За свекървите, децата и още нещо...

• 60 953
  • 975
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Здравейте, мила госпожо! Много хубаво сте постъпила, като давате апартамент, в който да живее младото семейство! Двойката иска да си купи холова гарнитура, до колкото разбрах, но вие не одобрявате покупката й, понеже според вас е прекалено скъпа и няма място за нея. Добре. Но разберете, че синът ви вече си има собствено семейство, главата на което е именно той Simple Smile Вие, като им помагате финансово, както естествено се и очаква от вас, нямате никакво право да им се бъркате какви мебели ще си купуват. Нали вие няма да живеете с тях, няма да спите при тях, тогава какво толкова има? Щом така са преценили, нека направят, каквото смятат за правилно, та дори и във вашите очи да е грешно. Става въпрос за "детето" ви...  ooooh! Какво дете, та той вече е голям, зрял мъж, за какво дете говорите вие??? Знаете ли, има една много умна приказка, която гласи: Ако свекървата обича снаха си, печели дъщеря, ако я мрази, губи сина си! Wink Вие никъде не сте писала, че мразите снаха си, но с това вмешателство, не мислете, че момичето ще остане равнодушно  Stop Ако продължавате в същия дух, най вероятно взаимното уважение ще отстъпи пред чувството на ненавист. А вие не го искате, нали?  Hug

# 361
milenaka , тази логика си е твоя и на авторката. Досега списващите се,си пишем,че имала-дала. Но това не трябва да значи,че ще има право на вето,право да се бърка в избора на хората за мебели,вилици,паници и т.н. А авторката ,точно такова намерение има. И това не е само намерение ,а мирогледа и за живот,морал,възпитание.
И защо младите трябва да слушат някого ? Ей,това да ми обясните. Да,имали-дали родителите,ок. Стига с това послушание. Уважение,че са родители,да,така трябва . Но не уважение,защото еди-какво са купили,еди-какво са дали,подарили и т.н. Толкова ли е сложно,не разбирам,наистина.

# 362
  • Tам през Атлантическия океан
Тази тема все повече ме стряска. Значи подаряваш нещо на някого и срещу подаръка купуваш козируване.
Maлко или много такъв подарък дава наклон на к**@  Whistling

Само че по тази логика:
дал си ми подарък - ще те уважавам;
не си ми дал - гледай си работата.

Mойта логика е друга  Grinning
Гради постигай сам със твоето семейство  Peace

Това от нашите родители все някога ще е наше  , стига да не го профукат по ескурзии и живот на старини  Laughing ама това по нашите ширини не се случва  Sunglasses

п.п.
А някои си мечтаят в теми  как като остареят ще пътуват и ще си живет старините волни   Whistling

# 363
  • София
Може ли малко спам  Embarassed Моята свеки много помага финансово, и си е въобразила, че щом помага, трябва да се слушаме. Демек, да я слушам какво иска за малката ( в нашия случай е кръщене в православна църква, за което аз нямам нищо против, но стига дъщеря ми сама да го поиска, а не да я кръстим сега, докато е още малка и нищо не разбира) Та това е проблема, и тя много трудно го преглъща, понеже синчето й е съгласен с мен и ох, изтърва нещата от контрол. Но аз й казах в очите - преди чувствах много повече от уважение към нея - чувствах истинска обич, даже влагах смисъл в обръщението "Майко", сега вече не. Изстинах към нея. Но тя сама си го направи.

# 364
  • София
Дес, тя и моята логика е друга, но се оказва, че има хора, според които като си дал нещо, това ти дава право да се качваш на главите на хората.

# 365
Дес, тя и моята логика е друга, но се оказва, че има хора, според които като си дал нещо, това ти дава право да се качваш на главите на хората.
И какво? Има си го от памтивека. Дори юридически е облечено - "дарение с тежест". Много важно е обаче тежестта да се обяви в момента на правенето на дарението. И тогава надареният, ако го приеме, ... приема и тежестта. Лошото е, че много дарители се сещат за тежестите после Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 366
  • Tам през Атлантическия океан
И какво? Има си го от памтивека. Дори юридически е облечено - "дарение с тежест". Много важно е обаче тежестта да се обяви в момента на правенето на дарението. И тогава надареният, ако го приеме, ... приема и тежестта. Лошото е, че много дарители се сещат за тежестите после Simple SmileSimple SmileSimple Smile

Дарителите или на тези които им е дарено ?  newsm78

# 367
  • София

Така би било по-честно, да  Simple Smile

ПП Юридическият термин наистина ли е "надарен" или ти така си се изразил?  Laughing

# 368
Дарителите или на тези които им е дарено ?  newsm78

Имам предвид, че дарителят често се сеща да обяви тежестите едва след като надареният вече е приел дарението. Говоря за устни неформални дарения, а не такива оформени пред нотариус. Т.е. дават ти апартамент родителите ти, обаче по-късно разбираш, че имат много очаквания към теб Simple Smile

# 369
ПП Юридическият термин наистина ли е "надарен" или ти така си се изразил?  Laughing

Да. "Дарител" и "надарен" са юрид. термини.

# 370
  • София
Леле! Така като ви слушам, ако днешните млади хора, казвам днешните неслучайно, защото едно време старите командваха парада (включително и в моето семейство и дори и през ум не ми е минавало да противореча докато не узрях сама, ама наистина сама, без техни къщи, пари и пр. да се оправям в живота), наистина смятат, че имал-дал е правилото, ще взема наистина да си профукам парите за себе си. Че то...аз ще давам, давам, пък те....ами кво от това, имАла - дала. И като одъртея, който ще ме гледа, той ще получи недвижимостите и дивидентите (щото парите нали ще съм ги профукала по круизи и забавления) Wink Та специално ще трябва да наблегна на "тежестите". Че тука тия мадами смятат за голяма тежест да уважават родителите си и недай си Боже да трябва да се грижат за тях...Та, срещу имоти и месечните ми приходи, ако не свои, сигурно чужди хора биха ме гледали - иначе то снахата като взема нещо люто да я обидя и независимо какво съм "имала-дала" веднага ще ме разлюби....и синът ми покрай нея.... Joy Joy

Темата е много полезна! Определено ще преосмисля политиката си завбъдеще. Съветвам всички свекърви в моето положение да го направят...че като гледам съвременните снахи какви ги бръщолевят...ще си мреме захвърлени, безимотни и навсичкото отгоре неуважавани в мазето на "младите".  #Crazy Те западняците това са го установили преди мен, та затова нямат и не дават, а си ходят по круизи и си купуват каравани и Ар-Ви-та. Умни хора, ама и ние в България ще поумнеем де, ще ни дойде акъла в главата. Продължавайте в същия дух, много е полезно да се знае какво наистина мислите по тези въпроси.   bouquet

П.С. Ах и да не забравя - понеже сме още млади "старите", та тия недвижимости и дивиденти ще преминат направо на внуците, щото и децата ми ще са "остаряли", докато пукна. Жив пример, принц Чарлз ще го подмине кралската корона, направо при Уилям ще иде, така като гледам... hahaha

Последна редакция: вт, 25 мар 2014, 19:10 от Popule

# 371
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
По-неадекватна тема тук не бях чела, егати  ooooh!
Авторката или е трол, или е.....не съвсем умна

# 372
  • София

Явно не е съвсем умна. Но след тази тема ще поумнее със сигурност. Party

# 373
  • по пътя на светлината

Явно не е съвсем умна. Но след тази тема ще поумнее със сигурност. Party
PeaceЧовек се учи докато е жив....

# 374
  • София
Добре де, за какво си раждала деца? За да те гледат като остарееш ли? Сега не ме разбирай погрешно, никога не бих си захвърлила нито мама, нито свеки в старчески дом, да не дава Господ, нека са живи и здрави! Но пък това мислене - раждам деца, за да има кой да ме гледа на старини; помагам на младото семейство, ама те ще си обзаведат жилището (респ ще си гледат децата, ще готвят, ще чистят както аз кажа),някак не мога да го приема. Да, децата ТРЯБВА да уважават родителите си и да се грижат за тях като остареят и станат безпомощни, но пък самите родители не бива да живеят с мисълта, че децата са им длъжни да живеят както те искат. Нещата са взаимни!

Общи условия

Активация на акаунт