ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 8

• 70 424
  • 763
  •   1
Отговори
# 675
ALMIRRA, не никой не ми е споменавал в Турция, че операцията ще е само през влагалището, защото кистите ще ги обгарят с електрод... това може ли да стане през влагалището??? А и д-р Кахраман каза, че ми предлага 'лапароскопия'. Тя ме гледаше много тъжно, защото й беше много трудно да ми предложи трета операция, но беше сигурна, че имам хидросалпингс. После в ценоразписа ми показаха цена за лапароскопия.
И аз много се радвам за теб!
По принцип май който и да ми направи лапароскопията, ако тръбата се прекъсне, няма гаранция, че не може да стане хидросалпингс или извънматочна бременност. Не знам... Но в друга тема беше писало момиче, на което му бяха премахнали тръба в Турция. Но не знам какъв е бил точно нейния случай.

Последна редакция: сб, 21 мар 2015, 21:20 от SAB-f

# 676
АЛМИРА, честито за хубавата новина!  bouquet  bouquet  bouquet
Благодаря ти, че споделяш с нас!

# 677
Момичета имам въпрос към вас,струва ми се,че вие ще можете да ми помогнете,защото все пак сте го изпитали на гърба си.Историята е следната:Сега съм на 24, 10 години имах най-прекрасния цикъл на света-на 26 дни,абсолютно безболезнен,тече яко два дни,след това 3 дни едва капе и за 5 дни всичко е приключило.От година и половина е някакъв ад. Страшно рязко се промени,един месец си беше нормален,следващия съвсем друг.Сега ми идва на 28 дни,случвало се е и на 30,но повече не е закъснявал.Започна да ме боли корема страшно силно,почнах да пия всякакви обезболяващи от по-леките,но единственото,което ми помага е Аулин. Появи се и главоболие и боли в гърдите преди цикъл,но не е всеки път и са сравнително леки.Самия цикъл започва с едно кафеникаво зацапване,тече си нормално 2 дни и продължава пак с кафяв цвят до 7-8 дни.Отидох на лекар на 4-тия месец,докато си говорехме той каза,че се съмнява за ендометриоза,но като ме прегледа каза,че всичко е наред,нямам никакви кисти,възли и т.н. и да го приемем като цитирам "физиологичен период от живота ми".Аз си ходя редовно при него от 5 години и никога не съм имала някакви проблеми и като цяло го харесвам.Казвал ми е само,че имам ретрофлектирана матка,но това винаги е било така.Само че вече година и малко тези болки ще ме побъркат,притеснява ме и че не тече ясна кръв както преди.Забелязала съм,че започва да ме боли леко и някъде на 15-16 час болката става наистина невероятна,не ме свърта въобще,ако лежа е още по-зле,това продължава около 2 часа и после всичко е наред,чувствам лек дискомфорт,но нищо друго.Аз все гледам да издържа без да пия аулин,защото ако не го взема предварително той почва да действа чак след 30 минути и доста му се губи смисъла,ако вече съм търпяла около час,пък и все се надявам,че следващия месец ще е по-добре,а ако изпия обезболяващо няма да разбера,но си признавам,че ако някой ме убие през тези два часа,ще съм му благодарна.Случва ми се нощем да се будя от болки,ако е събота и неделя някакси издържам,но ако съм на работа е доста зле.Забелязала съм,че един наистина горещ душ и сериозно движение много ми помагат.Единия месец точно тогава бая работих физическа работа и въобще не ме боля.А и освен това отслабнах 15 килограма тази година,ама тъй като бях заприличала на скелет спрях да спортувам каквото и да било и успях да си върна 4,но никога не съм отслабвала толкова лесно и да си призная движението ми липсва.Исках да ви питам това на вас на какво ви прилича?Някоя от вас имала ли е подобни симптоми?Смятате ли,че трябва да отида и на друг лекар?Аз след две седмици имам записан час при моя,че си ме знае,но все си мисля,че пак ще ми каже,че съм добре и да си пия аулина,а пък на мен наистина не ми се вижда нормално на моята възраст да настъпи такава промяна.Пък и четох,че е хубаво ендометриоза да се диагностицира рано,нали има някакво лечение все пак,да се лекувам ако трябва,че смятам и семейство някога да имам.Уф,много дълго стана,но наистина ще съм много благодарна,ако изкажете мнение!

# 678
  • София
nicians

Ние няма да можем да заместим лекаря, но мисля, че е хубаво да получиш и второ мнение от друг лекар. Имай предвид, че наличие на ендометриоза не се вижда с прост геникологичен преглед и така отхвърляне на тази диагноза с лека ръка не ми се струва правилно. Бих те посъветвала да си направиш един скенер на малък таз със контрастна течност, но с оглед това, което споделяш, че много си отслабнала, не знам дали ще ти свърши работа. Друг начин е ядреномагнитен резонанс, но и той не е абсолютно сигурен. Единствения сигурен начин за диагностициране на ендометриоза е диагностичната лапароскопия.
Това, което описваш като симптоми съответства на ендометриоза, но може и нещо далеч по-безобидно да е, но не може да бъде  "физиологичен период от живота ти", защото такова зацапване преди цикъл не е нормално. Не знам от къде си, но ако си от София или не ти е проблем да дойдеш на лекар в София, има добри специалисти, ще те пратят на изследвания, които да ги насочат към някаква диагноза.
Късмет 🍀

# 679
  • Варна
Хубаво е,че имаш доверие на твоя лекар.Но и аз съм за второ мнение от друг лекар.Аз съм с ендометриозни огнища и имах кафеникаво зацапване преди и след цикъл.Ако се направи диагностична лапароскопия, поне ще знаеш на какво се дължи това ти състояние.

# 680
Мерси много за отговорите,аз съм от Пловдив и си ходя на частни прегледи тук уж при добър лекар,не е проблем да се прегледам и в София,ще видя какво ще каже моя следващата седмица,но хич не ми се иска да ми правят лапароскопия за спорта.

# 681
  • София
Мерси много за отговорите,аз съм от Пловдив и си ходя на частни прегледи тук уж при добър лекар,не е проблем да се прегледам и в София,ще видя какво ще каже моя следващата седмица,но хич не ми се иска да ми правят лапароскопия за спорта.

Има лекари, които след определен тип изследвания и съответен преглед могат да ти кажат дали имат съмнение за ендометриоза и какъв процент са им съмненията. А ти ще си прецениш какво да правиш. На 24 години си и ти предстои да създаваш деца. Сега ти е много далечно /напълно те разбирам, защото и аз бях така/,  но ако наистина има ендометриоза никак не е далечно да помислиш за това още сега. И аз не мисля, че трябва да правиш лапароскопия ей така просто. Трябва да има някакви наистина сериозни съмнения.

# 682
  • Варна
Не съм имала впредвид да се прави лапароскопия без основания.А след консултация с няколко лекари и разчитане на симптоматиката.Болките в гърдите са често срещан симптом за предшестващата менструация.Но болките ниско долу в корема и кафеникавото зацапване са симптоми за ендометриоза.Не винаги тази болест се характеризира само с наличието на кисти.За това и твоя лекар казва,че всичко е наред,след като не открива кисти.Ендометриоза може да има и по таза,пикочния мехур и други места.

# 683
  • Sofia
Здравейте,

Тъй като преди да ме оперират четох във форума и ми беше полезно, реших и аз да пиша.
На 26 години съм и не съм правила опити за бебе за сега. През ноември, 2014 след болки в корема отидох в Пирогов, където ме насочиха към гинеколог, а той след като видя киста ме изпрати на изследване за туморен маркер СА 125 - резултата ми беше 650 (нормален резултат под 35), след 2 дни си направих изследването в друга лаборатория и резултата 400. В последствие след обикаляне по доста лекари и доста похабени нерви отидох в Шейново през Януари, 2015 и отново си направих CA 125 - резултат 30. В Шейново ми обясниха, че за да бъде ясен резултата от туморния маркер трябва да се направи в комбинация с HE4 (двата заедно се наричат ROMA SCORE). Аз смятам, че CA 125 не е точен като изследване. Цикъла ми е напълно редовен, нямам болки по принцип, т.е. нямах никакви симптоми. Направих си лапароксопия в Шейново от която се възстанових за около три дни. И се оказа, че имам ендометриоза. По време на операцията в Шейново ми поставих гел против сраствания - hyalobarrier. Преди операцията подписах декларация,че съм съгласна да ми го поставят, ако има нужда и след операцията се заплаща в аптеката пред Шейново - струва 480 лв. След това започна лечение със Золадекс,  който ми беше отпуснат от здравната каса веднага след операцията (още преди епикризата ми дадоха протокол, защото бяха сигурни, че е ендометриоза). Днес ми поставиха трета инжекция Золадекс. Единственият страничен ефект, който за сега се е проявил при мен е главоболие с което често се будя сутрин, нямам топли и студени вълни или сърцебиене.

# 684
Magnollia,maman 06
можете ли да ми препоръчате някой толкова добър лекар за второ мнение?Няма никакъв проблем ако е от София.И още веднъж,мерси за съветите!

# 685
  • Варна
Моята операция беше в Плевен,в ''Св.Марина'',проф.Горчев.Ендометриозата беше открита случайно,при операция на миома.Не бях чувала за тази болест преди това.Винаги съм имала болезнен цикъл,други оплаквания сякаш не съм имала.
 Има и много добри отзиви от момичета във форума и от д-р Попов от болница'' Вита'',София. Късмет и дано не се окаже ендометриоза и се разминеш с операцията.

# 686
Здравейте! Разбрах,че имам ендометриоза по време на секциото ми. Имам киста на десният яйчник и живот и здраве другата седмица ще ме оперират. Резултата  ми от тумор маркера  е завишен- 77 при норма до 35 .Искам да Ви попитам правили ли сте си това изследване и какви са резултатите при Вас?

# 687
  • София
Моят беше над 130. А защо не махнаха кистата по време на секциото, а ще те режат пак?

# 688
Казаха ми ,че ще изгубя много кръв.

# 689
  • София
Казаха ми ,че ще изгубя много кръв.

Това не е коректен отговор. Просто този, кото е правил секциото навярно не е сигурен в себе си.

Общи условия

Активация на акаунт