ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 16

• 93 269
  • 871
  •   1
Отговори
# 840
Подариха ми жълти лилиуми с червени точки, прочетох в нета, че се сади след октомври, но ако реша сега да го засадя в градината дали ще стане?

# 841
  • София
Здравейте, бих искала да задам въпрос с надеждата, че някой може да ми отговори (вече търсих в гугъл, но не открих отговор). Това лято на връщане от Гърция си купих една бугенвилия в саксия - вече доста израснала - около 60 см на височина и цялата в цветове. Поставихме я на терасата в дома ни и тя цъфтя още около 2 седмици, след което постепенно всички цветове изпадаха. Още около две седмици си беше само със свежи зелени листа. В този момент й сменихме саксията, но без да променяме размера - просто вместо грозноватата кофа сложихме друга саксия със същия обем, т.е. не сме засягали корените, не сме добавяли пръст. След още няколко дни започнаха отново да се образуват цветове и се обнадеждих, че растението се е аклиматизирало след преместването. След което най-неочаквано, в рамките на 48 часа първо избиха някакви тъмни петна по листата и на следващия ден цветето беше изсъхнало напълно. Та въпросът ми е - какво може да предизвика такова бързо и внезапно изсъхване? Някаква болест?

# 842
  • густо майна Филибето
Да, вероятно гъбично заболяване. Не използвай пръстта за други цветя, изхвърли я. Не зная причината за заразяването. Жалко за цветето Sad
Саксията използвай за някакви евтини непретенциозни цветя като за начало, или ако имаш антигъбичен препарат я обработи с него.
Има различни видове микози, аз от почвени загубих голяма череша, а албицията ми е на път.....Sad

Последна редакция: ср, 02 сеп 2015, 10:12 от Ljuboznatelna

# 843
  • DE
Градински разни снимани вчера. Снощи ни обрули един як дъждец и днес трябваше да подпирам цветя и храсталаци налягали по земята.
Все още има обилен цъфтеж и е свежо и зелено.
Скоро иде неприятното за мен време, когато ще почна да скубя и да почиствам лехите.

Реа, аз слагам всички грудкови които се садят сега, есента, към края на септември.
Имам доста лилиуми които искам да преместя и извадени грудки на лалета които ще забуча на групи-но, към края на този месец като захлади леко.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2015, 17:42 от matze

# 844
  • София
Да, вероятно гъбично заболяване. Не използвай пръстта за други цветя, изхвърли я. Не зная причината за заразяването. Жалко за цветето Sad
Саксията използвай за някакви евтини непретенциозни цветя като за начало, или ако имаш антигъбичен препарат я обработи с него.
Има различни видове микози, аз от почвени загубих голяма череша, а албицията ми е на път.....Sad

Благодаря, Любознателна. За мен беше необяснимо (и тъжно) как цвете, което изглеждаше толкова добре, умря буквално за два дни.

# 845
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
розовта красавица ме грабна  Blush

и аз искам пък

# 846
matze, благодаря. Питах за лилиумите защото се пренесохме в апартамента и се чудих дали да взема саксията с нас в града или да я задържа още седмица на къщата и да я боцна в земята за да не чакам ноември. Сега съм наясно Simple Smile Благодаря!

Поредни хубави снимки показваш....

Тъжно ли е когато дойде време да се скубе всичко? Сигурно - какво питам !!!

# 847
Мъжа ми,ми купи розичка от Кауфланд, прехвърлих я в друга саксия поливам я държа я на светлина,но нещо е навела "глава" ПОМОЩ?  Sad Sad

# 848
  • DE
Добри, катерушка розичка ли ти хареса? Ей я, цъфти сега.
Ако искаш ще ти  пратя няколко пръчки от нея.

Реа, ами тъжно е! Отглеждам всичко от семенца, лехите лятото са пълни и после остава едно такова празно и сиво.
Пък за работата дето ме чака, не ми се говори ooooh!
MotoLife, може би е трябвало да я оставиш леко да се климатизира и да не поливаш много.
Цветята в такъв вид магазини са слабо обезгрижвани и са свикнали на тъмно и без вода.
Ако си я пресадила без много да и ровиш корена може да се съвземе.

# 849
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Добри, катерушка розичка ли ти хареса? Ей я, цъфти сега.
Ако искаш ще ти  пратя няколко пръчки от нея.

Скрит текст:
Реа, ами тъжно е! Отглеждам всичко от семенца, лехите лятото са пълни и после остава едно такова празно и сиво.
Пък за работата дето ме чака, не ми се говори ooooh!
MotoLife, може би е трябвало да я оставиш леко да се климатизира и да не поливаш много.
Цветята в такъв вид магазини са слабо обезгрижвани и са свикнали на тъмно и без вода.
Ако си я пресадила без много да и ровиш корена може да се съвземе.

Blush Blush много и харесват листенцата. някак свити като шепичка ми изглеждат  Blush но няма да те карам да ми пращаш, далече си, сложно ще ти е  Hug

ще си я търся при нас  Peace

# 850
Здравейте ! Не знам дали е точната тема , но ще питам и вас . ОТ скоро реших да засея цялата си градина с копър . Въпросите ми са как е по-добре да бъде засят - като първо на отделно място на предварително хубаво напоена почвата разпръсна 2 пакетчета  семена от копър и след седмица като покълнат да започна да ги засявам коренче по коренче на леха или директно върху лехите след отново напояване на почвата  да разпръсквам семената ? newsm78
Благодаря ! Hug

# 851
  • DE
Цитат
ОТ скоро реших да засея цялата си градина с копър
Това с някаква определена цел ли е?

# 852
Цитат
ОТ скоро реших да засея цялата си градина с копър
Това с някаква определена цел ли е?
да , ще го продавам

# 853
  • густо майна Филибето
Доколкото знам копъра се сее на няколко етапа.

# 854
  • густо майна Филибето
Новата тема

Общи условия

Активация на акаунт