"Селски" номера и пинизи

• 5 176 112
  • 49 908
  •   1
Отговори
# 12 975
  • Canada
Говоря за пришълците  Laughing и мйекащите.

Само дето нямаш  идея, че няма такова животно, меко говорещите не "МЕКАТ", мекането е онова "ме", което в някои твърди диалекти, слагат като окончание на формите на глагола "ходимЕ", "ядемЕ", "знаемЕ" и т.н.

Точно това Е вярно.

# 12 976
И сега какво излиза, че мекат софиянци, защото аз предимно от тях чувам, ходиме, ядеме,мекаме Simple Smile

# 12 977
Това не е вярно. Точно мекащите са хората, които говорят на меко.
Според Уикипедия всички сте прави.

Цитат
Мекането не бива да се бърка с другото явление наречено мекане - мекото произношение на някои съгласни, известно в разговорния език като говорене на меко.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5

# 12 978

Говорим за майчин език,а не за придобит такъв.И не знам как е в Англия от първа ръка,но за други държави диалектът показва необразованост и неграмотност (като разбира се изключваме разликата между швейцарски немски и ннемски,френски и белгийски френски и т.н.)

Не е вярно, в по-големите (и по-европейски) държави по диалекта се разпознават от кой регион са, гордеят се с произхода си и изобщо не им минава през ума да се подиграват и да оскърбяват, освен ако не разказват виц.
Гордеят се,когато идват от хубав регион Simple Smile Като идват от кофти - го крият и променят Simple Smile  И големите богати държави си имат бедни и кофти региони.Виж дали в Белгия не се подиграват на тези,които от идват от Лиеж примерно,че са прости миньори и че говорят зле.

Това, разбира се винаги е било валидно и ще е валидно, но при нас няма значение, откъде си - ИЛИ си от столицата ИЛИ не си от столицата - и всеки по презумпция е длъжен да прикрива, че не е от там.... а това вече е обект на тази тема, че и понеже не ни останаха поводи за караници, с това се карат хората масово  Mr. Green    не съм съгласна, че 100% от хората, живеещи в столицата имат по-висок жизнен стандарт, образование, култура от всички останали не в столицата или току що преместили се.

# 12 979

Говорим за майчин език,а не за придобит такъв.И не знам как е в Англия от първа ръка,но за други държави диалектът показва необразованост и неграмотност (като разбира се изключваме разликата между швейцарски немски и ннемски,френски и белгийски френски и т.н.)

Не е вярно, в по-големите (и по-европейски) държави по диалекта се разпознават от кой регион са, гордеят се с произхода си и изобщо не им минава през ума да се подиграват и да оскърбяват, освен ако не разказват виц.
Гордеят се,когато идват от хубав регион Simple Smile Като идват от кофти - го крият и променят Simple Smile  И големите богати държави си имат бедни и кофти региони.Виж дали в Белгия не се подиграват на тези,които от идват от Лиеж примерно,че са прости миньори и че говорят зле.

Това, разбира се винаги е било валидно и ще е валидно, но при нас няма значение, откъде си - ИЛИ си от столицата ИЛИ не си от столицата - и всеки по презумпция е длъжен да прикрива, че не е от там.... а това вече е обект на тази тема, че и понеже не ни останаха поводи за караници, с това се карат хората масово  Mr. Green    не съм съгласна, че 100% от хората, живеещи в столицата имат по-висок жизнен стандарт, образование, култура от всички останали не в столицата или току що преместили се.
Не мисля,че е само конфликта столичанин или не.Аз примерно не съм от София и съм щастлива от този факт.И дори да си от Полски Тръмбеж,може да говориш правилен и интелигентен български.А не да си горд,че можеш да вмъкнеш думата ''винкело'' във всяка фраза.

# 12 980
Мисс all mouth and no pants, съветвам те да се запишеш и после да се чуеш как говориш Simple Smile. То верно, че в собствените си уши всеки се чува като професионален говорител, но понякога истината е друга, така че недей да бъдеш толкова уверена Simple Smile. Също така е възможно е да имаш противен глас,  който пък може да е..е мамата и на най- правилния говор Simple Smile.

# 12 981
  • out of space
И сега какво излиза, че мекат софиянци, защото аз предимно от тях чувам, ходиме, ядеме,мекаме Simple Smile

Цял ден не можеш да разбереш една проста истина: гледаш новини, слушаш стюардесата, записваш лекцията на преподавателя си, защото ти трябва информация. Не става да ти говорят на какъвто и да било диалект- недопустимо е! Пречи, дразни, грозно е.
При лекарят отиваш да те лекува, при архитекта за проект, при баничарката- за баница. Дори на албански да говорят- това не е от първостепенно значение.

# 12 982
Учила съм навън и мога да ти кажа, че преподавателите ми бяха с най- различни акценти и диалекти и това не е било проблем, нито за мен като чужденка, нито на местните. Също така не съм чула някой да им се подиграва или гледа с пренебрежение за това, че говорят с акцент/ диалект. Преподавателите бяха от Испания, Ямайка, Шотландия, Южно африканската република, Нигерия и определящото беше до колко са добри като преподаватели, а не какъв им е акцента!

# 12 983
Учила съм навън и мога да ти кажа, че преподавателите ми бяха с най- различни акценти и диалекти и това не е било проблем, нито за мен като чужденка, нито на местните. Също така не съм чула някой да им се подиграва или гледа с пренебрежение за това, че говорят с акцент/ диалект. Преподавателите бяха от Испания, Ямайка, Шотландия, Южно африканската република, Нигерия и определящото беше до колко са добри като преподаватели, а не какъв им е акцента!
Като учила също в чужбина и имала и чуждестранни преподаватели - имали сме и такива,при които заради много силен акцент е било много трудно както на мен,така и на местните да разбират материята.Стигна се до момент,в който лекциите не ни служеха за нищо,а сме се подготвяли от книги и учебници.Точно заради силния и неразбираем акцент.

# 12 984
  • Оптимист по принуда
Като учила също в чужбина и имала и чуждестранни преподаватели - имали сме и такива,при които заради много силен акцент е било много трудно както на мен,така и на местните да разбират материята.Стигна се до момент,в който лекциите не ни служеха за нищо,а сме се подготвяли от книги и учебници.Точно заради силния и неразбираем акцент.
Защо не споделихте на професора, че не му разбирате диалекта?

# 12 985
На крива ракета, космоса и крив  Peace

# 12 986
Защо не споделихте на професора, че не му разбирате диалекта?
Защото вече го бях направили мои колеги и никакъв ефект.Обяснил им ,че ще говори по-бавно,но това не помогна,защото не произнася добре термините,за другото - хайде,става да се разбира от комън сенс.Ходехме да търсим какво е искал да каже и кой е термина - общо взето губехме ужасно много време да дешифроваме.Когато ти се предподават неща с термини,които никога преди не си чувал,е много трудно да разбереш за какво точно става въпрос,когато и не ги чуваш добре и приличат на други думи.

# 12 987
Искаш да кажеш ходИхме Wink. Да не говорим, че зад запетаята се оставя разстояние, което е непростимо за човек учил в университет.

# 12 988
  • Оптимист по принуда
С диалект или без,човекът е додрапал някак до професор.

# 12 989
С диалект или без,човекът е додрапал някак до професор.
т

В съвременните университетски реалности никой не се интересува имаш ли акцент, умееш ли да преподаваш или не. Ако професорът има отличен рисърч профил и носи пари и слава на университета, другото са подробности. За съжаление и европейските университети започнаха да се комерсиализират. Та колкото и да се оплакват студентите, няма да им обърнат внимание.

Общи условия

Активация на акаунт