Белите расисти

• 12 468
  • 213
  •   1
Отговори
# 15
Девора, каква точно дискриминация в здравното обслужване на ромите виждаш? Понеже лекарите, които ги дискриминират, ги дискриминират, защото са неплатежоспособни, а не защото са роми. На същата "дискриминация"  са подложени и неплатежоспособните българи. Останалите лекари ги лекуват, точно както лекуват и българите, и смятам са в правото си да бъдат раздразнени от ниската им хигиена и липсата на здравна култура. Лекуват ги обаче, въпреки раздразнението си.

joy_r, по-скоро имах предвид, че у самите роми има опасение, че няма да бъдат третирани равностойно, т.е. недоверие към системата, а не, че лекарите отказват да лекуват роми. И целта на медиаторите е да повишат това доверие. Впрочем наскоро ходих в паспортна служба и пред мен имаше двама роми, мъж и жена. Служителката каза на жената - "Извикай мъжа си, ако не можеш да пишеш." Жената отвърна: "Мога, мога". И служителката започна да й диктува бавно като на малоумна. Към мен отношението беше коренно различно. Дори си снимах с телефона една музейна експозиция в службата и чак след 20 минути любезно ми обясниха, че това не е много редно.

За Щатите, била съм в повече от един "черен щат" (в т.нар. Bible Belt), не съм ставала свидетел на подобно отношение, а имах и добри приятели афро-американци. И В Атланта (Джорджия) съм се разхождала Simple Smile.

Последна редакция: нд, 23 мар 2014, 14:47 от Devorah

# 16
Не прочетох статията, прочетох само началото и - тази жена няма елементарни познанания по въпроса, защо изобщо се е заела да пише по темата? Редно би било първо да попрочете история, за робството на "черните", за това, че до не-съвсем далечното минало е имало сегрегация - возели са се на задните седалки в автобуса, не са имали право да учат в същите уилища като "белите". Истината е, че и в момента съществува расизъм. Толкова елементарно и тенденциозно написано, че чак ме досмеша.

Имало е паркове за "черни", подобно на зоопарковете. Там са били затваряни тези хора и са ги гледали като животни. Не малко от тях са измирали в тези клетки.

Но не само черните, доста раси, различни от белите са сегрегирани. Много от местното население на различни континенти вече почти не съществува.

Резервати за индианци  Rolling Eyes wtf?

# 17
Ти прочете ли го, или само при вида на името на автора, реши да се изкажеш?

Да, прочетох го и да, реших да се изкажа. Още процедурни въпроси имаш ли?

# 18
Т.н. проблем описан от "журналистката" Вулева съществува. Само който не е бил бял в район населен почти изцяло с черни си мисли че всичко е цветя и рози и лошият бял заслужава всеки ден да му напомнят колко е лош. Всяка крайност на махалото е вредна и води след себе си същата крайност, но с обратна сила. Съвременните бели едва ли биха били съгласни да им се качват на главите с оправданието че някога е имало несправедливост към черните хора. Да не забравяме, че и бели хора е имало роби и бели хора са страдали от експлоатация и несправедливост.

Нека не забравяме също, че в Африка самите черни вождове са продавали хората си в робство за шише алкохол.. Никога нещата не са черни и бели и нека не бъдем такива елементаристи

# 19
  • където ми харесва
Ти прочете ли го, или само при вида на името на автора, реши да се изкажеш?

Да, прочетох го и да, реших да се изкажа. Още процедурни въпроси имаш ли?
Имам, да. Защо не коментира заложения проблем, а само спамиш?

# 20
Не прочетох статията, прочетох само началото и - тази жена няма елементарни познанания по въпроса, защо изобщо се е заела да пише по темата? Редно би било първо да попрочете история, за робството на "черните", за това, че до не-съвсем далечното минало е имало сегрегация - возели са се на задните седалки в автобуса, не са имали право да учат в същите уилища като "белите". Истината е, че и в момента съществува расизъм. Толкова елементарно и тенденциозно написано, че чак ме досмеша.

Имало е паркове за "черни", подобно на зоопарковете. Там са били затваряни тези хора и са ги гледали като животни. Не малко от тях са измирали в тези клетки.

Но не само черните, доста раси, различни от белите са сегрегирани. Много от местното население на различни континенти вече почти не съществува.

Резервати за индианци  Rolling Eyes wtf?

Преди две години дъщеря ми чете книга за т. нар. Underground railway, за нелегалното придвижване на избягали роби до Канада. Наскоро направиха и филм, който май спечели и Оскари,  Laughing 12 years of slave.  Бях пуснала и речта на момичето (Lupita Nyong'o), за мечтата и да се събуди един ден с бяла кожа.... И Апартейд не е имало.....

# 21
[quote author=sophiemmaspencer link=topic=772405.msg27772419#msg27772419

Преди две години дъщеря ми чете книга за т. нар. Underground railway, за нелегалното придвижване на избягали роби до Канада. Наскоро направиха и филм, който май спечели и Оскари,  Laughing 12 years of slave.  Бях пуснала и речта на момичето (Lupita Nyong'o), за мечтата и да се събуди един ден с бяла кожа.... И Апартейд не е имало.....
[/quote]
Всички сме чели чичо Томовата колиба и сме ревали като деца...Но вече сме големи и виждаме как с оправданието "да се изкорени расизма" се цензурира Джек лондон...

# 22
Всички отрицателни качества, които може да притежава един човек са валидни за всички раси. Абсолютно. Така че аз категорично отказвам да мога да програмирам мозъка си по начин, че да оправдавам расисти.
Крадци, убийци, изнасилвачи и прочие други неща, крайни и опасни, както и най-дребни особености на характера, ги има при всички раси, народи, етноси, реглигии.
Както и положителните качества и ценности.

# 23
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Аз съм от Сливен, Девора, и личният ми лекар е педиатър. Чакала съм на опашка за направление с мургави майки с деца и се е случвало той да ме накара да чакам допълнително, за да приеме циганка с малко дете. Нищо, че съм бяла. От което не се оплаквам де, детенцето видимо се мъчеше с някакъв лош грип, а аз чаках направление за контролен преглед. За какво недоверие тяхно трябва да говорим тогава? Не забелязах да са третирани лошо, а какво си измислят пред представителите на фондациите, които разпределят едни големи пари, за да ги карат точно да демонстрират "недоверие", не ме вълнува.
Медиатори за бедни и неграмотни българи от планинските села защо няма?

# 24

А на местното население в Австралия (aboriginals) са отнемали децата и са ги институционализирали до 70те години (The Stolen Children).

# 25
Аз съм от Сливен, Девора, и личният ми лекар е педиатър. Чакала съм на опашка за направление с мургави майки с деца и се е случвало той да ме накара да чакам допълнително, за да приеме циганка с малко дете. Нищо, че съм бяла. От което не се оплаквам де, детенцето видимо се мъчеше с някакъв лош грип, а аз чаках направление за контролен преглед. За какво недоверие тяхно трябва да говорим тогава? Не забелязах да са третирани лошо, а какво си измислят пред представителите на фондациите, които разпределят едни големи пари, за да ги карат точно да демонстрират "недоверие", не ме вълнува.

Тоест твърдиш, че няма неравностойно третиране на ромите?

Зарадвах се като прочетох за педиатъра.

# 26
Аз не знам защо никой не иска да проумее, че единственото и най-важно нещо е тези хора да се образоват. И действително да им се обърне внимание, ако не от чиста хуманност, то и погледнато съвсем егоистично - ако бялата раса иска да съществува достатъчно дълго и то в приемлива среда. Тя трябва да се заеме с това. И то по най-честният начин. Лично мен не ме вълнува това коя раса ще съществува най-дълго и в какво състояние. Но това са фактите.
Разбира се по-лесно е да откраднем едни пари и да излъжем глупаците, че една ромка взима най-малко 1500 лева на месец и с това приключва всичко.

А и бялата раса го дължи това на останалите, от които предимно е взимала навремето. Но нищо не е безкрайно, нищо не е безплатно. И животът е колело, а то както знаем се върти ли, върти.  Grinning

# 27

Тоест твърдиш, че няма неравностойно третиране на ромите?

Зарадвах се като прочетох за педиатъра.
В нашето село кмета искаше да оземли циганите, но никой от тях не се яви да се възползва от правото на труд. Но се явиха няколко българи, на които им бе отказано оземляване с общинска земя, защото тази програма била за цигани.. newsm78

# 28
Забелязвате ли, че всички аргументи за наличие на расизъм са все в минало време? Днес обаче има обратен расизъм. Нека погледнем нашите цигани и видим за колко неща сме дискриминирани ние, белите:
- циганинът може да не плаща ток, вода, данъци, такси и нищо не му правят
- циганинът може да извършва кокошкарски кражби и нищо не му правят.
- социалните помощи се пазят за циганите главно и ако си бял много по-трудно се вреждаш
Изобщо циганинът има много права и почти няма задължения. Ако не му дават работа това е не, защото е циганин, а защото няма образование, няма ценни умения и няма добри референции от други работодатели. При такива условия и на белите не им дават работа. Дори терминът "ром" е обиден за българите, защото ром значи човек и следователно неромите са нечовеци. При това циганите у нас никога не са били роби. Нещо повече - днес ние имаме цигански проблем, защото в миналото сме били толерантни. В Западна Европа или са избили, или са изгонили своите цигани и затова сега нямат проблем и се правят на светци. Да ги питам обаче ако живеят до циганска махала дали ще са толкова свети. Да не говорим, че като пищят срещу българската и румънската напаст те имат предвид най-вече циганите, ама не върви това да се каже и затова страдат всички българи и румънци. А всъщност за циганите има толкова много опции да се образоват, че ако го искат могат да се измъкнат от гетата. Но те НЕ ИСКАТ. Там е коренът на циганския проблем - не можеш да ги цивилизоваш насила.

# 29
В нашето село кмета искаше да оземли циганите, но никой от тях не се яви да се възползва от правото на труд. Но се явиха няколко българи, на които им бе отказано оземляване с общинска земя, защото тази програма била за цигани.. newsm78

А самите цигани по какъв начин точно са виновни конкретно за това, че не е измислен начин да се оземлят и българи?  Thinking

Забелязвате ли, че всички аргументи за наличие на расизъм са все в минало време?

Така ли? Аз имам други наблюдения.

И всичко, което си написала е поради алчност, нискък контрол и неспазване на законите от нероми Simple Smile , включително и такива, които им обещават разни неща. Ми те после си ги иска, бе. Що не?  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт