Стягайте се ЮЛСКА дружина, първата половина мина - Тема 12

• 33 058
  • 725
  •   1
Отговори
# 525
Здарвейте приятелчета, след една копривена супичка, че хемоглобина ми паднал, да поприказвам със сродни душички.

За запушения нос elpet, през януари изкарах грипа ама много тежко, с куп лекарства, и от тогава ли, ама по-скоро от бременността, носът ми е непрекъснато запушен, вече месец и половина, минах на "Олинт" детски, защото няма ама никакво спасение. Всеки ден. Знам, че не трябва да се ползва повече от 5-7 дни ама не мога да дишам иначе. Пробвам със солен разтвор, витамин Ц в носа, е няма такова нещо. С първата бременност - пей сърце, сега бременност като по книга.

# 526
да и аз като bebe2 четох, че кърмата е съвместима с вашето бебе, и тя се променя като състав с растежа на бебето. Но понеже във всеки момент е различна, затова трудно се прави АМ.

Моя опит с кърменето (казвала съм го и преди) беше нищо общо с това, което съм чела. Бях секцио и кърмата ми слезе на третия ден (родих в понеделник на обяд и в сряда на обяд имах кърма). Във вторник вечерта обаче вдигнах температура ок.37,6, което се оказа е заради слизането на кърмата. В този случай ти дават парацетамол. Аз се бях разболяла някъде около 3-ия месец на бебето с температура ок.38-39 - тогава му давах от замразената кърма. Аз за себе си бях решила да се цедя в началото, докато си отпуша каналите (много ме е страх от мастит!). Цедя и замразявах, когато не можех да кърмя - давах от замразената кърма. В хладилник кърма издържа 24 часа, а във фризер до 6 месеца. Топли се на водна баня, никога в микровълнова! Другото важно е да не се смесва изцедено количество кърма с друго изцедено такова, защото може да му промените срока на годност  Mr. Green.
Аз бях секцио, заради кръвно 170/110. От операционната (със спинална упойка с морфин) излязох с дренаж от раната, със система за кръвното и апарт за кръвното. Болка до ставането от леглото нямах. Трудно се раздвижих, че много ме болеше (то май не боли толкова, но ако не си бил опериран преди това не очакваш толкова силна болка  Mr. Green). На третия ден си поисках обезболяващо и след това нямам спомен да ме е боляло. Изписаха ни на 11-ия ден и аз си се чувствах добре си спомням. Лохии имах само 15 дена, не разбрах защо, а цикъла ми дойде на 4-ия месец, доста обилен, но поне без болка.
За МД - ами аз там се чувствам спокойна, доверие ми вдъхва и доктора при които раждах и при които ще раждам и сега. И да и аз смятам, че ако има проблем с майката или бебето - там ги карат от цяла България. Да отношението дори и да си платиш понякога не е цветущо, но не е нетърпимо- според мен е като навсякъде. Аз като раждах се носеше слух - на 12-ия етаж акушерките на родилките са супер, но на децата отврат, а на 7-мия обратното и така си беше. И двамата със сина ми бяхме на АБ, и за двамата не разбрах защо (никой не ми каза, дори да зададох 200 въпроса). Спомням си, че на  акушерките дадох повече пари, отколкото на доктора за инфо  hahaha, та май те са по-важни. За ТК аз съм чувала доста лоши неща, в Шейново бебето не е при мен и затова реших МД. И да според мен е важен доктора - трябва да му имате доверие, иначе трудно стават нещата.
За подутите крака - аз бях така с миналата бременност - ужасно се подуваха. Сега чета за преклампсията. И според мен двете неща имат връзка. На мен така и не ми откриха албумин в урината, но си се подувах. Дори не можех да стъпвам след 6-ия месец, ако походех повече от 5- 10 мин. Верно е че, беше лятно време и доста топло, но сега откривам доста сходни неща - подуване-високо кръвно- недоносено бебе. Лошото е, че високо кръвно не се поддържа през бременността, а може да се вдигне като при мен за 1 ден в 9 ия месец Cry
ето малко инфо - http://www.moetodete.bg/problemna-bremennost/preeklampsiyata.html
http://semeistvo.rozali.com/bremennost-problemi/p11565.html
Затова сега се доверявам на една докторка - д-р Цанкова, която каза, че има вероятност пак да стане така. Затова пия един тон лекраства и се чувствам доста по-добре. Пия повече вода, ходя повече до WC и не отичам толкова. Кръвното към момента ми е 110/80 и дано така остане.
Съвета ми е - всички, които имате отоци да се обърнете към АГ-то, на мен преди 7 години не ми обърнаха внимание, дано сега нещата са се променили Praynig Тогава виждаха проблема, виждаха, че бебето ми изостава след 7-мия месец, но понеже съм нямала албумин в урината всичко било наред #Crazy

# 527
  • Телиш/Плевен
Честита първа пролет, тумбачета! Макар и не съвсем официално настъпила, но предвид времето навън, направо си е дошла. 1swing

pival, много късмет днес! Всичко ще бъде наред!!! Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover Hug

bee_di, браво за хубавите новини! Hug

MAMA_SANCHO, много неприятна ситуация наистина. Дано идния месец няма такива изненади. А шефът явно няма капка човечност, щом постъпва така с мъжа ти, предвид, че е наясно, че чакате бебе. #2gunfire

Moni_Pr, добре дошла и лека бременност до термин!  bouquet

Lady April, благородно завиждам за страхотната форма, която си постигнала за такова отрицателно време! Браво!!! Дай Боже всекиму! Hug

Прекрасен пролетен ден, тумбачета! sun

# 528
  • Варна
Аз защо си мислех, че след раздането се започва едно хммм "изчистване" подобно на цикъл около 30 дни (лохии ли бяха?), след което цикъла си се възстановява както преди раждането или съм в голяма заблуда  newsm78 Нещо хич не ми е ясно чисто физиологично как стоят нещата....

Лохиите и по-дълго могат да продължат, но после кога ще се появи цикъл е индивидуално. При моето цицоманче, кърмено на поискване се появи когато малкия беше на 1г.5м. Голяма прИмоция.  Mr. Green

VeryMe действително в началото може би първите 10тина дни, когато малкия засукваше това предизвикваше контахиране на матката, ама нищо хипер болезнено не е било при мен(раждала нормално) и отминаваше за минутки.

Moni_Pr  welcome

мама сънчо ема супер тъпо така! Как може?! Още повече щом работата му е такава, че не зависи от него дали ще има или няма, той какво е виновен? Нима той не е бил цял ден на работа и е ходил когато има нужда?!

За дрешките от Next и аз съм харесала няколко. Даже и поръчах и от намаленията в английския сайт, че и от ebay спечелих няколко търга.  Mr. Green Иначе си мисля за нещо подобно за изписването - http://bg.nextdirect.com/en/g564188s6#764878 . Представям си я с клинче и туника/блузка и тази жилетка/болеро, ако се налага или с рокличка и пак с жилетката/болерото(харесва ми, защото ще можем да си я ползваме и след това надвечер).

За захранването хич не съм критерии - готвих, бърках, давах максимум 2 лъжички и хвърлях, добре, че поне плодове гризкаше. Караше си на кърма човека и хич не му се чуваше за друго. Към годинка и малко прояде малко повече. Иначе аз му готвих, пробвах и купешки викам може пък тях да хареса, ама не. Ще видя сега какво ще ми дойде на главата, рано ми е отсега да го мисля.

Lady April дай боже всяка мама изглежда така 13 дни след раждане. Моя корем се прибра бързо, ама остатъка от 7-8кг по бедрата и дупето, който си въобразявах, че нямам, се разкара чак към 6тия месец. Сега пак се гледам днес и се чудя кога съм заприличала толкова на Дженифър Лопес?  Laughing  Crazy И докато предната бременност ме тресеше треската, че съм много стройна и красива бременна, растяща само на корем, тази не е така и на моменти се чувствам   261uu

# 529
  • Там някъде
Такааа, мерси за бързите коментари, поне се успокоих, че не съм малоумна и живееща в заблуждение.... Нямам идея защо на мацката са й изписали АБ заради това, но е факт. Нямам и как да я питам, че е приятелка на приятелка, абе.....вкараха ме леко във филм, но поне за кратко Wink

# 530
Привет, заоблени коремчета   Nature Sunny 
Пожелавам на мамите с грижи всичко да се нареди и да се насладят на една хубава бременна пролет.
Както се и очакваше, за съжаление,  след бактериите, които излекувах с Аксеф, сега лекувам гъбички с Гино-Певарил.
Така че, Нинка, не си сама. Аз нямах симптоми на дразнене, сърбеж и т.н., но явно е било и въпрос на време.
Иначе нашето малко момиче е вече 420 гр. Плацента и шийка са добре.
За килограмите - започнах от 54-55кг при 160 см височина. Сега съм 61.

# 531
Само моето ли е някакъв гигант - 900 гр.  Shocked Страх ме хвана като лекарят ми каза, че е доста едро и, ако върви така до края, може да стигне 4 кг.  #Crazy В такъв случай може да се наложи секцио, но за това все още не мисля, а само как ще заприличам на Animal Pig

# 532
  bouquet
VeryMe, наистина са много полезни постовете ти! Simple Smile Голямо предимство е, че имаш такова образование Simple Smile

Момичета, някоя интересувала ли се е или чела ли е нещо по въпроса за говоренето на различни езици на бебето? Например български и английски. Особено, ако единият родител не е българин, как се подхожда? Дали бебетата се объркват, ако им се говори на два различни езика...? Rolling Eyes
Аз ще споделя личен опит. Мъжът ми е французин, но говори и (развален Laughing) български. Та когато се роди синковеца, той му говори и на БГ и на френски, аз му говорех само на български, защото всичките гуши-муши и т.н, не ми идват да не си г говоря на майчиния език. Та вследствие на тази работа детето на 2 години говореше свободно български, разбираше всичко на френски, но отказваше да го говори. Ние вкъщи с мъжа ми м/у нас винаги сме говорили само и единствено френски, та детето винаги го е слушало. Всяко лято сме за по 2-3 месеца във Франция, където първоначално му беше трудно да комуникира с баба си и дядо си ( сиреч те му говорят, той разбира, но не знае как да отговори). И така до 4,5 години, когато мин лято по време на престоя, детето просто се отпуши и за 2 седмици се разплямпа на френски Crazy. С днешна дата е записан във френското училище и говори и двата езика, като естествено речниковия запас на БГ е много по-богат. Тъй като съм учила лингвистика, за мен е по-добре малкото дете първо да научи добре единия език и да може да осъществява свободна комуникация от съвсем малко и след това около 2,5-3 да му се говори целенасочено и на двата. В противния случай, съм наблюдавала деца, на които от бебета се говори и на двата езика и това забавя развитието на речта, контакта с другите деца по площадките ( независимо в коя от двете страни се намира и прочее). За мен оптималното е детето да научи първо езика на средта в която живее и след това да се включи родния език на втория родител. Като разбира се, е редно този втори език да бъде неизменна част от заобикалящата го среда от самото начало, но не и езикът на който се комуникира пряко с него.

бебе2, ние имаме същия проблем с БГ. Разбира (не всичко), но не може да отговори на Бг, отговаря ми на гръцки. Живеем в Кипър, таткото е кипърец. Само аз й говоря на български . когато обаче се прибере таткото си говорим на гръцки.
Чудя се дали изобщо ще започне свободно да разговаря на български?1?

# 533
  • Там някъде
Petq T, аз бях на преглед преди 2 седмици и бебо беше около 800 гр, днес съм пак на ЖК - да видим минахме ли килото Mr. Green То и аз си вървя по-едричка Embarassed

# 534
Благодаря ви за съпричастността момичета - нищо не може да се направи за сега то в БГ  е така - но се надявам на търпеливият ми мъж да му дойде най-накрая до гуша и да се реши да си потърси друга работа и да напусне - че то това не е за първи път некоректно отношение.То всичко се връща на тоя свят - Господ забавя, но не забравя - така че и некоректните хора като този и то в такъв за нас момент ще си получат заслуженото - ние ще се оправим някак- него съм убедена че рано или късно че живота ще го удари там където ще го заболи  Naughty

В този ред на мисли как сте преводите на болничните този месец на мен нещо пак ми ги бавят - и днес нямам превод - май другата седмица ще трябва пак да пращам майка ми да проверява какво се случва. Пък и на мъжа не са го платили болничния от миналият месец( беше го хванал грипа милия и една седмица седя в къщи )

Ние цяла сутрин бяхме с малкия в парка страхотно беше - сега малкия полегна с триста зора и аз отивам да готвя .

Някой поръчвал ли е от онлине магазин косара - харесах си чаршафи и са безбожно евтини.

За кърменето и лохийте - на мен ми текоха 30 дни гадости , като 2 седмици бях с много силно кръвотечение и само превръзките за родилки ме спасяваха- след това нещата се поуспокоиха. На 40 ден ми дойде цикъла и след като свърши отидох на гинеколог - тя ми каза да внимавам че вече яйчниците ми са си възобновили функциите и да се пазим да не забременея. Като аз си кърмех - тоест цедях се , но имах кърма и то 1,2 л. - така че явно наистина е до организъм.

За носа - всяка сутрин от 10 дни се будя с яко запушен нос и два три часа след ставане вече няма и помен - обяснявам си го увеличаване на секретите. От два дни обаче нещо се и ъпчасах - какви са тия пъпки аз в пубертета не съм имала та сега- луда работа

Мали като ви чета 800-900 гр, а моята мъничка 640 гр чак се плаша- горкото ми мъниче

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 16:15 от MAMA_SANCHO

# 535
MAMA_SANCHO и аз нямам болничен още, а миналия месец ми го преведоха на 13-ти. Ти нали каза, че ги превеждат във вторник и в четвъртък? Дано до довечера да ни огрее  Praynig

# 536
  • София

Някой поръчвал ли е от онлине магазин косара - харесах си чаршафи и са безбожно евтини.

Не съм поръчвала от там, но имам от тези чаршафи с ластика на Плами и съм много доволна. Имам и от тези с Том и Джери хасето и те ми харесват, но другите повече, а и цената е супер. На Илиянци има такива трико с ластик и са по 17-19 лв някъде май

# 537
Момичета от София знаете ли от къде мога да си взема ластични чорапи за разширени вени казаха ми че е хубаво да ми вземат точните мерки , а не да ги поръчам от някой онлайн магазин

# 538
  • София
Честита първа пролет, момичета  Hug!

На мен цикълът ми се възобнови едва като спрях да кърмя - на 1г7м. На някой и майчета им идва още 40 дни след раждането, явно си е до организъм. Лохиите ми пък продължиха близо 2 месеца, даже се притесних, че нещо не е наред. Особено в началото имах доста силни маточни контракции при кърмене, също се засилваха лохиите. До степен, че след едно пробно кърмене при личната лекарка се прибрах по спешност подгизнала  Blush. Иначе самите контракции не ми създаваха дискомфорт, даже им се радвах, защото са знак, че матката се прибира. Вероятно при родилите секции е по-болезнено.

Досега не ми беше текло кръв от носа, но днес е ад, като екстра към хремата  Tired.

VeryMe, къде виждаш намалението на  мадъркер, нещо не мога да се ориентирам в сайта.

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 17:09 от Elika

# 539
MAMA_SANCHO и аз нямам болничен още, а миналия месец ми го преведоха на 13-ти. Ти нали каза, че ги превеждат във вторник и в четвъртък? Дано до довечера да ни огрее  Praynig

Дано ти ги преведат днес - на мен със сигурност няма - аз имам ПИК и там още седи че болничният се обработва вече 10 работни дни - такова нещо е било само веднъж, когато бяха забравили да го чекнат за плащане - незнам какво става тоя месец- срока е 15 работни дни ама аз другата седмица отивам да се разправям. Странното е че и на мъжа ми не ги превеждат , а щом и на теб ги бавят явно проблема не е само при мен.

Общи условия

Активация на акаунт