Лоши ресторантьорски практики

  • 79 300
  • 941
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 58
За яйце не говорим. Говорим за салата от зеленчуци, които ще станат на нищо. А колко според вас трябва на едно пилешко филе? Не повече от 10 мин. А и аз като ида на хубав ресторант, знам, че трябва да се насладя, мога да изчакам за второто. А и според капацитета и броя персонал. Да си преценят.

Напълно съгласна съм с Чек.

Стандартите по учебник? Задължителни ли са?
Щом не са задължителни, то сервитьорът да вземе да ходи мръсен, да ти говори на ТИ и да не спазва никакви правила? Защо в залата стандартите като по учебник трябва да се спазват, а в кухнята не?

# 601
  • Мнения: 4 892
Мама жаба, за някои неща - да и то не няколко часа или дни по-рано.  Peace

Е, сега къде отиде при сервитьорите  Grinning говорим за храна. А престояло пилешко как вони, именно такова съм връщала.  Sick

# 602
  • Мнения: X
Щом не са задължителни, то сервитьорът да вземе да ходи мръсен, да ти говори на ТИ и да не спазва никакви правила? Защо в залата стандартите като по учебник трябва да се спазват, а в кухнята не?

Лошата храна няма как да е стандарт, а нарязани преди няколко часа зеленчуци и само размесени след поръчката на клиента са лоша храна.

# 603
  • Мнения: 58
Мама жаба, за някои неща - да и то не няколко часа или дни по-рано.  Peace

Е, сега къде отиде при сервитьорите  Grinning говорим за храна. А престояло пилешко как вони, именно такова съм връщала.  Sick
Не говорим за няколко дни по-рано. Казвам ти - в 20:00,например, се очаква наплив на хора. Имам 5 човека в кухнята, 100 места ресторант. В 19:00 момчето на студена кухня си нарязва нещата, прави си подготовка, за да може като седнат хората да направи салатата бързо, а не да се бави по 15 минути.
Пилешкото, да - мирише. Много  Mr. Green
Не говоря и за картофи от по 3 дни - ужасно е.
Щом не са задължителни, то сервитьорът да вземе да ходи мръсен, да ти говори на ТИ и да не спазва никакви правила? Защо в залата стандартите като по учебник трябва да се спазват, а в кухнята не?

Лошата храна няма как да е стандарт, а нарязани преди няколко часа зеленчуци и само размесени след поръчката на клиента са лоша храна.
Чек - пратих ти да прочетеш стандартите. Това не е лоша храна, а подготовка.

# 604
  • Мнения: 4 892
Така съм по-съгласна Simple Smile

# 605
  • Мнения: X
За салата един или два часа пак са много. Ти че искаш да се улесниш е ясно, но това няма общо със стандартите. В крайна сметка можеш да си наемеш още едно момче и да промениш стандартите към каквито трябва да са.

# 606
  • Мнения: 334
Ослепявам казваш от обстановката и оформлението в чинията и ми се притъпяват останалите сетива, поради което вчера нарязаната салата става идеалната?  Mr. Green Офф, мили родни дивотийки... стандарти де.

 Не мога да разбера защо се палиш толкова. Аз ти казвам съвсем реално как стоят нещата в кухните на големите заведения и хотели. Индивидуалните поръчки могат да се изпълнят дотолкова, доколкото може да се замени една гарнитура с друга, или да не се сложи определена съставка в ястие, което не е вече напълно приготвено. Но определено мисля, че ако си поръчаш накъсана салата и краставица нарязана по определен начин, желанието ти няма да бъде изпълнено в огромната част от заведенията, които съществуват.

 И мисля, че когато човек никога не е виждал как функционира една професионална кухня, той не може да твърди, че е компетентен по този въпрос  Wink

# 607
  • Мнения: 851
Вижте какво...Всеки нормален готвач е бил такъв достатъчно време, за да си направи сметката колко заготовка да подготви за определен ден от седмицата. Там, където съм работила, а и на места, където познавам персонала, се прави от предния и същия ден заготовка. Месата се поръчват от предната вечер и пристигат сутринта. Зеленчуци също, като се замисля. Газ, кафе...Поръчваше се количество за деня. Никой няма интерес, а и място да съхранява продукти, които не се поръчват. Клиенти са питали за разни патладжани и прочие специалитети в менюто от преди 5 години- ами, няма го- не се поръчва. И на мен са ми връщали порция, защото месото им миришело. А то НЕ беше развалено. Намирали в картофена крем супа...парченце картоф. Случвало се е да останем без нещо и да тичаме до магазина, само и само клиентите да са доволни. А да ми говорите за някакви разложени продукти...Това може да се случи в някой сезонен или нискооборотен обект.

# 608
  • Мнения: 58
Така съм по-съгласна Simple Smile
Разбрахме се значи  Mr. Green
А с предните два поста съм напъълно съгласна!

# 609
  • Мнения: X
Но определено мисля, че ако си поръчаш накъсана салата и краставица нарязана по определен начин, желанието ти няма да бъде изпълнено в огромната част от заведенията, които съществуват.

 И мисля, че когато човек никога не е виждал как функционира една професионална кухня, той не може да твърди, че е компетентен по този въпрос  Wink

Напротив, изпълнявала се е поръчката ми навсякъде, където съм я поръчвала. И не е нужно да си сервитьор, за да имаш мнение относно храната. Храната ядем всички и да, откровено се ядосвам на такива глупости, които видиш ли били стандарти. Яжте си стандартите със здраве.

# 610
  • Мнения: 4 892
Ами престояло месо мирише, особено пилешкото, не на развалено, но има някакъв ужасен мирис. И дори цвета си променя. Свинско и телешко повече деянат.

Аз както казах си имам местенце, там всичко ми е по вкус и прясно.  Simple Smile

# 611
  • Мнения: 58
Но определено мисля, че ако си поръчаш накъсана салата и краставица нарязана по определен начин, желанието ти няма да бъде изпълнено в огромната част от заведенията, които съществуват.

 И мисля, че когато човек никога не е виждал как функционира една професионална кухня, той не може да твърди, че е компетентен по този въпрос  Wink

Напротив, изпълнявала се е поръчката ми навсякъде, където съм я поръчвала. И не е нужно да си сервитьор, за да имаш мнение относно храната. Храната ядем всички и да, откровено се ядосвам на такива глупости, които видиш ли били стандарти. Яжте си стандартите със здраве.
Само ако можеше да влезеш в кухните на елитните заведения където явно ходиш...

# 612
  • Мнения: 334
 Check Please, предварителната подготовка на ястията е практика, която съществува във всеки тип заведение. От кварталната кръчма до гурме ресторанта. Един готвач, който не извършва предварителна подготовка не може да се нарече професионален готвач.

 Пак ви казвам, огромната част от приготовлението на храната се извършва много преди да сте си поръчали порцията. никой не ви чака специално и конктретно вас, за да приготви супата, да свари спагетите, да нареже салатата или да приготви предястието и десерта. Всичко вече е готово, отделните компоненти се съхраняват отделно един от друг, и храната просто се претопля, или изпържва ако е някой аламинут, и порцията се "сглобява" от отделните съставки. Така е в професионалната кухня.

# 613
  • Мнения: X

 Пак ви казвам, огромната част от приготовлението на храната се извършва много преди да сте си поръчали порцията. никой не ви чака специално и конктретно вас, за да приготви супата, да свари спагетите, да нареже салатата или да приготви предястието и десерта. Всичко вече е готово, отделните компоненти се съхраняват отделно един от друг, и храната просто се претопля, или изпържва ако е някой аламинут, и порцията се "сглобява" от отделните съставки. Така е в професионалната кухня.
newsm10

Точно така. В скапаните ресторанти заготовките си стоят с дни, защото няма достатъчно клиенти или просто политиката им е зле.
В хубавите ресторанти се прави ден за ден или няколко часа преди наплива от клиенти. Например за салатата може, да имаш нарязана краставица, настърган кашкавал, сирене предварително готови и само домата, да нарежеш на момента. Може и да нямаш заготовки за салати, защото бързо се правят, но пак зависи от типа заведение. В заведения, които се поръчва предимно салата с аператив е нормално, да има подобни заготовки. В един италиански ресторант има заготовки на паста, спагети, които са готови и замразени. Както и нарязани гъби, шунка и т.н.
В повечето кухни, дори гурме ресторантите, когато готвачите нямат поръчки, те не стоят, да пушат цигари, ами си подготвят заготовките за следващия ден или дни. Никой няма, да подготви заготовка на октопод или нз си какви нещица, които се поръчват рядко. Обаче, като знаят, че всеки ден се поръчват зеленчуци на скара, то ще си имат готови нарязани моркови, тиквички и т.н.

# 614
  • в рока
  • Мнения: 1 120
Чакайте!Завършила съм специалност готвач и сервитьор,от 15-годишна имам практика.Аз под заготовка разбирам-да се обелят и измият  лук ,картофи, доматите да се почистят, да се срежат на две ,да свариш яйцаи т.н.

Освен на банкети и сватби, където разбира се няма как салатата да е направена преди 5 мин, а да речем 20-30 мин по-рано , не съм рязала зеленчуци предварително.Да, на много места го има, но не е задължително

Общи условия

Активация на акаунт