Важен ли е правописът?

• 57 669
  • 927
  •   1
Отговори
# 405
Слагай ги, където ти пасне при изговаряне. Така твърди една "приятелка" в друга тема.
В първото изречение на място ли ми е запетаята?
[/quote]

'Да се обеси, не да се помилва.' Simple Smile

# 406
Цитат
Веднага ти отговарям-в Ловешко.
Peace
Централна Северна България.
Чувала съм го често.
........
Цитат
Моят човек с "Аз ме няма" не е нито чужденец, нито малко дете, нито е от определен край на България Smile кореняк Софиянец е.
София си е също "край на България" между впрочем. За всеки случай не е пъп.  Laughing Таквизи органи държавите нямат.

# 407
  • n/a
Е, как да нямат, Judy. Има си категоричен
израз "на г@за на географията". Орган ли
е? Прилича на такъв. Значи има.  Mr. Green

# 408
Е, ако България има пъп, май Казанлък ще трябва да е.  Laughing

# 409
Важен е правописът!!!  Peace

# 410
  • в рока
Битува(ше) мнението ,че в Централна Северна България се говори най-правилно.
Когато си ходех на село(в Североизточна България) бях много горда,че говоря книжовно.Защото пък там е.....

Но както споменах по-горе правилният говор в Ловешко,Великотърновско е мит

# 411
  • София - Рим и обратно
На мен единствената неправилна дума, която ми е някак симпатична е "тея" Laughing. Изразът "много ги мразя тЕя работи" не ми е неприятен, забавен ми е (когато го чуя). Но пък сърце не ми дава да го напиша така и ми боде очите написано от друг.

, им показвах писмата им до мен през годината и какви грешки имат(хахах).Не с лошо,естественно.Това ме влудява и до днес )))
А твоите показваше ли им ги? Simple Smile

# 412
Та докъде стигнахме с членуването и запетаите?  Laughing

Aз членуването никога повече няма да го объркам след тази тема.

Обаче, се зачетох в правилата за запетаите - http://kaksepishe.com/category/punktuacia/zapetaya/

И много нещо съм забравила  Confused

Пускайки темата със сгрешеното членуване, се замислих защо, при условие, че правилото за пълен член е едно от най-лесните. И си прочетох стари публикации и установих - звучи ми по-добре  Tired. В разговор бих се изразила - ПравописА. Много тъпо, но факт.

Лично за себе си, мисля, че лежа на стари лаври - знам си правилата, чета книги, значи мога да пиша грамотно. Даже не правя проверка на правописа във форума, че не му вярвам. Ако се съмнявам, за някоя дума проверявам другаде.

# 413
Много полезна тема! Научих, че пъпът и гъзът са органи.

# 414
Употребата на "бЯли", "голЯми" е и източно влияние, и нещо, което се нарича "хиперкоректност" (при желанието си да не сгрешиш, правиш грешка).
Много често се греши и при "девЕтка", "десЕтка" (погрешно се изговарят с "Я", масова грешка е).

Други масови грешки, включително и по телевизията:

- бройна форма: "Двама президентА", вместо правилното "президентИ";
 - учтива форма: "Бихте ли прочелА тази книга", вместо правилното "Бихте ли прочелИ тази книга".

Но тези правила се учат много лесно, регулирани са, няма изключения, просто някой трябва да ти ги обясни. Такъв е и случаят с членуването - има практически начин да усвоиш правилото.

Много по-тежка е ситуацията със "слято, полуслято и разделно писане" - там правилата са "хлъзгави", донякъде съществуват, но има редица изключения. Освен това с годините се и променят.

# 415
  • на брега на морето
Пускайки темата със сгрешеното членуване, се замислих защо, при условие, че правилото за пълен член е едно от най-лесните.

Peace

# 416
Да, дразня се... Дразня се от правописни, дразня се и от пунктуационни грешки. Хайде...всеки може да сгреши, човешко е, но се дразня от постоянните ТЪПИ грешки... Но сме ТЪП НАРОД, НЕГРАМОТЕН, така че спрях и да се ядосвам вече! Тъп и мързелив народ, който не иска и да се научи  Sick

# 417
Не знаех, че това е грешка. Може ли да посочиш източник?

# 418

Както и правилно е - "Двама души", а не "Двама човека". На мен източника ми е това, което съм учила като ученичка в училище Simple Smile

# 419

Източник са всички граматики и учебници по български език.

Общи условия

Активация на акаунт