Рецепти за домашни пюрета и каши

• 688 085
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте момичета. Имам един въпрос към вас. Мога ли да добавям сол към супите на Криси /10 месеца/? Thinking

# 676
  • До хладилника, който обичам
Много родители се чудят и изкушават да добавят сол към храната на бебето, защото на тях им е по-вкусно солено. Но бебето не знае, че храната би могла да има различен вкус с добавена сол, така че защо човек да създава една зависимост толкова рано? (а към солта повечето възрастни са зависими в различна степен)

Излишното количество сол е вредно за бъбреците, които особено на тази възраст са незряли и не преработват достатъчно добре веществата, попаднали там без време; отделно, че подсоляване на бебешката храна е чисто и просто ненужно, особено щом бебето и така я яде - бебешките вкусови рецептори са  все още нови и незакърнели, така че за тях храните, които на нас ни се струват блудкави, им са всъщност с много по-ярко изразени вкусови качества. Количеството сол, което възрастните приемат дневно, може буквално да убие малко бебе.

Бебета под 12 месеца имат нужда от по-малко от 1 (един) грам сол на ден и до 2 грама сол от 1 до 3 години, а следва да се отчете, че кърмените бебета получават точното количество сол чрез кърмата (в АМ има добавено еквивалентно количество също). Минерални соли има и в зелените и пресни зеленчуци, и те са органични и готови за преработване от организма.

# 677
Бу, скъпа, а как стои въпроса със захарта в домашните плодови пюрета? Може ли, колко?
Благодаря!

# 678
Бу, скъпа, а как стои въпроса със захарта в домашните плодови пюрета? Може ли, колко?
Благодаря!

Не съм Бу, но по същия начин стои и въпросът със захарта - не е нужно, ощо по-малко пък е полезно. Ако успеете да опазите детето от захарта през първата година от живото му, и като цяло е по-далеко от нея после, малко верояно е да имате проблеми като отказ от полезните храни и афинитет към сладкиши със всички произлизащи последици от това...

# 679
Благодаря!

Не съм Бу, но по същия начин стои и въпросът със захарта - не е нужно, ощо по-малко пък е полезно. Ако успеете да опазите детето от захарта през първата година от живото му, и като цяло е по-далеко от нея после, малко верояно е да имате проблеми като отказ от полезните храни и афинитет към сладкиши със всички произлизащи последици от това...

Тук съвсем леко няма да се съглася - за добавянето на захар. По принцип и аз съм против, но скоро му направих домашно пюре от дюли и ябълки....дюлите са си доста кисели, мен ако питате и ако не се добави захар има риск съвсем да откаже да яде бебчо. Аз сложих и пак ми правеше едни муцуни от киселкото.... feeding От друга страна смятам, че са достатъчно полезни, а в купешките пюрета не съм забелязала да фигурират дюли.  Peace

Сол не добавям изобщо.

# 680
Ива си гризка дюли без захар Simple Smile И малини и др. такива по-кисели...

# 681
Някакво количество сладост е нормално, все пак кърмата е сладка на вкус също (за нас е блудкаво-сладникава, но за чистите вкусови рецептори на бебето сигурно е като мляко с 2 лъжички мед). Но е добре наистина подслаждането да е минимално, точно по причината, която Meg! изтъква - смята се, че вкусът до голяма степен се оформя в първите месеци след захранването и бебе, което не е свикнало на много сладко, и занапред няма да залита (което не значи, че няма да обича - но няма да прекалява).

Много майки избират да избегнат бяла рафинирана захар и вместо нея ползват фруктова, кафява, стевия и т.н. по-здравословни заместители. Когато детето стане на по-голяма възраст и започне да консумира повече готови храни (не е нужно да са полуфабрикати - може да става дума дори за прост чипс или кетчуп) е добре човек да е нащрек за скрити захари - както заради него, така и заради себе си.

# 682
Както Бу е споменала, има естесвени сладки храни. Комбинирам ги с по-киселите, но в интерес на истината и на мен не ми отказвал кисела хрна и да иска да добавям нещо сладко...Смлени фурми са много сладки и вървят на всякакви плодови пюрета Simple Smile

# 683
Дюлите ги давам варени, много ги харесва.Според мен е до дете и вкусове-моето дете отказа динята, въпреки че са е много сладка.

# 684
Мами, споделете как приготвяте картофеното пюре newsm78 Като направих на моята бебка такова пюре, направо се оповръща до пъпа ooooh! ooooh! Овкусява ли се по някакъв начин?

# 685
За начало не, към 8м можеш да пробваш да слагаш зелени подправки, които разнообразяват вкуса.
Може да пробваш да смесиш пюрето с малко кърма, ако й идва гъсто. Ако нито него, нито друга храна приема добре, може би не е съвсем готова за захранване Thinking

# 686
Мами, споделете как приготвяте картофеното пюре newsm78 Като направих на моята бебка такова пюре, направо се оповръща до пъпа ooooh! ooooh! Овкусява ли се по някакъв начин?
в допълнение на писаното от Бу, бих предложила по-скоро към кърма да добавиш лъжичка картоф. постепенно увеличавай количеството на картофчето, дай време на детето да свикне с новият вкус. не настоявай, напълно е възможно картофът да не е "нейният зеленчук". 

# 687
Верно Peace , ще направя така.

# 688
  • Враца
момичета, кажете ми черешите алергизират ли?
последно това чух newsm78

# 689
Бу, кои зелени подправки са разрешени след 8 месец? Целина, магданоз, копър? А чубричката и мерудията откога?

Общи условия

Активация на акаунт