Отговори
# 195
  • Пловдив
Момичета от Пловдив, как записват децата за ПИ в Търговската? И изобщо записват ли ги някъде или само издават касов бон?

Съученичка на дъщеря ми си е платила, но няма да може да отиде, моята иска да ползва нейният бон. Дали ще има проблем?

# 196
      Грета, защо при 33,5 да е аут от СМГ? Като се има предвид, че под 50 на сто от децата остават в СМГ, а напливът е повече към езиковите, то влизането в СМГ не е проблем, още повече, че се утроява математиката. А имат и резервния вариант в НПМГ, така че за математическите умове винаги е по-спокойно очакването... И аз сега имам едно кандидатче на приятелка, и така го успокоявам - в СМГ винаги има места на трето класиране, друго щеше да бъде, ако имаше повече паралелки /без немската/  с други езици освен английски като първи, пък дори и китайски да беше, но това е друга тема...

# 197
     Грета, защо при 33,5 да е аут от СМГ? Като се има предвид, че под 50 на сто от децата остават в СМГ, а напливът е повече към езиковите, то влизането в СМГ не е проблем, още повече, че се утроява математиката. А имат и резервния вариант в НПМГ, така че за математическите умове винаги е по-спокойно очакването... И аз сега имам едно кандидатче на приятелка, и така го успокоявам - в СМГ винаги има места на трето класиране, друго щеше да бъде, ако имаше други езици освен английски като първи, пък дори и китайски да беше, но това е друга тема...
Само че не е вярно че има места. На трето класиране миналата година май не помръднаха нещата. (Може и да бъркам). СМГ е втора в София по успех, не е никак леко влизането.

И това за под 50% май също не е вярно. От текущия клас на сина ми 3-4 деца ще кандидатстват другаде за първо желание(не знам как е в другите класове). Разбира се, няма гаранция, че ще останат, особено при нивото на БЕЛа в СМГ.

И според мен с 5ца в дипломата ще е адски трудно.

Последна редакция: ср, 09 апр 2014, 21:11 от peppia

# 198
Миналата година най-ниският бал, с който е влязло дете в СМГ е 34,41 (може да бъркам малко в стотните). Така че притесненията на Грета са напълно основателни.
Не мога да се съглася и че очакването на математиците ще е по-спокойно, защото алтернативите на СМГ са твърде малко, да не кажа, че ги няма, докато езикови гимназии дал Господ.
Грета, вярвай на детето и му вдъхвай увереност. Това с обещаните 6-ци по БЕЛ в СМГ не ми се иска да го вярвам, но сигурно е така. Това е удар под кръста за външни деца, които се готвят не по-малко от тях, но...

# 199
  • София
Каквото ще да става, трябва да се опитате да издрапате шестица за годината.

За трето класиране хич не бих разчитала. Картите се раздават на първо и второ. Просто си трябват високи оценки за СМГ и това е! Колкото и да се утроява оценката по математика, е критично важно в удостоверението да са шестици. Ще се явявате на допълнителни изпитвания ли, ще се молите ли, ще се подмазвате ли... няма значение, но не се примирявайте, винаги има шанс до последния момент на оформянето и вписването!

# 200
# 201
Защото на децата от СМГ са казали на родителската, че ще си им пишат 6ци за годината.
Да и мармотите ще завиват шоколадчета..
Не е такъв случая.

Все повече ми се струва, че цялата битка за кандидатстването прилича на лотарията за детските градини. В края на краищата където .. там, поне има места за разлика от градините.

# 202
  • Русе
 Joy hahaha разсмя ме с мърмотите. ама може що, не са пробвали може и да завият.
Докато не видя аз оценката в дневника на никакви такива обещания не вярвам

# 203
Да и мармотите ще завиват шоколадчета..
Не е такъв случая.

Дано не е. Не съм чувала до момента да се е случвало.

# 204
  • София
Това със шестиците не е точно така,както го казвате, а да не говорим, че и материала по Бел е доникъде. Но е факт, че 90% от децата искат да останат там.Аз имам спомен, че миналата година немската в СМГ беше с най-висок бал в страната. А останалите паралелки бяха сред първите по бал.

# 205
  • Русе
  Като чета всичко до тук - защо не направят бала да се образува само от матурите, тогава писането на едни шестици просто няма да е от значение. newsm78

# 206
  • София
  Като чета всичко до тук - защо не направят бала да се образува само от матурите, тогава писането на едни шестици просто няма да е от значение. newsm78

Защото няма как да се вземе предвид единствено оценка, изкарана на НВО! Според мен, оценката на един учител, учил децата поне една година, че и повече е много по-меродавна от оценката, изкарана на НВО!

# 207
  • София
Хем е така, хем не съвсем.. Wink Наистина  учителят има поглед над работата и знанията на детето, но има също така и определено отношение ( било то в полза на детето или обратното),все пак е човек като всички нас и не са му чужди  пристрастията,  има  и различни критерии за оценяване от колегите си. Нима ще отречеш повече от реалната  възможност две деца от различни училища да са еднакво добри по мат, да имат максимално близки оценки и на изпита, но едното да е оценено от по-строг учител с 5 за годината, а другото от по-ларж преподавател, оставил му за годината 6? С какво първото  е по-малко знаещо и можещо, а оттам съответно и по-малко "заслужило" да се бори за по-добрите училища,  та да остане изначално  с единица назад  в бала, било  то  заради субективизъм в оценяването или разминаване на критерии? От друга страна не е съвсем чист и вариантът само с оценка от НВО, защото може всичко да се случи - детето да не е в кондиция в конкретния ден, да е болно, да се  поддаде на паниката и да не успее да даде максимума от себе си..Няма перфектен вариант и все пак си мисля, че вторачването от страна на някои  учители в  стотни от изпитния резултат  при определяне на годишната оценка не  е от полза  на никого. Ощетява и детето, и успеваемостта на училището, с която всяко по един или друг начин парадира.

# 208
Русалке,  newsm74 
Нашата драма с нестимулираща г-жа ще е по БЕЛ..

За тези които ги интересува химията-НПМГ са обявили дата за състезанието "талантлив химик" Peace

# 209
Трябва да има равни условия. Не мога да приема, че оценките са сравними между училищата. Просто не е така.

Факт, че много от учителките само плашат в момента, за да си налегнат нашите парцалите и да се представят по-добре.  Но пък имам и реални случаи от миналата година с провалено кандидатстване само заради оценката от дипломата. Децата се класират добре, в хубави училища, но с друга оценка от дипломата щяха да бъдат в елитните.

Общи условия

Активация на акаунт