Рецепти за домашни пюрета и каши

• 685 633
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 150
И аз така бих направила Simple Smile
В началото месата ги варях повече, защото по-трудно се пасираха.. Нищо му няма - особено ако ползваш от бульона  Peace

Аз бих го сварила, обезкостила и пасирала целия - и след това на кубчета във фризера Simple Smile Така ще можеш най-лесно да си го ползваш  Wink
Peace airin555, eдинственото, което не одобрявам е повторното замразяване. Както е писала Духи-пухи - размразяваш, вариш цялото и пасирано замразяваш на порции ( в кубчета за лед е много удобно).
Roni23, струва ми се, че да се стерилизрат домашни плодове не е добра идея, защото витамин С изцяло се разпада от високата температура. Давай си ги прясно приготвени, пък останалото си го хапвайте вие с таткото.

# 151
  • в шоки-land
а3 правя пюре от сварена ябьлка и суров банан...да спирам ли да вяря ябьлката  newsm78

# 152
Стерилизиран банан е гадно нещо  Confused А и не виждам смисъл да го правиш, като постоянно има пресни..
Още повече ако правиш пюрета слагам АМ в момента на даването, не да ги съхраняваш с него..
А плодовете си ги хапни ти Simple Smile
Ако искаш можеш да й предложиш ябълка или банан - и сурови, и леко през топлинна обработка Simple Smile Както прецениш  Wink
Но не разваляй хубавите плодове с консерви..

# 153
# 154
продава ли се - изсушена коприва, знам че е много полезна и искам да направя супичка на малкия, но ........ newsm78.................................... Embarassed а спанак  Embarassed

# 155
продава ли се - изсушена коприва, знам че е много полезна и искам да направя супичка на малкия, но ........ newsm78.................................... Embarassed а спанак  Embarassed
Спанак има замразен..
За коприва - изчакай до напролет Simple Smile

# 156
 newsm32а някой можее ли да ми даде рецепти за 3 месечно бебе newsm32.За първи път се включвам във форумите,моля някой да ми отговори newsm03Благодаря предварително.

# 157
  • в шоки-land
newsm32а някой можее ли да ми даде рецепти за 3 месечно бебе newsm32.За първи път се включвам във форумите,моля някой да ми отговори newsm03Благодаря предварително.

закуска - мляко Grinning
обяд - мляко Grinning
вечеря - мляко  Grinning.....

още ви е рано за друго  Hug Heart Eyes

# 158
Здравейте  Simple Smile
Страхотни рецепти, които смятам да изпробвам като му дойде времето   bouquet

Имам и една питанка, да варя ли банан на пара или да го давам суров и с какво да го разреждам  newsm78  захранвам от 1 месец, детето яде бананово пюре на Хипп с охота, но вчера му дадох малко суров, че гледаше като гладно циганче  Laughing сбърках ли?

# 159
Бях 4ела някъде, 4е бананът може да се дава суров.Също така  можело да се дава суров плод от 6 месец. Аз мисля да по4на със суров банан оти ябълка и ако ни понасят ще давам на малката вместо пюре.
За сега сме изцяла на домашни каши(безглутенови) и пюрета. Кашите приготвям като измивам зърната и ги оставям да се накиснат малко и после варя във същата вода. Когато се къснели зърната освобождавали голяма 4аст от минералите си във водата и затова прецених да не я хвърлям. Ако греша ме поправета.
Имам въпрос относно замръзяването.  newsm78 Някой знае ли дали се губят съставки и кои при замръзяването. Ще следя темата с голям интерес

# 160

Продава се изсушена коприва, аз взех от диетичен щанд коприва на прах (само от листа и връхчета), малко пакетче (50гр), но все още не съм давала на малкия. Колко е полезна изсушена незнам Thinking

Рецептите са страхотни и най-накрая мисля да се развихря и да изпробвам част от тях, че вече се изчерпах Grinning Мерси duhi_puhi   bouquet

# 161
Кашите приготвям като измивам зърната и ги оставям да се накиснат малко и после варя във същата вода (...)
Някой знае ли дали се губят съставки и кои при замръзяването (...)

Водата от накисването на зърната
Може да се ползва, може да се изхвърли.
И в двата варианта има логика.
И двата начина се препоръчват.

Защо се маха водата от накисването?
След като зърната престоят накиснати във вода със стайна температура, метаболизмът (т.е. биологичните процеси) в тях се ускоряват:
1. Активизират се ензими, които синтезират витамини и други ценни биологични вещества (което прави накиснатите сурови зърна толкова полезни).
2. Едновременно с това, ензимите преобразуват и фитиновата киселина (която „освобождава” минералите и те стават податливи на усвояване).
Това всъщност е началната фаза на покълване на зърното – изливането на водата и изплакването има за цел да отстрани т.нар. ‘метаболични’ отпадъци, резултат от активното покълване на зърната.

Защо не се маха водата от накисването?
Водата е само среда, в която протича процеса на разграждане на фитиновата киселина. Самата вода не се свързва по някакъв начин с фитатите и няма пряко отношение към тях.
Важното е зърната да престоят във вода, за да бъдат по-податливи на храносмилателните стомашни сокове.
Покълването на зърната е различна технология от накисването. Накисването изисква по-скоро кисела среда. Ако целта не е продължаване на процеса на покълване, не е нужно отстраняване на водата.

Замразяване на плодове и зеленчуци

Защо замразяване
Замразяването се счита за по-щадящия вид консервиране от варенето и сушенето. Но не винаги е така, защото е важна технологията на замразяване.

Основният проблем при замразяването
Проблемът при замразяването е съдържанието на вода в плодовете и зеленчуците. Образуват се кристали (лед) в продуктите, които увреждат тяхната структура и клетки. Счита се, че при недобра технология на замразяване не спират изцяло някои биохимични процеси и се развиват микроорганизми.
Промишлено се използва методът на шоково замразяване – продуктите се охлаждат до -35 градуса и водното съдържание преминава директно от течна в твърда форма.
В домашни условия, където това е трудно постижимо, е важно фризерът да охлажда  до -25 или повече градуса.

Замразените плодове са по-полезни от пресните?
Най-важното е плодовете или зеленчуците да се замразят възможно най-бързо след като са откъснати. Парадоксът е, че замразените плодове и зеленчуци могат да бъдат по-полезни от пресните: ако се замразят веднага след откъсването им. Всеки час престой на продуктите (в хладилник или на стайна температура) води до загуба на все повече витамини.

Бланширане и витамини
Някои плодове и зеленчуци е добре да се бланшират за кратко, така се запазват най-добре витамините, цвета и аромата. Има доста разминаване в информацията дали бланширането винаги е задължително преди замразяване и кои зеленчуци/плодове се нуждаят от такава предварителна обработка.

Предимства на замразените зеленчуци
Основното предимство на замразените плодове и зеленчуци пред консервираните в буркан (особено ако се консумират сурови след размразяване) е, че те са запазили фибрите си. Пасирането, рязането, беленето и варенето унищожават голяма част от растителната целулоза. 

Загуба на витамини
За загубата на витамини и минерали при различните начини на консервиране няма единно мнение (замразяване срещу консервиране и т.н.). При замразяването зависи от конкретните продукти. Като цяло - повечето традиционните плодове и зеленчуци са подходящи за замразяване и имат добра хранителна стойност откъм витамини и минерали. Наличието на витамини и минерали зависи също от начина на замразяване и от състоянието на продуктите преди замразяване (зрялост, съхранение и др.).

Запазване на витамините при размразяване
За да се запазят максимално витамините, при размразяване плодовете и зеленчуците се консумират при първа възможност или се слагат директно във вряща вода при готвене (за разлика от месото, което се размразява бавно и по-продължително в хладилник).

# 162
Аз да се включа по въпроса за повторното замразяване, или по-скоро да попитам. И аз знам, че не е добре да се замразява повторно даден продукт, пък бил той месо, зеленчуци или плодове. Но ако направя кубчета сварено месо и го замразя, това по-различно ли е или пак не е здравословно? Понеже имам замразен домашен заек и искам Бебо да си хапне повечко от него, а не еднократно да опита и после ние да трябва да го изядем:)?

Последна редакция: пт, 09 яну 2009, 17:11 от Pisanche

# 163
Здравейте, Simple Smile
имам въпроси, които преформулирах, понеже изникнаха и още Laughing

В какви съдове предпочитате да замразявате - пластмасови, бурканчета? Бурканчетата може ли да всякакви - на Хип, на Нестле, ит.н.?

За замразяване на месо четох, че се сварява, обезкостява и пасира и после на кубчета в хладилника. А може ли да замразявам необходимите ми продукти за супа накуп във фризера и после директно да ги готвя? Или винаги трябва да се съхраняват отделно всички продукти - отделно месо, отделно зеленчуци? А във хладилника до кога евентуално мога да ги държа?

Мерси! Hug

Последна редакция: сб, 10 яну 2009, 13:01 от ЛУРДЕС

# 164
Но ако направя кубчета сварено месо и го замразя, това по-различно ли е или пак не е здравословно?
Може.
Относно запазването на хранителната стойност има разминаваща се информация.

Важна разликата между суровото замразено и свареното замразено месо е трайността.
Суровото месо се съхранява около 8-12 месеца във фризер.
Свареното месо се съхранява около 1-2 месеца във фризер.

Общи условия

Активация на акаунт