Рецепти за домашни пюрета и каши

  • 683 773
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 2 784
Откога боровинки? Донесоха ми от Родопите, има ли смисъл да замразявам или няма да ги яде тази година?
Пресни от 8-10 месеца. Като пюре от седмия месец. Водят се слаб алерген. 
Мерси, замразих малко, повечето изядох.  Mr. Green

# 526
  • Мнения: 69
Здравейте,Бебето ми  е изцяло на кърма ,
миналата седмица рядко се случваше по един път на ден да дам АМ ,за да дохраня и така реших да започна захранване
захраних бебето на 4м и половина,но явно неправилно съм постъпила:
1-вия ден дадох около 2 детски ч.л. пюре от ябълки на хип,втория увеличих до 4 ч.л. ,но явно не го харесва ,и това бе причината да го сменя на третия ден дадох пюре от морков с ябълка на Хип 4 ч.л. с АМ в шише много и хареса ,обаче вечерта беше  с запек ,от самото захранване си личеше че вечер я боли стомахчето и иска да ака но не може/дори и като е само на кърма аз я изхождам със сапунче но няма болки в стомахчето/   ....Заради запичането пак смених пюрето този път с круша3-4 ч.л.пак
на следващия ден около 5 ч.л.,вчера я оставих да хапне колкото желае ,защото и харесва крушката и тя изяде с лъжичка около 1/3 от бурканчето на хип 1/3 от 125 мл

Мислех ,че крушата ще и помогне да ходи сама ,но не стана така нарочно снощи не я изходих и днес я болеше коремчето на обяд и естествено пак я изходих,цял ден я оставих на кърма ,след обяд се изходи сама,но пи и доста вода .
Какво да правя от тук нататък ,като първа стъпка мисля да изчакам няколко дни и да започна наново ,но как ?Дали да пробвам с каша или с картофче ,не знам ,боли я стомахчето вечер а иначе иска да хапва пюренце.Не мислех ,че и с крушата ще има проблем ,но акото не е гъсто а плака когато се изхожда днес  ooooh!
Днес е само на кърма и е спокойна,как да продължа  и с какво ? Помогнете,педито пък иска да захранвам с пресен сок 1-2л. от прясно изцеден плод  Cry

# 527
  • Мнения: 2 132
veneraj най-добре изчакай още със захранването. Сок не е добра идея, защото е по-агресивен за стомаха от пюретата. Щом от тях я боли, си представи от сок как ще се чувства детето.

# 528
  • Мнения: 1 449
като първа стъпка мисля да изчакам няколко дни и да започна наново ,но как ?
боли я стомахчето вечер а иначе иска да хапва пюренце.

1. Избираш едно от вече предложените пюрета (ябълка, морков или круша) - няма голямо значение, всички стават за първи храни.
2. Даваш еднокомпонентно пюре - два вида зеленчуци тормозят нежното стомахче, което познава само млякото.
3. Увеличаваш много плавно количеството или предлагаш едно и също минимално количество няколко дни - бързото увеличаване на твърдата храна води до запек!
4. Даваш достатъчно течности преди и след хранене - кърма, АМ, вода.
5. Разреждаш пюрето първите няколко дни - това може да избегне запека.
6. Правиш гимнастика с крачетата - това помага най-безопасно, иначе се създава ленива отделителна система и нещата ще се влошат.
7. Изчакваш със захранването - стомахчето може да не е готово.

Разхлабващите храни могат да запичат в началото на захранването. Стомахчето на едно изцяло кърмено бебе все още не разпознава коя храна каква е, има нужда от адаптация към твърдата храна изобщо. Няма смисъл да се скача от храна на храна.

# 529
  • Мнения: 782
Момичета помагайте с рецепти  Praynig Купих нахут.  Не знам нито как се приготвя, нито с какво да го комбинирам  Crazy

# 530
  • Мнения: 2 132
Момичета помагайте с рецепти  Praynig Купих нахут.  Не знам нито как се приготвя, нито с какво да го комбинирам  Crazy
От консерва или сух?
Направи си хумус и фалафели  Wink Аз го слагам и в супи.

# 531
  • Мнения: 782
Сух съм взела. Колко време се вари? В една друга тема четох, че си го правила с чушки. Моля те, дай точни реценти как се приготвя  Praynig

# 532
  • Мнения: 344
Сух съм взела. Колко време се вари? В една друга тема четох, че си го правила с чушки. Моля те, дай точни реценти как се приготвя  Praynig
накисва се от предната вечер и след това се вари до готовност (1-1.30ч.)
фалафелите аз ги правих по тази рецепта

хумус:
"125 г сух нахут или 300 г консервиран
1 глава дребен лук, ситно нарязан или настърган
1 1/2 ч.л. кимион
2 с.л. лимонов сок
3 скилидки пресован чесън
120 мл зехтин
50 г сусамов тахан (тахини)

За поръсване:
черен пипер
зехтин
магданоз
сол на вкус

Начин на приготвяне
Ако се използва сух нахут, се накисва за една нощ в студена вода и след това се сварява за час, час и половина, докато омекне. Изцежда се, връща се в тенджерата на котлона, прибавят се 1 с.л. зехтин, лукът и кимионът и се бъркат 1-2 мин. на силен огън. Нахутът се сваля от котлона и се пасира до гладка консистенция, като се прибавят солта, чесънът, лимоновият сок и останалият зехтин. Ако консистенцията на хумуса е прекалено гъста, се прибавя малко вода от варенето на нахута или гореща вода.

Готовият хумус се изсипва в широка плитка чиния, поръсва се с 1-2 с.л. зехтин, червен пипер и магданоз. Яде се, като се топи с пресен топъл хляб.
"


за чушките с нахут на Жени и аз се нареждам за рецепта Mr. Green

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 09:04 от sophiepp

# 533
  • Мнения: 1 089
Здравей veneraj!
Според мен е рано да захранваш детецето си. Добавката от АМ не е причина да започваш захранване. Дори за децата, който се хранят изцяло с АМ, се препоръчва захранване след 6-тия месец, така че според мен, особено при ситуацията, която описваш, е най-добре да спреш захранването и да изчакаш още малко.
Според мен плодовете предизвикват колики на бебчето ти. Те съдържат както фибри, които стимулират движението на червата, така и много плодови захари, които за разлика от лактозата (усвоява се от бифидобактериите и лактобацилите) стимулират ферментационите процеси  в червата,a така и производството на газове.
Моят син беше от "запечените" бебета - акаше веднъж на няколко дни, въпреки че беше само на кърма и наддаваше добре на тегло. Изпражненията винаги бяха течни. Започнах захранване на 6 месеца с  картофено пюре с кърма. Поради усложнение след прекарана вирусна диария се наложи да спра захранването и малко по-късно да продължа с оризова каша. При нас захранването имаше по-скоро "разхлабващ"ефект, защото вече имаше неусвоена храна, която да изака. Е, след около близо месец на оризова каша, малкият се позапече, но с включването на каши от други зърнени култури, а по-късно отново и на зеленчуковите, а след тях и плодовите  пюрета - този проблем отшумя.
Така че виждаш - всичко е индивидуално, но най-добре е "да се водиш" по детето- наблюдавай го - ако не му понася някоя храна, дори да я харесва на вкус- спри да я даваш и след 2-3-4 седмици опитай пак.
Във всеки случай спазвай правилото, което и Косе Босе е подчертала - първоначало храната трябва да е полутечна и предлагай по-упорито вода, след като започнеш захранването. Това е важно не само за редовното изхождане, но и за бебешките бъбреци - поне до около годинка не могат да концентрират добре урината, а с "твърдата храна" се приемат много повече соли. За да могат да се "освободят" от тях, е нужно да се приема повече вода.
Успех със захранването на бебчето и много щастливи мигове заедно ти желая.

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 16:38 от Ленито

# 534
  • Мнения: 561
Добавяте ли грозде към кашите, които приготвяте вкъщи? Или е по-добре гроздето да се дава отделно между храненията?

# 535
  • Мнения: 429
Искам да попитам каква е причинта да се налага предварително сушене на елдените зърна и чак след това смилане?
Днес сварих елда, пасирах и добавих плод + АМ...малката не го хареса особено. Дали ако  направя с брашно ще и допадне повече  newsm78
Тя много обича каша от овесени ядки. Приготвям я от предварително смляни в кафемелачка овесени ядки. Мога ли  да смелям и елдените по същия начин (без да ги суша предварително)?

# 536
  • София
  • Мнения: 84
Здравейте,
от кога мога да давам домати?На 7 месеца сме почти.Захранваме се от 5м.Чушката задължително ли трябва да е печена преди да се пюрира или може да се свари заедно с другите зеленчуци?
Мога ли да давам диня?
Мерси предварително за отговорите.

# 537
  • София
  • Мнения: 167
аз лично давам:
домат - от около 7 месец, т.е. беше 3-4 храна, която съм предложила и винаги слагам в супичките половин доматче. бяха ми казали, че разхлабвал, но не съм забелязала подобно нещо  Thinking
чушката, както и домата, варя с другите зеленчуци на пара и беля люспата


а от кога може да се дава нахут и хумус?

# 538
  • Мнения: 3 869
Добавяте ли грозде към кашите, които приготвяте вкъщи? Или е по-добре гроздето да се дава отделно между храненията?

Аз давам пловодете само отделно, в зърнените каши не слагам нищо друго освен съответните зърна и от 11м. ядково мляко, а отскоро и смлени ядки.

За елдата - масово продаваната кафява елда трябва да се накисне предварително или да се приплакне със студена вода след като се свари, за да се махне неприятния вкус - оттам нататък с нея може много неща да се правят. Био-елдата (на цвят е светла зеленикаво -бежова) няма такъв неприятен вкус - може да се накисне за кратко или само да се промие преди варенето.

# 539
  • Мнения: 429
За елдата - масово продаваната кафява елда трябва да се накисне предварително или да се приплакне със студена вода след като се свари, за да се махне неприятния вкус - оттам нататък с нея може много неща да се правят. Био-елдата (на цвят е светла зеленикаво -бежова) няма такъв неприятен вкус - може да се накисне за кратко или само да се промие преди варенето.
Мег, много ти благодаря  Hug Ще потърся от био елдата!

Общи условия

Активация на акаунт