ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 8

• 70 433
  • 763
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте момичета. Може някъде да сте писали относно въпросът, който ще ви задам, но просто темите са много и нямам особено време да изчета всичко. Лятото миналата година ми беше открита ендометриозна киста на левия яйчник и се наложи да се оперирам. Октомври месец ми беше операцията и от тогава всеки месец ми бият инжекции Золадекс. Остава ми още една инжекция и ще трябва да мина на преглед. Тъй като има много голяма вероятност ендометриозата да се появи отново и вследствие на това да не мога да имам деца (на 22 години съм) трябва да ходя на прегледи веднъж на 3 месеца. Ужасявам се от мисълта, че може да се появят кисти в тръбите и да се наложи да се махнат, ако не се хване на време. Та въпросът ми е .. Някоя от вас да знае добър гинеколог в София, който да ви следи от операцията насам и да се е заел сериозно с проблема? Благодаря предварително.

# 661
  • Варна

Саб, бих послушала Стаменов.

# 662
  • София
Саб, тръба с хидросалпингс си е категорично за махане...

# 663
  • Варна
Много неща научавам от тук.Благодаря на всички,които споделят.Аз съм едва в началото.Трябвало да мине 1 месец от операцията,за да се издаде този протокол.С рецептурна книжка и копие от епикризата отидох при личната.Тя ми попълни книжката и  издаде направление за гинеколог .Той пък ме прати да правя кръвни изследвания-ПКК,трансаминази и кръвна захар(изисквали ги за протокола).Надявам се утре вече да си взема и Лукрина.Добре,че в ЗК поне веднага ти подпечатват протокола и не те бавят.

# 664
Благодаря, мили момичета... както винаги реагирате веднага и ме подкрепяте.  Hug
mama 06, Питай, ако можем да помагаме с нещо, момичетата са много отзивчиви.
Мартина, ако си решила да забременяваш вече, се обърни към репордокутивна клиника - Надежда и Малинов бих препоръчала аз.
Ако все още не си решила да го правиш, знай, че аз съжалявам, че на 22 г. не взех решение да го направя. В такъв случай, лекар не мога да препоръчам, защото аз лично не съм доволна от лекарят, който ме следеше преди да реша да забременея.

Последна редакция: вт, 17 мар 2015, 21:49 от SAB-f

# 665
  • Silistra
Здравейте момичета. Може някъде да сте писали относно въпросът, който ще ви задам, но просто темите са много и нямам особено време да изчета всичко. Лятото миналата година ми беше открита ендометриозна киста на левия яйчник и се наложи да се оперирам. Октомври месец ми беше операцията и от тогава всеки месец ми бият инжекции Золадекс. Остава ми още една инжекция и ще трябва да мина на преглед. Тъй като има много голяма вероятност ендометриозата да се появи отново и вследствие на това да не мога да имам деца (на 22 години съм) трябва да ходя на прегледи веднъж на 3 месеца. Ужасявам се от мисълта, че може да се появят кисти в тръбите и да се наложи да се махнат, ако не се хване на време. Та въпросът ми е .. Някоя от вас да знае добър гинеколог в София, който да ви следи от операцията насам и да се е заел сериозно с проблема? Благодаря предварително.

Моят протокол излезе с епикризата т.е. около 7-8 дни след операцията. Не съм ходила на изследвания или на гинеколог, а само в здравната каса, за да ми заверят книжката и протокола. Явно навсякъде е различно.
Стискам палци на всички! Хубава и спокойна вечер

# 666
  • София
Момичета имам ухасно главоболие и мисля че страничен ефект от золадекса, ако някой е бил така как се справя, аз пия ацефеин но не винаги ми действа, пък и не мога почти всеки ден да се тъпча с хапчета

# 667
  • Варна
Вчера си сложих заветния Лукрин.По слочайност съвпадна и с първия ми ден от цикъла.В болницата не бяха много наясно с този протокол.Ходих от кабинет на кабинет.Бяха се събрали няколко души да разискват случая.Дори чух вариант,че ще трябва да чакам още 1 месец,за да ме водят диспансеризирана.Добре,че в крайна сметка им казах все пак да се обадим за този казус в ЗК.Та така,всичко се размина.В ЗК пък нито ми искаха кръвните изследвания,нито епикризата,само протокола и рецептурната книжка.
Относно лекарствата за намаляване на неприятните симптоми от инжекциите,лекаря ми каза,че трябва да са прогестеронни,а не естрогенни.Но тях,ще ги уточним по нататък.
Ще следя форума,защото научавам много неща от тук.Дано всички имаме щастието един ден да гушнем своите малки бебчета.

# 668
  • София
На мен Вчера ми сложиха втората тримесечна инжекция Золадекс. Първия път имах синина почти две седмици. Сега имам само белегче от иглата, но нямам синина. Сигурно зависи от този, който я поставя. Аз не минах през ЗК, защото първо не исках да чакам, второ те не поемат тримесечните инжекции, а само тези, които се бият всеки месец. Реших, че предпочитам веднага да започна лечение - 10 дни след операцията, което за мен беше много важно, а не да чакам, докато ме одобрят, както и да ме бодат два пъти, вместо шест. Освен това доктора ми каза, че тези, които са с продължително освобождаване са по-щадящи за организма, защото равномерно разпределят хормона и страничните ефекти са минимализирани. Може би е така, защото освен спорадични топли вълни нямам нито един друг неприятен сомптом на менопаузата. При първата инжекция, може би докато организма се нагоди имах леки болки в кръста за по няколко часа, но сега нямам. И понеже не се чувствам зле физически, донякъде не ми пречи липсата на цикъл и болките, с които е съпроводен  hahaha
Както се казва наполовината на пътя съм. Още три месеца и ще се моля на Бог да стане бременност  baby_neutral

# 669
  • Пловдив
SAB-f , много отдавна тръби на се премахват, а се прекъсват. Защото това също има отношение към захранването на яйчника и резерва. Не случайно в Турция са ти предложили прекъсване, а не премахване. Изненадана съм да науча, че в България премахват тръби. Вярно, това е по-лесния начин, защото при прекъсването има особености как трябва да се направи, за да се избегне евентуална бъдеща извънматочна бременност, но такива хвалени имена, трябва да са наясно с техниката. Питай за всеки случай, да ти обяснят подробно и лекарите. Прекъсната тръба не може да направи хидросалпингс. То не, че това което пиша не ми го обяснявал лекар, но все пак......... Peace

# 670
  • София
Аз доколкото разбрах, тръбата вече Е с хидросалпингс. Който пък е токсичен за евентуалния плод. И ако тръбата не се прекъсне точно както трябва...

# 671
САБ .. Благодаря за съвета .. Все още не съм решила да забременявам, поради причината че си нямам сериозен приятел .. Точно заради това ми се искаше  да намеря някой добър лекар, който да се отнесе сериозно с проблема и да ме следи докато се реша на крачката със забременяването.

# 672
Sab-f, доколкото разбрах, в България ти предлагат премахване + пункция, което се извършва лапароскопски. Т.е ще претърпиш трета операция.
А в Турция ти предлагат прекъсване + пункция, които могат да се извършат през влагалището. Т.е. може да си спестиш 1 операция.
Аз така го разбирам.

Освен това искам да дам кураж на всички момичета в темата. След първата си и единствена ин-витро процедура в Турция, аз родих своята първородна рожба. Беше ми приложен имунологичен протокол заради завишените НК клетки. Вливах интралипид и имуновенин до 28 г.с. от бременността, и бях на безглутенова диета. Въпреки всички трудности които имах, успях да износя своето бебе до края.
Желая успех на всички. Не губете надежда.  

# 673
  • Варна
Аз имам въпрос,към тези които вече са приключили с инжекциите.Ако лекаря прецени,че след трета или четвърта инжекция всичко е наред и не е необходимо да се поставят останалите инжекции,пак ли има някаква процедура с ходене в ЗК?

# 674
  • Варна
Не. Няма никакъв проблем да не ги вземаш.
АЛМИРА, много се радвам за теб.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт