Рецепти за домашни пюрета и каши

• 687 984
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 795
Ивка, з лично не препоръчвам да се слагат неща като сол и захар или каквото и да било друго освен мляко (АМ или кърма) и то само, ако не яде детето дадената храна. Няма смисъл да му натоварваш бъбреците и стомаха. За масълце също мисля, че ви е още рано. А и нали смисъла е да опита нови вкусове, а то всичко като сладни ... Според мен по - добре изчакай известно време и пак му го предложи. Друг вариант е да го смесиш с каквото обича бебето - например морков, тиквички  Peace Това е мое мнение, разбира се, не го натрапвам  Wink
А може ли да споделиш рецептата за кисела, може и на лични  Hug

# 796
  • До хладилника, който обичам
Сол и захар на дете под година не се предлагат Peace Бъбреците са незрели и солта ги претоварва; захарта е празни калории и приучва към прекомерно сладка храна, което в бъдеще може да доведе до други проблеми с храненето.
Защо не опиташ да смесваш с друго? Може би със сладък картоф (батат) или тиква? Те са естествено сладки и ще се съчетаят с картофа добре. Доста деца харесват вкуса на авокадото също така. А в крайна сметка, може просто да не иска да яде картоф в момента - може да е високо под метър, но бебето си е човек и си има предпочитания Simple Smile

# 797
пробвах да го смеся с любимото му пюре - ранни моркови на хип, но пак ми го отказа и толкова се ядоса, че после и само моркови не искаше да яде Sad

а за кисела нямам рецепта аз си го измислих Laughing
обезкостих черешите и ги сложих в една тенджера покрити с вода без захар. оставих ги да поврат докато омекнат но на слаб огън и с почти постоянно бъркане, че се надигат. после ги прецедих с тензухче и това е  chef  Laughing
аз първо пробвах с около две шепи череши и ми се получи към 250 - 300 мл. сок
разделих го на две и реших да пробвам първо с кисел и ако не го яде да го пробвам да му дам само сокчето да пие (то става като компот но без захар)
май се отклоних от кисела ooooh!
та сложих 100 мл. от сока да заври, после добавих 1 1/2 ч.л. царевично нишесте размито в малко вода и като поизстина добавих и 1 л. АМ пак размито във вода. мислех да пробвам и да пасирам плода и пак да го добавя към всичко, но следващият път като ми попаднат череши.
(между другото съм се запасила с около 1 л. от сокчето) дано да се докопам до още череши, че за първи път видях синът ми да си отваря устата в очакване да яде Joyмного е злояд милия Cry

# 798
Момичета, някоя от вас правила ли е палачинки от елда и ако да, хубави ли стават? Купила съм брашно от елда, но не се хареса във вид на каша, а на пакета има рецепта за палачинки с него, та се юудех какво ли ще се получи? И без това трябва да го оползотворя някак това брашно...
И вторият ми въпрос пак е свързан с палачинките: може ли с тях да се въведе белтък (на яйцето имам предвид)?

# 799
Аз само ще се запиша да изчета темичката  Embarassed

# 800
Момичета, някоя от вас правила ли е палачинки от елда и ако да, хубави ли стават? Купила съм брашно от елда, но не се хареса във вид на каша, а на пакета има рецепта за палачинки с него, та се юудех какво ли ще се получи? И без това трябва да го оползотворя някак това брашно...
И вторият ми въпрос пак е свързан с палачинките: може ли с тях да се въведе белтък (на яйцето имам предвид)?

Стават, но елдата е без глутен, т.е. няма как да стане хем тънка, хем да не се разпада... Стават просто по-плътни и си имат съответния лек привкус, но то и с каквото и да е брашно различно от бяло пшенично да ги правиш, пак ще имат леко различен вкус...

# 801
Аз въведох белтъка на яйцето с домашен кекс.Досега сварен белтък не съм й давала.

# 802
Аз въведох белтъка на яйцето с домашен кекс.Досега сварен белтък не съм й давала.
Аз с коледната погача. Всъщност доста рано го въведох и по погрешка.  Blush

# 803
  • Варненско мишле
Някой давал ли е спелта и под каква форма?
Изчетох доста информация за полезността й , но няма рецепти , подходящи за 8 месечно бебе.
Имам брашно от спелта, но се чудя как да го приготвя-без мляко,масло -продукти , които не съм въвела още.
Освен просто на каша,мисля само да припека малко брашно и с водичка...
Или...? Thinking

# 804
Или може би да го използваш за сгъстяване на зеленчуковото пюре, аз така използвам елда, за да не е все картоф и ориз  newsm78

# 805
Записвам се да следя темата Wink

# 806
Моми4ета,питах на няколко места,но и тук да питам EmbarassedМесните пюрета как ги правите и колко месо слагате?Аз замразих във форми4ки от лед пилешко и другата седмица ще по4вам да го давам към зелен4уковото.По една форми4ка добре ли е като за на4ало?Мисля първия месец по една и от втория нататък по две да слагам? newsm78

# 807
Моми4ета,питах на няколко места,но и тук да питам EmbarassedМесните пюрета как ги правите и колко месо слагате?Аз замразих във форми4ки от лед пилешко и другата седмица ще по4вам да го давам към зелен4уковото.По една форми4ка добре ли е като за на4ало?Мисля първия месец по една и от втория нататък по две да слагам? newsm78
На 150гр. пюре се слага 20гр.месо, формичките за лед са около 30гр., така че една е достатъчно  Simple Smile

# 808
  • Пловдив
....пробвах да го смеся с любимото му пюре - ранни моркови на хип, но пак ми го отказа и толкова се ядоса, че после и само моркови не искаше да яде Sad .............много е злояд милия Cry
И моето детенце беше уникално злоядо, а картофите бяха сред най-презряните храни. Едва след 1г и 2-3 мес прояде за кратко, после спря заради никнене на зъбки, а като избиха всички прояде всичко и в учудващи количества  Peace
Така че просто имай търпение и опитай да намериш това, което му харесва / Ели например ядеше само и то отвереме на време пуйка с броколи на Бебевита и едно пюре с ориз на Сънвал.Единственото което я спасяваше до годинка беше кърмата - по 20 дена се е случвало друго да не опита или по-скоро да плюе всичко, което се е съгласила да опита Crazy/

# 809
Много полезна тема -   bouquet (вместо запис)

Общи условия

Активация на акаунт