А коя книга четат в момента децата ви? - 4

• 51 871
  • 743
  •   1
Отговори
# 30
  • В реалния живот
Сиси ♥♥ , дъщеря ми е в 3-ти клас и чете и двата вида книги. Едните са по-лесни и за забавления като Лукчо, /има откъс в Читанката на Просвета за 3-ти клас и от там се сети/ , а съм й я чела и като по-малка.
Други подобни са "Магьосника от ОЗ", "Чичо Фьодър, кучето и котарака", "Рижия котарак Тофу", "Приключенията на Фридолин", "Приключенията на Лиско". Това са тези, за които се сещам от последната година.

На мен ми е малко трудно да преценявам какво е подходящо за съответната възраст, но гледам какви откъси има в Читанките на Булвест и Просвета за 3-ти клас. И това ми е критерия. Считам, че сложните книги също отказват децата от четене. Джеймс Крюс го открих от Читанката с книгата му "Моят прадядо и аз". Хареса ни и книгата.

Повечето от лесните книги сме ги чели като по-малки, или пък е слушала откъси, но сега й е интересно да си ги чете сама. Сещам се и за "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада, че й я четох на 6 годишна възраст, много внимаваше, задаваше ми подходящи въпроси. Това лято съм решила да й я дам сама да си я чете и ми е интерсно как ще реагира, сигурна съм, че ще е по по-различен начин.

Има и втори тип книги, които чете и й стават любими след като сме чели заедно нещо от тях. Такива от последната година се сещам, че бяха "Матилда", "Емили и чудовището от дълбините", "Виплала магьосникът" и няколко други.

Цитираните в последния ми пост ще ги прочета първо аз /за това съм написала, че съм ги приготвила/ и ако преценя, че ще са й интересни  ще видя как ще я заинтересувам.
За сега чета "Книга за Хюго и Юсефин".  На мен ми харесва, с много добър превод, за сега попаднах на няколко интересни "картини от думи". Понякога й чета само такива откъси и й казвам, да помисли и усети как автора е рисувал с думите. Но като цяло искам да прочета още и да разбера как ще се развие изолацията на Юсефин и справянето, и ще преценя дали да я предлагам на този етап.  Morena, като прочета още от книгата ще преценя по-добре. "Куклите" и на мен ми се сториха за по-големи деца, но като я зачета ще преценя.

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 10:03 от TanyaMG

# 31
  • Sofia
Ако сте пропуснали, в поста си съм сложила всичко споменато от мен, що се намира за четене онлайн.  Simple Smile

Сиси, благодаря за споделеното мнение за книгите (нали таква тема съм пуснала  Wink), та където и да срещна ми е полезано, отбелязвам си при съответната книга, за ориентир.  Аз самата същото смятам за въпросните книги.  Simple Smile

Таня, много ще съм ти благодарна!  Hug
И на теб благодаря за споделеното!
Въпросната книгата на Е. Успенски (както и Крокодилът Гена) и Фридолин вече съм чела на щерката (на 6г.) и смятам, че добре им уцелихме момента (5-6г).

# 32
Започна тази:

За съжаление май порасна за тази:
Варна - 3 април, представяне на "Вкусна география" като част от Седмицата на детската книга.
https://www.facebook.com/events/231893077011807/?ref=22

# 33
Моята си пада по криминалета. В момента чете Баскервилското Куче.

# 34
Синът чете "Растения" от поредицата на енциклопедии манга "ЗАЩО."
Щерката, която е много по-четяща, чете няколко неща наведнъж: "Опасните животни" от поредица  Страховитото в науката, "Старогръцки легенди и митове" - ученическото издание на Николай Кун и разбира се препрочита наред енциклопедиите от ЗАЩО.
Моите хлапета са им големи фенове!

# 35
  • ГОре на черешата...
Калоян поглъща "Да се залови жив" на Вл. Карпов. Което ме подсети, че баща ми има цяла библиотека с руски книги от жанра, ще му ги предложа.

# 36
Голямата ми дъщеря /14г./ чете

С малката /5г./ все още четем предимно отделни приказки. Опитах да й зачета "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада", но сякаш още не мога да й задържа вниманието върху последователни истории.  newsm78

Последна редакция: вт, 08 апр 2014, 16:24 от utro77

# 37
# 38
  • Sofia
От последния път, когато писах прочетохме (редуваме се с щерката на 6г.):

клик за четене

и "Принцът и просякът" адпатация, с Мики маус.

И сега сме на тази:

Utro, аз четох Маншон..." на 6г. преди това ме се виждаше рано. А бяхме чели други романи/повести - "Бирлибан", "Емил от Льонеберя",  "Децата от улица Тряскаджийска", "Малкият Плюк от голямата къща" (силно порепоръчвам, ако можете да я намерите) и др.   Втората част на Маншон ще почака още.

# 39
Морена, отдавна съм те признала относно детските книжки!   bouquet

За Маншон ми е любима и затова нямах търпение, но определено на дневен ред все още при нас са книжките с много картинки на всяка страница. А за Маншон не е такава. Може би това е основна причина да не й е чак толкова интересна, както на мен.  Crazy

А каква втора част на Маншон??????

За улица Тряскаджийска и за Плюк не са ми познати. Непременно ще ги поръся!

Боже, за съм като някакъв маниак на тема книжки. Вкъщи вече се чудя къде да им намеря място. Има сред тях доста овехтяли, но ми се свиди дори да ги затворя в кашон примерно. Точно най-опърпаните са ми най-ценни.  Crazy

# 40
  • Sofia
О, благодаря ти, Утро!  Hug

Боже, за съм като някакъв маниак на тема книжки. Вкъщи вече се чудя къде да им намеря място. Има сред тях доста овехтяли, но ми се свиди дори да ги затворя в кашон примерно. Точно най-опърпаните са ми най-ценни.  Crazy
За мен говориш  май...  Laughing  И за мен старите (издавани едно време, в нашето детство), са най-ценни, а имам щастието и детето ми да ги харесва.

Ето я втората книга за Маншон:

и за четене

Ул. Тряскаджийска е на А. Линдгрен,  а Плюк е нова книга, но изчерпана вече за огромно съжаление, страхотна е. Авторката Ани М. Х. Шмит е с награда Х.Кр. Андресен
Други страхотни са "Мистър Фини и светът с главата надолу" , "Вероника и кокосовият дядо" - тях скоро, на 6г. ги четохме, а! и "Пипи" (но тя може и по-късно - на 7г. например) За 6г. и "Пчеличката Мая"...
Ох... мога още много да пиша...  Simple Smile

# 41
  • София
Сън не спа от вчера до днес, да я чака да я получат в книжарницата, за да я купим и още в училище я подхванал в междучасията.

# 42
"Хари Потър и философският камък" и "Хари Потър и стаята на тайните"! Peace
Предполагам, че останалите Хари-та следват скоро! Wink

# 43
Дъщеря ми (8 г.) имаше две недовършени книги, но получи много нови за Международния ден на детската книга и веднага прочете:

А сега чете и много й харесва:

# 44
  • Плевен
Тази "Вафлено сърце" и аз я поръчах за моята и се чудех дали ще й хареса.

Общи условия

Активация на акаунт