Важен ли е правописът?

  • 57 448
  • 927
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 327
Дразнят ме също "имай на в предвид" или "най-оптимален" и "по-оптимален".

Но не бих тръгнала да поправям хората, освен ако те сами не повдигнат въпроса и не се получи нещо като притчата за гредата и сламката. Общо взето спазвам принципа "Който се чувства безгрешен, нека хвърли първия камък".  Peace

Дразни ме също "на 100%"



Мен не ме дразни, но го приемам  като липса на елементарно възпитание!

# 646
  • София
  • Мнения: 12 670
А масово навлизащата в употреба размяна на "к" с "ч" при някои глаголи? Например: вместо "пека" - "печа".

# 647
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
За мен "пека" е нормално. Аз съпоставям с думата "пекар", а не с думата "печка".
Когато е за трето лице - той, тя пече.
Когато е за мен обаче казвам и пиша "пека".

# 648
  • Мнения: 200
А масово навлизащата в употреба размяна на "к" с "ч" при някои глаголи? Например: вместо "пека" - "печа".

Става ми неприятно да чуя, че някой е пѐкан (това не е орех Laughing).  
Или облеЧа.

# 649
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
Не, не.
Нещата са печени. Печени картофи.
Пека е само глагол. Прилагателното е печен.

# 650
  • Мнения: 200
 poohito, става дума за готин. Wink

# 651
  • София
  • Мнения: 12 670
poohito, става дума за готин. Wink

Нещо не разбрах. Искаш да кажеш, че ако е орех, ще е "пекан"?  Mr. Green

# 652
  • Мнения: 200
poohito, става дума за готин. Wink

Нещо не разбрах. Искаш да кажеш, че ако е орех ще е "пекан"?  Mr. Green

 Joy

Орехът пекан (Carya olivaeformis)

# 653
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
Да аз го разбрах.
Разбрах и двете неща:
За готиния - пак трябва да е "печен" или "як". На мен нито едно от двете не ми харесва. Въпреки, че и "готин" не си е много хубава дума, но нея по-скоро бих употребила.
За орехите също знам, макар да не помня дали съм опитвала подобни.
Дума "пекан" за термично обработен във фурна или "готин" няма. Думата е само една и тя е "печен".

# 654
  • Мнения: 200
Да аз го разбрах.
Разбрах и двете неща:
За готиния - пак трябва да е "печен" или "як". На мен нито едно от двете не ми харесва. Въпреки, че и "готин" не си е много хубава дума, но нея по-скоро бих употребила.
За орехите също знам, макар да не помня дали съм опитвала подобни.
Дума "пекан" за термично обработен във фурна или "готин" няма. Думата е само една и тя е "печен".

Ох, Пухи! Такава дума няма, но се употребява и ми е неприятно да я чувам. Wink

# 655
  • Мнения: 4 272
Дума "пекан" за термично обработен във фурна или "готин" няма. Думата е само една и тя е "печен".

Абсолютно! Както обличам - облечен и никога облякан!

# 656
  • София
  • Мнения: 12 670
Да аз го разбрах.
Разбрах и двете неща:
За готиния - пак трябва да е "печен" или "як". На мен нито едно от двете не ми харесва. Въпреки, че и "готин" не си е много хубава дума, но нея по-скоро бих употребила.
За орехите също знам, макар да не помня дали съм опитвала подобни.
Дума "пекан" за термично обработен във фурна или "готин" няма. Думата е само една и тя е "печен".

И, както сама каза, не става дума за прилагателни, а за глаголите в 1 л. ед.ч. и 3 л. мн.ч. Знам кое е правилно. Става въпрос, че много ме дразни, че масово се вкарват в употреба грешните думи.

# 657
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
Също са ми неприятни тези неща. Дори в случая не става въпрос за правопис. Неприятно ми е да ги чувам, както и "макърчи" = "макар че". "Макърчи" винаги съм се чудила някаква макара ли е?

# 658
  • вятър в маслините, вятър над хребета
  • Мнения: 14 990
"Макърчи" винаги съм се чудила някаква макара ли е?
Малка макара, съвсем нюню Laughing

# 659
  • Мнения: 5 710
И аз искам да попитам нещо:) След като разбрах, че "л"то всъщност е дефект сега е ред да разбера какво е това 'ве', което много често срещам да заменя доброто старо 'бе'.
Пълно е с коментари под статии, например с хора, които вместо 'бе', използват 'ве'.
Това някаква новост ли е , от къде идва. Не помня да съм го чувала, докато живеех в България.

Общи условия

Активация на акаунт