Лоши ресторантьорски практики

• 79 297
  • 941
  •   1
Отговори
# 615
 Прави се предварителна подготовка, не знам заготовка ли се казваше. И в гурме ресторантите. Е, айсберга не съм видяла да е предварително накъсан, но например доматите за кaпрезето са си предварително обелени. Не е било проблем за някого порцията да е приготвена по различен начин, което не изключва за партньора му на масата да е приготвено предварително.

Последна редакция: вт, 08 апр 2014, 10:02 от инфантилна

# 616
В един италиански ресторант има заготовки на паста, спагети, които са готови и замразени.
В Италия специално не ги замразяват, а пастата се вари само няколко минути и се държи полусварена в хладилника. На котлоните има една голяма тенджера с вечно вряща вода. При поръчка, изважда се порцията и се досварява за нужните 2-3 минути в едно като метална кошничка. Това е заготовка, която се прави от ден за ден, не си представяйте казани с мухлясала паста. Потвърждавам, че се правят и заготовки от зеленчуци.

# 617
  • София
Хех.
Доволна съм тогава, че и в трите заведения, в които ходим напоследък, кухнята е изнесена в салона, при клиентите Simple Smile

# 618
Много ще се учудя, ако някъде режат салатата и приготвят основните точно преди да ти ги донесат от сурови продукти. Моля, адрес на ресторанта. Simple Smile

Аз мога да запазя салатата прясна за два дни, а си представям професионалистите с колко трика разполагат Simple Smile.

# 619
Чакайте!Завършила съм специалност готвач и сервитьор,от 15-годишна имам практика.Аз под заготовка разбирам-да се обелят и измият  лук ,картофи, доматите да се почистят, да се срежат на две ,да свариш яйцаи т.н.

Освен на банкети и сватби, където разбира се няма как салатата да е направена преди 5 мин, а да речем 20-30 мин по-рано , не съм рязала зеленчуци предварително.Да, на много места го има, но не е задължително

Peace

# 620
Мама жаба, за някои неща - да и то не няколко часа или дни по-рано.  Peace

Е, сега къде отиде при сервитьорите  Grinning говорим за храна. А престояло пилешко как вони, именно такова съм връщала.  Sick
Не говорим за няколко дни по-рано. Казвам ти - в 20:00,например, се очаква наплив на хора. Имам 5 човека в кухнята, 100 места ресторант. В 19:00 момчето на студена кухня си нарязва нещата, прави си подготовка, за да може като седнат хората да направи салатата бързо, а не да се бави по 15 минути.
Пилешкото, да - мирише. Много  Mr. Green
Не говоря и за картофи от по 3 дни - ужасно е.
Щом не са задължителни, то сервитьорът да вземе да ходи мръсен, да ти говори на ТИ и да не спазва никакви правила? Защо в залата стандартите като по учебник трябва да се спазват, а в кухнята не?

Лошата храна няма как да е стандарт, а нарязани преди няколко часа зеленчуци и само размесени след поръчката на клиента са лоша храна.
Чек - пратих ти да прочетеш стандартите. Това не е лоша храна, а подготовка.
Зелечнуци, нарязани в 16 часа, а поднесени ми в 20-21 часа, са си лоша храна отвсякъде.
Без значение дали е по учебник или не.

# 621
  • в рока
Разбира се.И който казва, че не си личи Whistling

# 622
  • София
Aludra *, тук например: http://chefs-bg.com/

Скрит текст:

# 623
Ама вие как си мислите, че се готви по ресторантите?  Laughing Примерно, поръчвате си пиле с гъби и сметана. Вкъщи за колко време и пари се готви и в ресторанта за колко време се чака?

Е за колко време се готви пиле с гъби и сметана? Поне шкембе-чорба дайте за пример, той поне ще е адекватен.  

Бульона е готов предварително , шкембето идва готово сварено и замразено , размразяват колкото ще се готви за деня приблизително , и се сипва бульона в купа , слага се от шкембето , микрото и вола.
Ако ресторант си знае , че продава 200 салати от 5 до 7 , няма лошо да ги реже предварително, но ако не ,се реже непосредствено преди поръчката .  Всичко е полуготово на порции в хладилника и когато се поръча се претопля и дооформя . Затова в заведения ,в които има много работа , няма заседяло , а в квартални кръчми , старо и пожълтяло , както казва диди .
Предполагам всеки знае колко време е нужно да се сготви пиле или супа , да се сварят картофи също , искате да ви се донесе за 15 минути , ами без заготовка няма как да стане . Тук нейде е и отговора, за лоша ресторантьорска практика ,за ресторанти с големи менюта . Ако поръчате нещо , което не се поръчва редовно , ще ядете нещо ,което не се знае от кога седи във фризера. Също и палачинки се пекат предварително и само се топлят на микрото , преди да се сервират. Домашна торта по месец съм видяла , да седи в хладилника и да се продава като прясна. Яйцата се варят предварително , поръча ли се в салата, вади се , бели се и готово .

Чек в Гърция съм работила в таверна , точно така се прави , лук обелен и приготвен , зеле нарязано на машина , домати малко , краставици малко , само това което бързо вехне се реже на момента . Не се режат за заготовки такива безумни количества, каквито си представяш  и не увяхва и няма как да разбереш .

Последна редакция: вт, 08 апр 2014, 10:56 от adelinda

# 624
  • в рока
В кварталните малки кръчми не се налага да се прави заготовка, особенно на салатите.Колко да се поръчат на път-3-4-5.

# 625
Aludra *, тук например: http://chefs-bg.com/

Скрит текст:
Мерси  Hug !

# 626
В кварталните малки кръчми не се налага да се прави заготовка, особено на салатите.Колко да се поръчат на път-3-4-5.

Картофи , яйца искаш да кажеш , че на момента се варят  Wink

# 627
Леле какъв спор се е разразил Simple Smile
Да, всички заведения си правят заготовка. Кое, как, колко по-рано не знам точно, няма да давам мнение. Дори и по баровете на плажната алея още към 8-9 започват да правят заготовки на мохито в индивидуални чаши, защото си отнема време да се направи само 1, пък какво остава, ако се поискат 5-10 наведнъж.
Относно Гранд Италия не съм яла там, нито съм поръчвала, само ще кажа със сигурност, че съхранението на колбасите и кашкавала за пиците, не е от най-очароващия Simple Smile Но къде ли е Simple Smile

# 628
За салата един или два часа пак са много. Ти че искаш да се улесниш е ясно, но това няма общо със стандартите. В крайна сметка можеш да си наемеш още едно момче и да промениш стандартите към каквито трябва да са.

Стара салата се познава , че е стара ако е овкусена предварително , нарязани и седящи на студено , нищо има няма на зарзавите като поседят.

# 629
adelina, не съм много съгласна за зарзаватите, защото доматите за кратко време пускат чорбалак..
Аз лятото съм в един хотел и често помагам в кухнята, и когато правя примерно салата от печен пипер, домати и лук гледам да я направя точно преди да я изнеса, защото трябва и да е овкусена и въпреки това след 20 мин. половината на купата е пълна с доматен сок.
Въпреки, че сегашните домати са си като пластмаса и както ги нарежеш, така си стоят като нови.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт