Лоши ресторантьорски практики

  • 79 339
  • 941
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 334
Аз редовно си поръчвам с инструкции какво да махнат и какво да добавят. Даже и как да режат съставките на салатата, защото много мразя продукти, накълцани като за таратор. А да, зелената искам да ми е накъсана. Никога не е имало проблеми с това.

 Да, ама в ресторантите обикновено съставките се режат предварително, а не в момента на поръчването. До голяма степен нещата са вече приготвени, и когато клиентът поръча само се дооформят и дообработват. Нали не мислите, че супата я приготвят всяка порция индивидуално? Същото важи и за основните ястия, освен ако не става въпрос за аламинути. Салатите също не ги режат в момента на поръчването, а имат предварително нарязано количество, което после само се смесва.

# 571
  • Мнения: 58
Повечето заведения имат замразена вътрешността на супата, т.е. ако е пилешка - пилето,фидето,картифи, моркови и т.н. Правят бульона веднага, а другото просто го размразяват.
При нас супа има рядко, ако се прави се прави през деня, ако не свърши през деня най-много до другия да изкара.

# 572
  • Мнения: X
Аз редовно си поръчвам с инструкции какво да махнат и какво да добавят. Даже и как да режат съставките на салатата, защото много мразя продукти, накълцани като за таратор. А да, зелената искам да ми е накъсана. Никога не е имало проблеми с това.

 Да, ама в ресторантите обикновено съставките се режат предварително, а не в момента на поръчването. До голяма степен нещата са вече приготвени, и когато клиентът поръча само се дооформят и дообработват. Нали не мислите, че супата я приготвят всяка порция индивидуално? Същото важи и за основните ястия, освен ако не става въпрос за аламинути. Салатите също не ги режат в момента на поръчването, а имат предварително нарязано количество, което после само се смесва.

Не знам защо така ги обобщи ресторантите, но аз проблеми с поръчките не съм имала. И да са нарязали предварително продуктите, режат/късат за една порция в повече без проблем. Макар да съм сигурна, че в добрите заведения не режат продуктите за салатите предварително. За основните - естествено, че за аламинути става въпрос, не за мусака или зелеви сърми. .

# 573
  • Мнения: 7 070
Естествено, че има заготовки за салати, но това, че има килограм краставици, нарязани на кръгчета не пречи за една салата да се нарежат на жулиени или на половинки.

# 574
  • Варна
  • Мнения: 6 804
Салатите също не ги режат в момента на поръчването, а имат предварително нарязано количество, което после само се смесва.

Оф да, ама поне да си ги съхраняват правилно нарязаните продукти. Онзи ден сядам в някакво заведение Магнолия във Владиславово точно с-у Пикадили. Поръчвам си някаква салата. Първо, че в менюто пишеше 650 грама (яла съм такива порции и знам най-малкото като обем какво представляват), а те ми носят нещо, което дори с чинията не беше повече от 400 грама. Второ картофите в салатата имам чувството, че бяха нарязани преди седмица. Не стига, че бяха от онзи гадния хлебен сорт, крайно неподходящ за салати, ами и по краищата се беше образувало едно по-тъмно жълто и по-твърдо. Абе ужас. Случвало ми се е в нас да забравям нарязани картофи и то не в хладилник, а на маса, за 2 - 3 дена, е чак така не са ставали. Представям си тези от кога бяха...  Crossing Arms Апък на другите хора на масата пиците им имаха вид на тия, дето се продават в хладилните витрини в супермаркетите и само си ги стопляш и ядеш. Подметки с доматен сос, една сбръчкана маслина и 5 грама други продукти отгоре... Ако не бяхме седнали по един прекрасен повод, щяхме да претендираме!
И наясно съм, че заведението е квартално, няма как да очаквам супер лукс и изискани ястия, но според мен качеството на храната ни беше далеч под минимума на стандарта.
Обслужването също беше кофти. Сервитьорките бяха с физиономии тип "оф таз как ми досажда само с присъствието си", на първия етаж беше пълно и тръгваме да се качваме на втория, при което една крещи зад гърбовете ни, че горе не работи. И ние спокойно тръгваме да излизаме, при което друга припка след нас и казва "айдее добре, качете се, ама нали знаете, че горе не се пуши" (с укорителен тон). В крайна сметка нищо си му нямаше на 2рия етаж, масите си бяха наредени, даже музика имаше. Явно обаче някой е решил, че много ще му се стъжни живота, ако качи 5 пъти 20 стъпала.  ooooh!

# 575
  • Мнения: X
Искате да кажете, че към 6 часа режат една тава с домати и до към края на вечерта вече разсипват доматена чорба по чиниите? Може, не съм попадала на такова чудо, но и не ходя в Годзила и подобни. То се губи смисълът да отида на заведение ако ще е така. Режели продуктите предварително. Ами ако искат и от къщи да си носят сготвено за да го продават, но ще е докато имат клиенти, не повече.

# 576
  • Мнения: 334
 Можеш да си сигурна в нещо, само когато си го видяла с очите си. Практиката във всички заведения с a la carte е да се приготвя храната предварително, и когато дойде поръчка само да се дообработи термично и да се дооформи и декорира. Това се нарича mise en place. Зеленчуците и салатите са нарязани предварително, макароните са вече сварени, остовните ястия и супите са приготвени, печеното месо е изпечено, гарнитурите са готови и т.н.

# 577
  • Мнения: X
Аз често давам инструкции, кой продукт, да ми махнат от ястието.
По въпроса с менюто съм съгласна, че е по - добре, да е кратко.

Иначе също не консумирам месо, но до сега не съм имала проблем с това, където и да е. Дори и в кръчме на плажа си хапвам постна пица, ориз, картофи, спагети, салата.
Същото бих могла, да хапвам и ако бях веган, но да кажа "без кашкавал" например.

Друг е въпроса, че избора естествено е малък (в повечето заведения) на такива ястия, но това е нормално. Съгласна съм, че не е продуктивно, да предлагат многообразие, защото тъсенето е по - малко.

Относно чупенето, случвало ми се е 1-2 пъти, казвала съм си и не е имало проблем. Нито пък са ми искали пари.
По баровете се скатават, именно за това, да не им вземат 2лв. за чашата. А като се напият, може и да не се усещат, че чупят.

Косъм съм намирала 1 път в пицата си, щях да  Sick, но не се разправях. Просто не си я изядох и май повече не отидох там.

Съгласна съм с Отилия - за голяма част ястията, да не кажа почти всички, особено които се поръчват често или изискват повече време си има предварителни заготовки. Например за приготвяне на пилешка супа, от предната вечер се вари и реже пилешкото, нарязват се моркови, лук, картофи и т.н. На другия ден само се омешват и се прави бульона.

Check Please В Пастарията не са лоши пиците.

Последна редакция: вт, 08 апр 2014, 00:50 от Анонимен

# 578
  • Мнения: X
Ако са я рязали преди пет часа, да си я ядат те. Хич не ме интересува а ла какво бил ресторантът им. Ресторанти бол. Пак казвам, че не ми се е случвало, а не като да паса трева и да не виждам кое какво е в чинията ми.

Като стана дума за пица, да питам тези от Варна къде има хубава такава. Защото аз съм попадала само на питки с лютеница и безумно комбинирани продукти, нямащи нищо общо с пица. Това с поръчки по телефона, в заведение не съм поръчвала отдавна. Всъщност в Радо са доста хубави, но само лятото работи.

# 579
  • Мнения: 334
 Даже и няма да разбереш, че са рязали айсберг салатата например преди 5 часа. Мият я, режат я, слагат я в щайга с мокра кърпа отгоре и прозрачно фолио, в хладилното помещение, и може да ти я продадат и на другия ден дори. Знам от опит, защото съм работила като келнерка в големи хотелски вериги и кетъринг фирми в Германия. Доматите дали ги режат на минутата не знам, не съм виждала, но за много други неща съм виждала. А картофите ги варят в големи количества и ги държат също в хладилните помещения по няколко дена, преди да ги дооформят. Това са само примери. Важи и за мноооого други съставки и ястия.

# 580
  • Мнения: X
Даже и няма да разбереш, че са рязали айсбург салатата например преди 5 часа.

Не, въобще няма да разбера.  Mr. Green Наистина ли режат салата айсберг? За закусвалня на гарата ли говориш?
На кофти места си работила явно, не пробутвай това като стандарт.

# 581
  • Мнения: 58
Чек да всичко се прави предварително. Всеки готвач е длъжен преди голямата работа да си направи подготовка. Например лятото при нас най-голямата работа е след 20:00, та около 19:00 момчето от студена кухня си реже всичко, което знае че ще му е необходимо. Като някой поиска нещо той взима от едната купа, от другата и така.

# 582
  • Варна
  • Мнения: 6 804
Ако са я рязали преди пет часа, да си я ядат те. Пак казвам, че не ми се е случвало, а не като да паса трева и да не виждам кое какво е в чинията ми.

Като стана дума за пица, да питам тези от Варна къде има хубава такава. Защото аз съм попадала само на питки с лютеница и безумно комбинирани продукти, нямащи нищо общо с пица. Това с поръчки по телефона, в заведение не съм поръчвала отдавна. Всъщност в Радо са доста хубави, но само лятото работи.

Не знам до колко си внушавам, но имам чувството, че винаги, ама винаги като си поръчаш нещо за вкъщи, е по-кофти, от колкото ако си го поръчаш на място в ресторанта.
Аз много харесвам пиците в Гранд Италия (в Гръцката махала), Фиоре (едно забутано място в Цветния квартал) и обичайните Селена и Акварел.  Simple Smile

# 583
  • Мнения: X
Чек да всичко се прави предварително. Всеки готвач е длъжен преди голямата работа да си направи подготовка. Например лятото при нас най-голямата работа е след 20:00, та около 19:00 момчето от студена кухня си реже всичко, което знае че ще му е необходимо. Като някой поиска нещо той взима от едната купа, от другата и така.

Взема нарязани домати, обърква с нарязана маруля и готово?  ooooh! Може, всичко може, но в заведения тип хоремаг. И на тебе ти казвам, можете да си носите нарязаните продукти и от къщи, но не го пробутвайте това като стандарт. Защото в хубавите заведения не е така.
Забелязали ли сте колко е средната продължителност на живот на едно българско заведение? Малко, нали? Момчето режело всичко предварително и после само смесвало ... ами колко да е?

# 584
  • Мнения: 334
Даже и няма да разбереш, че са рязали айсбург салатата например преди 5 часа.

Не, въобще няма да разбера.  Mr. Green Наистина ли режат салата айсберг? За закусвалня на гарата ли говориш?
На кофти места си работила явно, не пробутвай това като стандарт.

 Не, не е закусвалня на гарата. Основните ястия струват около 20 евро порцията, ресторантът, в който в момента работя се води гурме. Преди това съм работила в хотел Маритим и Мариот. Не е нужно да иронизираш, пиша ти като човек, който е наясно с нещата такива каквито са зад фасадата.

Общи условия

Активация на акаунт