Лоши ресторантьорски практики

  • 79 252
  • 941
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 9 992
adelina, не съм много съгласна за зарзаватите, защото доматите за кратко време пускат чорбалак..
Аз лятото съм в един хотел и често помагам в кухнята, и когато правя примерно салата от печен пипер, домати и лук гледам да я направя точно преди да я изнеса, защото трябва и да е овкусена и въпреки това след 20 мин. половината на купата е пълна с доматен сок.
Въпреки, че сегашните домати са си като пластмаса и както ги нарежеш, така си стоят като нови.  Grinning

Хубав домашен домат, може да пуска чорбалък , другото ти го каза, че са като кашон и нищо им няма и явно и с дни седят някъде и пак си ги пробутват.

Айде домати и да не се режат предварително /не помня точно/ марулята , не се мие на момента , пак е заготовка .

# 631
  • в рока
  • Мнения: 1 120
В кварталните малки кръчми не се налага да се прави заготовка, особено на салатите.Колко да се поръчат на път-3-4-5.

Картофи , яйца искаш да кажеш , че на момента се варят  Wink

Яйцата -не.Картофена салата не се е предлагала.Пържените картофи не са бланиширани.Говоря за тези малки кръчми, в които съм работила.Аз винаги ще позная предварително нарязана салата.Дори да се завие, изпръхва

# 632
  • Мнения: 9 992
В кварталните малки кръчми не се налага да се прави заготовка, особено на салатите.Колко да се поръчат на път-3-4-5.

Картофи , яйца искаш да кажеш , че на момента се варят  Wink

Яйцата -не.Картофена салата не се е предлагала.Пържените картофи не са бланиширани.Говоря за тези малки кръчми, в които съм работила.Аз винаги ще позная предварително нарязана салата.Дори да се завие, изпръхва

Хубаво с пресни картофи и някой като поръча , тепърва започват да ги мият белят и режат и само на тиганче с прясна мазнина пържат , е тук ме разсмя на корем  Joy

# 633
  • в рока
  • Мнения: 1 120
Пържат се във фритюрник.Белят се и се мият предварително, и стоят във вода .Тази подготовка се прави около 4ас по-рано.Режат се на машина.А ти се търкаляй колкото си искаш Tired

# 634
  • Мнения: 9 992
Точно час по рано , ако заведението работи от 10 до 23, имат кристална топка как някой в 12 ще поръча точно и в 11 ги приготвят и в 12 продават 1 порция , която са приготвили .Айде моля , не ни пускай по пързалката, ако ти не си наясно , аз и да  паса трева, пък чак толкова .

# 635
  • Мнения: 10 554
Aз пък бих се притеснила, ако няма заготовки. За мен това е знак, че няма клиентела, няма поръчки и продуктите си стоят, отлежават и чакат някой да ги поръча!  Laughing
Заготовки, престояващи по 5 дни, никой не прави. Кой е тоя лудия, дето не знае каква натовареност ще има и само ще си съсипва продуктите?
Най-голямото приготвяне е за вечерите. И час-два преди това се започва. Рязане, варене, бъркане и прочие. Като дойде клиента само се дооформя и се сервира. Добрият ресторантьор и готвач знаят колко продукти и време им трябва!

п.с. Ако вземат да готвят на момента ще има ..."Егати тъпия ресторант, бавят ми салатата 20 мин, пък основното вече 30 мин го чакам... няма да стъпя повече тук, джас, прас, тряс, вие знаете ли кой съм аз!"  Mr. Green

Наивно е да си мислите, че в ресторанта на Шанз Елизе с порция от 78 евро не си правят заготовки!  Wink

# 636
  • Мнения: 9 992
То е смешно да се мисли даже. Някой поръча и сега започват да размразяват пилето , да го режат, да мият доматите и краставиците , да белят картофите , да бъркат тестото за палачинките. Това може да го твърди някой ,който хал хабер си няма от заведения и ресторанти , ама вервайте си . И на 50 човека всичко излиза за 15- 20 минути , имайки  предвид , че повече от 4 в кухнята не вярвам да са , за заведение от 20 маси .

# 637
  • София
  • Мнения: 2 997
Самият факт, че ползват замръзено месо вече говори много за въпросния ресторант  Crossing Arms

# 638
  • Мнения: 10 547
Обаче, Assos, ти говориш за едни места, другите, май, за други.
Няма как да сравним кварталният кръчмок и неговото меню с гурме-събратята им.

# 639
  • Мнения: 9 992
Самият факт, че ползват замръзено месо вече говори много за въпросния ресторант  Crossing Arms

Те в супремарктетите прясното ти го размразяват,  за да ти го продадат като прясно .Няма заведение да зарежда прясно , всичко е замразено . Учудвам се с какви илюзиите сте за обслужването и заведенията. Също , всичко е маргарин , масло не се зарежда почти никъде изобщо .
Лично много добро впечатление ми прави , ако на масите има ябълков оцет , а не винен .Видя ли го , винаги съм била доволна от класата на кухнята.

# 640
  • Варна
  • Мнения: 6 804
Защо? Какво значение има оцета?

# 641
  • Мнения: 334
 В добрите ресторанти с класа по принцип няма да откриете на масите сол, пипер, оцет и олио. Предполага се, че храната е достатъчно добре овкусена, и криентът няма нужда да добавя нищо в нея. Готвач в кухня с висока класа ми е казвал, че не може да понася гости, които допълнително искат подправки, защото това било обида за него.

# 642
  • Варна
  • Мнения: 6 804
В добрите ресторанти с класа по принцип няма да откриете на масите сол, пипер, оцет и олио. Предполага се, че храната е достатъчно добре овкусена, и криентът няма нужда да добавя нищо в нея. Готвач в кухня с висока класа ми е казвал, че не може да понася гости, които допълнително искат подправки, защото това било обида за него.

Колкото и да е добър ресторанта, няма как всички клиенти да са с еднакъв вкус. Затова и салатите се поднасят неовкусени и на масата си има оливерник. Лесно се добавя, ама трудно се маха. Иди мрънкай после, че ти е пресолено яденето и да ти дадат ново, или пък че ти е безвкусно и да ти го доовкусят. Просто не е възможно всички да ядем еднакво овкусени ястия.  Rolling Eyes

Аз винаги си слагам още стабилно количество оцет в супата, соля си посоления айрян, не понасям солени домати или каквато и да е сол, ако има сирене в чинията, не понасям и картофи без сол или зеле без олио. Айде да дойде най-добрия готвач на света, който да прецени всичко това от вътре в кухнята.  Mr. Green И да задоволи наравно мен и останалите клиенти. Най-логично е всеки сам да си овкусява.

# 643
  • Мнения: 10 665
Мен ме дразнят неовкусени салати  Laughing
Винаги моля за базисно такова, ако не се предвижда.


# 644
  • Мнения: 334
 Аз казвам как е в гурме ресторантите и в тези от по-висок клас. Салата се поднася овкусена с дресинг, ако някой клиент изрично иска зехтин и оцет, само тогава не е вече овкусена, а се носят към салатата калки купички пълни с зехтин и балсамико или оцет. Ако някой поиска сол и пипер естествено ги получава, но ги носи келнера, а не стоят на масата.

Общи условия

Активация на акаунт