Математически турнири - 27

• 94 863
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна
Аз пък преди малко се зачетох за ВМС и видях,че пак е променено точкуването.Май като ПО миналата година ще бъде,а не като миналата.ОТ 1-5  з. по 3т.,6-10 - 5 т.,11-15 - 7т.

# 376
  • София
Някой има ли представа дали сега през ваканцията продължава записването за Великденското математическо състезание? Конкретно за 119-то училище питам, за да знам дали утре да отида до там или да изчакам по-добре следващата седмица.

Конкретно за 119-то.
Записват и през тази седмица. От 9.00 до 16.30, II-ри етаж.

# 377
  • София
Много благодаря, Bridge.

# 378
А докога е срокът за записване за ВМС?

# 379
  • Варна

Във Варна до 09.04

# 380
за София: Краен срок за подаване на заявките 12.00ч. на 9април 2014 г.
Източник - http://www.iztok-smb.com/systezania.html

# 381
Много благодаря!

# 382
  • най-шареното място
в няколко случаи и аз съм забелязвал, че децата ми решават някои задачи по различен начин от стандартния; и всъщност им казвам браво с ясното съзнание, че на състезанията това може да им се отрази негативно; по-добре е да се опитват и мислят, отколкото да им набивам в главите шаблони и после на всяка по-нестандартна задача да блокират

Това е и моето мнение.
За съжаление в малките класове много често има шаблони, които съзнателно се създават и водят до успех. Децата решават по алгоритъм - кой тип е, как се решаваше - какво се искаше. Това понякога води до невярно решение, но пълен актив точки. Откакто следя състезанията се случва на почти всяко състезание в най-малките класове. Причината - неограничена задача, а децата са учени тя винаги е ограничена. Точки се дават за ограничено условие, но в листите им тя не е ограничена. Ако четеш и мислиш... гориш с точките. Или директно сбъркано условие. Спомням си задача, в решението на която се твърдеше /от авторът/, че стрелките на часовника са една срещу друга в 2:45. Е, мислещо дете не може да е съгласно.

После вече знаят повечеко и тези моменти намаляват докато изчезнат.

ПП Поздравления за състезателите в Русе!

# 383
Мили майки, дъщеря ми ходи на курс и трябва да реши тема от състезанието
ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА „РУМЕН ГРОЗДАНОВ“ за 2008 година. Никъде не успях да намеря публикувани задачи от турнира нито за 2008 нито за някоя друга година. Ако някой ги има ще съм много благодарна да ми ги изпрати.
Благодаря предварително!

# 384
в няколко случаи и аз съм забелязвал, че децата ми решават някои задачи по различен начин от стандартния; и всъщност им казвам браво с ясното съзнание, че на състезанията това може да им се отрази негативно; по-добре е да се опитват и мислят, отколкото да им набивам в главите шаблони и после на всяка по-нестандартна задача да блокират

Това е и моето мнение.
За съжаление в малките класове много често има шаблони, които съзнателно се създават и водят до успех. Децата решават по алгоритъм - кой тип е, как се решаваше - какво се искаше. Това понякога води до невярно решение, но пълен актив точки. Откакто следя състезанията се случва на почти всяко състезание в най-малките класове. Причината - неограничена задача, а децата са учени тя винаги е ограничена. Точки се дават за ограничено условие, но в листите им тя не е ограничена. Ако четеш и мислиш... гориш с точките. Или директно сбъркано условие. Спомням си задача, в решението на която се твърдеше /от авторът/, че стрелките на часовника са една срещу друга в 2:45. Е, мислещо дете не може да е съгласно.

После вече знаят повечеко и тези моменти намаляват докато изчезнат.

ПП Поздравления за състезателите в Русе!

Или има задачи от типа: 1-ва, дадена на 2-ри клас, Кенгуру 2012г.; проста картина, да се преброят животните на нея; като верен отговор от организаторите е посочен 4 - има коте, куче, кон, кенгуро; да, ама не, защото в корема на кенгуруто има нарисувано бебе и реално животните на картинката са пет и всъщност това е верния отговор (което твърдят и децата ми)! А задача на организаторите на състезания е да помислят върху задачите и да не допускат такива пропуски...

# 385
  • София

Или има задачи от типа: 1-ва, дадена на 2-ри клас, Кенгуру 2012г.; проста картина, да се преброят животните на нея; като верен отговор от организаторите е посочен 4 - има коте, куче, кон, кенгуро; да, ама не, защото в корема на кенгуруто има нарисувано бебе и реално животните на картинката са пет и всъщност това е верния отговор (което твърдят и децата ми)! А задача на организаторите на състезания е да помислят върху задачите и да не допускат такива пропуски...

Всъщност верният отговор и според организаторите е точно 5. На тестовете в нета е посочен друг, но имам книжка с въпросните тестове от последните няколко години и е даден правилният.

# 386

Всъщност верният отговор и според организаторите е точно 5. На тестовете в нета е посочен друг, но имам книжка с въпросните тестове от последните няколко години и е даден правилният.

е, определено на самото състезание като верен отговор беше зачетен 4

# 387
  • София
Наистина ли е било така? Много странно. Мислях че "уловката" в случая е точно за наблюдателност и да се види, че животните реално са 5.

# 388
  • София
Не, за верни отговори бяха приети и двата-4 и 5. Което е доста смешно, като се замислиш... Laughing

# 389
Не мен не ми е ясно, нали това Кенгуру е международно състезание, няма ли задачи и отговори предварително определени? Какво е това отговор се приема за верен, после за грешен, два отговора били верни..? Е***и международното състезание, в България си го правят както си искат. Естествено.

Общи условия

Активация на акаунт