Важен ли е правописът?

• 57 484
  • 927
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Аз да попитам защо хората пишат 'всеки сам си преценя'? '
Никога не съм чула някой да го произнася така, но във форума редовно го виждам. И мъката ми е, че не мога да определя от кой край е човекът, който го употребява Simple Smile)).
А има и хора,които пазарят,въпреки,че пазаренето отдавна не съществува в България, а не сме и в арабска държава.

# 331
Аз да попитам защо хората пишат 'всеки сам си преценя'?

И аз често го използвам Laughing
http://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8F

"Искам да преценя", но "всеки сам си преценява". Така мисля аз, че е правилно.

# 332
Каква интересна тема! Party
Хем бързам да се запиша, хем ще си проверя поста поне три пъти за изядена буква, запетая или член Mr. Green.

Изяден член в петък вечер е по-добра алтернатива от пръвупистни Радини вълнения  Wink

# 333
Да влезе Янтра!

# 334
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Хем бързам да се запиша, хем ще си проверя поста поне три пъти за изядена буква, запетая или член Mr. Green.
Изяден член в петък вечер е по-добра алтернатива от пръвупистни Радини вълнения  Wink
Напълно съм съгласна Laughing.

# 335
За мен също правописът е много важен.Дразня се от постове, написани на латиница, не ги чета!!! За изядена буква или пропусната запетайка правя компромиси, защото  ми се случва и на мен поради ред причини, но редовно си чета постовете, след като са публикувани и ако си открия грешка, го редактирам. За мен това е равносилно на уважение към тези, които ще прочетат моите мисли. Дразня се също така, ако някой пише "6" вместо "ш"- за мен това е супер нелогично, особено ако текстът е написан на кирилица.
С удоволствие  чета интелигентно написани мнения и естествено,че  си правя изводи за човека зад компютъра:)

# 336
Аз да попитам защо хората пишат 'всеки сам си преценя'?

И аз често го използвам Laughing
http://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8F

"Искам да преценя", но "всеки сам си преценява". Така мисля аз, че е правилно.

Правилно е, точно това щях да напиша. Вижда се в речника, че ударението е на Я. Аз да преценЯ. А ти преценяваш. А не - ти преценЯш.

# 337
  • Куциндрел
За преценя в линка си пише, че е от свършен вид.
Така, че "аз преценя" е грешно.

# 338
Хайде пак, оправихте правописа, захапахте диалектите.  Laughing
Ще се пише "пазаря" и "преценя", докато не спрете да пишете и произнасяте "верно", "млеко" и "маслО".  Crossing Arms
Упс, това последното е по-по-най-правилно според Владко Мурдаров.  Mr. Green

# 339

Това авторката трябваше да го направи преди да пусне темата Simple Smile

Относно коментара на Пали, за това как се развива темата - радвам се, че няма грозни сцени и дърпане на плитки. Благодаря на пишещите, че са разбрали правилно целта.

И още нещо - ако темата звучи да се подиграем, надсмеем или покажем колко сме по-умни от другите се извинявам, защото не е това замисъла.

Това днес от ФБ :  "Утре имам испит по балгарски"
Явно ще се справи...

# 340
  • Варна
За първи път прочетох "здравей те"  Shocked Добреее, как по дяволите някой ще го напише така? Обикновено когато човек греши, изпуска букви, слива думи (НЕЗНАМ !!!!), но чак пък да си съчинява и добавя интервали... Щом е неграмотен, то най-вероятно е тъп и мързелив, не го ли мързи да добавя този излишен интервал?  Crazy

# 341
Някои редактори го правят това. Преди години реших да инсталирам редактора на Word за български правопис. Качих го и го изпробвах с произволно набрана дума, която по случайност беше "Здравейте". Редакторът ми я маркира като грешна и ми предложи да изпиша "Здравей те". Теглих му една дълга и дебела и го деактивирах.
Проверката правопис на форума и браузърите също маркира понякога правилни думи за грешни. Не им се доверявам по принцип. Но пък са полезни за техническите грешки. Или за съвсем отчаяните положения.

# 342
Сега се сещам за една позната, която завършваше гимназия и я попитах дали мисли да продължи да учи. Отговорът: "Искам да уча, какво - БЕЗНАЧЕНИЕ"  #Crazy

# 343
  • София
Хайде пак, оправихте правописа, захапахте диалектите.  Laughing
Ще се пише "пазаря" и "преценя", докато не спрете да пишете и произнасяте "верно", "млеко" и "маслО".  Crossing Arms
Упс, това последното е по-по-най-правилно според Владко Мурдаров.  Mr. Green

И според мене. Верно и млекО също са правилни.  Peace

# 344
Разбира се - според шопския диалект.
По същия начин за половин България "пазаря" и "преценя" също са правилни.

Общи условия

Активация на акаунт