Важен ли е правописът?

• 57 279
  • 927
  •   1
Отговори
# 120
Една запетайка не ти е написана на правилното място. Първо запетайка, после интервал. Най-лютите сте най-зле.

# 121
Параход се шегува Simple Smile

# 122
Една запетайка не ти е написана на правилното място. Първо запетайка, после интервал. Най-лютите сте най-зле.
Де туй?

# 123
... Не разбирам и защо масово деепричастията се пишат отделно(вървей ки,отивай ки и т.н)...

Това за деепричастията ме уби!  ooooh!
Не бях попадала на такива случаи (" вървей ки").
Но пък често срещана грешка е отрицателната частица "не" към тях да се пише заедно (например: "неговорейки", вместо правилното "не говорейки").

# 124
Не Параход, а миметооо, мисля че е ясно. С Параход сме писали едновременно и не съм видяла, че между миметоо и мен се е вмъкнал неин пост.

# 125
Янечек,ти от  тези с честата употреба на" в смисъл" ли си? Много лично ги приемаш критиките.  Joy

# 126
С Параход най-вероятно няма да се оженим.

Янтра, я спрегни  "пълня", този иначе толкова прекрасен глагол. И направи синтактичен разбор на следното изречение:

Янтра горчиво ще съжалява, че показа пълнените си чушки във форума и ще бъде яростно преследвана!

# 127
  • София
Важен е, разбира се. Държа да е автентичен.
Иначе как ще се ориентирам кой какъв е, ако всички си имате главен редактор?

Но от друга страна, яко се затъпява от четене на неграмотни писаници. Страшно тъпи грешки си откривам напоследък.

# 128
  • Пловдив
Бях изпълнена с вино! Mr. Green

# 129
  • Варна/Лондон
Имам познат, футболен фен, постоянно стауси във ФБ относно отбори и винаги, ама винаги пише Лефски. LaughingЕ, не винаги, наскоро се е поправил. Някой му е казал явно.
Бившият ми мъж също пише ''нейскам'', и все пак, колкото и да ме дразни, не мога да кажа, че е прост. Умно момче е, но не го бива в писането. Иначе сладкодумец. Laughing
А откровената неграмотност ме дразни. Тя си личи от повече от две-три сбъркани думи. Такава неграмотност, че да ти стане ясно колко е тъп човека, който го е написал. Такива и сладкодумци не са, защото не могат и да говорят. Пардон, могат, но също толкова нерзбираемо, колкото и пишат.

# 130
Джеронимо, като ти прочетох поста за Лефски се сетих за един мой съученик, който ми е приятел във фейсбук. Та, въпросният е голям родолюбец, редовно за статуси използва мисли на Ботев, Левски, български поети, писатели... И един ден чета поредния цитат и всичко щеше да е много хубаво, ако отдолу и той не си беше вместил мислите, в които ни призоваваше да бъдем пътритоти, да се научим да пишем и да си ценим езика и родината. Един Вазов, който води яростна полемика в защита на езика...

# 131
Майтапа настрана, нещо друго ми хрумна.
Грамотността е фундаментът на образованието - то няма други по-важни задачи от това да научи хората 1. да пишат (вярно) 2. да четат (с разбиране) 3. да смятат (включва базовите математически операции).
Ако някое от тези не е изпълнено за 99.9% процента от населението - при положение, че се кисне 12 години в училище - това означава, че образователната парадигма е абсолютен провал. Впрочем тя е провал не само в България и не само днес Grinning

П.П. Сещам се, че някога късаха на кандидат-студентски изпит за 12 правописни грешки. (По 0.25 т. от оценката се отнемаха на парче, без значение от съдържанието, което придружават). Сега кой би посмял? Grinning Не че и тогава не влизаха рабфакове и отслужили, и не-знам-какви с все грешките си, но просто ми хрумна, като четях за неграмотните докторанти.

# 132
И аз имам една приятелка във Фейсбук, която редовно пуска някакви патриотарски призиви и вопли от рода на "Накаде отива Балгария". Но по-лошото е, че хора, които би трябвало да владеят перфектно правопис, граматика, пунктуация и т.н., правят елементарни грешки. Визирам основно издателствата - чета много книги и за мен е недопустимо коректори и редактори да не знаят елементарни правила. Нямам предвид само технически грешки, а точно такива, допуснати заради незнание.

# 133
Повечето книги у нас нямат назначен редактор, а коректорите работят на парче, черна, нископлатена работа. Обикновено я претупват набързо, за да хванат следващата книга и още някой лев.
Това е причината да виждаме грешки дори на корица на големи издателства (слава богу, само на задна засега... но защо не и в заглавие някой ден?)
Все пак, 90+% от тези грешки са технически, освен ако не четете некви самиздати за самопомощ Grinning

# 134
Важен е разбира се. И да, влияе на отношението ми към писалия.
Това го казвам с ясното съзнание, че имам проблем със запетайките. Понякога и пълният член ми се опъва. По-точно, не се сещам да си проверя изречението. Та няма как да ме дразнят грешки като моите, понеже не ги отчитам като грешки. Но й за множествено число, незнам, здравей те, ми правят лошо впечатление.
Наистина агресията на неграмотните е плашеща. А пък сравненията на елементарни познания по правопис с ДУ, или друго някое специфично познание са ... нелепи.
п.п. Не знам дали е опция на форума или на браузъра, но подчертаването в червено ми помага, когато се колебая.
Така мисля и аз.
Имам приятелка, учителка при това, редовно пише "незнам", "стой" (той стоЙ до мн късно), пълният и кратък член дори не ги споменавам. Жалко е. Tired
Аз също съм учител по професия, може и да е професионално изкривяване вглеждането в правописа. Peace

Общи условия

Активация на акаунт