Отговори
# 630
Винаги ми е било странно какво приложение би намерил японския , освен в Япония, разбира се, или евентуално в някой кол център. А ще е жалко да хвърли човек толкова усилия да го научи / защото е труден език за нас/ и след това да не му влезе в употреба. Аз също чувам от детето за предпочитания към 18-то с японски, но според мен е някаква екстравагантна мода.

# 631
Моят син започна изложението си снощи с това, че балът за японската паралелка бил мааалко по-нисък от този в Английската (понеже знае с какво ще го почна  Laughing).
После обясни как японският щял да е следващият бизнес език (според мен е китайски де Wink) и как дори в момента знаещите японски изкарвали добри пари от преводи  Laughing

Значи не е толкова зле положението, нека си има мечта детето, че да учи за изпитите Simple Smile

не е толкова малко по-нисък, дори сравнен с последната паралелка на 2-ра английска (мисля, че беше тази с френски като втори език) Simple Smile в смисъл при оценките от миналата година и при 2 шестици от дипломата, в японската паралелка се е влизало с по 4,82 на двата изпита

за японската паралелка съм чувала, че училището има отношения с посолството и те много помагат

а пък китайски имаше синът ми в училище тази година, като някакъв сип Grinning записа се в началото на годината, дадоха им учебници, дойде една млада китайка да им преподава..... той ходи 3-4 пъти и му стана безинтересно, но за тези посещения научи как да си казва името и да брои до 10

на мен пък ми направи впечатление от справочника на Регалия, че 35-то СОУ с немски държи доста прилично високи балове, а изобщо не бях чувала за това училище

# 632
  • София
Хубаво е училището, японският също. Хубаво е, че има някаква цел. Докато минат изпитите и излязат оценките и статистиката, може сто пъти да си промени мнението. А ако си настоява на японския, може пък, това да му е на късмет!

Заради немския. Който не успее в НЕГ и 73-то, но държи на немския, отива там.

# 633
  • София - Рим и обратно
Несериозно е да се смята, че един език ти трябва само в съответната страна или в кол център (?!), особено пък ако говорим за мащабите на развитие на Япония. Помислете колко преводачи от японски се намират в момента.
Всеки език е ценен, а колкото повече - толкова повече Simple Smile.

# 634
  • София
Точно днес моя ми обясняваше как една от съученичките му също се е устремила натам Simple Smile явно в оставащото време децата почват да 'нареждат' мислено желанията Simple Smile ние още се лутаме..
По този повод да питам за 133то, ако някой знае.. в темите за него е същата работа като за 18то- основно за начален курс и рекламни съобщения за гимназиалния ooooh!

Това 133 е Руското училище - мисля не е лошо. На нас също ни е алтернатива, за след Френската.. Френски език освен 9ФЕГ предлагат само 133 и 35 СОУ. Това е... всичко друго ми се струва посредствено...

# 635
Всичко с японския според мен в свързано с интересите на децата. Едно време сякаш всичко, по което залитаха, беше американско, сега е японско - анимета, видеоигри, карти... Поне така започна интересът на моя син към езика. От 5 клас врънка за уроци. В 6 клас продължи да иска и разбрах, че явно ще трябва да търсим. Чак лятото между 6 и 7 клас започна и изобщо не му пречеше на подготовката по БЕЛ и МАТ тази година. Но и там нямаше много изисквания, за да не им се пречи да учат за изпитите. Ще видим как ще е занапред. Според него не е труден японският...

Ако във Варна имаше гимназия с японски, сигурно там щеше да иска. Но пък мисля, че поне още един европейски език трябва да научи освен английския (след като му вървят езиците). Затова - немски ще е, макар че изобщо не го усеща като "свой" език...

Не съм гледала в пощата за нови пробни изпити, защото не се насмогва на материали, сборници, стига толкова... Wink Аз каквото имах (по МАТ), пуснах в пощата (с отговори).

# 636
да, и аз смятам, че силен интерес към езика се развива, ако човек изпитва любопитство и харесва съответната култура
например, аз самата завърших френската, като преди това бях учила 7 години - общо-взето доста тъпо решение, тъй като вместо да развия още един език на подобно ниво, се закотвих на място..... и на всичкото отгоре през цялото време френската култура ми беше/е безинтересна, още изтръпвам при спомена как пеехме шансони в часовете, от които направо ми се гадеше  Tired а синът ми напоследък доста често я споменава френската като втора опция и как би бил доволен ако....., и пак ме втриса.... ще трябва да потърся записи на Шарл Азнавур и да ги попускам небрежно вкъщи Laughing

# 637
  • София - Рим и обратно
още изтръпвам при спомена как пеехме шансони в часовете, от които направо ми се гадеше  Tired а синът ми напоследък доста често я споменава френската като втора опция и как би бил доволен ако....., и пак ме втриса....
Laughing Laughing Laughing Явно наистина си "преяла" с френска култура. Много искрено звучи Simple Smile.

# 638
  • Пловдив
antea, за щастие френската култура не е само Шарл Азнавур, който между другото е невероятен изпълнител с много стойностни песни  Peace.
Френският е вариант за висше образование в Европа, вратичка към Канада - за обучение или имиграция. Има си своите предимства. Един недостатък обаче - на фона на английския е доста по-труден за учене.

# 639
  • София - Рим и обратно
На моята дъщеря много й харесва в Париж и в тая връзка, като че ли се насочва натам. Но всеки месец се менят настроенията естествено.
На мен 133 СОУ мнооого ми допада като вариант.

# 640
  • София
Дъщеря ми добре познава момиче от 18 СОУ с японски. Сега е 12 клас въпросната девойка. Кандидатства през 2009, когато изпитът по мат беше много труден и изкара бал около 35, което за този випуск си беше супер постижение. И въпреки, че й е стигал за абсолютно навсякъде,  е избрала 18 СОУ с японски. Явно афинитетът към японската култура я е дърпал нататък.  Според казаното от дъщеря ми момичето  е много доволно, по време на обучението си е спечелило състезание по ораторско майсторство на японски в  пряка надпревара дори и със студенти от специалността японистика.  А след гимназията отива да следва в Япония със спечелена стипендия.  Grinning Така че, когато един избор е осъзнат, а и обучението е добро, нещата вървят само нагоре..И реализация гарантирано има.

Последна редакция: вт, 29 апр 2014, 13:53 от пенсионирана русалка

# 641
  • София
Определено от аниметата и книгите и комиксите идва това при сина ми, той аниметата ги гледа на японски с английски субтитри и му е интересно.
Хубаво щеше да е да се случи по-рано, че да го запиша на някой друг курс / урок да видим колко ще му държи мерака  Laughing

Но иначе, да, за френски също говори (решил е, че до немска няма начин да додрапа, та разсъждава за други езици  Grinning)

# 642
  • София - Рим и обратно
Моята не иска и да чуе за немски, дори в обикновено училище и като втори език Confused.

# 643
  • Пловдив
Някой да има отговорите на ПИ по МАТ от МГ Варна - 27/04?

Нещо 21 задача не ми харесва - има две фигури с еднакво лице според мен...
иначе изпитът е приятен и не много труден, пак според мен.

ОМГ Пловдив са качили отговори от ПИ, ако някоя добра душа качи и изпита в пощата ...  Hug

# 644
  • Пловдив
Във ФЕГ-Пловдив от есента ще има паралелка с китайски. Моята девойка уж се беше ориентирала към ГХП(училището на сестра й),после реши ПГТ с хотелиерство или кетъринг,сега пък китайски...

Общи условия

Активация на акаунт