Важен ли е правописът?

• 57 690
  • 927
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Това ме навежда на мисълта, че също няма правилен отговор, използват се и двете.  Wink

Има правилен отговор, въпреки че се използват и двете, но в различни случаи:

http://kaksepishe.com/dni-dena/
http://kaksepishe.com/broyna-forma/

Точно в първия линк прочетох, че в един и същ случай могат да се ползват и двете форми  Flutter

# 181
Правилно е да се пише единствено "вкъщи".

По-горе някой беше написал "двойНствен", "двойНствено". Правилно е "двойствен", без "Н".

# 182
  • Варна
Правилно е да се пише единствено "вкъщи".

Айде без такива изводи!

# 183
Имала съм седмици наред, когато освен седмичния ми разговор с майка, форумите и електронните вестници са ми били единствената комуникация на български език.
И ако от форумите нямам кой знае какви очаквания, от електронните медии имах.
Идва един момент, в който толкова ти се набиват подсъзнателно грешките, че почваш да се чудиш-кое беше вярното?!

Яд ме е и на всички онези 'патриоти', които само защото словонареждат на нещо, което звучи като български, се ослушват за всяка една чуждица, която съм използвала и само защото живея в чужбина, бивам нарочена за изменничка. Ако живеех в България, щях да съм просто куул.

Претенциите на авторката на долната петиция, съотнесено към нейната грамотност, са стряскащо страшни..

Скрит текст:
Българския език да стане задължителен и единствен в България!

Тъй като майките и учителките сме тези, които знаят най-добре какво е състоянието в българските детски градини и училща, затова предлагам ние да пресдтавим свое искане към управляващите. Последните от своя страна по всякакъв начин се чудят как да ни орежат майчинството, как да се изпазрят и да ни изработят с детските надбавки и най-срамното е, че за близначете или тризначета майчинските са все същите 290 лева! Срамота!  На всичкото отгоре, децата ни трябва да учат сред деца /роми/ които не знаят елементарен български език! Трябва да търпим тумбата ромски майки, които вечер прибират отрочетата си и циганския кънти из цялата детска! „Нерде“, „Гел“ „Анне“ „Олду“...то ние българките го научихме без да го желаем! Апелирам към българските майки, към които спадат и ромите които имат самосъзнанието на български граждани и са толерантни към нас, използвайки на обществени места официалния език – българския. Шапка свалям на тези роми и се надявам, всички от този етнос един ден да бъдат като тях! Но тези които идват с галоши в детската градина или в училище, държат се арогантно и навсякъде се чува неприятния цигански да ме извиняват ама не смятам да слушам повече от това!

Призовавам българските майки да направим подписка, която:

1)      Да задължи използването на български език в обществеността,  в частност учебни заведения – ясли, детски градини, училища. Същото важи и за държавни институции и сгради, като заведения за здравно и социално обслужване, магазини и други ресурси в общността! При неспазване, лицата да бъдат глобявани под формата на лишаване детето да посещава учебното заведение за определен период. От това би последвало и подаване на известие към АСП, които ще прекратят детските надбавки за съответния месец.

2)      Всяко дете което постъпва в учебно заведение, да преминава през устен тест, за да се установи нивото му на владеене на български език. Това би било под формата на разговор, игра и пр.  Ако не покрие повече от 70% на входния тест то детето да не може да бъде записано в съответното държавно заведение!

# 184
  • в рока
Моля някой филолог да се включи и да разреши спора

# 185
За "вкъщи" ли?
И учителка в начален курс ще ти свърши работа.

# 186
  • в рока
За "вкъщи" ли?
И учителка в начален курс ще ти свърши работа.

За по-голяма достоверност ,бе ,не за друго

# 187
Обадете се на справки в БАН, щом имате съмнения, че се пише "в къщи". От тях по-учени няма.

# 188
Обадете се на справки в БАН, щом имате съмнения, че се пише "в къщи". От тях по-учени няма.
А, няма гаранция, че специалистите в БАН ще са на едно и също мнение, лично съм се убеждавала в това Simple Smile.

# 189
За "вкъщи" си залагам главата.

# 190
"Вкъщи" и "в къщи" имат съвсем различни значения.

# 191
  • Варна

Залагай си я, ама с уточнението, че говориш за наречие. Иначе и двете форми се използват. Обсъдихме го вече...  Crossing Arms

# 192
Е, за "вкъщи" не би трябвало да има спор, когато е употребено като наречие.

# 193
  • Велико Търново
Е....вие пък, какво се хванахте за това "вкъщи" Wink
Това е много по-интересно - "Гледаите треилара и сеиночи филма сте гледали" - аз говорих за такава неграмотност... Confused

# 194
  • ❌❌❌

Давам ти и моята да я заложиш! Mr. Green

"Вкъщи" и "в къщи" имат съвсем различни значения.

Peace

Като свърши спорът за"вкъщи", ще обсъдим ли поотделно как се пише "вляво", "вдясно", "насам", "натам"...?

Общи условия

Активация на акаунт