Дъга, благодаря за инфото и за преводите!
По повод дискусията, избрах няколко цитата от книгата, който иска, ще намери отговори.
Филипова, и за теб съм приготвила един цитат, да допълня отговорите на госпожата и сиси.
Моето мнение е различно. И друг път съм го казвала, не ми хареса Курт Сеит от книгата. Не мисля, че Шура го изостави. Той определено има вина за раздялата им.
Но не можем да разберем отношенията им, извън събитията - революцията, смъртната опасност, трудните решения, животът в непозната страна, сблъсъкът с чужда култура, загубата на всичко скъпо и свято.
Заедно с ревността, постепенно започна да изпитва възхищение към Шура. Младата жена беше преживяла какво ли не със Сеит. Изоставила семейство, близки, дом, в името на любимия човек! Заедно бяха преживели какви ли не трудности.И това ако не е любов, какво е? Сеит й разказваше за приключенията им, а на Мюрвет й се искаше да е била с него. Опитваше се да се постави на мястото на Шура, но осъзнаваше, че не би направила нито едно от нещата, които другата жена беше направила. Не би могла да изостави дома си, още по-малко майка си и брат си - не беше достатъчно силна, за да се впусне в приключение, чийто край е неизвестен.
...
Обичаше Мюрвет и я съжаляваше, по Шура изпитваше непреодолима тъга и копнеж. Липсваше му, не можеше без нея...
От това, което виждам във филма, става дума за силна и страстна любов.