Дали не прекаляваме в грижата си

• 20 907
  • 597
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Спокойно, дотогава много вода ще изтече! В един момент дори децата се светват.

# 571
Таис, напротив, сигурна съм, че нивото в 1 АЕГ е многократно по-високо от това в 29-о. Казвам само, че езиковите гимназии не са единственият път към доброто владеене на даден език. Най-високото ниво в Гьоте или френския център, добри САТ и TOEFL скорове г/д отговарят на това, което се постига в езикова гимназия. В този смисъл за мен е по-добре езиците да се учат извън училище, а в училище да се наблегне на други таланти/силни страни и поне да има богата обща култура/добра основа. В този смисъл НГДЕК ми е любимата гимназия. ама детето кой го знае.

Иначе аз едно време исках биология и химия в НПМГ, майка ми не се съобрази и ме принуди да кандидатствам в езикова, изкарах ниски оценки, учих една година френски в 35-о (бая понаучих), заминахме и си довърших нивата френски във френски център. Там съм карала и курс по френска литерартура, има и курсове за разговорен език, медицински френски/английски/немски, юридически, етц.
Нивото на френския в немско училище, впрочем, беше доста добро. Както и на английския.
Котке Марта бъди благодарна на майка си че те е насочила към езикова гимназия, моята ме насочваше към езикова, а аз математическа та математическа. Завърших я с 5.98  и какво? След Вуза се оказа,  че без език съм заникъде! Почнаха се мъки на курсове, сертификати, за начинаещи,за напреднали и..... пак не го научих както мъжа ми. Той си говори като майчин а аз мъъъъ, ъъъъ. Не се хваля но аз съм старателна амбициозна положих много усилия, но тези четири години от гимназията нямат наваксване! А и какво толкова има да се учи в гимназията ако не език, после с висшето научаваш това което ще ти трябва занапред, а гимназиалното време си употребил правилно като си сложил един език в джоба Simple Smile

# 572
Не съм учила в езикова гимназия. Учила съм подготвителен клас френски в СОУ. Просто 8 от 12 години съм живяла в чужбина - за добро или зло... и езиците ми "вървят" - убедена съм, че ако сега хвана испански или италиански (учила съм латински) до година ще имам съвсем прилично ниво. В никакъв случай като филолог, но с достатъчно добра граматика и достатъчно богат речник.

# 573
  • София
За мен също езиковата гимназия е губене на време. Език се учи и на курсове+езикови ваканции. Почти всяко дете до 7 клас е научило английски. Оттам нататък не е толкова трудно да научи който поиска език. Е, може би ако е в гимназия, в която се изучава някой екзотичен език, например китайски, си заслужава.

Проблемът тук е, че почти всички гимназии/паралелки, за които се кандидатства, са езикови. Така че май няма отърване от година учене на език.

# 574
Не съм учила в езикова гимназия. Учила съм подготвителен клас френски в СОУ. Просто 8 от 12 години съм живяла в чужбина - за добро или зло... и езиците ми "вървят" - убедена съм, че ако сега хвана испански или италиански (учила съм латински) до година ще имам съвсем прилично ниво. В никакъв случай като филолог, но с достатъчно добра граматика и достатъчно богат речник.
Е след като си живяла в чужбина, няма как да не научиш език. Защо не си останахте да живеете там. Аз за един месец прекаран в САЩ на обучение се отпуснах и проговорих много повече от колкото дългомесечното напъване по курсове...Най лесно се учи езк в чуждата страна, но за жалост не мога да си позволя да ида да поживея другаде за да го науча Simple Smile

# 575
Между живеене в чужда държава и знания по език от курсове, разликата е от земята до небето.
Няма как да се сравнява.

За едно нещо съм много съгласна, средата в езиковите гимназии, малко или много е минала някаква цедка. За децата в гимназиална възраст средата е от голямо значение.

# 576
'Ма не можем да натъпчем 7000 деца в 1000 места. Редно е и за другите да има опции, иначе наистина трябва да хващаме пътя. Ако живеех в Германия, хич нямаше да ми е драма средното образование. Там и "обикновените" гимназии са достатъчно добри, просто нормални училища. В България нормално училище няма.

Мими, аз съм си завършила висшето в Берлин, можех да остана, избрах да не остана; ако ме стегне шапката, мога винаги да замина... засега се борим тук, имам (смели творчески) планове  Mr. Green

# 577
[quote author=Котката Марта

Мими, аз съм си завършила висшето в Берлин, можех да остана, избрах да не остана; ако ме стегне шапката, мога винаги да замина... засега се борим тук, имам (смели творчески) планове  Mr. Green
[/quote]та ка ми се искаше моята щерка да ивде в немската и после висше в Германия, но тя като каза ако ме насилиту там няма да уча нищо и  склонихме за английска, макар че тя 5 години преди това ходеше на курс.... Но се оказа че петте години курс се наваксаха още в първите 3-4 месеца, оказа че английския както казва и класната им никак не е лесен...и иска бая залягане....до преди да влезе бяхме с нея почти на едно ниво, а сега към края на подготвителния ме надмина....дано да продължи все така амбициозно и занапред, но аз не съм се отказала от висше в Германия, пък макари с английски....

# 578
Хаха, брат ми го заплашваха, че ако не влезе тук, отива да учи в Германия, където беше приет. Е, приеха го и в СУ на второ класиране и не му се наложи да ходи в Герамния  Joy
Като го гледам, не съжалява за изборите си.
Важното е детето да не съжалява, а не мама.

# 579
  • София
Избоорът между петте най-желани езикови гимназии, плюс СМГ и НПМГ не е кой знае каква драма, защото пак детето остава в същия кръг училища. Обаче да има потенциал и да изкара бал за някоя от тях и да драпа да ходи в някое посредствено училище, включително от някои професионални (тук изключвам икономическите, те са с много висок бал), едва ли родител ще е много хепи. Повечето деца не съжаляват, че са послушали родителите си. За мен лично би била драма, ако детето не си пада по математиката или по определен език, и зорлем да го бутат там. Сега, ако не харесва немския, а английския, защо да се мъчи? Има и нещо друго - цяла година е зор и напрежение с подготовката,  и накрая започват доста да се надъхват и  им се иска да изкарат възможно най-високи оценки. Децата си говорят помежду си кои са най-добрите училища, нека не ги мислим за толкова будали!

# 580
И мен така ми казаха.Да го запиша 1клас в най-близкото училище.
А за 7-8 клас щял да ми каже къде се е записал.

# 581
Почти всяко дете до 7 клас е научило английски.
Да бе...Simple Smile Като шефа, който като праща мейли на английски всички падат от смях Simple Smile

# 582
Шефът е на 40+, детето е на 4. Разликата е от земята до небето като среда и възможности, изобщо не е съпоставимо.

# 583
Ма нали шефа е научил английски в 7 ми клас, за какво му е повече Simple Smile

# 584
  • София
Да, бе, знаят английски! Знаят колкото циганите знаят български. Колко деца са до нивото на книжовния език? То се вижда кой колко знае като дойде време за подгответо - ужким знаят, ама не знаят, или знаят за преднина от половин-един учебен срок и после се изравняват с неучилите.

Общи условия

Активация на акаунт