НВ-ВМХ, част 75

• 37 338
  • 731
  •   1
Отговори
# 105
  • SA
W'A'S'P', каква зимна приказка е при вас!  Simple Smile

# 106
Шоки, много интересно това за Волек и Фини. Знаех си, че не може да се функционира нормално на под 1500ккал като цяло. Дали ще е 1000 или 1200, те са само временно решение, но не може цял живот така.

Във вторник вечер бх на концерт на ежегодня фестивал Мартенски музикални дни. Русенките го знаят. Много беше хубаво! После седнахме на едно заведение да хапнем. За пореден път се убеждавам, че БГ кухнята е много здравословна. Аз си поръчах пилешки филенца със сусам и печени на скара зеленчуци. Беше тооолкова вкусно! Панировката беше чист сусам и яйце, без брашно. А зеленчуците просто се топяха в устата. И цените биват. Освен това в менюто предлагат и екоястия (имат кюфтета с лимец, пилешко, салати). Тях не съм ги пробвала още.

Освен това се заглеждам по хората по улицата. Колкото и да са напълнели хората през годините, просто като цяло са слаби. Вчера бях седнала на кафе и гледах минаващите покай мене: всички бяха стройни! Дори жени с по-големи дупета, и те са стройни. Видях само 2-3 момичета с видимо затлъстяване. Всичко останало си беше нормално. Съгласна съм с обаче с това за плажа: че трудно се виждат хора с нормално тегло, освен млади българи. Но като цяло чуждите туристи са много по-пълни и зле изглеждащи. Само младите холандки причлиат на модели с по 2м крака.  Laughing Поне това видях масово в Слънчев бряг преди няколко години.

Имам и наблюдения върху унгарското население съюо, защото бях там година и половина: унгарците са много слаби хора, в сравнение с нас и са по-атлетични. Там много силно е развит масовия спорт. Но кухнята им е срашно тежка и калорична: много захар, брашно, масло, панировки, няма зеленчуци, ядат се мого сладки неща. Не знам как хората се поддържат толкова слаби.  newsm78

# 107
  • Варна
Естествено е всеки организъм да има своя индивидуална граница на толериране на въглехидратите, но тя се предполага че се променя с времето (влияе се от физ. Натоварване, конституция на тялото и др). Например хора с по-нисък процент мазнини толерират по-добре въглехидратите. Това съм чела по темата.
.........
За лекарите да кажа и аз: много успешно промиват мозъци в Университета и после е изключително трудно да се пречупиш и да видиш нещата от друг ъгъл. Първо че мозъка ти е закостенял и второ, че е по-лесно да си вървиш по утъпканите пътеки.
За мен е голямо предизвикателство да търся нови истини и подходи на лечение за заболяванията в моята специалност. Но е трудно, и неблагодарно Simple Smile искам да ви кажа че лекарите са такива, защото пациентите са такива. Много малко хора мислят и разсъждават за техните си проблеми. Очакват че като идат на лекар той трябва да знае всички вместо тях. А всъщност ако пациента е добре информиран, лекаря щеима по-точна предртава за проблема. Така че не крийте на какъв режим сте, а напротив - накарайте ги да си размърдат мозъците Simple Smile
.......
Аз искам сега да се оплача, че последните дни се събуждам гладна. Последните седмици съм много активна физически (поне по 30км колело и тренировки във фитнес) но ям стабилно около 1800 до 2000 калории (70% качествени мазнини). Нали би трябвало да топя мазно, вместо да ми стърже корема в 4ч посред нощ?! Чудя се какво става. Не ми се ядат въглехидрати, но ако продължавам с тези гладни нощи не знам дали няма да посегна към филиите с мед, както се е случвало преди Sad(
...
Извинете ме за грешките. Пиша набързо от телефона. Благодаря!

# 108
  • София
Информацията, която споделяш Шоки е просто чудесна за моите уши  Heart Eyes
Допринесе за днешната ми доза щастие  Hug
Какво по-хубаво от това, да можеш да си хапнеш още една пържола!
А и базов метаболизъм на 1400 кал. ... супер, супер!

Може да не изям толкова, но факта, че мога вече си е друго  Heart Eyes

# 109
Радост, права си и ти за отношенията между лекари и пациенти, а също и за количествата въглехидрати, които всеки организъм понася Hug

А по отношение на твоя глад, да не би да ядеш малко на вечеря? newsm78

Виви, то всъщност 1400 калории според мен не са нищо Embarassed Няма смисъл да водим спорове за тези неща, но в крайна сметка човешкото тяло не е просто калкулатор - плюс, минус и равно. Знаем, че калориите от протеин не са равностойни на калориите от въглехидрати, защото въобще не отиват всичките или за изгаряне, или за складиране. Абе, въобще, толкова много фактори влияят в тези неща. На мен мисълта ми е, че вероятно много жени грешат, като карат продължително време на прекалено нисък прием на калории/храна. Разбира се, колко точно е оптимално за всеки организъм - това не може да се каже предварително, а и наистина, както пише Радост, организмът се променя с времето и нуждите, а и поносимостта му се променят, така че трябва да бъдем готови да направим необходимите корекции. Волек и Фини пишат и още нещо, което сме казвали многократно в темата - от личните ни наблюдения и наблюденията върху други хора: че ако в детството си или до 30-ата си година някой може да се храни много високовъглехидратно и всичко да му е наред, то с напредването на възрастта повечето хора развиват някаква степен на инсулинова резистентност (според Волек и Фини са 3/4 от хората), така че е правилно тогава да се замислят да започнат да ограничават въглехидратите, ако искат да запазят здравето си.

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 10:15 от Cioccolata

# 110
Радост, хем е така, хем не е
Покрай майка ми се наслушах на обвинения от всеки следващ лекар защо пациентър не бил направил еди си какво
При положение, че това е пропуск на неговия колега и той се оказва бил длъжен да предпише дадена терапия според протоколите, ама се разсеял леко
А те вдигат гири на болния
Ми не е правилно

И после не забравяй, че в БГ все още можеш да правиш каквото си искаш като пациент
Системата не те притиска
Докато на други места трябва да се правиш, че спазваш стриктно всичко, иначе може да си изгубиш пациентските права

Да не забравяме и лекарите, които искат да мръднат леко встрани от догмите
Както д-р Далквист, тя загуби права за няколко години
После и бяха възстановени, но е добър пример колко са вързани ръцете на колегите и

Изобщо не е лесно и на двете страни

Но категорично не приемам, че пациентът сам трябва да си прави проучването
Това все едно да дойдеш при мен с готов ИТ проект и аз само да ти го одобря
Не е нито коректно, нито професионално, нито хуманно

Но е реалност
Заради тази реалност навремето в датско лъжех всеки път колко е болно детето за да го прегледат качествено
А половинът със сериозен проблем го разкарваха седмици без да направят и най-малкото

# 111
Ами, аз мисля, че за пациента е добре да бъде колкото може по-запознат с проблема. Разбира се, това важи, ако вече е поставена диагноза. И въпроси трябва да се задават на лекаря (и да се изискват отговори), и информация трябва да се търси, а и второ или дори трето мнение за по-сериозните неща. Защото в крайна сметка отговорността за здравето ни си е наша. Ние сме тези, които избират лекаря и избират дали да му се доверят. Той поема някаква отговорност също, но тя е бошлаф работа в повечето случаи, защото каквото и да стане, контрата е в пациента. Ако лекарят не прецени правилно нещата и не предпише най-адекватното лечение, и ако по този начин задълбочи проблема на пациента, и ако все пак това бъде доказано, наистина ще му бъде наложено някакво наказание. Но знаем, че този сценарий рядко се случва Rolling Eyes А дори и да се случи, последствията за пациента са факт. Така че трябва и ние да се постараем да вземем най-доброто решение - на кого да се доверим, дали да следваме сляпо всичко предписано, кога и дали да реагираме, ако виждаме, че не се влияем добре от лечението, как точно да реагираме и т.н. Затова е важно да бъдем максимално информирани и ние. Но проблемът е, че в днешно време има толкова много информация и дезинформация, че е много трудно човек да отсее наистина релевантното за него Rolling Eyes

# 112
  • SA
W'A'S'P' , права си в доста отношения.
Стана ми любопитно за кои дьржави говориш, че някой може да загуби пациентски права? И в какво се изразява тази загуба? Все пак не вярвам да се отказва изобщо лечение на подобен човек. Може би имаш предвид осигурителните фондове, че ще ти откажат финансиране?  newsm78
Но факт е, че системата диктува правилата, де. Някак ми изглежда по-реално, ако един лекар работи в собствена частна практика, или болница, да може да използва и прилага алтернативни практики и лечения, които не са утвьрдени и особено ако са обявени за вредни. В противен случай, ми е малко трудно да си го представя.

# 113
Но категорично не приемам, че пациентът сам трябва да си прави проучването
Това все едно да дойдеш при мен с готов ИТ проект и аз само да ти го одобря
Не е нито коректно, нито професионално, нито хуманно

Напълно подкрепям..

А това за задаването на въпроси - ами простете, но това не работи. Лекарите се мислят в този случай, че се съмняваш в авторитета и знанията им . Не им е приятно.

Ето, аз като бях бременна, имах много въпроси към гинеколога си, съответно се опитвах да ги задам, еми няма да ви обяснявам как само ме гледаше-с леко отвращение направо, не ми отговаряше и това си е. Насила ли да го накарам, идвало ми е да го ударя направо...

Имам много добра позната лекарка, тя ми е казвала - че ако вземем да обясняваме подробно на всеки, какво ще стане-време отнема това, нерви, изморително е за тях и така..

Но за мен това не е опровдание, като нямат сил и нерви да обясняват, да не са ставали лекари--хора лекуват в края на краищата, не животни...Добррото отношение към пациента за мен е на първо място!

А иначе това което Шоки казва за второто и третото мнение-това е ясно, аз също търся второ и трето мнение, нали става въпрос в крайна сметка за моето здраве и за това на близките ми хора....

Извинете за емоционалния изблик, но това ми е болна тема

# 114
  • София
Момичета, да попитам нещо, евенуално някой ако има представа  Embarassed -  какво би могло да представлява нещо като подутина в корема, която се намира в областта на десния яйчник, но малко по-навътре, към пъпа, но не чак по средата на корема. Дали е възможно да е някаква особеност в червата?
Като легна по гръб и пипам мястото с отпуснат корем, стои като подутинка, меко е, не е бучка или нещо такова. Понякога пък се подува и става бая голяма подутина, друг път е малка ...
Ако стегна корема не се напипва въобще, мускула пречи.
Всичко това може да се напипа само с ръка, не е видимо външно, а също така когато съм права също не може да се напипа, а само когато съм легнала, в пълен покой и с отпуснати коремни мускули.
Имам го това чудо от много години, не е от режима, но просто сега се сетих да ви питам какво би могло да бъде. Не е яйчници и матки, защото при прегледи нямам проблем ... Но пък какво има в тази област друго , освен черва?
Извинявам се ако звуча напълно некомпетентно  Embarassed

# 115
  • Варна
Шоки, чудесно си казала това което имах предвид и аз: Важно е да сме максимално инфорирани защото всяко лекарско решение касае пряко здравето ни. Дори при грешка да има възмездие, последствията са най вече за пациента!

# 116
Вивиан, щом го имаш от години, сигурно не е повод за притеснение, особено след като не е твърдо и не нараства Embarassed Ясно ми е, че се притесняваш, но може да си е нещо съвсем нормално, примерно да си напипваш червата и според това дали има газове или въобще какви процеси протичат, да има увеличение или намаление Embarassed

teta75, наистина има такива лекари, но пациентът има право на информация и има право дори да си смени лекаря, ако не е доволен. А ми се струва също, че лекарят е длъжен (т.е. няма право да откаже) да отговаря на въпросите на пациента. Просто повечето хора са свикнали да си мълчат и да се отнасят към лекаря като към учител, който ги изпитва и може да им пише двойка Rolling Eyes А съответно пък лекарите наистина често нямат време, а и си мислят, че говорят с напълно незапознат човек, така че според тях няма смисъл да обясняват. Но щом имаш въпроси, трябва да отговорят.

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 13:04 от Cioccolata

# 117
  • София
Май не съм се притеснила особено, просто се присетих да питам, понеже днес ми беше по-подуто мястото. Като се поиздуе и е продълговато като саламче, а иначе е като кремвиршче  Laughing само че по-късо кремвиршче Simple Smile
Понякога пък изобщо не е подуто  Crazy Аз затова си мисля, че  е черво.
Възможно ли е да е херния?
Кой знае какви глупости говоря, ама  Laughing
То и да отида на лекар, какво ли ще ми кажат, като дори и да тръгна, когато е най-издуто, докато стигна вече може и помен да няма  Thinking Затова и не ме плаши де, но просто реших да си ви питам, дали съм на прав път. Както казва Викчето, да не ме изненада нещо след години  Rolling Eyes

# 118
# 119
  • SA
Вив, както го описваш, някакво черво е това вероятно. То в тази област и нормално няма други органи, освен черва, даже апендикса горе-долу там се проектира. Херния - не, щом е вьтре в коремната кухина. Но ако много те тревожи, биха могли например с ехограф да те видят.
А лекарят наистина трябва да обяснява нещата на пациентите си, даже трябва да го прави на вьзможно достьпен за тях език, а не да използва термини, които те няма да разберат изобщо. Попадала сьм на ситуации, в които лекарят всьщност има желание подробно да обясни заболяването, но го прави по начин, при който пациентите само кимат , обаче нищо не им става ясно, но и им е неудобно да питат повече.
Сьгласна сьм сьщо и с Шоки и Радост, че всеки е добре подробно да се информира за заболяването, което има. Аз и преди сьм казвала - познавам хора с по-редки заболявания, които имат толкова задьлбочени познания за тях, че просто ме вьзхищават. Такьв човек обикновено и да му бьде даден неподходящ сьвет, пита, изразява несьгласие и евентуално тьрси друг лекар, ако вижда, че не получава адекватна помощ. Според мен е най-естественото нещо ако имаш по-сериозно заболяване, да тьрсиш информация за него. С което не казвам, че трябва да се самолекуваш. Но е добре да си наясно с нещата.

Общи условия

Активация на акаунт