Задачка май те затруднява, спецотрядът се явява и веднага я решава

• 63 409
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
Скоростта на влаковете е съответно:
V1 = S/2h40m
V2 = S/3h30m
След това направете уравнение, изразяващо че пътя на първия плюс пътя на втория е равно на целия път:
V1.t + V2.t = S
Заместете със скоростите и съкратете на S двете страни на уравнението. Така неизвестно остава само времето, което лесно се смята.

# 256
  • София
Здравейте отново моля за помощ :
Външно за ромба АВCD, в който ъгъл BAD=50 0 , е построен квадрат ABPQ. Намерете големината на <АО1О, ако О и О1 са пресечните точки на диагоналите съответно на ромба и квадрата.
Знам че диагоналите на ромб се разполовяват и са перпендикулярни , а на квадрат са и равни Трябва ми малка подсказка  Hug

# 257
  • София
Разглеждаме правоъгълните триъгълници АОВ и АО1В, които имат обща хипотенуза. Построяваме  медианите ОМ и О1М към нея. Тогава триъгълник ОМО1 е равнобедрен.
<АОМ=25=><ОМВ=50 (външен за триъгълник АМО). Аналогично <О1МВ=90=><ОМО1=140=><О1ОМ=20=><АОО1=45.

# 258
  • София
 Hug Благодаря   bouquet

# 259
Моля, за помощ за следната задача за 4 клас:

Пътят между А и В е 240км и минава през С. Двама пешеходци тръгнали едновременно: единият от А, другият от В и се срещнали след 6 дни в С. Пешеходецът от А изминавал на ден по 2км повече от пешеходеца от В. Колко е разстоянието от А до С ?

# 260
  • Варна
Означете с Х километрите, които е изминавал пешеходецът от В за един ден. Тогава за 6 дни той ще е изминал 6.Х км.  Пешеходецът от А ще изминава от своя страна (Х+2) км за един ден. И следователно 6.(Х+2) км за 6 дни. Като съберете изминатото от единия и от другия, трябва да получите целия път:
6.Х + 6.(Х+2) = 240
Като решите уравнението се получава, че Х = 19. Понеже пешеходецът от А до С е изминал 6.(Х +2) км, то заместете с полученото за Х и намерете отговора Simple Smile

# 261
Много благодаря за подробния отговор! Сега ще я обясня на малката.

# 262
  • софия
Моля да ми помогнете с тази задача. Наум получих 81 ябълки , но с уравнения не знам как да го запиша.

На група деца раздавали ябълки. Първото дете получава 1 ябълка и 1/10  от остатъка, второто дете - 2 ябълки и -1/10 от остатъка, третото - три ябълки и -1/10 от остатъка и т.н. Оказало се, че всички деца са получили по равен брой ябълки. Колко са били ябълките, ако децата са 9?

# 263
  • София
За кой клас е това, за да се решава с уравнения?
Ето едно решение с уравнение, но не е за 4 клас.

Първото и второто дете са получили по равен брой ябълки значи:
1+1/10*(х-1)=2+1/10*[х-1-1/10*(х-1)-2]
умножаваш двете страни по 100 и получаваш x=81

Иначе я решаваш отзад напред. Последното дете е получило девет значи деветте деца са получили 81.

# 264
  • София
Хлапето ми я реши по следния начин:

1) Последната цифра на числото на ябълките трябва да е 1. Това следва от първото условие-като се махне една ябълка да може да се раздели на 10, защото първото дете получава 1/10
2) Щом децата са 9 и са получили равен брой ябълки, то тогава ябълките са 81

ooooh! 

Последна редакция: пт, 23 май 2014, 18:45 от aunt Ogg

# 265
  • софия
Мерси.  bouquet. Не е за четвърти. Едно детенце от 6 клас ме попита.Ще му дам уравнението.Чудех се дали има хитър начин .Защото с уравнение си е досадно, а отзад- напред е елементарно.

# 266
  • София
  Ох, объркала бях обяснението. Редактирах се.

Кажи по-рано, че не е за 4 клас, че почти се скарах, че не може да състави уравнение.  Embarassed

После се поправи, че ябълките по тази логика може да са и 171. Сигурно и друго число отговаря, но не му се занимаваше повече. Та не знам всъщност дали това може да е решение.

Последна редакция: пт, 23 май 2014, 19:13 от aunt Ogg

# 267
Моля за помощ за следната задача:
"Тук са написани цифрите 0,1,2,3,4,5,6,7,8 и 9, като:
Цифрата 0 е написана ... пъти; Цифрата 1 е написана ... пъти;
Цифрата 2 е написана ... пъти; Цифрата 3 е написана ... пъти;
Цифрата 4 е написана ... пъти; Цифрата 5 е написана ... пъти;
Цифрата 6 е написана ... пъти; Цифрата 7 е написана ... пъти;
Цифрата 8 е написана ... пъти; Цифрата 9 е написана ... пъти;
Колко пъти е написана цифрата 9?"

# 268
  • Варна
Цифрата 0 е написана 2 пъти, следователно като напишете 2 за отговор в първото многоточие, за единицата ще бъде написана също два пъти. Така двойката ще е написана вече четири пъти и така....

# 269
Dive, много ти благодаря!!
Разбрах идеята ти, но искам да те помоля да напишеш цялото попълване.

Също така се чудя кое в условието ограничава попълването да започне от първото многоточие?

Последна редакция: сб, 24 май 2014, 19:27 от Бончил1

Общи условия

Активация на акаунт