Отговори
# 495
Здравейте,

Дъга, благодаря за инфото и за преводите!

По повод дискусията, избрах няколко цитата от книгата, който иска, ще намери отговори.

Филипова, и за теб съм приготвила един цитат, да допълня отговорите на госпожата и сиси.

Моето мнение е различно. И друг път съм го казвала, не ми хареса Курт Сеит от книгата. Не мисля, че Шура го изостави. Той определено има вина за раздялата им.
Но не можем да разберем отношенията им, извън събитията - революцията, смъртната опасност, трудните решения, животът в непозната страна, сблъсъкът с чужда култура, загубата на всичко скъпо и свято.

Скрит текст:
Шура беше миналото му - родина, детство, буйна младост - последна връзка с всичко изгубено. Голямата му любов, единствен свидетел и сподвижник в изпълненото с болка и мъка приключение, в което животът го завъртя...Но всичко се промени. Нито Шура успяваше да разсее носталгията му по изгубеното, нито Мюрвет успяваше да го привърже към дома...Защо се ожени за това малко, наивно момиче? За да го направи съучастник в страданието си ли? Момичето, с което напусна Ялта, заряза семейство и дом и го последва в една чужда и непозната страна. Сподели тихо и без ропот всички трудности и неволи. И сега, въпреки че се беше оженил, намираше сили да не кори единствено него за раздялата им. Красивата, мила, всеотдайна Шура! За него винаги щеше да си остане такава. Шура имаше право на щастие. Но не можеше да получи в Истанбул това, което заслужаваше. Винаги е искала да отиде в Париж...Трябва да й помогне да го направи. Щеше да бъде трудно, но трябваше да го направи за нейно добро.
Тези цитати са по-общи, не ги скривам, за тези, които се интересуват доколко достоверни са разказите на бабата на Нермин Безмен.

Заедно с ревността, постепенно започна да изпитва възхищение към Шура. Младата жена беше преживяла какво ли не със Сеит. Изоставила семейство, близки, дом, в името на любимия човек! Заедно бяха преживели какви ли не трудности.И това ако не е любов, какво е? Сеит й разказваше за приключенията им, а на Мюрвет й се искаше да е била с него. Опитваше се да се постави на мястото на Шура, но осъзнаваше, че не би направила нито едно от нещата, които другата жена беше направила. Не би могла да изостави дома си, още по-малко майка си и брат си - не беше достатъчно силна, за да се впусне в приключение, чийто край е неизвестен.
...
Обичаше Мюрвет и я съжаляваше, по Шура изпитваше непреодолима тъга и копнеж. Липсваше му, не можеше без нея...

От това, което виждам във филма, става дума за силна и страстна любов.

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 22:45 от ValentinaP

# 496
Вале,  Hug благодаря и аз ! Липсва ми книгата ! Ако беше при мен, със сигурност щях непрекъснато да я прелиствам !  Hug

Дами, да ви поздравя с един красив руски стих !  Hug

Мадам! Держите вертикаль!
Ну, в смысле– спину поровнее...
Былое бросив на алтарь,
Сожгите молча….Не жалея...
Мадам! Походкой от бедра
Ступая медленно и плавно,
Пройдите в завтра из вчера
По пеплу бывшего пожара!
Еще печет?! Не может быть…
Вам это просто показалось...
Исчерпан там огня лимит...
Мадам! С лица сотрите жалость!
Мадам! Улыбку! А в глаза
Добавьте чёртиков игривых...
А ну-ка, гляньте в зеркала..
Не правда ли, мадам, Вы диво!
Мадам! Идите не спеша...
Куда спешить? Пожар потушен!
У Вас болит еще душа?
А Вы вуалью скройте душу!
Тряхните гордо головой!
Вы в жизнь идете, а не в келью!
Сгорела в прошлом вся любовь
И пепел пО ветру развеян...
Слезинка - каплей на вуаль?
Смахните слабость побыстрее!
Мадам! Держите вертикаль!
И спину!! Спину поровнее!

Ника

# 497
                      Според мен Нермин е обичала Шура, даже си е мислила, че прилича на нея.

Скрит текст:
Нермин пише: "Рядко  срещаната й красота, верността и саможертвата й в името на любовта, смелостта й събудиха у мен възхищението на тази невероятна жена!!!  Шура ме завладя и обсеби до такава степен, ЧЕ ПОНЯКОГА Я ЧУВСТВАХ КАТО  МОЕ  ВТОРО  АЗ!!!!

# 498

Дафне,  Hug ама и да придиряме - все тая ! Станалото - станало !  Laughing
Но аз, наистина не разбирам, защо трябва да се чувства виновна или да изпитва угризения, срам и съжаление ?  В крайна сметка, баща и я подкрепи и уважи изборът и !  Peace

Дъга,  Hug благодаря ! И аз предполагам, че е журналист. Peace
Hug Да изживее вътрешна борба, съмнение. Как ще погледне родителите си в очите, какво ще им каже. След случилото се сякаш й порасна самочувствието, стана по-уверена, по-опитна и силна. За една нощ от дете стана жена, без капка свян.  Тая бърза метаморфоза не я разбирам.
Баща й нищо не е одобрявал, защото това беше в мечтите й. Може само да го довърши ако разбере.

# 499
Дафне,  Hug баща и одобри изборът и - разговаряха заедно с майка и в кабинета му, а отвън я чакаше Тина ! Каза и, че щом това е нейният избор, ще го подкрепи ! Шура, излизайки от кабинета, се хвърли в прегръдките на сестра си от радост !  Peace Забравила си или си пропуснала този момент. Peace
Права си, че за една нощ от дете се превърна в жена, така е ! Но не виждам от какво и защо трябва да изпитва неудобство? Тя е влюбена, не се съмнява в чувствата си, очевАдно е, че няма защо да се съмнява и в чувствата на любимия си - какви съмнения, какви угризения ? Кого наранява?! Нито той, нито тя са обвързани - двама свободни, безумно влюбени млади хора ! Това виждам аз . Peace

# 500
Благодаря на всички за разясненията и цитатите от книгата (Валя  Hug).

dafne_1, за каква вътрешна борба става въпрос, какви съмнения.

Тя  е влюбена, тя едва си поема въздух от любов, толкова страст и толкова емоция кипи в душата й, че осъществяването на любовта й може да й носи единствено и само огромно щастие.

Според моето субективно мнение съмненията, колебанията идват на по-късен етап, на по-зряла възраст, когато любовта не се възприема така идеализирано, така чисто, така самоотвержено.

# 501
# 502
Дъга, сега погледнах клипа, каква красива сцена си превела! Благодаря отново!  Hug
Ева Дедова е красива, но не е балерина. Представям си с какъв жест би поела букета една истинска балерина, как би извила главата си, като в стихотворението "Мадам держите вертикаль"  Simple Smile госпожата, аплодисменти! А коя е Ника?

Филипова, питай по-често! Имам чувството, че ако бъда предизвиквана да препрочитам книгата и да търся цитати, може и да разбера историята на Сеит и Шура.

# 503
Благодаря на всички за разясненията и цитатите от книгата (Валя  Hug).

dafne_1, за каква вътрешна борба става въпрос, какви съмнения.

Тя  е влюбена, тя едва си поема въздух от любов, толкова страст и толкова емоция кипи в душата й, че осъществяването на любовта й може да й носи единствено и само огромно щастие.

Според моето субективно мнение съмненията, колебанията идват на по-късен етап, на по-зряла възраст, когато любовта не се възприема така идеализирано, така чисто, така самоотвержено.

newsm10 smile3521 smile3521
Ами че тя си го казва ... пред Петро - че любовта те кара да правиш неща, които никога не си мислил, че ще направиш, че е като буря, която те помита ... Изчакайте превода, момичета, тогава ще разберем всичко. Peace

# 504
Дафне,  Hug баща и одобри изборът и - разговаряха заедно с майка и в кабинета му, а отвън я чакаше Тина ! Каза и, че щом това е нейният избор, ще го подкрепи ! Шура, излизайки от кабинета, се хвърли в прегръдките на сестра си от радост !  Peace Забравила си или си пропуснала този момент. Peace
Права си, че за една нощ от дете се превърна в жена, така е ! Но не виждам от какво и защо трябва да изпитва неудобство? Тя е влюбена, не се съмнява в чувствата си, очевАдно е, че няма защо да се съмнява и в чувствата на любимия си - какви съмнения, какви угризения ? Кого наранява?! Нито той, нито тя са обвързани - двама свободни, безумно влюбени млади хора ! Това виждам аз . Peace

млади , да ...особено единия от тях... Mr. Green

ей така като ми кажете, че една 15 годишна ..... е изпитала голямата любов, направо ме убивате...
я някой от вас да каже какво мисли за собствената си влюбеност на 15, колко трезво и реално е оценявал обекта на чувствата си и дали би изживял живота си със същия Mr. Green
това са някакви детинщини и изобщо не му прави чест на Сеит да постъпи така с момичето.
да и беше поискал първо ръката от баща и...
в малко по-старо време, за това което и е причинил, поне баща и щеше да го извика на дуел, каквито са били традициите и да го принуди да се ожени за дъщеря му, а вие изкарвате нещата така все едно той едва ли не одобрил постъпката на наивната си дъщеря.

и това ми били дворяни. явно в периода преди революцията нравите са били съвсем западнали или просто това, което ни се показва не отговаря на истината...

между другото, понеже се разсърдихте, че ровим произхода на Сеит, да не би случайно да излезе нетурчин и нетатарин, може ли поне да попитам дали е християнин или мюсюлманин по вяра, защото аз и това не разбрах.

ще ми се да разбера колко широко скроен е бил все пак татко и на Шура, да даде дъщеря си на друговерец или какво пък, щом одобрява секса преди брака, може пък изобщо да не му пука за религията  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 505
Валя,  Hug аз съм далеч от идеализирането на образа на Курт Сеит. Разбира се, че и той има вина за раздялата им, никога не съм го отричала. Но, той също направи немалко жертви в името на тази любов и както стана ясно от цитата, който си дала, той я носи в сърцето си до края на дните си . Peace

Скрит текст:
А Ника, за съжаление не зная коя е .Стихът открих във фейса. Ето какво намерих, но самият стих, не можах да открия.Ако е същата авторка - няма случайни неща - украинка е !  Peace

http://starat.narod.ru/poems/mod/nika.htm

Курт Сеит е турчин, мюсулманин . Явно на таткото на Шура не му е важно каква религия изповядва любимият на дъщеря му, няма предрасъдъци . Аз не виждам да има сърдити, аз лично, обаче, нямам нужда от подобна фактология и ровене в родовата памет на героите до девето коляно, за да ги разбера. Това е ! И що реши, че одобрява секса преди брака ? Може да си тъне в неведение, завалията, докато невръстната му щерка го позори. Mr. Green ooooh!

Последна редакция: пт, 14 мар 2014, 00:01 от gospojata

# 506
lor Kурт Сеит е мюсюлманин, по повод сюнета му, цар Николай Втори изпраща за подарък сандъка с петела, който показаха в серията.

Признавам, подразних се от приказките за българския произход и за Волжска България, защото са извън темата. Курт Сеит не е между живите и няма как да разбере, че прадедите му са били българи и християни. Смятал е себе си за кримски татарин и не мисля, че е редно, да променяме това. Всеки има право да определя своята национална и религиозна идентичност.

Госпожата много тъжна съдба за автора, жалко. Стиховете ми напомниха точно миналия век.

# 507
Любви все возрасты покорны!

http://www.pravda.ru/photo/album/19780/

Когато дойде не пита нито за възрастта, нито за вярата, нито за нещо друго. Просто заставате един до друг и сте готови да обърнете света наопаки. Ето това им се случва на Сеит и Шура.

А за морала сред дворяните - ми не е бил на много високо ниво. Петър Велики има един куп извънбрачни деца. Направо си е било като харем - императрицата с дете на ръце и половината придворни дами - също с деца от същия баща. Ами Екатерина Велика - до последно е имала любовник. Александър II и Екатерина Долгорукая и деца си родили, докато чакали да умре императрицата за да се оженят.

Щом това е на върха можем само да си представим какво става по-надолу в дворянските среди.

# 508
Gawina, не знам защо се акцентира на дворянството и благородническите титли . Както казах, това не означава автоматично и благородство в помислите и поведението. И защо забравяме, че това са първо човеци, хора, със своите чувства, страсти, слабости и положителни качества, пък след това дворяни, аристократи и всякакви там благородници ! Да се прикриват обикновени човешки качества или да се оправдават или да се критикуват, заради произход и титли, за мен е чиста проба лицемерие .
Петро Борински като е дворянин, аристократ и от руски произход, защо е интригант, лицемер и предател ?
Странна е за мен подобна логика, ама ...

# 509
 gospojata, и аз това се чудя и затова го написах - да се види, че и те са хора и нищо човешко не им е чуждо.

Общи условия

Активация на акаунт