Обидих жестоко майка ми

• 24 089
  • 241
  •   1
Отговори
# 195
   Прочетох само постовете на авторката.
   Стига си се терзала, човек като рови в кореспонденцията на друг никак не е чудно, че ще прочете нещо нелицеприятно за себе си. Самия израз не е много красив, но като гледам е доста подходящ.
   Майката трябва да се уважава, но не е нужно и да легнеш като килимче да те тъпче. Голям човек си вече, я не и позволявай да си позволява толкова Grinning
 Не е допустимо родител да се обръща с обиди към детето си, в правото си  да и го кажеш. Всъщност си в правото си да разговаряш с нея от позицията на възрастен човек и най-напред и кажи, че не позволяваш да те манипулира с лошото си здраве.
 Да, ще си стъпиш на краката, ще се изнесеш, ще се оправиш, но ти имаш право и дакато си там с теб да се отнасят културно и човешки.
   Отвръщай и смело и не се свивай, нека види, че си разумен човек, имаш перспективи и визия как искаш да се развиваш. А интимния ти живот си е твоя работа, ако трябва въобще не я посвещавай в него.
  Я малко по-твърдо Grinning
  Като почне да и става лошо и твърди, че е заради тебе, изобщо не и вярвай.

# 196
  • Бургас
Преди време имах една приятелка, която беше голяма комплексарка и имаше навика да се прави на сърдита /без да има причина за това/, за да й бягаш по петите, да я питаш защо ти се сърди и да й се извиняваш до припадък. Така се чувстваше важна и значима, че видиш ли, някой търчи след нея. В един момент ми писна постоянно да я питам "Какво съм казала/направила, че се засегна", "Не ми се сърди" и пр., защото осъзнах, че всъщност нищо не съм направила и въпросното девойче е толкова жалко и комплексирано и има нужда от внимание, че спрях да й обръщам внимание и като се разсърдеше просто спирахме всякакви контакти докато й мине. Явно майката няма близки и приятели и има нужда да върти на пръста си единствения човек в живота си ,за да се чувства жива и значима.

Плодово мляко, чувала ли си приказката "С твоите камъни, по твоята глава"  Peace

# 197
  • където ми харесва
Изчетох цялата тема. В общи линии, бях заинтригувана повече от чуждите коментари, отколкото от на авторката.
Извадих си някои изводи.
Има майки, които са закърмени с идеята, че раждайки деца, това им дава правото да се държат с тях както си искат. Да им втълпяват чувство за дълг и уважение, без да го заслужават. Видно да им показват, че не са равни, защото няма как майка и дъщеря да а равни. Да ги манипулират, без чувство за мярка и прочее.
Първо, факта че съм дала живот на двете си деца, не ми дава основание да изисквам от тях уважение. По-скоро се стремя да го заслужа от тяхна страна, както й аз не ги уважавам по дефолт, а заради това, което са-с характерите им, с постъпките им и с чувствата им.
Второ, никога не съм си мислела, че раждайки дете, всъщност си раждам потенциален роб-гледач. Децата ми не са ми изкупителна жертва. Давайки пари за тяхното образование, за тяхното здраве и изобщо за тяхното отглеждане, аз ги давам абсолютно доброволно, и през ум не ми минава, да натяквам после.
Трето-децата ми са точно толкова хора, колкото и аз. Не съм повече от тях, защото съм им майка. Да, има правила, които спазват, които са общоприети и са част от възпитанието им, но не им ги налагам на принципа "господар-подчинен". Никога не ми е минавало през ума, да кажа на дъщеря си в някакъв скандал "Аз съм ти майка, ти не си ми равна, ще се държиш с мен, като с висше стоящ"... Нито пък съм използвала епитети като "боклук/парцал/свиня", нито някога съм си позволила да кажа, камо ли да си помисля, че децата ми не стават за нищо, защото видиш ли, чуждите са по-успели. Ми, ако в Гошко майка му и баща му са инвестирали 100 000лв, а аз в моето дете само 10 000лв (говоря съвсем образно, не се хващайте конкретно за цифрите), първо ще ми е ясно защо той е по-успял, и второ няма да се тупам в гърдите колко много съм направила за детето си, пък то се е провалило, въпреки невероятната ми инвестиция в него... ooooh!
Плодово мляко, съвет няма да ти дам. Не мисля, че ти трябва. Дълбоко в себе и ти знаеш какво точно трябва да направиш и то ще бъде правилното. Ще ти кажа само, че заслужаваш адмирации, за всичко което правиш. Знам, че в малък град трудно се пробива. Знам, че е ужасно неприятно да оставиш мечтите си назад, защото за момента не са доходоносни. В тоя свят, парите не са най-важното нещо, колкото и да ти го набиват в главата. Следвай си мечтите. Да, по-трудното си избрала, и да, заради това заслужаваш аплодисменти, но не ги очаквай във форума, защото много хора, не желаят да вникват в чуждите проблеми, а си пеят само от своята камбанария.
Ще видиш, че рано или късно, това за което се бориш, ще стане реалност. Тръгнала си по правилния път, въпреки всички неравности, ще го извървиш, ако вярваш в себе си ! Simple Smile  bouquet

# 198
  • София
...
Има майки, които са закърмени с идеята, че раждайки деца, това им дава правото да се държат с тях както си искат. Да им втълпяват чувство за дълг и уважение, без да го заслужават. Видно да им показват, че не са равни, защото няма как майка и дъщеря да а равни. Да ги манипулират, без чувство за мярка и прочее.
Първо, факта че съм дала живот на двете си деца, не ми дава основание да изисквам от тях уважение. По-скоро се стремя да го заслужа от тяхна страна, както й аз не ги уважавам по дефолт, а заради това, което са-с характерите им, с постъпките им и с чувствата им.
Второ, никога не съм си мислела, че раждайки дете, всъщност си раждам потенциален роб-гледач. Децата ми не са ми изкупителна жертва. Давайки пари за тяхното образование, за тяхното здраве и изобщо за тяхното отглеждане, аз ги давам абсолютно доброволно, и през ум не ми минава, да натяквам после.
Трето-децата ми са точно толкова хора, колкото и аз. Не съм повече от тях, защото съм им майка. Да, има правила, които спазват, които са общоприети и са част от възпитанието им, но не им ги налагам на принципа "господар-подчинен". Никога не ми е минавало през ума, да кажа на дъщеря си в някакъв скандал "Аз съм ти майка, ти не си ми равна, ще се държиш с мен, като с висше стоящ"... Нито пък съм използвала епитети като "боклук/парцал/свиня", нито някога съм си позволила да кажа, камо ли да си помисля, че децата ми не стават за нищо, защото видиш ли, чуждите са по-успели. Ми, ако в Гошко майка му и баща му са инвестирали 100 000лв, а аз в моето дете само 10 000лв (говоря съвсем образно, не се хващайте конкретно за цифрите), първо ще ми е ясно защо той е по-успял, и второ няма да се тупам в гърдите колко много съм направила за детето си, пък то се е провалило, въпреки невероятната ми инвестиция в него... ooooh!
...

С 10 ръце се подписвам под това. Само да допълня, че съм виждала и такива бащи, не само майки.

# 199
...
Мен друго ме озадачи - спомена, че майка ти само като е видяла снимката на гаджето ти, се е настроила отрицателно и е започнала да прави всичко възможно, за да се разделите. Дали пък не е възможно той да не е стока действително и само от снимка да си личи това. Може пък да е било някаква интуиция да те предпази.
Майка й няма да хареса нито едно нейно гадже. Все ще намира кусури с идеята, че ако плодово мляко е абсолютно сама и друг не й влияе, ще е по-лесна за манипулиране.

# 200
Благодаря ви от сърце. Днес срещата с този човек мина добре и каза, че ще ми даде шанс за работа в сайта му. Работата отново е на процент, но се надявам, че ще ми дава малко или много доходи и че ще натрупам така желания от мен опит. Отделно си ходя на промоции, когато ме повикат и си пиша в един друг сайт от вкъщи. Вече като завърша може да се пробвам и като учител.  Парите не са най-важни, но са необходимост, а хонорарите не са много добър вариант за издръжка.

# 201
  Просто бъди по- твърда с майка ти. Не е нужно да получаваш нейното одобрение за всичко. Като не одобрява нещо, голяма работа - казваш, аз съм на друго мнение и толкова.
  Не е нужно да се чувстваш задължена, че те е отгледала, че и е било трудно - това не е твоя вина, ние майките правим това за децата си безвъзмездно, такъв е природния закон.

Разбери, че живееш своя живот, работиш своята професия, търсиш своя мъж, не е нужно всичко това да се избира и от двете.
 Ако има да каже нещо градивно и подкрепящо - вслушай се, ако чутото е обидно и те подтиска, пускай покрай ушите, без скандал.
  Вероятно е просто кофти човек, и такива майки има, какво да правим.

ПП. Парите са много, много важни, когато човек търси независимост Grinning

# 202
  • Пловдив
Какво да кажа...Ако някой системно нарича детето си "свиня", "боклук", толкова ли ще е смаян, ако и детето го обиди с някакъв епитет (и то не е казано лице в лице). Не разбирам що за майка ще е да командва чак дотолкова личния живот, да манипулира, да шпионира, да обижда ако не отговарят на очакванията ѝ, да се отдръпва точно когато следва да подкрепи...? Това е детинско поведение на ревност по-скоро, на желание да се привлече вниманието и обсебиш изцяло.

# 203
  • Tам през Атлантическия океан
Какво да кажа...Ако някой системно нарича детето си "свиня", "боклук", толкова ли ще е смаян, ако ...
     Не е нужно да е системно  Wink достатъчно е и един път , обидата от близък/роден човек най-боли и най-трудно се забравя  Sunglasses

# 204
  • Пловдив
Какво да кажа...Ако някой системно нарича детето си "свиня", "боклук", толкова ли ще е смаян, ако ...
     Не е нужно да е системно  Wink достатъчно е и един път , обидата от близък/роден човек най-боли и най-трудно се забравя  Sunglasses

Имах предвид, че ако е инцидентно, е човешко, всеки греши, като е ядосан.
Но за системно - вече говори за характер.

# 205
Аз пък прочетох само първия пост и се изумих че след твърдението, че майката е на 60 и е "ровила в компютъра" на дъщерята, темата е навъртяла цели 14 страници! ooooh! Егати бабите хакерки са се навъдили напоследък. Предполага се, че разговорът, в който пред приятел авторката е нарекла майка си "тъпа пача", е по скайп или във Фб. И майка и, 60 годишна борави с програми за пароли и достъп до лична кореспонденция? Браво!

# 206
Чак пък програми за пароли...На моите пощи, ФБ, БГ Мама и т.н. паролите са запазени. Скайпът ми също се отваря директно. Който не е седнал на лаптопа ми, само той не е прочел какво пиша.

# 207
Пак е похвално, че 60 годишна жена от провинцията борави с компютър така успешно, че знае къде да натисне, да отвори и да прочете. Дори да са запазени паролите и да се влиза директно където и да е. Laughing

# 208
Е, все пак компютрите не са навлязли в БГ вчера. На ММ майка му, която е на 70+ си поръчва онлайн хранителни стоки и дрехи, така че не е невъзможно да е в час с техниката Laughing

# 209
Пак е похвално, че 60 годишна жена от провинцията борави с компютър така успешно, че знае къде да натисне, да отвори и да прочете. Дори да са запазени паролите и да се влиза директно където и да е. Laughing

И моята майка е на почти толкова и има поща, фейсбук, скайп, поръчва си по интернет, свободно качва снимки, видео и прочие.

Общи условия

Активация на акаунт