СЕПТЕМВРИЙСКИТЕ деца,те са нашите слънца!

• 87 872
  • 684
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив
За нас телефонът не е опция - опитваме се всячески, да забавим навлизането на децата в дигиталния свят Simple Smile
Та те преди 2 седмици гледаха ТВ вкъщи за пръв път hahaha

Таксата зависи от тарифния план, с който ще е сим картата...
Все още не съм взела окончателно решение - макар че вече клоня по скоро към закупуването му (баща му е 100% "за")

Благодаря на всички ви за мненията, когато реша, непременно ще пиша Simple Smile

Адреналинка, като вземеш, може ли да споделиш впечатления Simple Smile

# 526
По принцип съм ЗА! Отдавна я заглеждам тази джаджа. Не е скъпа, но на този етап за нас е неприложима. Никъде не ходи без мен, освен на градина. Там не знам дали ще разрешат подобно нещо, още по-малко пък има нужда от него. Да не говорим, че ще ми звъни по 50 пъти на ден, най-малко. Със сигурност е различно с 2 или 3 деца и от тази гледна точка не мога да преценя до колко ще е от помощ. Когато станат на 7-8 години и забягват нанякъде да си играят, тогава ще е супер решение. Но пък каква е гаранцията, че ще го носи?! Най-съществената  разлика от който и да е смартфон е, че е на ръката. Това намаля риска от кражби и изобщо от посегателство, в училищна възраст се случва често за съжаление. Ако всички деца имаха подобно нещо, а не да си показват кой по-красив и скъп телефон има, щеше да е супер, нооооо това са мои си мечти Simple Smile
Така, че щом и таткото е ЗА, взимай го. Знаеш си най-добре детето и можеш да прецениш дали ще е функционално.
Николай докопа ли телефон, започва едно набиране, едната баба, другата баба, единия дядо, другия, после започва на познати да звъни. Разговорлив е човека, приказка да става, пък хората че са на работа не е важно Grinning

# 527
  • Пловдив
Интересен е часовникът! Но и за нас към момента би била безсмислена покупка. Сами не се разхождат никога. Дори на двора не ги оставям сами още (двор към семейна кооперация), а винаги има човек с тях. А в първи клас, живот и здраве, ще вземем телефони (няма да са от най-модерните Wink), с които да можем да си комуникираме. Въпреки, че и тогава няма да се прибират сами от училище. Дъщеря ми я пуснах да ходи сама на училише в трети клас. Не е далече училището, но има една оживена улица, която трябва да се пресече.
Т.е. дори и с такъв часовник, не бих ги оставила сами на тази им възраст.

# 528
  • София
и ние не я оставяме сама никъде ,но примерно тази година на морето й бяхме дали телефон .Бяхме в Албена ,където е огромна лудница и примерно докато ние вечеряме ,тя си обикаля из ресторанта и в околностите му ,същото и докато пием питие след това в лоби бара .Есента пък бяхме на друг хотел ,където детския кът се оказа много отдалечен от ресторанта ,а нашите  хлапета не искаха да излезнат от него.Добре че нямаше много гости и с други родители се редувахме да ги наглеждаме ,но за в подобни ситуации аз бих се чувствала много по-спокойна от подобна джаджа.Намирам ,че е доста по-удобна от телефон ,тъй като винаги трябва да се мисли къде е и т.н. ,докато часовника може да не се сваля от ръката.

Аз пък да ви споделя ,че съм на предучилищна вълна и доста голяма треска ме тресе ,тъй като разбрах ,че е пълен шит тази година !

# 529
  • София
Във връзка с предучилищната и първи клас, знаете ли дали е вярно, че в първи клас трябва да могат да четат и да смятат до 100???
Ако е така, моята хубостница до никъде няма да го докара. Ще трябва да посещава предучилищна поне 3 години. Хич не я влече ученето и като не успее да се справи нещо, адски се ядосва и захвърля всичко за дълго време. В градината пък хич не ги учат и доста неща от учебниците виждам остават ей така без коментар. Да не говорим, че и с поставените задачи дали се справя или не, няма информация.

# 530
  • София
Във връзка с предучилищната и първи клас, знаете ли дали е вярно, че в първи клас трябва да могат да четат и да смятат до 100???
Не, категорично. Все пак се следват учебни планове.
Сега, винаги може да попаднете на някоя учителка дето се престарава и дето да ви намила на главата що така ... Но в общия случай повечето деца не могат да четат.

Лора знаеше буквите, криво-ляво сричаше и пак криво-ляво смяташе до 10. Думи с повече съгласни яко я затрудняваха.

Поне в нейния клас се започна точно от началото. Не е имало препиране, че някой не чете. Децата бяха на различни нива - четящи добре и сричащи малко или много.
Сега това разслоение се запазва все още - пак има добре четящи и все още сричащи според Лора.

Ние лично - аз и бабата - се поизнервихме от нея щото видимо си я мързи. И къде със заплахи, къде с подкупи я натиснахме декември да чете непознат текст в нас. Тя си хареса поредицата 'Моите мили съседи' и чете от там. За около месец някъде изчисти нещата и може да се каже, че вече чете добре и сравнително гладно. Е, затрудняват я някои думи, но това ще се оправи.

По математика вече смятат до 20. Имат и текстови задачи. И покрай текстовите задачи всъщност я натиснахме с четенето. Защото трябва да може бързичко да прочете условието, а не да се мота и да не хване и какво е решението.

Поне при нея - само ученето в училище не стига, трябва и малко занимание вкъщи. Но тя определено гледа да изклинчи и да блее/играе/яде/спи, само и само да не учи.

# 531
  • Пловдив
Не е вярно, че трябва да го могат, но темпото в първи клас е много, много, много бързо. Всеки ден нов материал и ако няма подготовка за това, на детето ще му е много по-трудно да съумее да усвои всичко, ако му е напълно ново! 
Нашите доста съвестно работят по учебните тетрадки в градината и на родителските срещи ни ги дават, за да се запознаем как се справят със задачите. Всичко се попълва и не оставят празни страници въобще. Крисито има огромно желание да чете, смята, пише и всичко свързано с учене. Направо и е страст! Понякога сама си пише задачи и си ги решава Wink Александър повече му се играе и дивее, но като цяло и той се справя добре за възрастта си.

# 532
  • София
Ох направо се притесних. Матейка хич не я влече нито четене, нито писане, цифри и математика да не говорим. Измисля си някакви нейни цифри и ги наслагва, но за писане на цифри...до 10 едва смогва.
Лошото е, че в къщи, когато искам да й помогна, да седнем да попишем, тотално отказва. Не иска и това е.
Не искам нищо на сила да правя, защото при нас има обратния ефект, но не ми се иска и да изостава от другите и да е като издънка....без това са решили в градината, че е "трудно" дете и хич не я броят, въпреки моите намеси.

# 533
  • София
Ох направо се притесних. Матейка хич не я влече нито четене, нито писане, цифри и математика да не говорим. Измисля си някакви нейни цифри и ги наслагва, но за писане на цифри...до 10 едва смогва.
Лошото е, че в къщи, когато искам да й помогна, да седнем да попишем, тотално отказва. Не иска и това е.
Не искам нищо на сила да правя, защото при нас има обратния ефект, но не ми се иска и да изостава от другите и да е като издънка....без това са решили в градината, че е "трудно" дете и хич не я броят, въпреки моите намеси.
В твоят случай със сигурност бих я пуснала на предучилищна от догодина  Peace !

# 534
  • София
Със Сами също е голяма драма за домашните. При него е силно препоръчително да пише/рисува/оцветява понеже фината моторика подпомага говора. И ние и затова го натискаме. Ако не бяха
проблемите с проговарянето, щях да го оставя да си подивее и тази година. И опитите вкъщи щяха да започнат следващата.

Сега покрай кака си почна и той да прави 'домашни', да сяда на нейното бюро и да пише. Та имаме лек напредък с дисциплината.

Little_Angel , Ако ти се занимава, вземи различни видове занимателни книжки или пък разпечати разни неща от крокотак например и виж Матея какво ще хареса. Може просто да не си успяла да я грабнеш. Лора не искаше да пише и с буквите напредна с кръстословиците на Крокотак. Реши, че и тя като баба си ще пише в 'квадратчета' букви.

И вече Гери ти е написала - щом в градината я неглижират така, по-добре помисли за местене в училище. Сега в ПГ поне е една идея по-лесно с местата.

# 535
  • София
v_spasova , Сами няма ли домашни вече в градината ? Стана ми любопитно ,тъй като нашите имат  newsm78 .
Хора хванах се за главата с тази предучилищна ! Училището ,което искам ,не сме му в район ,а й директорката още не е изявила критериите си за тази година и на всичко отгоре приемала и малко по "усмотрение"  ooooh! .

# 536
Чак да е задължително не, но пък за детето ще е добре, защото наистина темповете на обучение са по-бързи и трябва да смогва на новия материал всеки ден.
Ние пък домашно досега не сме имали. Но всеки ден тетрадките са изкарани над шкафчетата и виждаме какво са правили днес, какво са учили и така.
Ники чете, почти пише и смята като за 2 клас. Не съм се занимавала грам с него за тези неща. В градинката наблягат доста сигурно. Любопитен е, занимава се, явно му е интересно. Забелязах, като започна да ми чете предаванията докато превключвам каналите. После взе да си чете книжките, сега вече му е забавно да пише, но е малко по-назад с това. За сметка на това рисуването и оцветяването са пълна скръб! Няма такива драсканици като неговите. Grinning
Обаче с този инат какво ще го правя не знам. Слуша, слуша и изведнъж като се запъне за нещо..... Може цял ден да изкара наказан прав на стената, но няма примерно да си обуе пантофите, защото така съм казала. Много е своенравен понякога. Иначе в градината ми казват, че слуша. Какъв ученик ще е не мога да си представя. Ще има да го изпитват, пък той ще мълчи щото госпожата му е говорила със строг тон, ей такива едни си ги мисля. Много е докачлив...

Последна редакция: нд, 07 фев 2016, 18:40 от velizarka_8

# 537
  • София
Гери, Сами си има домашни от градината. Дават му в петък тетрадката за домашно с 1-2 задачк и в понеделник я връщаме. Това - ако е здрав де, предната седмица пак беше с кашлица...

Но той не е добре с фината моторика. Т.е. може да прави някои неща, но не много хубаво. Примерно минаването по пунктир не го прави добре, ако има много 'завъртулки'. Сам да нарисува нещо - човече, къща, дърво -  може, но изглежда доста несръчно направено и бебешко.
В градината колкото и да му обръщат внимание, специално за него си трябва и допълнителна работа.
Пример - ако Шилер ни бяха близо, каката бих я пробвала с изпит навремето. Но Сами - абсурд, просто не е готов. Аз лично се бях интересувала, но не ми хареса разстоянието и реших да си го спестя.

Та ние използваме това, че кака му има домашни, за да го прилъжем да пише и в нас по малко. Ако не го натискаме, просто не виждам как в средата на 1-ви клас ще прави по една страничка диктовка.
На каката тетрадката от последните 10-ина дни - почти цяла страница с 7-8 изречения имат диктовка. Както бяха само по 5-6 отделни думички, така много бързо увеличиха материала за диктуване.

За училището - много е зор, опитай се да потърсиш познат и да си направиш адрес в района. Просто за по-хвалените училища е ужас. Ние се промъкнахме миналата година с Лора по социален критерий. Но тази година соц. критерия е махнат. И се надявам предимството брат/сестра да стигне на Сами за следващата кампания, щото не сме в района на нашето училище.

# 538
  • София
 v_spasova , извини ме за любопитството ,просто останах с впечатления ,че нямат от градинката ,а тъй като много не общувам с родители на деца от други градини и нямам представа кака е Simple Smile .

Аз имам познати ,даже близки ,които са в района на 55-то ,но дали не биха искали някаква уседналост  newsm78 .
Тъпото е ,че 55-то още не е излезнало с критерии ,с нищо !

# 539
  • София
Аз имам познати ,даже близки ,които са в района на 55-то ,но дали не биха искали някаква уседналост  newsm78 .
Тъпото е ,че 55-то още не е излезнало с критерии ,с нищо !
Няма ли миналогодишните критерии да се ориентираш?
При нас няма срок за адреса,  но в 31-во - Бастилията -има.
Ти си направи един настоящ адрес, нищо няма да загубиш.

При нас предната година още януари пуснаха критериите, началото на февруари - 3 или 4 беше - се подаваха заявления. Тази година молбите при нас се приемат от април чак.
Бях загледала, че 119-то миналата година приемаха от април. И явно става някаква мода да изтеглят срока за пролетта вместо да е януари както беше до скоро.

Общи условия

Активация на акаунт