272
  • 307
  •   1
Отговори
# 270
  • В полите на Пирин планина
Добре, де - аз като един лаик да попитам - 'де ги тез' статистики?!  newsm78
Кой ги е правил? Как? С каква извадка? Доколко тя е представителна?

# 271
Добре, де - аз като един лаик да попитам - 'де ги тез' статистики?!  newsm78
Кой ги е правил? Как? С каква извадка? Доколко тя е представителна?

http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/parents-spend-just-34-minutes-5518081
https://www.washingtonpost.com/local/making-time-for-kids-study- … 548f1c_story.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-396609/19-minutes--long- … nts-children.html
http://isites.harvard.edu/fs/docs/icb.topic109974.files/KidsTime_NYT.pdf
итака нататък...
Не е лоше да се намери и български източник, защото резулктатите не могат да се генерализират. да не говорим, че има разлика на колко точно е детето...

# 272
  • София
де ги, представят се в изследвания, монографии, на професионални срещи и обучения. Това с дванайсте минути е от полето на психолозите, данните са заппадняшки, не за нашеннската популация. Валидни са дотолкова, доколкото отговарят на изискванията за чистота на проучването и статистическите правила. Няма как винаги да се цитират източници. Едва ли очакваш да си ходя с един поменик библиография или линкове, за да ги пускам всеки път, когато напиша нещо.

# 273

Знаеш ли колко минути на ден средно отделя една майка за общуване с детето си? Хората са го изчислили - 12 минути.

как са го направили това изчисление,  не е възможно Laughing

# 274
  • София
Ти колко такива майки познаваш, Андариел? Аз нито една.

Цялата работа ми звучи като поредното проучване, целящо да всее паника, или поне да внедри една голяяяма вина, у днешните родители. Ето това е например нещо, което мен лично адски ме дразни откакто съм станала родител: постоянното и нахално завиране под чаршафите и в гънките на родителствуването, нонстоп съпоставянето с някакви норми и граници, раздробяването по точки, проценти и коефициенти. Нашите родители ако не друго, то със сигурност са имали много по-голямо спокойствие по отношение на отглеждането на потомството си. Както са могли, така са го правили. Повечето даже някак между другото.

Нас сега ни измерват доколко сме читави родители и съответно доколко читави ни растат децата. Айде няма нужда. Статистиките не ме трогват, сори.

Ааа, сега пък данните са ''западняшки''  Laughing А ние как сме, по-зле или по-добре  Whistling

# 275
  • В полите на Пирин планина
де ги, представят се в изследвания, монографии, на професионални срещи и обучения. Това с дванайсте минути е от полето на психолозите, данните са заппадняшки, не за нашеннската популация. Валидни са дотолкова, доколкото отговарят на изискванията за чистота на проучването и статистическите правила. Няма как винаги да се цитират източници. Едва ли очакваш да си ходя с един поменик библиография или линкове, за да ги пускам всеки път, когато напиша нещо.

Не, не очаквам. Също не считам на наша, българска почва са правени подобни проучвания. Може и да греша, но аз не съм срещала. Освен това някак не мога да го възприема като общовалидно това необщуване с децата. Независимо, че гледат телевизия, играят на компютърни игри и прочие занимавки. И аз изхождам от собствен опит, не от професионален.

sophiemmaspencer ,  Peace

# 276
  • София
Нямам информация за нашенски данни, така че няма и как да коментирам. Оценка на родители не давам. Всеки си възпитава детето така, както намери за добре.

не знам, и теб ли като Мамасита те хвана художествената измислица - по какъв начин стигна до извода за това, че някой искал да вкарва паника и пр.? Кой ти рови в чаршафите? Кой те мери що за родител си?

# 277
  • София
Отказвам се. По-голям буквалист от теб не съм срещала тук. Като излязат данни за бг майката и колко време отделя на детето си, свирни. За западнячката, че общува само 12 мин на ден с децата си, не го вярвам, съжалявам.

# 278
  • София
Имаше една тема, бяхме отворили приказка с форумката МГМ как се гледат децата в ОК. Аз вадих и статии, четох. Ужас и безумие. Нищо общо с това тук.

Отиде ни хубавата темичка, Таис...

# 279
Мерят бе, берят, иначе нямаше да е пълно с такива статии, нямаше да има нещо, наречено The Mommy Wars и изобщо цялата тая култура на сравняване и тенденция към "научно родителство".

А проучванията пак страдат от един основен фал: правят се върху WEIRD хора: White Educated Industrial Rich Democratic.

Щото иначе ако отидеш в някое амазонско племе, там си носят децата, живеят волно сред природата, гледа ги цялото племе, таблет и ТВ не са виждали, няма и да видят...и накрая говорят език с едно и половина глаголни времена, речник от 600 думи и понятието им за числа се изчерпва с нещо като едно, три и много. Нямат понятие за неща като "миналата седмица"- същото им е като "преди 1000 години".

Общуването с моето дете е много повече от 12 минути. Да, лице в лице може и да е толкова, ако някой седне да мери с хронометър, обаче: средата, храната, миризмите, самото ми присъствие, това все са неща, които го оформят, няма нужда като сциентолози да се гледаме концентрирано в очите, няма нужда понякога дори да говорим.

# 280
  • София
Отказвам се. По-голям буквалист от теб не съм срещала тук. Като излязат данни за бг майката и колко време отделя на детето си, свирни. За западнячката, че общува само 12 мин на ден с децата си, не го вярвам, съжалявам.

Нима очакваш да си правя свободни съчинения върху данни, които нямам? Вярата е субективна, така че дали ти, аз или някой друг вярва или не вярва, няма никакво значение. Хората са всякакви - едни отделят по минута, други по час. А и, ако си обърнала внимание, става въпрос за средно време.
За БГ майката някой трябва да плати, за да бъде проучено, освен ако някой не тръгне да си пише докторската дисертация и събере огромно количество данни безплатно.

Мамасита, за какво им е конкретно за отделеното време да правят проучвания в племената, нали белият, добре образован е този, който е основният потребител на потребителски стоки от всякакъв вид и ценови класове! Помниш ли, дори по нашенско една реклама имаше, на някаква банка, в която се обясняваше, че като вземеш заем, ще имаш повече време за близките си? Пълна идиотия, защото очевадно главницата и лихвата ще искат повече часове работа, за да бъдат изплатени, ама ей на, хората си рекламират продукта с идеята за повечето време за близките. Може и да са чели проучването за дванайсте минути.  Wink

# 281
  • Куциндрел

Знаеш ли колко минути на ден средно отделя една майка за общуване с детето си? Хората са го изчислили - 12 минути.

как са го направили това изчисление,  не е възможно Laughing
Ми как, като сумират различни времена и после делят.
Нещо като статистиката за хоратя ядящи свинско със зеле.

Но пък съфорумките, които живеят в чужбина, умрАт да ни обясняват как там децата се гледат много добре, как можело тук майката да ходи на работа по 8 часа и т.н. Трябва на тях да се покажат данните с 12-те минутки.

Всеки родител малко или много "вреди" на детето си. Както и на повечето им е през петата как някой друг си гледа децата, дали ще е по 12 минути или по 12 часа. Whistling

# 282
Т'ва като книгата на Коелю за единайсетте минути и секса. Нова книга за родителствуване - "12 минути".   Rolling Eyes

# 283
  • Куциндрел
Т'ва като книгата на Коелю за единайсетте минути и секса. Нова книга за родителствуване - "12 минути".   Rolling Eyes
Че как. Ей в една съседна тема, една всеотдайна майка от английско размахва пръст и обяснява, че децата в БГ живи да ги ожалиш - били по 10 часа в институции, по нам си колко време при бабите...
Мисля, че трябва някой да й покаже 12-минутната статистика. Mr. Green

# 284
  • София
Що, бабите са безценни партньори наа малките деца в игрите, стига да не са страстни почитаттели на сапунките. Бабите глезят, зареждат емоционално.

Цялата работа тръгна оттам, че така да го кажем, (в една от навремешните седмокласни теми една потребиталка го каза страхотно), енергоспестяващи. То, няма лошо в икономисването на усилия, пак си е стратегия за справяне. Това, което породи цялата буря беше мнението ми, че все повече деца трудно приемат да им е трудно. Сякаш упоритостта намалява, а се увеличава отказването при първите трудности, особено аако не им се получи нещо от първвия път.

Последна редакция: пн, 15 фев 2016, 18:00 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт