Рецепти за домашни пюрета и каши

  • 683 777
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 616
айде и аз чакам рецепта за чушки с нахут  Mr. Green

ето ви моята адаптация на пълнени чушки с пълнозърнест ориз:
оризът се вари предварително, до почти пълна готовност;
в тефлонова тенджерка слагам нарязан лук, добавям кайма и малко водичка; щом "кръкне" добавям ориза (ако е необходимо и още вода) и пресни чушки нарязани на едро; добавям и мъъъничко сол, зелени подправки (босилек, магданоз, копър - каквото има);
щом чушките омекнат - пасирам леко, не съвсем на пюре (чушките могат и да се обелят лесно, затова на големи парчета е удобно).
Много се харесва!

Грозде давам самостоятелно, а веднъж и на сок.

# 541
  • Мнения: 1 449
каква е причината да се налага предварително сушене на елдените зърна и чак след това смилане?

Смлените зърна се окисляват бързо - домашното брашно не е трайно и ще загуби по-бързо хранителните си свойства без предварително сушене. Готовите брашна са обработени за по-дълго съхранение по рафтовете на магазините.

Това важи особено за пълнозърнестите/целозърнести храни, които по правило съдържат повече мазнини от рафинираните зърна и съответно се окисляват по-бързо. Освен това е важно брашното да се съхранява в плътно затворен съд, на проветриво място и далеч от слънчева светлина, за да не губи качествата си.

# 542
  • Мнения: 1 449
от кога мога да давам домати?
8 м. = готвени
12 м. = пресни
Киселината в доматите може да предизвика хранителна непонисимост. Съдържат и известно количество хистамин.


Чушката задължително ли трябва да е печена преди да се пюрира или може да се свари заедно с другите зеленчуци?
Може варена или задушена на пара.
Слага се заедно с другите зеленчуци. После се бели и всичко се пасира.


Мога ли да давам диня?
Диня
- 7-9 м.
- подходяща непосредствено след като са въведени първите плодове
- слаб алерген (от едно семейство с пъпеша – едно наум при кръстосани алергии)
- добра хранителна ценност (витамини А и С, фолиева киселина, някои минерали)
- високо количество лесноусояеми захари (6-10%)
- средноцелулозна, съдържа пектин (внимание при чувствително стомахче и колики)
- може да запълни стомахчето за сметка на друга по-ценна храна
- диуретичен ефект (и предимство, и недостатък в детското хранене)
- подходяща  за хранене с пръсти (почистена от семките)
- възрастта за въвеждане на диня съвпада с тази за пъпеш


# 543
  • Мнения: 3 869
Ако се мелят по-големи количества зърна или ядки от нужните за 1 каша, получените брашна могат да се запазят много добре в пликчета или кутии във фризера.

# 544
  • Страната на чудесата - ако може от утре :)
  • Мнения: 291
Момичета, моля Ви помагайте
Миналата седмица за първи път правих на бебчо зеленчуков микс на пара.
Пасирах и малка част му дадох след като се охлади за обяд, а другата замразих в контейнерчетата на Авент във фризера.
Снощи изкарах едно контейнерче да се размрази за днес. Оставих го в хладилника и го извадих днес сутринта.
Всичко беше станало на суха каша с вода около нея. Разбърках, но не се смеси добре, сместа стоеше на гранулки. Опитах и вкуса нямаше нищо общо с вкуса, който беше още докато е прясно...
В микса имаше картоф, морков, зелена чушка, тиквичка. Да не би от картофа да се е получил този гаф?
Кажете ми моля Ви, вие как замразявате, явно не правя нещо добре

# 545
  • Мнения: 1 089
Определено картофът е проблемът. Картоф не се замразява, защото се случва точно това, което описваш. Замразяваш си останалото, а си задушаваш /сваряваш един картоф и после го смесваш с размразеното пюре от други зеленчуци.

# 546
  • Страната на чудесата - ако може от утре :)
  • Мнения: 291
Благодаря ти, Ленито  Hug така ще направя утре.

edit: Реших всеки продукт поотделно да замразя, за да видя от къде идва проблема.

Последна редакция: чт, 27 авг 2009, 09:12 от maznislava

# 547
  • Мнения: 2 132
Аз пък си замразявам и манджи с картоф в тях и не съм имала проблем. newsm78

# 548
  • Мнения: 3 869
Аз пък си замразявам и манджи с картоф в тях и не съм имала проблем. newsm78
Същото и при мен. Мисля, че проблемът в горния случай е чушката. Обикновенно тя има много гаден вкус като се размрази. Отделно, хубаво се замразяват и размразяват неща с по-малко вода - примерно много гъсто, неразреждано пюре. Неодавна замразих крем супа от крах с праз - беше много гъста - направо пюре и след това се размрази в перфектен вид, само я подгрях леко. Друго, което се сещам, е да се охлаждат храните за няколко
часа в хладилник преди да се размразят...

# 549
  • Мнения: 1 089
edit: Реших всеки продукт поотделно да замразя, за да видя от къде идва проблема.
Това е много добро решение, защото така имаш възможност да правиш и повече комбинации помежду им.
Може да си замразяваш и месо на пюре във формички за лед и всичко в пликче, за да не поема от миризмите на фризера и после да добаваш към различните зеленчукови пюрета. Като станете по-големи и почнете да хапвате цялостни манджички, можеш и тях да си ги замразяваш.
По мои наблюдения обаче, картофите определено се скапват при размразяване - водата се отделя от нишестето, което пък се "пресича" и загубва вкусовите си свойства...

# 550
  • Страната на чудесата - ако може от утре :)
  • Мнения: 291
водата се отделя от нишестето, което пък се "пресича" и загубва вкусовите си свойства...
Точно това предполагам е станало, защото пюрето беше "тричаво с отделена вода, колкото и да го бърках.
Сега като започна да вадя от всичко кубчета, ще видя кое е прецакало нещата в комбинираното пюренце.
А да ви питам, то формички за лед различни, но как се правят пропорциите на месните пюрета - колко кубчета за една дозичка пюре за близо осем месечно бебе? Сварих пилешко бяло месо преди дни и го замразих в бурканчета. После прочетох за опасността от отлюспване на малки частици стъкло... Така че от сега твърдо започвам ползването на формичките си за лед

# 551
  • Мнения: 429
Maznislava, аз давам 1 кубче месо на хранене. Моите кубчета ъсбират около 2 и половина супени лъжици!

# 552
  • София
  • Мнения: 167
аз слагам 2 кубчета месо

# 553
  • На бял кон в Pierrefonds
  • Мнения: 1 451
maznislava , най-вероятно от картофа ти е проблема. Ако имаш достъп до сладък картоф, най-добре използвай такъв - нищо не му става при замразяване/размразяване и бебетата много го обичат.

За месото - зависи от кубчетата. Моите са по 10 мл, така че давам 2.

# 554
  • Страната на чудесата - ако може от утре :)
  • Мнения: 291
My Ronniе, добре, че е чичо Гугъл, да видя как изглежда сладкия картоф.
Търсих, но в Добрич не можах да намеря ... Можете ли да ми кажете дали е възможно да се подвизава под друго име?

Общи условия

Активация на акаунт