НВ-ВМХ, част 75

  • 37 323
  • 731
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 10 858
Аз също не мога да спя хубаво, когато съм пила някакъв алкохол. Винаги съм била така. Обаче никак не ми е приятно самото състояние на опиянение и пия рядко и почти насила.

Чела съм, че алкохола черпи запасите от серотонин в мозъка, затова при редовна дългогодишна злоупотреба води до тежки депресии. Не знам дали е така, не знам и дали изобщо серотонина има запаси. Звучи ми малко бошлаф това със запасите.

# 91
  • Мнения: X
Той серотонина не се ли секретира непрекъснато?  newsm78 Би трябвало да е така.

# 92
  • Мнения: 6 425
И на мен ме ми понася много алкохолът, т.е. не ми е приятно това състояние на лек унес, забавяне на реакциите - сещате се. И понеже не си храня ензима Laughing, затова понякога и 2 глътки вино могат да ме докарат дотам Rolling Eyes Общо взето половин чаша вино ми е достатъчна, за да се почувствам леко пияна, макар че ако ми харесва виното, ще изпия цяла чаша де Embarassed Но много рядко вече пия алкохол, наистина не ми е приятно усещането после, а вкусът не си заслужава чак толкова Wink Понякога, като ми стане любопитно някое вино, тогава се прежалвам, но много рядко.

# 93
  • Мнения: 10 694
Ей ама ако знаете как ме зарадвахте като разбрах, че не съм единствената с болки при овулация. Даже напоследък вече се чувствах като някаква параноичка. Отида на доктор – нищо ми няма. Като ми свърши седмица след това – болки и чудо. Пак отивам на доктор – пак нищо ми няма. С това каране през пръсти от докторите край мен, вече бях решила че нещо по-лошо се случва незабелязано, което всъщност никога не е изключено. И най-лошото е, че тази болка от никакво болкоуспокояващо не се повлиява. Докато при цикъла взема един ибопрофен и съм готова, при другото няма успокоение докато не си мине от самосебеси. Направо отврат. И точно както Шоки го е описала – имам чувството, че нещо ми издува стомаха от вътре, едно на ръка по някога не мога да си седна на дупето от болка. При мен цялата работа трае около 5 дена – дефакто един е деня с ужасни болки другите дни преди и след са повече като набиращи скорост и затихващи. Докато бях на противозачатъчни за киста умишлено следях как ще се повлияе това ми състояние. Ами дали си внушавах, но болката пак си я имах, но далеч по-слаба. Като кажете, как режима ви е повлиал на женските неволи, как на мен нищо не ми повлиява бе да му се невиди. И навсякъде чета лек няма за това нещо. А това се появи при мен след като родих като че ли, преди не се сещам да ме е тормозила тази гадория.

# 94
  • Мнения: 6 425
Ех, Вики Hug И мен ме позаболява, когато седна "със засилване" Laughing Но такова чудо като твоето не съм изпитвала Sad

А как така си я усещала тази болка и с противозачатъчните? Thinking Те нали потискат овулацията?

# 95
  • Мнения: 10 694
Моето чудо е направо чудо Шоки Hug. Даже болката от цикъла чак ми бледнее понякога, поради факта  като взема болкоуспокоително и забравям за нея. И това чудо като ме влуди за 5 дена и после все едно нищо не е било. Ами и аз не знам как се усеща болката когато съм на противозачатъчни, далеч далеч по слаба е, но си е там. Или аз откачам и си внушавам.

# 96
  • Мнения: 6 425
Ами, дано да имаш подобрение в някой момент, но не знам какво да ти кажа Embarassed Обаче пък е хубаво да знаеш, че нищо ти няма Simple Smile

Едно интересно проучване за поликистозата: http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/09513590.2014.89732 … rnalCode=gye& Става въпрос за д-хиро-инозитол - единият вид инозитол, който е проучван нееднократно във връзка точно със СПКЯ. В това изследване жените са приемали 500 мг д-хиро-инозитол. Резултатите са подобрение и в хормоналните параметри, и в инсулиновата чувствителност, като по-голямо подобрение било отбелязано при жените с близки роднини с диабет. В едно предишно проучване пък беше установено, доколкото може въобще със сигурност да се установи това, че при жени с поликистоза с роднини диабетици вероятността за ИР е по-висока.

Вярно, че това е д-хиро-инозитол, а по-масово продаваният е миоинозитол - друга разновидност. Но и за него има данни, че влияе положително при СПКЯ.

Аз почивам този следобед и вечер Laughing И след една приятна и ползотворна разходка седнах да понаваксам с няколко статии. Ето още една хубава: http://www.ketotic.org/2014/01/language-barriers-preferred-fuel.html - за това кой субстрат (алкохол, глюкоза, мазнини, кетони) се използва преимуществено, включително от мозъка, и защо. Както Камелот писа наскоро, алкохолът се използва най-напред, въпреки че тогава обикновено са налични и други "горива", например глюкоза. Причината е, че тялото се стреми да се отърве от алкохола максимално бързо. Може да се предполага, че и с глюкозата е така - ако нивото й се повиши много, става токсична, затова при наличие на глюкоза, организмът се стреми да я изведе от кръвта, което става или чрез усвояване и използване веднага от клетките, които имат нужда от нея (и са достатъчно чувствителни към инсулина, за да я усвоят - този момент е много важен), или чрез складиране - като гликоген, когато има възможност за това (тя е ограничена), или като мазнини (при ниска инсулинова чувствителност и/или пълни гликогенови депа). Вероятно по тази причина (понеже се дава приоритет на глюкозата, когато има налична такава в кръвта) погрешно се смята, че тя е субстратът, който тялото предпочита да използва, т.е. най-полезният/подходящият за него.

А нещо интересно, което става ясно от тази статия, е, че сърцето не просто може да използва и кетони, и мастни киселини, а не само глюкоза. Сърцето всъщност предпочита да използва мастни киселини за гориво, дори при високовъглехидратно хранене (така тълкувам аз използвания израз glycolytic dieters). А след мазнините предпочитаният източник на енергия за сърцето е ацетоацетат (ацетооцетна киселина), т.е. един вид кетони - то предпочита тях пред глюкозата.

По отношение на задоволяването на енергийните нужди на мозъка, наистина му е необходимо някакво количество глюкоза, което е и причината дори в кетоза да продължава да тече глюконеогенеза - трябва да се осигури това количество глюкоза. Но то не е голямо - в никакъв случай не е цели 120-130 грама на ден Wink Именно в кетоза мозъкът е способен да задоволи потребностите си до голяма степен с кетони и млечна киселина. Млечната киселина, подобно на кетоните, също има защитни свойства по отношение на мозъка и дори има хипотеза, че предназначението на глюкозата в мозъка е да бъде трансформирана в млечна киселина.

И с оглед на горното, как може блогърите да четат публикации и да ги знаят тези неща, а толкова редови лекари да не ги знаят? ooooh!

Последна редакция: ср, 19 мар 2014, 19:40 от Cioccolata

# 97
  • Мнения: 10 694
Шоки дано  Hug, ама надали и искрено се надявам да не се окажа в някой момент не добре диагностицирана.

# 98
  • Мнения: 30
Ех, може, може блогърите да четат такава литература, а лекарите не. Моите наблюдения са, че лекарите / особено гп-тата / много не им се занимава да търсят допълнителна нова  информация особено на чужди езици. Поне моята лекарка е така . Замислям се да я сменям, но аз я виждам 1 път годишно като и досаждам за направления :Д Дори тя ми се оплаква, че я мъчела хроничната умора и ....като я гледам сигурно  едни 80 кг наближава / да не се обиди някой  Peace / .

БТВ, в Пикадили има намаление на белгийския шоколад  - 85 % , специално за Шоки го казвам  Laughing

Не мога да се нарадвам как ми се урегулира апетитът и чувството за глад.  Praynig

 Shocked Само аз ли спя буквално като заклана по пълнолуние ??? Тогава спя наистина много дълбоко.

Ох, признавам си - аз също съм суетна и както и да го погледна - няма как да се харесам на 100 кг ...просто няма начин. Но пък и аз съм си особена - сутрин в 9 може да ме видите с червено червило, тъй че  Whistling Това е положението - искам да изглеждам добре.  Embarassed /

# 99
  • SA
  • Мнения: 3 349
Шоки, благодаря за статията! Наистина е така, много процеси, вещества, метаболити в тялото са открити и проучвани, но за някои все още не разбираме напьлно биологичния им смисьл. Ако човешкото тяло е сьздадено от някакьв разум, то той сьс сигурност е превьзхождал значително нашия интелект.
Сега да обясня повече за този серотонин, за който повдигнах вьпроса. Серотониньт е хормон, който има много функции в тялото, сред тях са сьня, доброто настроение, усещането за щастие. Той се синтезира в определени неврони от една аминокиселина - триптофан. Триптофаньт се транспортира в крьвта, свьрзан с белтьк - албумин. За да проникне през мозьчната бариера, той се конкурира с други аминокиселини за специфични рецептори. За да се осигури по-голямо количество от тази аминокиселина за мозька, от една страна е необходимо тя да се набавя достатьчно с храната ( богати са белтьчните храни, но сьщо шоколад, банани, авокадо, сусам) и от друга страна - да прониква добре през мозьчната бариера. Когато се ядат вьглехидрати, те знаем предизвикват инсулинов пик. Инсулиньт пьк намалява концентрацията в крьвта на останалите аминокиселини, които се конкурират с триптофана( той не се повлиява от инсулина, заради свьрзването си с албумина) и в крайна сметка, при липсата на конкуренция, повече триптофан прониква в ЦНС.
Сьществува една хранителна добавка - 5-HTP, това е метаболит на триптофана, който свободно преминава мозьчната бариера. Обикновено се използва при депресии и нарушения в сьня.
Някои вещества като алкохол, марихуана, никотин и др. скоро след приема им стимулират образуването и секрецията на серотонин от тези неврони. И с това се обяснява и защо хората се чувстват добре като ги приемат. Този им ефект обаче е краткотраен и за алкохольт например вече споменах, че вьв времето води до понижение на серотонина под нормалното му ниво. Според някои автори това има отношение и кьм сьздаването на зависимост кьм това вещество - човек се стреми чрез приемането му да си достави сьщото хубаво усещане, което обаче е краткотрайно, а и с течение на времето се развива и толерантност и се налага да се приемат по-големи и по-големи дози.
В доста форуми за НВХ сьм срещала постинги на хора, които се оплакват, че сериозното вьглехидратно ограничение им сьздава проблеми сьс сьня. Някои, за които е много важно да са в кетоза, предпочитат да приемат допьлнително 5-HTP. Други просто увеличават вьглехидратите в храната си. Вьпрос на лично решение според преследваните цели.

Цитат
Дори тя ми се оплаква, че я мъчела хроничната умора и ....като я гледам сигурно  едни 80 кг наближава / да не се обиди някой

Ох, Косичке, преди да я смениш, и изнеси една лекция за ВМ-НВХ. Може пьк да й е от полза на жената, както за нея, така и за пациентите й.  Simple Smile
А по вьпроса на Шоки - аз сьм убедена, че преобладаващата част от лекарите правят това, което считат, че помага на пациентите им. Но един лекар, вече на вьзраст , едно може да не знае чужд език и тогава информацията му се свежда до това да чете специализирани мед. списания на бьлгарски и да ходи на конференции, кьдето с доклади му се обясняват новостите в дадената област, а това са обикновено утвьрдени консенсуси. Второ, този лекар, дори и да знае езици, то той най-често се стреми да чете т.нар. класически медицински "библии", каквито си има вьв всяка специалност и се преиздават обичайно на 2 години. В тях е описана основно общоприета, утвьрдена информация и евентуално нещо, което сега се проучва може да бьде загатнато като несигурно и в етап на изследване. Логично е, че един средностатистически лекар, на когото не му се правят експерименти и не желае да изпада в неприятни ситуации да бьде обвиняван в неправилно поведение, би предпочел да препорьчва на пациентите си това, което е общоприето и утвьрдено и се счита за признак на добра практика. За личните лекари в Бьлгария - ами тях системата ги превьрна в хора, които даже сравнително рядко преглеждат пациентите си и основно раздават направления и рецепти .
Наистина, има и специалисти, които следят новостите в своята сфера и са осведомени за всички нови проучвания, практики. Братовчедка ми например преди 7-8 години ходеше при ендокриноложка в София по повод на Хашимото и още тогава лекарката й беше препорьчала да се изследва за ниво на вит.Д и след това й беше назначила лечение с високи дози. Селен сьщо. Ами жената явно е била много в час с новите тенденции. Но уви, не всички лекари са така.
Айде, стига сьм писала, че доста се вживях в тая тема.  Embarassed Извинявайте за отклонението!

# 100
  • София
  • Мнения: 10 858
Мда, точно това бях чела и аз за алкохола и серотонина, Кам,  но без детайли, които сега ми беше много интересно да си разясня, благодаря! Страхотен пост!

# 101
  • Пловдив
  • Мнения: 1 665
Кам, Heart Eyes огромно благодаря за полезната и интересна информация! Hug  bouquet

# 102
  • Мнения: 6 425
Кам, знаем ги тези неща, които си написала за лекарите Hug Наистина, разбираемо е, логично е всичко това. Но е жалко, че всъщност би могло много повече да се помага на пациентите, ако системата работеше по-различно. Дано с времето все повече новости да стават консенсус и масово достояние Hug

Аз зачетох The Art and Science of Low Carbohydrate Living. Засега съм на встъпителната част, където обясняват най-основните неща, например какво е въглехидратна рестрикция, какво е кетоза - нищо кой знае колко ново за мен като информация. Но ми направиха впечатление две неща за момента:

1. Авторите (Стивън Фини и Джеф Волек) казват, че двамата заедно имат над 50 години опит в изследването на въглехидратната рестрикция. Звучи впечатляващо. Не си спомням точния брой публикации, който беше посочен, но също са много. Така че засега затвърждават представата ми, че са най-авторитетните и надеждни източници по тези въпроси.

2. Споменават, че няма човек с ръст над 1,50 м, който да може да поддържа енергиен баланс с по-малко от 1400 калории на ден. Повечето жени, и във форума, и не само, са по-високи Wink Така че отново ми се затвърждава представата, че драстичните калорийни ограничения, до които се прибягва, в дългосрочен план са вредни за организма.

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 07:54 от Cioccolata

# 103
  • Мнения: X
Кам, голямо благодаря за подробните и на  достъпен език обяснения
Някои неща ги знаех, други едва сега ми се изясниха


Относно колегите ти, категорично смятам, че е жалко да не четат и да не се интересуват
Знам, че системата ги притиска, но именно те са хората, които трябва и най-вече могат да я променят


Преди да изляза да ви покажа какво се случи вчера
Скрит текст:
Зимата най-после дойде, след +20 град миналата седмица
http://lappland.snimka.bg/daily/mart-2014.809580

Сега имам да съм навън цял ден, излизам с голям кеф въореки, че знам, че ше има проблемен транспорт
Най-после сняг

# 104
  • Мнения: 6 425
Олеле, колко сте снежни! ooooh! А аз се радвам на пролетно-летните градуси тук Simple Smile

Сега се сещам, че и друго ми направи впечатление снощи, когато започнах книгата на Волек и Фини: че ако въглехидратите са 20 грама на ден, то кетоза може да се постигне с между 75 и 150 грама белтъчини на ден. Това ми навява следните размисли:

1. 20 грама на ден не са кой знае колко. Обаче се знае, че кетозата настъпва при различна степен на въгл. рестрикция при различните хора - някои могат да консумират спокойно по 50 грама на ден и пак да са в кетоза, други - дори по 70-80 грама (за справка - Питър Атия в предишния си период на кетогенно хранене, съчетано с доста тежки и редовни тренировки). Вярно, че за някои ще бъде необходимо по-строго ограничение, но не за всички.

2. Препоръчваният диапазон протеин ми се струва доста по-висок от този, който много други автори препоръчват (40-50 грама на ден). А съм склонна да вярвам на Волек и Фини, защото имат доста клиничен опит с тези неща. Вярно, че също и за белтъчините има значителни индивидуални вариации, но мисля, че дори при дребни и не особено активни жени няма да навреди да приемат по 70-80 грама протеин, дори когато целят кетоза. А ако не целят, могат да увеличат протеина.

3. Кетозата в крайна сметка не е задължителна, т.е. може и въглехидратите да са повече (примерно 70-100 грама), и протеинът да е повече (80-120 грама).

Разбира се, важно е всеки да си намери неговата златна среда.

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 09:22 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт