Лоши ресторантьорски практики

  • 79 411
  • 941
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 50 954
Ако беше доходно щеше да има веганско меню. Ама и то тези, които не ядат месо, са в толкова различни вариации, че не виждам как да им се угоди. Аз постно меню съм виждала само по време на пости. Но няма да споря - не съм в ресторантския бизнес и не съм веганка. За мен нещата са ОК.  Peace

# 556
  • в рока
  • Мнения: 1 120
Нищо не пречи на ресторантьорите да включат в менюто си по 1-2 постни предястия и по толкова основни .За протокола-ям месо.Но в тази криза е логично да се стараеш да достигнеш до възможно най-много клиенти

# 557
  • Мнения: 9 992
Ако беше доходно щеше да има веганско меню. Ама и то тези, които не ядат месо, са в толкова различни вариации, че не виждам как да им се угоди. Аз постно меню съм виждала само по време на пости. Но няма да споря - не съм в ресторантския бизнес и не съм веганка. За мен нещата са ОК.  Peace

СЛед като не си в ресторантьорския бизнес как разбра, че и да казваш доходно ли  е или не . Е за някои живота не  свинско  и винско  Mr. Green В хубавите ресторанти сме предвидени , за долнопробни селски кръчми не се сърдя, че не са се сетили за нас, то такива и не посещавам .  Wink Но има какво да се добави .

# 558
  • Мнения: 851
Според мен това с вегетарианските манджи би било интересно, въпреки че аз ям месо. В един средностатистически ресторант винаги има нещо без месо...Обаче ако си веган вече е проблем. Няма как да се въведат повече ястия, в които преобладават зеленчуци, по- различни от тези, с които се готви, защото ще имат нужда от друг вид съхранение, не се знае днес кой какво ще яде и т.н. Щяха да правят такова веганско меню  в един ресторант, но си направиха простата сметка, че един ориз(сготвен по различна рецепта от този, който предлагат) ще излезе 4х по- скъп, заради продуктите. И избраха да не рискуват. Мой приятел, който е веган, вкъщи си готви и внася отнякъде всевъзможни подправки и продукти, за да си готви. Повдига му се от миризма на месо, цигари...Ще е хубаво, според мен някой да се пробва с ресторант с такава кухня. Най- малкото клиентите ще са различни, а и повече хора ще са доволни. Вместо това се залага на традиционното в един нетрадиционен свят.

# 559
  • Мнения: 9 992
Пак с моята Гърция да дам пример, там се яде много месо , но има и много превъзходни ястия в заведенията , които са без месо или веган . Веган е модерна дума , но няма нищо по просто от постно ядене , и не е казано , че трябва да е от продукти от 9 планини в десета събирани . Примерно , зеленчуци на скара, виждала съм и на шишчета да се приготвят, кюфтета от тиквички , ориз с  манатарки примерно , фалафели , соеви кюфтета  и много други . За вегетарианците още по-лесно , кюфтета от магданоз , от коприва, броколи пане , дори ги има в готовите храни по супермаркетите . Обедно меню,без поне една постна  манджа, не е обедно меню. В по-хубавите заведения ги има тези неща. Месоядците ги ядат като гарнитура , веганите и вегетарианците като основно . А като се напише , че се предлага като гарнитура, а специалитети само месо е лоша хранителна култура .

Последна редакция: пн, 07 апр 2014, 21:23 от adelinda

# 560
  • в рока
  • Мнения: 1 120
Ами в заведението за бързо хранене, където работех задължително имаше всеки ден зеленчуци на скара(изкупуваха се като топъл хляб), броколи(панирани или със сметана и сирена), пълнени постни тиквички, постен ориз, понякога кюфтенца от тиквички , пълнени гъби и т.н.

Винаги постното е "вървяло". Недопустимо е за елитни уж ресторанти да не предлагат подобен асортимент.

# 561
  • Мнения: 50 954
Ами в заведението за бързо хранене, където работех задължително имаше всеки ден зеленчуци на скара(изкупуваха се като топъл хляб), броколи(панирани или със сметана и сирена), пълнени постни тиквички, постен ориз, понякога кюфтенца от тиквички , пълнени гъби и т.н.

Винаги постното е "вървяло". Недопустимо е за елитни уж ресторанти да не предлагат подобен асортимент.

Да де, ама това не са вегански ястия - има яйца, сметана, сирене. А зеленчуците на скара са гарнитура или ордьовър. А спорът започна от изискването за специални засукани основни ястия:

Цитат
Примерно мъфини с тиква, които са забъркани с растителна мазнина и соево мляко (стрелям на посоки, не съм виждала такива никъде)? Тофу на плоча, гарнирано със салата от рукола и домати?  Thinking

Колко такива мъфина ще се поръчват за ден?

# 562
  • Мнения: 9 992


Цитат
Примерно мъфини с тиква, които са забъркани с растителна мазнина и соево мляко (стрелям на посоки, не съм виждала такива никъде)? Тофу на плоча, гарнирано със салата от рукола и домати?  Thinking

Колко такива мъфина ще се поръчват за ден?


Защото е нещо ново и хората не са го опитвали , вероятно повече от така баналните торта гараш или тирамисуто вече дори . Моля те, заведение което предлага бисквитена торта , а не мъфин с тиква , е по-елитно и вървежно от другите ли?. Нали и аз за това говорех , искам в ресторант, да ям нещо което не си го правя през ден в нас.

Зеленчучи на скара, аз ям като основни , тиквички с ориз си е веган ,да не продължавам. Нямат култура и да искат не знаят какво да предложат. Аз за това говоря, не че излиза скъпо , че е  трудно за правене и да се поддържа прясно , още по-малко ,че няма да се продава, ами смея да твърдя, че е обратното .

Последна редакция: пн, 07 апр 2014, 21:35 от adelinda

# 563
  • Варна
  • Мнения: 6 969
Аз пък на непознато място почти винаги поръчвам постни ястия, че ме е страх от месните продукти. hahaha Не че и от тях е невъзможно да преживея  дни с неразположение, но ми е някакво успокоение да има постно.

# 564
  • Мнения: X
И аз ако видя хубави постни неща поръчвам, защото обикновено нямам време (мързи ме) да правя такива в къщи.

# 565
  • София
  • Мнения: 1 044
Аз няма да забравя един случай - отиваме в кръчма - поръчваме си и всичко е ок. Сервитьорката супер любезна и мила, цялата компания се забавлявахме и всичко супер като цяло. Да, но салатата, която си поръчах беше с месо и то честно казано си ме лъхна на развалено. Не ми се разправяше и просто я бутнах на страни и така. Просто не ми се занимаваше в този момент, бяхме се събрали по хубав повод и предпочетох да не го правя на въпрос - всичко друго си беше ок. Да, ама не  Laughing Идва момичето по едно време да отсервира празните чаши и чинии и аз и казвам и тази със салатата да вдигне. И след точно 2 минути от кухнята излиза готвача (после се разбра, че е собственика той) да пита защо се връща. Обяснявам аз, че ми мирише на развалено и няма да я ям - държа да подчертая, не съм казала нито на сервитьорката, нито на него, че няма да си я платя, но той ми вдигна скандал  Shocked  как така ще му развалям реномето на заведението - салатата си била супер. Казах му да си я яде тогава и скорострелно си станахме. Оставихме бакшиш на момичето, защото 1-во тя не беше виновна и 2-ро беше наистина страшно мила и отзивчива.
Извън темата - има ли вегани сред вас - винаги съм искала да попитам за няколко въпроса свързани с веганството.

# 566
  • Мнения: 9 992
gery1 ,тука питай : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=736663.msg27901781#msg27901781
аз съм мераклия веган , но обичам  млечните , също ми е трудно да си намирам веган неща  навън , ставащи за ядене и затова не съм .

# 567
  • София
  • Мнения: 1 044
gery1 ,тука питай : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=736663.msg27901781#msg27901781
аз съм мераклия веган , но обичам  млечните , също ми е трудно да си намирам веган неща  навън , ставащи за ядене и затова не съм .

Благодаря ти много  Hug

# 568
  • Варна
  • Мнения: 6 804
Аз до колкото знам не е проблем като си поръчаш нещо, да кажеш да махнат определена съставка. Била тя колбас, лук, пипер и т.н. Особено ако поръчваш салата или пица. За основно ясно, че малко по-трудно ще стане.  Grinning Даже веднъж слушах едно момиче как 10 минути си даваше поръчката и направо си разказа живота на сервитьорката - на каква диета била, от кога, каква точно, резултатите какви са, вегетарианка била, как, защо, мрън мрън, поръча си някаква пица, като помоли да махнат луканката и на нейно място да сложат спанак.  Peace

# 569
  • Мнения: X
Аз редовно си поръчвам с инструкции какво да махнат и какво да добавят. Даже и как да режат съставките на салатата, защото много мразя продукти, накълцани като за таратор. А да, зелената искам да ми е накъсана. Никога не е имало проблеми с това.

Общи условия

Активация на акаунт