Лоши ресторантьорски практики

  • 79 334
  • 941
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: X
Аз много харесвам пиците в Гранд Италия (в Гръцката махала),

А, това точно срещу апартамента на баба ми. Често ходех да й вземам на място от там. Май хубави бяха наистина.

# 586
  • Мнения: 58
Чек стандарт е. И при курсове за готвач така учат,на практиките е така, в елитните заведение също е така. Преди много,много години ходих на практика в Австрия,в елитен ресторант за 6 месеца, там също така показваха, че предварително се реже. Ти представяш ли си как изведнъж сядат 10 маси, средно 20-30 човека и всички си поръчват салати? Колкото и хора да има на студена кухня няма да се спряват с това тепърва да мият, режат и т.н.

# 587
  • Мнения: X
Не, не е закусвалня на гарата. Основните ястия струват около 20 евро порцията, ресторантът, в който в момента работя се води гурме. Преди това съм работила в хотел Маритим и Мариот. Не е нужно да иронизираш, пиша ти като човек, който е наясно с нещата такива каквито са зад фасадата.

Че то даже евтино 20 евро за порция. Дай да не си мерим кой къде работил в емиграция. Пак ти казвам, че категорично пишеш глупости, ако твърдиш че да се режат предварително продукти за салата е стандарт.  ooooh!
Мама Жаба, спри се и ти. Чак пък и елитните готвачи така ги учели.  Tired 20-30 салати аз ще ти ги направя сама за 10 минути, а те елитните ресторанти нямат по един човек на всяка позиция в кухнята.

# 588
  • Мнения: 851
Ама вие как си мислите, че се готви по ресторантите?  Laughing Примерно, поръчвате си пиле с гъби и сметана. Вкъщи за колко време и пари се готви и в ресторанта за колко време се чака?

# 589
  • Мнения: X
Ама вие как си мислите, че се готви по ресторантите?  Laughing Примерно, поръчвате си пиле с гъби и сметана. Вкъщи за колко време и пари се готви и в ресторанта за колко време се чака?

Е за колко време се готви пиле с гъби и сметана? Поне шкембе-чорба дайте за пример, той поне ще е адекватен. 

# 590
  • Мнения: 334
Не, не е закусвалня на гарата. Основните ястия струват около 20 евро порцията, ресторантът, в който в момента работя се води гурме. Преди това съм работила в хотел Маритим и Мариот. Не е нужно да иронизираш, пиша ти като човек, който е наясно с нещата такива каквито са зад фасадата.

Че то даже евтино 20 евро за порция. Дай да не си мерим кой къде работил в емиграция. Пак ти казвам, че категорично пишеш глупости, ако твърдиш че да се режат предварително продукти за салата е стандарт.  ooooh!

 Нищо не си меря, нито твърдя, че работата ми като келнерка е престижна. Наясно съм с реалността. А 20 евро порцията не е евтино за Германия, в по-обикновените заведения, тип "закусвалня" порцията струва десетина евро, накъде и по-малко. Ти работила ли си в гастрономията? Не мисля, че пиша глупости, при положение, че се процедира точно така, както ти казвам. И да, салатите наистина са вече нарязяни, когато си ги поръчаш. После само се смесват съставките и се слага дресинг. А карпачото например е замразено, размразяват се определен брой порции , слага им се зехтин и окраса и се сервират. Порцията струва 17 евро, действието се развива в хотел от престижна световна верига. Само за пример.

# 591
  • Мнения: 58
Ама вие как си мислите, че се готви по ресторантите?  Laughing Примерно, поръчвате си пиле с гъби и сметана. Вкъщи за колко време и пари се готви и в ресторанта за колко време се чака?

Е за колко време се готви пиле с гъби и сметана? Поне шкембе-чорба дайте за пример, той поне ще е адекватен. 
Организация и функциониране на кухнята и ресторанта теория и учебна практика
Ако толкова държиш, изтегли го, прочети го и виж какви са стандартите. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА е подготовката,т.е. да си нарежеш нещата за да може като дойдат хората да си готов. Пак те питам, ако ти седнат 30 човека, как ще им направиш салатите, при положение че трябва да ги изкараш до 5-7 минути(отново по стандарт)

# 592
  • Мнения: 851
Айде сега...пиле за 15 минути и под налягане няма да го сготвиш. За шкембето пък ми е още по- чудно какво си мислите  Laughing

# 593
  • Мнения: X
А карпачото например е замразено, размразяват се определен брой порции , слага им се зехтин и окраса и се сервират. Порцията струва 17 евро, действието се развива в хотел от престижна световна верига. Само за пример.

С "престижната" верига и замразеното карпачо вече ме убеди.
Успех в ресторантьорския бизнес ви желая, само пак да напомня, че ресторанти има много.

Айде сега...пиле за 15 минути и под налягане няма да го сготвиш.

Ама разбира се, то не е ли час и половина докарано до каша, какво пиле е. Онези дебелите говежди стекове да се чудиш как ги готвят за 5-6 минути. Сигурно си ги носят сготвени от тях, по стандарт.  Sunglasses

# 594
  • Мнения: 4 892
Простете, но марула за 30 салати дори и аз мога да нарежа за 5мин., а все пак нали спорите за добри ресторанти. А домати на няколко часа или варени картофи от дни  Sick немислимо. Нали знаете колко е гаден вкусът на престоял картоф.

# 595
  • Мнения: 58
Простете, но марула за 30 салати дори и аз мога да нарежа за 5мин., а все пак нали спорите за добри ресторанти. А домати на няколко часа или варени картофи от дни  Sick немислимо. Нали знаете колко е гаден вкусът на престоял картоф.
Само марулята... Ами другите съставки? Ами ако например има варено яйце? На момента ли ще го вариш ? Не говорим за варени картофи от дни - говоря че по стандарт трябва преди да започнеш работа да си направиш подготовка.

# 596
  • Мнения: 334
А карпачото например е замразено, размразяват се определен брой порции , слага им се зехтин и окраса и се сервират. Порцията струва 17 евро, действието се развива в хотел от престижна световна верига. Само за пример.

С "престижната" верига и замразеното карпачо вече ме убеди.
Успех в ресторантьорския бизнес ви желая, само пак да напомня, че ресторанти има много.

 И ти ме убеди в нереалността на представите и очакванията си. Забавното е, че именно клиенти като теб си мислят, че щом обстановката е стилна, а ястието естетично оформено и скъпо, значи е приготвено по специален начин.

# 597
  • Мнения: 58
Отилия мила, разбери че колкото и да се опитваме да им обясним какви са стандартите, няма да разберат. Всеки един ресторант където влезете, всеки един има предварителна подготовка.
Все пак главният ми готвач не е Гордън Рамзи.

# 598
  • Мнения: 4 892
За яйце не говорим. Говорим за салата от зеленчуци, които ще станат на нищо. А колко според вас трябва на едно пилешко филе? Не повече от 10 мин. А и аз като ида на хубав ресторант, знам, че трябва да се насладя, мога да изчакам за второто. А и според капацитета и броя персонал. Да си преценят.

Напълно съгласна съм с Чек.

Стандартите по учебник? Задължителни ли са?

# 599
  • Мнения: X
Забавното е, че именно клиенти като теб си мислят, че щом обстановката е стилна, а ястието естетично оформено и скъпо, значи е приготвено по специален начин.

Ослепявам казваш от обстановката и оформлението в чинията и ми се притъпяват останалите сетива, поради което вчера нарязаната салата става идеалната?  Mr. Green Офф, мили родни дивотийки... стандарти де.

Общи условия

Активация на акаунт