Стягайте се ЮЛСКА дружина, първата половина мина - Тема 12

• 33 093
  • 725
  •   1
Отговори
# 105

[/quote]

Всъщност дните в болничен от НОИ за един ден е 80% от среднодневната сума изчислена на база 18 месеца преди месеца в болничен, т.е събират се всички тези 18 брутни трудови възнаграждения, разделят се на всичките работните дни от този период (като не трябва да се надвишава максималният осигурителен праг за месец), пък и ти изплащат по-малката сума между среднодневно брутно и среднодневно нетно (да не се минат).
[/quote]
Всъщност съгласно чл.41 от КСО , това с 18-те месеца важи само и единствено за самоосигуряващите се лица. Също така тези 18 месеца са и база за изчисляване на майчинството:
Възнаграждение, от което се определя обезщетението
     чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.  Blush

# 106
  • Пловдив
niya_nicko,има столчета от 0 до 18 кг.Има позиции за спане за по-голямо дете.Удобен е.С него може да се спести купуването на едно столче.
http://9plus.bg/products/car_seats/stolcheta_za_kola_I/eletta_chicco_79218/

nanny.vn ,базата от 18 м не е само за самоосигуряващите се лица.А за всички с фонд ОЗМ,които ползват болничен

# 107
  • Пловдив
Мимето14 много красиви неща и аз ще си поръчам Simple Smile
пловдивските момичета много сте хубави следващия път се надявам и аз да дойда с вас Simple Smile  bouquet

# 108
Съгласна съм! Но това е за болничен за бременност и раждане, който започва от 45-я ден преди термина,а не за обикновен болничен. Simple Smile

# 109
  • Пловдив
Съгласна съм! Но това е за болничен за бременност и раждане, който започва от 45-я ден преди термина,а не за обикновен болничен. Simple Smile

Кое това е болничен за бр и раждане?
И за бр и раждане и за общо заболяване базата за всички е 18 м назад

# 110
Мимето14 супер магазин, суперски неща! А жълтичкото комплект за изписване ли е или ти си си го комбинирала?
Пловдивчанки супер сте  newsm10
желязото на мен при хемоглобин 116 ми изписаха 2*1 малтофер, обаче аз пия само по един и така не се запичам. Ще видим след месец дали съм постъпила правилно. Покрай тези магнезиеви и железни препарати не мога да намеря удобен момент през деня да пия достатъчно мляко и взех да освирепявам за млечице-сигурно калция сега ще ми дойде в дефицит  ooooh!

# 111
  • Там някъде
Малеее, изпуска ви човек за един ден и 3 часа не може да ви изчете Heart Eyes!
Пловдивските мами - супер сте, чак ви завиждам, но благородно!!!!
Бебе2 направи ме заклет фен на твоите размисли, пишеш много добре - образно и красиво Peace
За ММ - помага ми, не мога да се оплача. За бебо е също изключително ентусиазиран. Сега ме е погнал да търся училище за родители след работно време, че да ходим и двамата и да видел как се къпе, облича, масажира и т.н. бебе Grinning което много ме радва!
Някоя мама беше споменала за йога за бременни с топка. Аз на йога си ходя, а сега се оказа, че моята си инструктурка по йога от преди да забременея ще започва да води курсове и май месец си се записвам при нея. Та, момичета, дали някоя от вас зная къде в София може да се ходи на гимнастика за бременни с топка newsm78 Чувала съм, че е адски полезно!
За желязото - моето е 118, не са ми изписвали хапчета, само аз съм си се запасила с червено цвекло и от утре започва якото цедене!

# 112
Момичета къде мога да намеря онлайн съвети и консултации по кърмене? В сайта на ЛЛЛ намирам само видео уроци, които не отговарят на въпросите ми

# 113
Малеее, изпуска ви човек за един ден и 3 часа не може да ви изчете Heart Eyes!

За желязото - моето е 118, не са ми изписвали хапчета, само аз съм си се запасила с червено цвекло и от утре започва якото цедене!

Аз си правя салата от рендосано червено цвекло, моркови и ябълки, дресингът си е за нормална салата - сол, зехтин/олио, оцет/лимонов сок. Мммм, става вкусно и полезно!   Hands Clap
 Правя и една друга, но е адски калорична и я правя само веднъж годишно.

Редена салата:
продуктите са: червено цвекло, варени яйца, кисели краставички, варени картофи, моркови, кашкавал - всичко се рендосва и се реди пласт по пласт, като между пластовете се слага дресинг от майонеза, аз добавям и кисело мляко, че само майонезата ми накъртва, може и копърче. Слагам дресинга в шприц. Завършва се с рендосан кашкавал и става направо...ммм. Украса с маслинки и други вкусотийки. Хайде поглезете се и вие! Съжалявам ако на някого му се прияде. Но мами, много е полезно цвеклото, надявам се мааалко да ви подтикна към повече витамини Simple Smile

ПС Правя една майонеза с прясно мляко и олио и със зехтин става мн добре. Млякото е 1 част, леко топло, колкото да ви усеща кутрето, че е затоплено, 2 части олио или зехтин, щипка сол, малко лимонена киселина и бъркате с пасатора за няколко секунди. Може да добавите копър, чесън и др, според предпочитания. Предпочитам такава, пред купешката.

# 114
  • Телиш/Плевен
Момичета къде мога да намеря онлайн съвети и консултации по кърмене? В сайта на ЛЛЛ намирам само видео уроци, които не отговарят на въпросите ми
В подфорум Кърмене има доста информация по темата, но не знам дали е точно това, което ти търсиш. Peace

# 115
Тези комплектчета дето ги взимате с тези панталонки и блузки, на мен ли само ми се струват твърде много за лятото, аз на изписането мислех много по-лятно да го раздавам с дрехите и не само на изписването, ама нещо ме объркахте, няма ли да му е горещо на бебето с толкова дрехи. Thinking

# 116
Здравейте мамита   bouquet

Аз днес изкарах цял ден в игри с малкия - понякога го гледам и не мога да повярвам че Бог ме дари с това уникално малко същество - малко лирично отклонение

Моят хемоглобин в 4 месец беше 119 и не са ми изписвали желязо - утре сутрин пак ще давам кръв и ще видим. В този ред стискайте палци всичко да ми е наред

Имам една молба мамита- знам че много пъти сме го обсъждали , но може ли момичетата които са решили каква количка да ползват да кажат кои модел е, а също и мамите които си имат колички и са доволни от своите колички. Моля ви понеже все намирам кусур - имам си 2 фаворита , но и на тях има намирам недостатък - 1, Хаук Малибу xl - не харесвам летният кош, 2, Бертони Лагуна - притеснява ме малката гаранция 6 месеца, а мъжа ми го притеснява че бил изместен центъра на тежестта и затова ви мола да споделите вашите фаворити че вече ще полудея- иска ми се да имам представа поне за цифрата, която да заделим за количка. Мъжа ми твърдо се е лепнал за Хаук - а аз аз някак не съм убедена на 100% че това е моята " КОЛИЧКА " .Благодаря ви предварително

За дрешките - аз имам всякакви - имай предвид че било и то лятно бебе- то е новородено - още няма изграден имунитет - от там и по-лесно настива - хубави е да имаш какво да му наметнеш - не казвам че при 38 градуса ще го навлечеш, но е добре да имаш и дълги ритки и горни блузки - не се знае какво ще е лятото , а и какво детенце ще ти се падне- (моят беше малко зиморничев като новороден )защото имай предвид че новородено с температура ти не можеш сама да го излекуваш всички лекарства приложими с къщи са над 3 месеца в това число и елементарният панадол - затова поне според мен трябва да има всякакви дрешки и много да внимаваме да не се подлъжем от топлите дни и да не се улеем. Аз за изписването съм взела памучни ританки, 2 бодита ( зависи от времето ) едно с къс и едно с дълъг ръкав, една плетена жилетчица за всеки случай ( не е вълнена - памучна ) и памучна шапчица.

# 117
Здравейте, тумбачета!
Болнични-ползвам втори и не съм плащала досега!
Покупки-все още нищо не съм взела, само черпя идеи от вас  newsm53
Таткото-откакто излязох от болницата...(преди повече от месец) много ми помага в домакинството! Смятам активно да го включа в грижите за нашата принцеса. Сега обаче сме в "стрес ситуация", защото се захванахме да правим ремонт на спалнята, поръчахме си нови мебели по наш дизайн......и все пак той ходи на работа, а пък аз нищо не мога да свърша сама през деня и като се върне вечер хем е уморен, хем отлепя тапети, боядисва таван (в момента) и утре надявам се да налепим новите тапети.ИИИИИИИИИИиииииии само да ми дойдат новите мебели другата седмица, че всичкия бажаш е пренесен в хола и цялата къща е в пълен хаос. Да не споменавам, че той ще чисти прозорци и всичко останало.....Оф, стига с тези оплаквания..........
Да ви питам нещо: имам болки в краката-точно най-отгоре до слабините и отпред и отзад точно под дупето и то само като вървя. Като съм седнала или легнала нищо не усещам, но ми е трудно раздвижването. И да уточня, че нямам болки в корема или слабините....Ако някой може да ми каже нещо....
Извинявайте, ако съм ви досадила! Приятна вечер, мамчета! newsm03

# 118
  • Пловдив
Мама Санчо,аз засега съм се спряла на тези двете.Има още време докрая,ще видим какво ще харесам окончателно

http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/ … products_id/37999 Пег Перего Уно

http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/ … products_id/38299 Пег Перего Буук Плюс

Какви са ти изискванията за количката.Аз търся сеника да пада до борда,голям багажник и да е сравнително лека.

Имам много добри отзиви от приятелка за Чиполино Оптима.Само където е по-тежка

# 119
  • Варна
Тези комплектчета дето ги взимате с тези панталонки и блузки, на мен ли само ми се струват твърде много за лятото, аз на изписането мислех много по-лятно да го раздавам с дрехите и не само на изписването, ама нещо ме объркахте, няма ли да му е горещо на бебето с толкова дрехи. Thinking

И аз така си мисля понякога, но друг път си викам лято лято, ама надвечер ще са ми нужни и дълги клинчета и блузки може би, пък и вечер, ако спим на климатик едва ли ще е само по боди, евентуално някой по-хладни летни дни..  newsm78 Честно да си призная се лутам, но мисля да наблегна на късите и да имам и някой друга дрешка с дълго ръкавче.

Хемоглобина ми ще го видим другата седмица колко е, че тогава съм на ЖК, но с първата бременност си поддържах 110-120 и не съм пила нищо. Утре пък съм на ФМ.

Пег Перего Буук Плюс и на мен ми харесва. Обаче аз още не съм се спряла на нещо конкретно трябва да се стегна и да видя каквото е възможно по магазините и тогава да го мисля и чакам прИмоция. Харесала съм си по два модела на Mamas and Papas и Britax.

Общи условия

Активация на акаунт