Рецепти за домашни пюрета и каши

• 688 006
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 705
За сиренето като няма био, гледай внимателно да не съдържа растителни мазнини, длъжни са да го отбележат на опаковката, а магазинът да го отдели и да обозначи щанда. Сирене под 7 лв. няма как да не съдържа растителни мазнини, но иначе високата цена не е гаранция за качество....

# 706
Здравей!
За каквито марки и да става въпрос, най-добре е да ползваш био-продукти или домашни продукти. Аз ползвам за детето предимно био-сирене, българско, има го навсякъде. Масло не съм виждала био, но бабите на село лесно избиват масло от домашно мляко и може да си замразиш. Може да си пречистиш и в домашни условия до масло "гхи" ( стапя се на водна баня и се "опенва", остранява пяната напълно). Може да ползваш био-зехтин вместо масло (намира се също лесно), а сухарите са равностойни навсякъде. Хипп произвеждат бебешки сухари, май и те са "био" като повечето им продукти, но не съм сигурна. Но може и да си изсушиш на сухари хляб във фурната, а пък домашен хляб лесно се прави в хлебопекарните, които се намират навсякъде (препоръчвам хлебопекарни Северин и Мулинекс). 
На хип сухарите не са био. Има и други марки хубави хлебопекарни - примерно моята е на Панасоник и съм много доволна Simple Smile

Масло аз взимам на Президент. Според мен е най- хубавото на бг пазара. Сухари не съм давала, защото не ми харесва съдържнието им - освен сол, захар имат и хидрогенизирани мазнини и разни др. Давам хляб. Иначе попара моето дете не яде и не и правя Simple Smile Сиренето задалжително го обезсоляваш!

# 707
Я да ви питам нещо мамчета, че се чудя тия дни. Като правя на щерката зеленчукови яхнии/пюрета, понякога слагам намачкан сварен картоф за сгъстител на бульончето. Но(почти) винаги  го варя отделно, в друга тенджерка и после само го намачквам и го добавям към другия бульон и зеленчуците. Според мен в него няма нищо полезно, не знам вашето мнение за картофите, но мисля, че няма кой знае какви полезности в тях, че да врят заедно с другите зеленчуци?! Shocked
Какво мислите вие? newsm78

# 708
Я да ви питам нещо мамчета, че се чудя тия дни. Като правя на щерката зеленчукови яхнии/пюрета, понякога слагам намачкан сварен картоф за сгъстител на бульончето. Но(почти) винаги  го варя отделно, в друга тенджерка и после само го намачквам и го добавям към другия бульон и зеленчуците. Според мен в него няма нищо полезно, не знам вашето мнение за картофите, но мисля, че няма кой знае какви полезности в тях, че да врят заедно с другите зеленчуци?! Shocked
съдържат витамини и минерали и не мисля, че трябва да ги вариш отделно, освен ако няма да отделяш и за замразяване, примерно.
преди години имах една книжка за храненето при децата в която пишеше, че картофите трябва да се консумират на същия ден в който са приготвени Peace

# 709
JeniB мерси много за съвета днес взех  масалце на "президент" утре ще го пробвам защото до сега не съм слагала в пюретата, но сирене не намерих.А трябва ли да е ниско маслено?

# 710
Дори и да нямаха нищо( ще видиш, че не е така от линка) защо си усложняваш нещата като го вариш отделно?
The potato is an excellent source of vitamins and minerals. One medium potato provides a healthy dose of magnesium, iron, potassium, fiber, vitamin C and niacin. -http://nutrition.about.com/od/fruitsandvegetables/p/potatoes.htm

# 711
Винаги си готвя картофите с другите зеленчуци в манджата или супата.. Не ми е идвало на акъла да ги разделям  Crazy
Как да няма нищо полезно в тях Rolling Eyes

# 712
Благодаря ви за отговорите! Hug Ами и аз не знам откъде реших, че ще ги варя отделно...  Rolling Eyes
Иначе и аз готвени картофи не оставям да престоят и за ден в хладилника, после изобщо не стават за ядене.

# 713
Е хубаво де JeniB, прибавям и Панасоник в списъка на хлебопекарните. Щом вече си го изпитала и одобрила Simple Smile ( Между другото аз имам и една дето не става за нищо, т.е. не с всяка хлебопекарнаможе да си изпечеш хляб)

А иначе за първи път чувам на някой да му е хрумнало, че в картофите няма нищо полезно! Просто искрено се смях!

Но наистина, ако замразяваш не слагай картоф.

Иначе едно бебешко меню по принцип трябва да има източник на "бавни въглехидрати" - картофи, ориз или други зърнени култури (под формата спагети, брашно или в краен случай нишесте).
Ястията само с грах (той пак има що-годе добро съдържание на нишесте), зелен фасул, броколи просто не засищат достатъчно, а пък малките деца просто имат по-голяма нужда от въглехидрати като източник на лесно усвоима енергия, в сравнение с възрастните.

# 714
Момичета, картофите не са "бавни" въглехидрати, напротив, с висок гликемичен индекс са. Аз ги избягвам, на детето давам само под формата на крем супа с други неща, т.е. картофите не са повече от 1/3. Това важи за нашенските картофи.
Сладките картофи са друго нещо.

# 715
 Е да ама сладките картофи много трудно се намират,да  кажа и въобще, а сега прочетох че някои от тях"нашенските" били отровни, ако са били от минали години или под обвивката имало зелено,това означавало че са били покълнали и не били годни за ядене,особено за бебета,ами как да позная кой картоф какъв е не съм  чак  такъв експерт. и вкарай на сметка реших тук в между блоковото пространство да си засадя сладки картофи   Joy Joy Joy

# 716
Момичета, картофите не са "бавни" въглехидрати, напротив, с висок гликемичен индекс са. Аз ги избягвам, на детето давам само под формата на крем супа с други неща, т.е. картофите не са повече от 1/3. Това важи за нашенските картофи.
Сладките картофи са друго нещо.
Ставаше въпрос дали има полезни неща в тях. И както се разбра вече - има Simple Smile Децата имат нужда от всякакви въглехидрати Peace

# 717
... а сега прочетох че някои от тях"нашенските" били отровни, ако са били от минали години или под обвивката имало зелено,това означавало че са били покълнали и не били годни за ядене,особено за бебета,ами как да позная кой картоф какъв е не съм  чак  такъв експерт...
соланин има и в много младите картофи и в покълнали стари. то се вижда дали има зелено. аз картофите по принцип ги беля по-дълбоко, но като се готви за децата е задължително!

# 718
  • София
Ау, момичета, просто ме убихте с това, че не могат да се замразяват пасирани картофи. А аз тъкмо си правех планове как ще си улеснявам живота. Наистина ли не може?

# 719
Ау, момичета, просто ме убихте с това, че не могат да се замразяват пасирани картофи. А аз тъкмо си правех планове как ще си улеснявам живота. Наистина ли не може?

Да, не е хубаво дори да престояват в хладилника. Губят си вкусовите и хранителни качества.

Общи условия

Активация на акаунт