Важен ли е правописът?

• 57 551
  • 927
  •   1
Отговори
# 540
  • на брега на морето
Нека не ти дреме, Аглая. Във всеки случай аз ти благодаря за полезните постове.   bouquet

# 541
  • В един копнеж!
Цитат
Сръбският и македонският език (забележете как често се греши при съгласуването, някои неправилно биха написали "сръбският и македонският езици"); та, тези езици са основани на фонетичен принцип - пише се повече това, което се чува.
(Тук нарочно не се впускам в дебати по темата "македонски език").

Българският език, обратно, е основан повече на морфологичния принцип: според него може и да се изговаря "хляП", но се пише "хляБ", т.е. - запазва се еднаквият графичен облик на всяка морфема.
Не език, а правопис.

newsm78   Абе, ние като  изучаваме чужд език, само правописът му ли учим или него като цяло?
 А в средното училище само български правопис ли си учила или български език?!

# 542
По-правилното очевидно е "правопис", но след като цял ден вчера се занимавах с бройна форма, учтива форма, съгласуване, бактерии и пр., съм допуснала неточност в изразяването, бих казала инерционна, техническа - това няма общо с правописа.

Но пък се удивлявам на това, че вместо да възприеме смисъла на казаното от мен, тази дама се е ровила усърдно в моите публикации - не за друго, а за да поправи нещо в червено.

# 543
  • В един копнеж!
Не задълбавайте, няма смисъл. Който Ви разбрал, разбрал...останалите да се кефят на червеното.

# 544
Е, съвсем правилна е корекцията. Постът се отнася за правописа, не за езика.

"Сръбският и македонският език (забележете как често се греши при съгласуването, някои неправилно биха написали "сръбският и македонският езици"); та, тези езици са основани на фонетичен принцип - пише се повече това, което се чува."

Аз продължавам да съм на мнение, че има много нелогични правила (като гореспоменатото) и отказвам да ги следвам, пък макар и с риск да мина за неграмотна.  Crossing Arms
Писачите на правила и те не са богопомазани, все пак ... и доста недомислици сътворяват.   bouquet

# 545
Мисля, че издребнявате. Аглая отдели време да обсъди и разясни най-различни аспекти от езика ни и аз и благодаря. Мисля, че всички разбраха напълно, това, което искаше да каже. Заради подобни издребнявания, хора които са информирани/ специалисти в дадена област спират да пишат. Все пак темата е за фрапиращата неграмотност, която се шири извън тази тема. Основният проблем при комуникацията ни тук е, че по-голяма част от критиката не се изразява по конструктивен начин или поне така " звучи" написано Simple Smile)

# 546
Мисля, че издребнявате. Аглая отдели време да обсъди и разясни най-различни аспекти от езика ни и аз и благодаря. Мисля, че всички разбраха напълно, това, което искаше да каже. Заради подобни издребнявания, хора които са информирани/ специалисти в дадена област спират да пишат. Все пак темата е за фрапиращата неграмотност, която се шири извън тази тема. Основният проблем при комуникацията ни тук е, че по-голяма част от критиката не се изразява по конструктивен начин или поне така " звучи" написано Simple Smile)
    202uu
Даам, далеч по-лесно е да болдваш грешките на другите, вместо да допринесеш с нещо към дискусията!
ПП: "Болдвам" дали го има в речника?!?   Laughing

# 547
  • Варна/Лондон
С какво замествахме в близкото минало ''болдвам''? Подчертавам? Натъртвам? Наблягам? Удебелявам(шрифт)?
Иначе полезна чуждица. Peace

# 548
Според мен "удебелявам". "потъмнявам" също би вършило работа в определени случаи!

# 549
Има дума и на български за "болдване" и тя е "почерняне". Simple Smile

# 550
  • Варна/Лондон
Да, в буквалния смисъл. Но се използва и в преносен. Peace

# 551
Когато бяхме деца, се надпреварвахме да изговорим най-бързо и точно най-дългата българска дума – непротивоконституционствувателствувайте.   Laughing Има ли я в речника?

# 552
  • Куциндрел
В бг-мама появи ли се някой експерт в даден област, веднага се намира някой да му покаже колко не знае. То за това вече никой не дава професионални мнения, че има хора, които дебнат за дребни грешки.

Аглая Епанчина , благодаря за разясненията по зададените въпроси. Не обръщайте внимание на заядливците. Hug

# 553
  • София
С какво замествахме в близкото минало ''болдвам''? Подчертавам? Натъртвам? Наблягам? Удебелявам(шрифт)?

С нищо. "Болдвам" се използва откакто има компютърна текстообработка, т. е. сравнително отскоро.

# 554

С нищо. "Болдвам" се използва откакто има компютърна текстообработка, т. е. сравнително отскоро.

Да, но типографията съществува още отпреди компютрите, т.е. сравнително отдавна.

Общи условия

Активация на акаунт