Дали не прекаляваме в грижата си

• 20 904
  • 597
  •   1
Отговори
# 585
В подготвителната се учи по 22+ часа на седмица език. Няма база за сравнение с курсове. В общия случай говоря.

# 586
  • София
Това до 7 клас е само една много добра основа.  Такава основа ние сме нямали и предполагам затова не можете да си представите как се учи език без езикова гимназия. След това децата имат още 5-6 години да го учат,стига да им се учи книжовен английски.

# 587
  • София
Това до 7 клас е само една много добра основа.  Такава основа ние сме нямали и предполагам затова не можете да си представите как се учи език без езикова гимназия. След това децата имат още 5-6 години да го учат,стига да им се учи книжовен английски.

Ученето на език в езикова гимназия не може да се сравнява с курсове. Най-малко - контролът е постоянен. Кой каквото ще да казва - вие знаете ли в курса как преподават, как изпитват и по колко? Ами ако има няколко по-активни и преподавателят си работи с тях, а другите - колкото научат?
Както в много други теми, ще спомена и финансовия аспект (леле, само аз ли мисля за пари newsm78) - държавната езикова гимназия е най-евтиния вариант откъм средства. Дори и курсът да започне от септември до юни, не е по-скъпо от някое интензивно изучаване.
Друго - слушането и говоренето на езика 5 години е сериозна база.
Някои хора свързват владеенето на език с разбирането и превеждането му. А обратното - да изразиш мислите си на нещо повече от елементарен чужд език?
Горното го казвам от позицията на човек, учил доста години английски, 8-10 клас - частни уроци всяка седмица, плюс 2 години кандидатстване за МИО. Нямам проблеми с разбирането и превода, но се случи че съм го учила повече писмено. И наскоро прочетох писания на щерка ми и чат с нейна колежка - е, не мога да се меря. Разбирам го напълно, обаче не бих се сетила да се изразя точно така...

# 588
Познанията по чужд език се надграждат постоянно. Спомням си, че като подготве в езиковата имахме по 35 часа на седмица френски - практически бяхме по цял ден. След това по испански първата година учителката ни беше българка, а останалите три - испанци. Искаш-не искаш няма друг начин освен да говориш на испански. После и английски в университета. Но истината е, че трябва да се практикува постоянно, за да се поддържа и подобрява нивото (телевизия, книги, електронни вестници и пр.).
От сина ми също ще изисквам поне 3 езика, минимума за мен са два.

# 589
  • където ми харесва
Мисля, че прекалееено много се отклонихте от темата.

# 590
Ужасявам се понякога как са наоблечени някои деца. На ски ходят с чорапогащник, върху него анцуг, плюс поло, върху него вълнен пуловер, и върху всичко - ски екип. Все едно отиват на Северния полюс, не на Витоша. Моите ще гръмнат, ако ги навлека така.
Аз съм на принципа - колкото е по-навлечено едно дете, толкова е по-болнаво. Децата ми не носят никога вълнени дрехи (с изкл. на палтата), зиме и лете си ходят само с памучни.

# 591
Ужасявам се понякога как са наоблечени някои деца. На ски ходят с чорапогащник, върху него анцуг, плюс поло, върху него вълнен пуловер, и върху всичко - ски екип. Все едно отиват на Северния полюс, не на Витоша. Моите ще гръмнат, ако ги навлека така.
Аз съм на принципа - колкото е по-навлечено едно дете, толкова е по-болнаво. Децата ми не носят никога вълнени дрехи (с изкл. на палтата), зиме и лете си ходят само с памучни.
И аз го установих това, докато я обличах аз и пренавличах вечно беше болна, като стана тинейджърка и тръгна по голи рамена от март, по добре е Simple SmileНе че не ми се изправя косата от това облекло, викам,  карам се но полза никаква Simple SmileКато ме няма и тръгне от къщи вечно е разголена, добре че още не се е прехласнала и по голия кръст Sad

# 592
Като малък със сигурност съм го обличала с повече дрехи отколкото трябва, просто от страх това крехко телце да не настине. С времето се промених и не го навличах толкова. По принцип на него все му е топло - от февруари е тръгнал с късия ръкав на училище, а във вкъщи винаги е бос, разпасан, а най-често само по потник. Отопляваме се на парно с природна газ и температурата е около 21-22 градуса. Но пък вечер продължавам да проверявам дали е изпотен и го преобличам ако се налага.

# 593
]та ка ми се искаше моята щерка да ивде в немската и после висше в Германия, но тя като каза ако ме насилиту там няма да уча нищо и  склонихме за английска, макар че тя 5 години преди това ходеше на курс.... Но се оказа че петте години курс се наваксаха още в първите 3-4 месеца, оказа че английския както казва и класната им никак не е лесен...и иска бая залягане....до преди да влезе бяхме с нея почти на едно ниво, а сега към края на подготвителния ме надмина....дано да продължи все така амбициозно и занапред, но аз не съм се отказала от висше в Германия, пък макари с английски....
Аз съм завършила английска гимназия и после отидох да уча висше в Германия. Междувременно учих и френски в България. Немски започнах да уча в езиковата като втори чужд и после в Гьоте. Покрих без проблем DSH и Тест DAF. Така че нищо не е загубено с английската гимназия, стига детето да има желание да учи в Германия.

# 594
И аз го установих това, докато я обличах аз и пренавличах вечно беше болна, като стана тинейджърка и тръгна по голи рамена от март, по добре е Simple SmileНе че не ми се изправя косата от това облекло, викам,  карам се но полза никаква Simple SmileКато ме няма и тръгне от къщи вечно е разголена, добре че още не се е прехласнала и по голия кръст Sad
Тийнейджърите боледуват далеч по-малко от децата в детска градина и начално училище, нормално. Като по-голяма си е показала как и се ходи, докато като малка не имала думата вероятно.

С първото си дете и аз се притеснявах дали не е прекалено леко облечена, защото винаги съм я слушала тя какво иска. Пуловер не искаше да облича и това е. Само памучни блузи с дълъг ръкав през зимата и някой и друг анцуг за връхна дреха и то набутана в ръцете й от мен. С второто вече не се притеснявах толкова, давах й сама да си избира дрехите, като ме питаше днес студено ли ще е или топло. За студено дълъг ръкав, при топло къс ръкав.

Не съм установила да има пряка връзка между как са облечени и дали боледуват. Боледуват като започнат на ново място, явно като се сблъскат с нови вируси. Единствено съм им надувала главите да си слагат чорапи. От боси крака съм установявала, че се зачервява гърло. Освен лятото разбира се. И да не ходят без шапка през най-студените дни от годината. От гола глава и боси крака изстиват. Иначе други дрехи винаги са били леки.

# 595
]та ка ми се искаше моята щерка да ивде в немската и после висше в Германия, но тя като каза ако ме насилиту там няма да уча нищо и  склонихме за английска, макар че тя 5 години преди това ходеше на курс.... Но се оказа че петте години курс се наваксаха още в първите 3-4 месеца, оказа че английския както казва и класната им никак не е лесен...и иска бая залягане....до преди да влезе бяхме с нея почти на едно ниво, а сега към края на подготвителния ме надмина....дано да продължи все така амбициозно и занапред, но аз не съм се отказала от висше в Германия, пък макари с английски....
Аз съм завършила английска гимназия и после отидох да уча висше в Германия. Междувременно учих и френски в България. Немски започнах да уча в езиковата като втори чужд и после в Гьоте. Покрих без проблем DSH и Тест DAF. Така че нищо не е загубено с английската гимназия, стига детето да има желание да учи в Германия.
Не е Слънчо но наша милост се записа английски с втори руски, това е паралелката с най високия бал в града, руския както се сещате при нас е хит, защото сме от бургас и сума ти руснаци си купиха апартамунти тук...така че всякаква връзка с невския загубихме Sad

# 596
Здравейте ! Има една много интересна поредица за алтернативни методи за грижа за децата ( в Америка ) , много е интересна по TLC

# 597
Познанията по чужд език се надграждат постоянно. (...) трябва да се практикува постоянно, за да се поддържа и подобрява нивото (телевизия, книги, електронни вестници и пр.).
От сина ми също ще изисквам поне 3 езика, минимума за мен са два.
Много съм с съглана с теб. Аз, като възпитаник на немска гимназия, а след това и в Берлин съм учила малко, мога да твърдя, че без възприемане на актуално инфо на даден език, всичко става с голям зор. Например литературата, която учихме на немски език в подготвителната година - ами то изобилстваше от остарели думи, които човек към днешна дата и да иска, никъде не може да срещне.... Ако всеки ден отделяш по половин-един час да прегледаш любимите си немски / английски / испански и пр. сайтове, би било в пъти по-полезно упражнение от това да зубриш с речника "умрели" фрази.

Общи условия

Активация на акаунт