Автоимунен тиреоидит на Хашимото (33)

• 75 179
  • 747
  •   1
Отговори
# 240
Все пак е добре да се избягват тестени произведения и чешмяна вода (заради хлора, който пречи на йода).  Grinning

Според някои ендокринолози при Хашимото точно йод трябва да се избягва.
 "При болни с автоимунен процес не бива да се прилагат йод-съдържащи препарати поради активиране на автоимунните нарушения"
оттук : http://forummedicus.com/archives/all-publications/1448

# 241
Привет , аз си пуснах контрола на ТСХ , предната беше февруари , ами няма разлика , стойността е една и съща - 4.80  Shocked . За протокола - бях на 50мг , но започнах да се чувствам така все едно съм в хиперфункция и лекарката ми намали дозата на 25мг , явно ми е ниска дозата , но пък ако я увеличим пак ще започнат всички симптоми . Според моята ендокриноложка по - добре да съм на по - ниска доза щом не се цели в момента забременяване и т.н. и щом не се чувствам добре при 50мг.

# 242
Елизабет, в такива случаи като твоя се прави схема 25/50. Каква точно - определя лекаря.
Аз, например, съм била понеделник и четвъртък на по-високата доза, а другите дни на по-ниска.
Могат да се редуват и един ден ниска, един ден висока.
Варианти има, за да се смъкне ТСХ, но и ти да се чувстваш добре. Кой вариант да е, казва лекар.

# 243
  • София
Все пак е добре да се избягват тестени произведения и чешмяна вода (заради хлора, който пречи на йода).  Grinning

Според някои ендокринолози при Хашимото точно йод трябва да се избягва.
 "При болни с автоимунен процес не бива да се прилагат йод-съдържащи препарати поради активиране на автоимунните нарушения"
оттук : http://forummedicus.com/archives/all-publications/1448
Йод при Хипо е ок, при Хипер-не....

# 244
Привет , аз си пуснах контрола на ТСХ , предната беше февруари , ами няма разлика , стойността е една и съща - 4.80  Shocked
Това ми е малко странно, чак пък абсолютно еднаква  Thinking

# 245
Ето новото ТСХ - 10.06.
След  0.22 (м. февруари) и 0.05 (01.04 т.г. и две противоположни мнения да спра тироксина за две седмици и да не го спирам). Последно го пиех по 50. Спрях го за 1 седмица, вместо за две, каквото беше наставлението от първата докторка. Междувременно взех и второто мнение. Днес на своя глава си пуснах ТСХ. Второто мнение беше супер интересно, щото доктора ме прецени като в добро здраве. Именно той прецени, че не трябва да се спира, а да го пия по 50 мг. Освен това си направи прегледа от край до край. Е може ли да се ходи по два-три пъти за едно и също с едни и същи изследвания и да получваме диаметрални становища. И аз избрах средно положение. А не трябваше. От утре се почвам пак с 50 мг. Поне добавките и витамините, и селена си ги пиех без прекъсване, по мнение от "колежка" Мереленда, с благодарности. И пак да питам някой пие ли тироксина вечер преди лягане?
http://spisaniemd.bg/md/2011/05/levothyroxine-prilagan-vecher-pr … an-ima-predimstva
Погледнете този линк.
И, разбира се, коментирайте, моля!

# 246
И на мен би ми било по-удобно да го приемам вечер преди лягане, отколкото сутрин в суматохата. Още повече, че аз вечерям най -късно до 19 ч. и е изминало доста време от храненето.

# 247
Вълничке, и според мен повече от седмица спиране на тироксин не е усместно, а съм чела тук в темата именно преминаване от едното състояние в другото при спиране за по-дълъг период на лекарствата след предозиране /мисля че споделих/. Често се пишеше, че се спира тироксина за месец и често се случваше именно този обратен ход. От предозиране се стига до хиперфункция и след спиране на лекарствата за месец се минава в хипофункция - логично. При хиперфункция по същия начин се получава, с разлика, че ТСХ рязко спада, ако е бил повишен от тиреостатици.
Но има и един друг тънък момент за реакции на организма при спиране на лечение, който също не е за пренебрегване, но друг път ще споделям, че днес не съм в кондиция и съм страшно уморена.

Минало - свършено вече, пий си тироксина и проследявай хормоните. Все ще се кротнат и ще улучите дозата.  Hug
За статията не знам какво да кажа, понеже не пия тироксин, но звучи логично проучването, а и не виждам пречка да се осъществи, при условие че се приема на празен стомах лекарството вечер / поне 4 часа след хранене/ и в спокойно състояние ще си действа цяла нощ. Няма да се приема храна, напитки и май ще се усвоява много по-добре, отколкото денем. Само си размишлявам. Докторите ще кажат.

# 248
rossti08 и Merelenda, въпреки късния час и умората ми отговорихте, благодаря. Мереленда, да, ти беше казала,че не е добре да се спира и то си е логично, ама нали докторите ... бла-бла. Карай да върви. А и ти беше казала още, че е кофти, ако не се вдигне ТСХ след това спиране, би ли ми обяснила в някой момент. Все пак, когато имаш повече време пиши и за тънкия момент и реакциите на организма. Аз от тук научих хиляди неща, вместо от лекарите. Добре, че се регистрирах при вас, много сте готини, нищо че и вие си имате проблемите, помагате и съчувствате. И аз мисля, че има резон да се пие вечер и така мисля да опитам. Даже и да не е идеално празен стомах, пак ще стане. Сутрин ми е чоглаво да стана и да чакам 20-30 мин. да пия кафе (с цигарката, пустата).
Хубаво утре!

# 249
Колкото и да отричат в България връзката Чернобил - болни от онкологични заболявания у нас, за мен истината е точно там.
Относно един от най-добрите ни ендокринни хирурзи, който практикува не само в България - професор Румен Пандев и неговите проучвания:
Цитат
Голямата професионална любов на ендокринолога са карциномите на щитовидната жлеза. Преди години с  колеги опитва да докаже, че след аварията в Чернобил тези онкологични заболявания са се увеличили. Изпраща проби от туморите за изследване в Хановер, но тезата му не издържа пред немската научна общност.

И докато причините за прогресивното увеличаване на болестта у нас все още не са изяснени, то науката е стигнала до друго важно откритие. "Около 25-30% от случаите на рак на гушата са наследствени. В човешкото тяло има два вида ендокринни тумори. Едните са наследствени, другите - фамилни. При първите онаследяването е задължително, а при вторите хората са само предразположени да развият заболяването", обяснява хирургът.

При Базедовата болест например има фамилно предразположение. Докато при наличието на мутация (промяна) в РЕТ прото-онкогена заболяването се развива на 100% и може да се прояви дори в детска възраст.
А иначе германците продължават да измерват нивата на радиация от Чернобил и до ден днешен. Но не, не е това причината според тях. Защо измерват тогава?

28 години по-късно припомням това:
Какво се случи на 26 април 1986 г - Чернобил
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=868041

И един кратък филм:

# 250
И аз съм на 100 % сигурна, че Чернобил е главния виновник на бумът в заболявания на ЩЖ. Факт е, че след аварията заболяванията на ЩЖ стават все по-чести, също както и ако се вземат група хора родени 85-87 година картинката е направо потресаваща.

# 251
Така е , но за карциномите конкретно си има такива ,които се предават по наследство. Confused

# 252
Здрaвейте, нaдявaм се поне в тaзи темa дa нaмеря отговор нa моите терзaния Simple Smile Скоро бях нa ендокринолог и се окaзa, че щитовиднaтa ми жлезa е увеличенa, но изследвaниятa нa хормоните покaзaхa, че нямa нaрушенa функция и ме изпрaтихa по живо по здрaво, без много, много обяснения, добре съм си билa и тaкa! Е хубaво де, aмa никой не ми обясни товa гaдно усещaне в гърлото, от което не могa дa преглъщaм, т.е. уголеменaтa жлезa кaк ще се опрaви?? Нито лекaрствa изсписaхa, нито нищо, дa съм се билa успокоилa и сaмо толковa! A aз се опaсявaм дa не продължaвa дa рaсте и в един момент дa стaне гушa. И изобщо възможно ли е тaкa дa се опрaви от нищото, без лекaрствa и пр. Знaм, че темaтa е специaлно зa синдромa нa Хaшимото, но където и дa писaх,остaнaх без отговор. Ще се рaдвaм, aко някой ме нaсочи и ми дaде съвет, дaли не трябвa дa потърся и друго мнение? Блaгодaря ви предвaрително!

# 253
Антитела изследвала ли си- Тат и Мат, пишеш само за хормоните а антитела трябва да се изследват за да се отхвърли автоимунно заболяване. Предполагам че при Хашимото в ранен стадии би могло хормоните все още да са в норма и да няма поражения по жлезата.

# 254
Дa, именно тaт и мaт изследвaх и били в нормa, но зaщо не минaвa не знaм Sad

Общи условия

Активация на акаунт