Недостатъците на къща извън града

• 2 382
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте! Извинявам се ако не съм на точното място, но не намерих активна тема по въпроса, а именно какви са недостатъците на животът извън града? Изчетох старите теми, но не бяха засегнати конкретно мойте въпроси.
Става дума за къща, която си харесахме в местността над Аладжа манастир в град Варна. Къщата е чудесна, има гледка, има двор и т.н. Но има и много въпросителни.
1. Там няма градски транспорт като най - близката спирка е на около 20-30 мин и то един доста опасен път. Има детска градина на около 5-6 км и това може би не е чак такъв проблем.
2. Един ден децата като пораснат как да ги водя на училище и да ги вземам при положение че най - вероятно ще смените ще са различни от тези в учлище? Не знам какви варианти би имало за занимални или нещо подобно, или просто единия да се жертва и да не работи, за да се занимава с децата?
Има сигурно още много въпросителни, но моля ви кажете вие какво мислите. Ако има хора, които могат да изкажат мнение на базата на личен опит още по - добре.

Последна редакция: вт, 22 апр 2014, 08:59 от Редактор*

# 1
...или просто единия да се жертва и да не работи, за да се занимава с децата?

Единият да се жертва и да го играе шофьор!

Нямам личен опит. Мен също ме привлича животът извън града, но доколкото съм го обмисляла, съм достигнала до извода, че минусите са повече. И най-вече основно въпросът, свързан с придвижването на децата от и до градини и училища. Каквото и да си говорим, не е удобно да не можеш да се прибереш вкъщи сам.  Thinking

Е, не е невъзможно, но подобно съобразяване на мен лично ми се струва прекалено затормозяващо.

# 2
  • Варна
Ако нямаш вариант прибиране на децата в жилище в града ,подготвяне на уроците там и съответно вечерта прибиране дружно нагоре е абсурдно да живееш там и да работиш. Wink А "транспорта" както ти го нарече не стига, че спирката му е далеч от къщите, а и два пъти в деня-сутрин и вечер. Peace

# 3
Попринцип има вариант за оставане в града при баба и дядо, но не знам като са втора смяна как отиват на училище или пак заедно сутринта и вечерта обратното е най - рационалното или направо единствения вариант. Също така се чудя дали баба и дядо биха помагали достатъчно ефективно за уроци и т.н. То всичко си е строго индивидуално, но като ги знам малко ме притеснява този аспект.
Аз май вече се отчаях и отказах от къщата, колкото и да е чудесна и мечта май май няма да е за нас. Simple Smile

# 4
  • София
Аз живях в отдалечен квартал на големия град. И също така имаше само един рейс, но спирката ми беше пред вратата. Нямах деца и не беше такъв проблем, но ако имаш, е ужасно неудобно, освен ако нямаш баби и дядовци да ги водят и прибират. Другият проблем е болничното лечение, всички болници бяха далеч и ако нещо ти стане и нямаш кола и най-вече кой да те закара, там си умираш. Бърза помощ - забрави! Такси - само със заявка. Зимата беше ад, защото районът е планински и автобусът често не идваше, защото не беше почистен снега... Лятото пък започнаха ремонт на пътя и единствената алтернатива беше (за хората без кола) - да вървят 2 спирки пеша. За нищо на света не бих живяла далеч от града повече...

# 5
  • Бургас
Аз живях в отдалечен квартал на големия град. И също така имаше само един рейс, но спирката ми беше пред вратата. Нямах деца и не беше такъв проблем, но ако имаш, е ужасно неудобно, освен ако нямаш баби и дядовци да ги водят и прибират. Другият проблем е болничното лечение, всички болници бяха далеч и ако нещо ти стане и нямаш кола и най-вече кой да те закара, там си умираш. Бърза помощ - забрави! Такси - само със заявка. Зимата беше ад, защото районът е планински и автобусът често не идваше, защото не беше почистен снега... Лятото пък започнаха ремонт на пътя и единствената алтернатива беше (за хората без кола) - да вървят 2 спирки пеша. За нищо на света не бих живяла далеч от града повече...
Именно! Нека бъде вила за почивка през уикендите, ама за постоянно... newsm78

# 6
  • София
Ми то и в града да си не е по-различно, пак трябва да  водиш детето насам-натам до някаква възраст, повече е въпрос на организация, ако и двамата сте шофьори проблема е по-малък. Зависи разбира се и колко далеч от града е тази къща.

# 7
А какво правите като ви пораснат малко децата и искат да играят с други деца? Като отшелници ли ще ги гледате? Вие самите също как ще живеете в осамотен район, който особено през зимата е пустош. Въпроса с лекарите и болничното лечение е особено важен, както за вас самите, така и за децата. Алажа манастир си е доста далече от Варна и аз на Ваше място не бих рискувала да живея там с деца. Освен това, такива къщи много често са обект на престъпления. Дали ако оставяте децата сами ще сте спокойни за тях. Дори в кварталите на София, които са извън централната част, особено планинските, липсват елементарни условия за нормален живот, както например: липсва сметосъбиране, често има аварии на ток и вода, бърза помощ като падне сняг особено изобщо не се качва с линейките нагоре. Ако трябва да дойде личен лекар го взимаш с твоя автомобил и го караш до вас и обратно за всеки преглед, няма детски градини, училища, почти няма голями хранителни магазини, липсва редовен градски транспорт, къщите въпреки сериозните мерки за сигуност, редовно ги обират и т.н. Лично за мен дори човек да има възможност за самостоятелна къща извън града не бих казала, че трябва да се възползва от нея.

# 8
По местностите твърдо НЕ!!! Обмислям село до 15км от Варна .. за детето не се притеснявам, гледаме да е място, където има млади семейства и да има градски транспорт поне на 2-3 часа, че да не летим като линейка с баща му

# 9
Радко влизам във форума, но тук не се сдържах-преди 5 години направихме това, за което ти мечтаеш. Не съжалявам нито миг за взетото тогава решение. Да, возим децата всяка сутрин, вскяа вечер ги събираме в една точка в София и тръгваме към "село" ( 10 км от София), зимата е неприятно, но като гледам кварталните улици колко са почистени, разликата не е голяма. Въпросът е ТИ дали си готова да се захванеш с това. Ние го правим и разликата с предишния ни живот са 20 минути повече път на ден. Синът ми вече на 15 години и от 2 години пътува всяка сутрин до София със "селските " рейсове. Прибира се по същия начин. От спирката до дома ни са 15 минути пеш, но за едно пораснало дете това не е зор. Има и други неудобства, като това, че трябва сам да си почистиш снега до портата и колата. За по-специални продукти трябва да ходиш до града. Всичко, което се развали по къщата ти зависи само от теб и не може да затвориш очите си заедно с хлопването на вратата на апартамента. Но факта, че няма кой да пуска чалга в 2 през нощта, да тупа трохи на главата ти и да пуска фдомашния си любимец да се облекчава пред вратата ти, са нещата, заради които си струва. Както и хубавият въздух и спокойствието.
Просто трябва да решите дали за вас такъв начин на живот би бил подходящ.  Много хора не биха си го причинили.

# 10
Ми то и в града да си не е по-различно, пак трябва да  водиш детето насам-натам до някаква възраст, повече е въпрос на организация, ако и двамата сте шофьори проблема е по-малък. Зависи разбира се и колко далеч от града е тази къща.
Mного по различно е разбира се.

# 11
Попринцип има вариант за оставане в града при баба и дядо, но не знам като са втора смяна как отиват на училище или пак заедно сутринта и вечерта обратното е най - рационалното или направо единствения вариант. Също така се чудя дали баба и дядо биха помагали достатъчно ефективно за уроци и т.н. То всичко си е строго индивидуално, но като ги знам малко ме притеснява този аспект.
Аз май вече се отчаях и отказах от къщата, колкото и да е чудесна и мечта май май няма да е за нас. Simple Smile
Не се осланяй на подобни варианти , защото и това размотаване на децата по баби и дядовци в един момент ще писне на децата и на вас също.
Да неговорим , че бабите и дядовците остаряват и невинаги ще са в кондиция , желание и сили да ви гледат децата, да ги взимат от училище , водят в къщи или самите те да пътуват за да ги гледат у вас.
Изключи варианта за помощта на бабите и преценете вие двамата сами как бихте могли да се организирате.
Ще успяваш ли всеки ден да водиш, взимаш от до спирка, училище градина , спорт и т.н.
Това място с къщата според мен е по подходящо за бабата и дядото отколкото за вас.
А не ми се мисли като завали сняг зимата какво чудо на чудесата настава.В града поне има на сравнително близо до блокове, къщи и т.н. спирки има улично осветление , асфалт и т.н.
Представям си мястото за което ти говориш каква липса на всякаква инфраструктура има.
Колкото и хубава да е къщата , не само това е важно.Предполагам и какви луди пари искат за нея , но това е друга тема.
В началото си мислиш , че ще се справите .. но с времето липсата на всякаква инфраструктура изморява , изнервя и на човек /който живее динамично/ му писва.

Последна редакция: вт, 22 апр 2014, 16:09 от Markrit

# 12
# 13
  • Варна
Точната тема за мен. Ние също сме пред закупуване на къща, но не искаме в центъра на града искаме на тихо и спокойно място без шумотевица  . Оглеждам районите и гледаме дали има градски транспорт за децата.

# 14
  • Mediterraneo
Вече 2 години живея на 15-тина км от града. Децата ми ходят на училище и ДГ в града, аз работя там. Раздавам го шофьор, но засега се справяме. Имаме транспорт три пъти дневно, голямата го ползва, когато се налага. Като план Б имаме баби и дядовци, но много рядко, да не кажа 3-4 пъти досега, сме разчитали на тях.

Общи условия

Активация на акаунт