Давате ли вода на новороденото

• 25 225
  • 231
  •   1
Отговори
# 75
Най добре да оставим детето само да реши дали иска вода

# 76
Без допълнително вода през първите 6 месеца

Има няколко причини да не даваме на новородено бебе вода, а именно:

Такива са препоръките на Световната Здравна Организация, чиито специалисти съветват през първите 6 месеца от живота на бебето да не се предлага НИЩО друго освен майчина кърма. Всякакви добавки като вода, глюкозен разтвор, чай или други течности не трябва да се дават на кърмени новородени, освен ако не се налага по медицински причини. През първите 6 месеца дори при горещ климат водата и соковете не само, че не са необходими на кърмачето, но могат да доведат до зарази и алергии.

Кърмените бебета задоволяват изцяло нуждите си от вода чрез кърмата, която е съставена от над 80% вода. Когато бебето започне да суче от гърдата първото мляко, което излиза е именно млякото за задоволяване на жажда – то е с по-високо съдържание на вода и по-ниско съдържание на хранителни вещества. Така, когато бебето е жадно, сложено на гърдата то суче за кратко, колкото да задоволи жаждата си и пуска гърдата преди да премине към същинското „задно” мляко, което е високо калорично и предназначено за засищане на глада.
Бебето се ражда със стерилна чревна флора и ако бъде хранено единствено с майчина кърма, която също е стерилна по състав, то няма как в стомахчето и червата на бебето да проникнат неблагоприятни бактерии. Ако обаче на бебето се дават и други течности, освен майчината кърма, чрез тях в стомаха на бебето проникват патогенни микроорганизми, които поради ниския имунитет на бебето могат да доведат до стомашно-чревни разстройства, съпроводени с диария, засилено отделяне на газове или колики, в резултат на което бебето ще стане по-неспокойно и раздразнително и може да възникнат смущения в храненето и съня.
Дори и изкуствено хранените бебета нямат нужда от допълнително приемане на вода, макар че при тях това правило не е нужно да бъде строго спазвано, защото чрез изкуствената храна чревната им флора така или иначе е нарушена и бихте могли да предложите на изкуствено храненото си бебе вода, без да настоявате да я пие, в случай, че то не пожелае.
Новороденото има много малко стомахче – в началото колкото малко орехче, с капацитет по-малко от 50 грама! Представете си с толкова малко стомахче, ако пийне само 2-3 глътки вода, то половината стомахче ще се запълни и бебето няма да има място за мляко. В първите седмици след раждането бебето расте най-интензивно и има най-голяма нужда от приемане на правилните по състав и количество хранителни съставки. Представете си как ще се развиват правилно всички органи и системи на бебето ви, ако вместо пълна доза кърма, на всяко хранене то приема едва половината от необходимата му доза хранителни вещества, а останалата половина в стомахчето му е запълнена с подсладена вода! Все едно да сипете в резервоара на колата си вода, вместо бензин и да очаквате от нея да се движи – ами няма да се получи! Помогнете на бебето си да получи най-добрия старт в живота, като му подсигурите най-добрата храна за развитието на неговото мозъче, сърчице, дихателна, двигателна и нервна системи!

Последна редакция: пт, 21 мар 2014, 21:29 от AnMary

# 77
това за количеството вода в кърмата, както и за предното и задно мляко всяка жена, която е кърмила го знае. Тази тема според мен трябва да се заключи защо много хора се изказват много крайно или трябва да се дава или не трябва, кой може да дойде и да ми каже бебето ти няма нужда от вода, дори аз самата не мога да го твърдя. Предлагам вода и това е, ако пие значи си има нужда, ако отказва значи няма нужда (пиша го за не знам кой път)Така съм решила и не мисля че му вредя.За колики съм давала и чай от копър. Е, трябва да ви кажа, че нямаше колики (не знам дали чая й е помогнал)НО моето решение и действие не ми дава право да кажа на което и да е момиче, че и тя трябва да дава вода на детето си.

# 78
Баничарке   202uu аз също предлагах, тя не проявяваше интерес. Чай и аз съм давала, и си наддаваше с по 900-1000гр на месец, което явно не е малко и не съм й навредила по никакъв начин.

# 79
В крайна сметка всеки си преценява..Нашата педиатърка също каза,че до 8 месеца  бебо няма нужда от вода,колики никога не  е имала  в момента сме на 6 месеца и тежим  7 кг и 880 гр Grinning

# 80
на мен педито ми каза да ПРЕДЛАГАМ от там на татък решението е на детето. Моето на 6 месеца е било 7,800 и 68 см С МНОГО вода (+- 150 мл.)

# 81
И какво значение има кое дете колко е било на колко месеца  newsm78
Моето едното беше 7.300 на 3м, другото беше толкова на 6м... и кво от това Simple Smile Simple Smile
Едното на годинка беше 10.500... и другото беше 10.500 - и пак и кво Simple Smile Simple Smile

Тая тема още в началото беше ясно, че е напълно безсмислена.. И все тая какво се пише в нея - на авторката нищо няма да й помогне... ама изобщо  Mr. Green

# 82
Някъде бях чела, че тези препоръки за страни, където хигиената хич не е на високо ниво и с водата наистина се носят всякакви зарази.

# 83
Кърмих една година, през това време дъщеря ми отказваше вода,,предлагала съм но не пиеше. След , като отбих започна да пие, никога не съм подслаждала.

# 84
Предлагала съм вода на малкия в началото, но той отказваше. Беше на кърма. Когато започнах да го захранвам започна да пие и вода, но не в големи количества.

# 85
  • София
AM също е точно 86% вода.

Предлагам ѝ вода чат пат за всеки случай, но не пие (изцяло на АМ). И я разбирам - на ден приема около половин литър вода с храната, при възрастен това би се равнявало на 5 литра дневно.
Плакненето също го смятам за излишно и остаряло.

# 86
  • София
Давах,но моето бебе бе на смесено хранене...Според нашия педиатър може

# 87
Давам и вода и я пие с голямо удоволствие

# 88
Аз също не бях давала на малката до 4 месец докато я кърмих, но сега малко съжелявам понеже сега е на 7 месеца и захранена, а вода не ще и да близне давам и с лъжичка и с голямо мъчене пиива по малко а сега трябва задължително да пие, но отказва.

# 89
Защо да е задължително да пие? Ако има нужда от вода, детето ще иска! Моето дете пропи вода по-късно!

Общи условия

Активация на акаунт